Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
21 Μαΐου 2020 14:11

Αναβάθμιση οικιακού συστήματος συναγερμού και παρακολούθησης

Πότε και πόσο πρέπει να αναβαθμιστούν;

Γράφει: Ευάγγελος Διαμαντάτος, Ηλεκτρονικός-Ηλεκτρολόγος-KNX Integrator και ιδιοκτήτης της εταιρίας INTELECTA.
01e735962eb7fb2b1b4e0fed471d4e53 XL 3b2db78c

Μετακομίσατε πρόσφατα σε ένα σπίτι με υπάρχοντα ενσύρματα ή ασύρματα συστήματα ασφαλείας, τα οποία θέλετε είτε να διατηρήσετε, είτε να αναβαθμίσετε. Είναι πολύ συχνό φαινόμενο πολλοί από εμάς να αγοράζουμε ή να μετακομίζουμε σε ένα σπίτι το οποίο διαθέτει ένα σύστημα συναγερμού…

Μετακομίσατε πρόσφατα σε ένα σπίτι με υπάρχοντα ενσύρματα ή ασύρματα συστήματα ασφαλείας, τα οποία θέλετε είτε να διατηρήσετε, είτε να αναβαθμίσετε. Είναι πολύ συχνό φαινόμενο πολλοί από εμάς να αγοράζουμε ή να μετακομίζουμε σε ένα σπίτι το οποίο διαθέτει ένα σύστημα συναγερμού που συνδέεται επίσης με ένα σύστημα κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης.

Σε αυτές τις περιπτώσεις οι ερωτήσεις λίγο – πολύ είναι πάντα οι εξής: Πρέπει να αναβαθμίσω τον κεντρική μονάδα ή και ολόκληρο το σύστημα; Πώς μπορώ να παρακολουθώ μόνος μου αυτά τα συστήματα μέσω του τηλεφώνου μου; Που και τι πρέπει να ψάξω εάν αποφασίσω να αντικαταστήσω το υπάρχον σύστημα ασφαλείας; Αλλά και κατά πόσο ασφαλές είναι ένα σύστημα από προηγούμενη ιδιοκτησία.

Ορισμένα συστήματα συναγερμού που είναι προ-εγκατεστημένα σε μία οικία, μπορούν να παραμετροποιηθούν και να δεχθούν αναβάθμιση (ενδεχομένως να μην γνωρίζετε όλες τις δυνατότητες του συστήματος). Σίγουρα σε αυτές τις περιπτώσεις ο τεχνικός που θα επισκεφθεί την οικία σας μπορεί μαζί με εσάς να επαναδιαμορφώσει ή να επαναπρογραμματίσει το σύστημα σύμφωνα με τις ανάγκες σας,  ώστε να έχετε ένα πλήρως λειτουργικό σύστημα συναγερμού. Η αναβάθμιση αυτή θα σας επιτρέψει μεταξύ άλλων, να επεκτείνετε και τις δυνατότητες του. Βέβαια σε κάποιες περιπτώσεις θα συναντήσουμε παλιά συστήματα ασφαλείας, τα οποία ήταν σε αδράνεια για αρκετά χρόνια. Αυτά τα συστήματα και οι τεχνολογίες που ενσωματώνουν, είναι δυστυχώς παλιές και δεν μπορούν να πάρουν κάποια αναβάθμιση ώστε να γίνουν πιο λειτουργικά. Και πάλι και σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί εγκατάσταση από την αρχή. Άλλη μία περίπτωση, είναι το ενδεχόμενο ναι μεν το σύστημα να ανήκει σε άλλη δεκαετία, αλλά τα καλώδια μετά από απαραίτητο τεχνικό έλεγχο να παραμένουν σε καλή κατάσταση. Σε αυτό το σενάριο η υφιστάμενη καλωδίωση χρησιμοποιείται ξανά και με την χρήση νέων τεχνολογιών επέκτασης, πολλές φορές η εγκατάσταση επεκτείνεται.

Έτσι οι επιλογές που έχουμε είναι οι εξής:

  • Χρησιμοποιήστε το υπάρχον σύστημα παρακολούθησης ή συναγερμού στο σπίτι ως έχει, αφού αλλαχθεί ο κωδικός πρόσβασης. Προγραμματίστε άμεσο ραντεβού για τεχνικό έλεγχο με τον αδειούχο τεχνικό σας. Σε περίπτωση που δεν έχετε δικό σας τεχνικό συστημάτων ασφαλείας, αναζητήστε τον προηγούμενο που το εγκατέστησε.
  • Αναβαθμίστε την κεντρική μονάδα και ρωτήστε τον τεχνικό σας για τις δυνατότητες που έχει το εγκατεστημένο σύστημα και τις εφαρμογές που διαθέτει (π.χ. εύκολη πρόσβαση μέσω κινητού τηλεφώνου). Μεριμνήστε για την σύνδεση με τον Κεντρικό Σταθμό (Κέντρο Λήψεως Σημάτων).
  • Εγκαταλείψτε το υπάρχον σύστημα και αντικαταστήστε το με ένα ολοκαίνουργιο σύστημα, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο (λόγω παλαιότητας).

