16/04/2020

Καταμέτρηση ατόμων

Γιατί θεωρείται απαραίτητη μετά και το ξέσπασμα του Covid-19

Γράφτηκε από: Αποστολόπουλος Παναγιώτης
Τα VCA (αναλύσεις περιεχομένου βίντεο) ξεπερνάνε τη παραδοσιακή μέθοδο παρακολούθησης με βίντεο και αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε την ασφάλεια. Τα Video Analytics υπάρχουν σχεδόν από τότε που πρωτοεμφανίστηκαν τα κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης, κάνοντας το έργο των φορέων ασφαλείας πιο εύκολο.

Τα VCA (αναλύσεις περιεχομένου βίντεο) ξεπερνάνε τη παραδοσιακή μέθοδο παρακολούθησης με βίντεο και αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε την ασφάλεια. Τα Video Analytics υπάρχουν σχεδόν από τότε που πρωτοεμφανίστηκαν τα κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης, κάνοντας το έργο των φορέων ασφαλείας πιο εύκολο. Σήμερα, μετά και το ξέσπασμα του κορωνοϊού, τα κράτη ανά τον κόσμο μπορούν να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες τους και να προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια στους πολίτες τους.

Η έννοια της ανάλυσης βίντεο είναι αρκετά απλή. Οι αλγόριθμοι επιτρέπουν σε μια συσκευή να αναλύει βίντεο σε πραγματικό χρόνο και να στέλνει ειδοποιήσεις στον χρήστη. Τα analytics μπορούν επίσης να κατηγοριοποιήσουν διάφορες πτυχές του εγγεγραμμένου υλικού, διευκολύνοντας τη διαδικασία αναζήτησης. Με την ανίχνευση όλων των αντικειμένων σε μια σκηνή και με τη χρήση του κατάλληλου λογισμικού, έχουμε διαθέσιμη μία τεράστια ποικιλία λειτουργιών όπως η αναγνώριση προσώπου, η είσοδος έξοδος από μία περιοχή, κ.ά.  Μία από τις δημοφιλέστερες λειτουργίες που θα συναντήσουμε είναι και η καταμέτρηση ατόμων.

Καταμέτρηση ατόμων για την καταπολέμηση του ιού 

Μία από τις σημαντικότερες λειτουργίες των σύγχρονων VCA είναι η δυνατότητα υπολογισμού των ατόμων σε μία σκηνή ή σε μία προκαθορισμένη περιοχή. Οργανισμοί και φορείς ανά τον κόσμο αξιοποιούν την έξυπνη παρακολούθηση βίντεο, ώστε να διαμορφώσουν ειδοποιήσεις βασισμένες σε κανόνες. Αυτή η λειτουργία αποδεικνύεται ιδιαίτερα χρήσιμη στο λιανικό εμπόριο και ειδικά σε καταστήματα για την παρακολούθηση των ατόμων που εισέρχονται και εξέρχονται ή γενικότερα σε καταστάσεις, όπου στόχος είναι να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Σε ζωντανές εκδηλώσεις, στα γήπεδα, σε πανεπιστήμια  ή σε οποιοδήποτε άλλο χώρο όπου ο συνωστισμός ανθρώπων μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα η λειτουργία αυτή φαντάζει επιτακτική.

Τώρα με τη δραματική εξάπλωση του νέου ιού, η καταμέτρηση ατόμων και ο περιορισμός του ποσοστού των ανθρώπων που βρίσκονται σε ένα χώρο όπως π.χ. σε σούπερ μάρκετ, είναι προτεραιότητα  για τη δημόσια ασφάλεια. Ο κορωνοϊός, ο οποίος είναι επίσης γνωστός και ως COVID-19, έχει κηρυχθεί από το γενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Άντανομ Γεμπρεγεσούς ως πανδημία, καθώς τα κρούσματα ξεπέρασαν τις 118.000 σε 114 χώρες, ενώ συνολικά έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 4.500 άνθρωποι. Τα εθνικά υγειονομικά τμήματα των χωρών ανά τον κόσμο δρουν γρήγορα για να αποτρέψουν την εξάπλωση της νόσου, ενώ οι ασθενείς που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο, πρέπει να αποφεύγουν τα πλήθη.  Κάθε άνθρωπος έχει να διαδραματίσει κάποιο ρόλο αναφορικά με την καταπολέμηση του ιού που απειλεί τη δημόσια υγεία. Ωστόσο υπάρχουν και εναλλακτικοί τρόποι με τους οποίους οι οργανισμοί μπορούν να προστατευθούν, χρησιμοποιώντας τα Video Content Analytics:

Διαχείριση και συντήρηση του κτιρίου: Οι οργανισμοί μπορούν να υιοθετήσουν μια πιο δυναμική προσέγγιση όσον αφορά στη συντήρηση του κτιρίου, διαμορφώνοντας έξυπνες ειδοποιήσεις. Βασισμένες σε καταμέτρηση ατόμων (εισόδου/ εξόδου), οι ειδοποιήσεις αυτές θα ενεργοποιούνται όταν π.χ. σε μία περιοχή έχει εισέλθει μεγαλύτερος αριθμός ατόμων από τον προκαθορισμένο. Με αυτόν τον τρόπο, οι υπεύθυνοι ενός χώρου μπορούν να εξασφαλίσουν ότι ιδιαίτερα ευαίσθητες περιοχές όπως οι δημόσιες κουζίνες και τα μπάνια, παραμένουν καθαρές ή να στείλουν το προσωπικό που είναι αρμόδιο για την καθαριότητα σε ένα χώρο.

Ανακατεύθυνση του πλήθους ή απαγόρευση της εισόδου: Ένας τρόπος για να αποφευχθεί  ο συνωστισμός είναι η καταμέτρηση των ανθρώπων στην είσοδο και έξοδο, αλλά και στο εσωτερικό των καταστημάτων. Στην χώρα μας έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ τα μέτρα αποφυγής συνωστισμού στα σούπερ μάρκετ. Πολλές αλυσίδες καταστημάτων χρησιμοποιούν προσωπικό ασφαλείας και διάφορα άλλα μέτρα (ένα άτομο ανά 10 τετραγωνικά). Ωστόσο, χρησιμοποιώντας κάμερες με ενσωματωμένα VCA και λειτουργία καταμέτρησης και υπολογισμού ατόμων, το έργο των αρμόδιων γίνεται πιο εύκολο. Οι χειριστές μπορούν να παρακολουθούν και να εντοπίζουν τα σημεία στα οποία συνωστίζεται περισσότερο ο κόσμος και να αντιδρούν προληπτικά. Μπορούν σε αρκετές περιπτώσεις να ανακατευθύνουν τους ανθρώπους σε άλλες περιοχές και διαδρόμους του καταστήματος για μεγαλύτερη ασφάλεια.

Ο υπολογισμός των ατόμων είναι ένα ακόμα εργαλείο για την καταπολέμηση του Covid-19. Η ασφάλεια ενισχύεται, καθώς οι υπεύθυνοι καταστημάτων γνωρίζουν ακριβώς πόσα άτομα εισέρχονται και εξέρχονται από ένα χώρο, πόσα άτομα μένουν σε μία συγκεκριμένη περιοχή κ.λπ. Με τον καθορισμό κανόνων μπορούμε να ενεργοποιήσουμε και διάφορους συναγερμούς για να αποτρέψουμε ή να επιτρέψουμε αντίστοιχα την είσοδο σε άτομα. Οι αναλύσεις βίντεο αλλάζουν πραγματικά τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε ή αντιλαμβανόμαστε την ασφάλεια. Μετατρέπουν τις κάμερες ασφαλείας σε συλλέκτες δεδομένων και επιτρέπουν στους οργανισμούς να δράσουν προληπτικά, ειδικά τώρα όπου τα κρούσματα του ιού πολλαπλασιάζονται συνεχώς.

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο των συστημάτων ασφαλείας.