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι μπορείτε να κάνετε με το υπάρχον σύστημα ασφαλείας που θα βρείτε στο σπίτι που μετακομίσατε, ώστε να αποκομίσετε τα μέγιστα οφέλη και παράλληλα να αποφύγετε τυχόν κινδύνους. Ο τρόπος επιλογής ενός συστήματος ασφαλείας οικίας, λαμβάνοντας υπόψη ότι περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας στο σπίτι μας, θα πρέπει να έχει πρώτη προτεραιότητα την ασφάλεια και να είναι πλήρως λειτουργικό.

1. Υπάρχον οικιακό σύστημα παρακολούθησης συναγερμού

Εάν το υπάρχον σύστημα συναγερμού εξακολουθεί να είναι σε καλή κατάσταση, είτε πρόκειται για ενσύρματο σύστημα συναγερμού, είτε ασύρματο σύστημα συναγερμού, μπορείτε να το αναβαθμίσετε με χρήση GPRS, το οποίο χρησιμοποιεί δεδομένα κινητής τηλεφωνίας, πολλές φορές από πολλαπλούς παρόχους (global sim) και έτσι να διασφαλίσετε αδιάλειπτη επικοινωνία στην υπηρεσία παρακολούθησης με τους παρόχους υπηρεσιών παρακολούθησης. Είναι ένας αρκετά καλός τρόπος για να ενισχύσετε την ασφάλεια στο σπίτι σας.

Χρησιμοποιώντας ή προσαρμόζοντας την υπάρχουσα υποδομή, με ανιχνευτές κίνησης υπερύθρων, ανιχνευτές καπνού, αισθητήρες θερμότητας, ανιχνευτές θραύσης γυαλιού, εξωτερικές σειρήνες, μειώνεται το κόστος εγκατάστασης και εξοπλισμού. Κατόπιν μπορείτε να επεκτείνετε το σύστημα σας, προαιρετικά και με εξωτερικά αισθητήρια.

Ωστόσο σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τον τεχνικό σας και επιλέξτε ένα κέντρο λήψεως σημάτων. Με γνώμονα τα παραπάνω, θα καταλήξετε πιο κοντά σε αυτό που επιθυμείτε. Έχει το κέντρο λήψεως ικανοποιητική εξυπηρέτηση και υποστήριξη; Παρέχει όλες τις υπηρεσίες που αναζητάτε;

Για να μην κολλήσετε σε ένα κέντρο λήψεως που παρέχει μη ικανοποιητικές υπηρεσίες, λάβετε υπόψη την παρακάτω λίστα ελέγχου:

  • Συμβουλευτείτε τους παρόχους υπηρεσιών για τις υπηρεσίες και τις δυνατότητες που περιλαμβάνονται στη σύμβαση.
  • Διαβάστε τις κριτικές των μέσων και των χρηστών για τις υπηρεσίες και τις εταιρείες.
  • Συγκρίνετε την τιμή των συμβάσεων παρακολούθησης ασφάλειας που εξετάζετε, πάντα παράλληλα με τις υπηρεσίες.
  • Διαπραγματευτείτε με τα κέντρα λήψεως σημάτων για να προσαρμόσετε τις υπάρχουσες υπηρεσίες συστήματος ασφαλείας σύμφωνα με τις ανάγκες ασφαλείας σας.
  • Εμπιστευτείτε τον εγκαταστάτη σας να σας καθοδηγήσει.

2. Αναβάθμιση συστήματος παρακολούθησης συναγερμού

Τρόποι αναβάθμισης συστημάτων συναγερμού:

# 1. Προσθέστε έναν πίνακα ελέγχου: Επιλέξτε έναν πίνακα ελέγχου για ενσωμάτωση στο υπάρχον σύστημά σας που χρησιμοποιεί ανάλογη τεχνολογία και επικοινωνήσετε με τον τεχνικό σας για να ελέγξει ποιες επιλογές έχετε. Πάντα να έχετε δυνατότητες επέκτασης. Τα μη επεκτάσιμα συστήματα, εάν και πιο οικονομικά, σε βάθος χρόνου τα αντικαθιστούμε επειδή δεν μπορούν να προσαρμοστούν με τις νέες ανάγκες ασφαλείας που μπορεί να προκύψουν.

# 2. Ενσωμάτωση με έξυπνες οικιακές συσκευές: Μπορείτε να βάλετε το υπάρχον ενσύρματο σύστημα ασφαλείας στο σπίτι και να χρησιμοποιήσετε τον υπάρχοντα εξοπλισμό και να το επεκτείνετε ασύρματα ή ενσύρματα στον οικιακό αυτοματισμό.

# 3. Προσθήκη συστημάτων ασφαλείας IP: Μπορείτε επίσης να επιλέξετε ένα καλό σύστημα κλειστού κυκλώματος τεχνολογίας IP για να αναβαθμίσετε την εικόνα του συστήματος παρακολούθησης, αλλά περισσότερο για τις δυνατότητες που προσφέρει στον τομέα των video analytics.

# 4. Μετατρέψτε τα αναλογικά καταγραφικά συστήματα σε high definition: Εάν οι κάμερες ασφαλείας στο σπίτι είναι σε καλή κατάσταση λειτουργίας, αλλά ίσως θέλετε απλώς να αποκτήσετε πρόσβαση απομακρυσμένα από τις κάμερες ασφαλείας και δεν το είχατε μέχρι σήμερα, θα μπορούσατε να αναβαθμίσετε το αναλογικό σύστημα με ένα νέο το οποίο σας προσφέρει αυτές τις δυνατότητες…

3. Εγκαταλείψτε το υπάρχον σύστημα ασφαλείας και αντικαταστήστε το με ολοκαίνουργιο σύστημα

Πλεονεκτήματα: Αν το υπάρχον σύστημα ασφαλείας είναι ξεπερασμένο και δεν σας επιτρέπει τον εξ αποστάσεως έλεγχο μέσω κινητού ή δυνατότητες αυτοματισμού σπιτιού, τότε συστήνεται η σταδιακή κατάργηση και αντικατάστασή του με νέες και σύγχρονες κάμερες ή συστήματα συναγερμού. Τα νέα συστήματα είναι εξοπλισμένα με προηγμένα χειριστήρια εφαρμογών για κινητά, ασύρματους αισθητήρες ή έξυπνες κάμερες υψηλής ανάλυσης HD με δυνατότητα ανίχνευσης κίνησης όπως αναγνώριση προσώπου, παρακολούθηση κίνησης ή έξυπνη ενσωμάτωση αυτοματισμού σπιτιού, φωνητικός έλεγχος ή οποιαδήποτε άλλη εντολή. Τα σύγχρονα έξυπνα συστήματα ασφαλείας ενισχύουν την ασφάλεια στο σπίτι και την αυτοπεποίθησή σας για να κοιμάστε ήσυχοι.

Μειονεκτήματα: Αυξάνει σίγουρα το κόστος και αυξάνει τις δαπάνες για νέο εξοπλισμό συστήματος συναγερμού ή παρακολούθησης.

Χρησιμοποιήστε ή αντικαταστήστε τα υπάρχοντα συστήματα συναγερμού ή καμερών στο σπίτι σας:

Οι πιο σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη:

Παράγοντας 1: Η ηλικία και η αντοχή των υφιστάμενων συστημάτων ασφαλείας

Ας υποθέσουμε ότι τα υπάρχοντα συστήματα συναγερμού στο σπίτι σας έχουν τεθεί σε χρήση για λιγότερο από 5 χρόνια, ενδέχεται να λειτουργούν καλά και μπορείτε να συνεχίσετε να τα χρησιμοποιείτε για να ασφαλίσετε το σπίτι σας. Σε γενικές γραμμές, η μέση αναμενόμενη αντοχή ενός συστήματος ασφαλείας στο σπίτι είναι περίπου 10 χρόνια.

Εάν συνεχίζετε να χρησιμοποιείτε συστήματα συναγερμού άνω των 10 ετών, τότε αυτά τα συστήματα θα σταματήσουν να λειτουργούν σωστά με την πάροδο του χρόνου. Επιπλέον, ορισμένα χρησιμοποιημένα αναλογικά συστήματα ασφαλείας ενδέχεται να μην συνεργάζονται με νέες κάμερες ασφαλείας IP και σύγχρονες έξυπνες οικιακές συσκευές. Εάν τα συστήματα είναι άνω των 10 ετών, είναι καλύτερο να λάβετε υπόψη τη διάρκεια ζωής και τα χαρακτηριστικά τους και να αποφασίσετε αν θα τα αντικαταστήσετε ή όχι.

Παράγοντας 2: Η προσδοκία και οι ανάγκες σας για οικιακή ασφάλεια

Όταν μετακινείστε σε ένα σπίτι με υφιστάμενα συστήματα ασφαλείας, ενδέχεται να βρείτε πολλά εξαρτήματα όπως κάμερες παρακολούθησης, ανιχνευτές καπνού, αισθητήρες κίνησης, μαγνητικές επαφές πόρτας / παραθύρου, σειρήνες κ.λπ.. Ωστόσο, όλες αυτές οι συσκευές ενδέχεται να μην καλύπτουν απαραίτητα τις ανάγκες ασφαλείας σας. Έτσι, προτού αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε τα υπάρχοντα συστήματα ασφαλείας στο σπίτι, αξιολογήστε εάν ο εν λόγω εξοπλισμός καλύπτει τις ανάγκες σας.

Η μετάβαση σε ένα σπίτι με εγκατεστημένο σύστημα συναγερμού ή παρακολούθησης θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του κόστους του εξοπλισμού και να ενισχύσει την ασφάλεια του σπιτιού. Η διεξαγωγή διεξοδικής έρευνας πριν από τη λήψη περαιτέρω μέτρων είναι πάντα η ενδεδειγμένη κίνηση σε συνεννόηση πάντα με τον επαγγελματία τεχνικό σας.

{gallery}8402{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...