25/06/2020

RFID και NFC στα συστήματα ελέγχου πρόσβασης

Ποιες οι διαφορές τους;

Γράφτηκε από: Αποστολόπουλος Παναγιώτης
Κατά την τοποθέτηση ενός συστήματος ελέγχου πρόσβασης, μας παρουσιάζονται πολλές επιλογές, σε ότι αφορά τον εξοπλισμό και τις διαθέσιμες τεχνολογίες. Ξεκινώντας λοιπόν την υλοποίηση ενός έργου, το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι η τεχνολογία...

Κατά την τοποθέτηση ενός συστήματος ελέγχου πρόσβασης, μας παρουσιάζονται πολλές επιλογές, σε ότι αφορά τον εξοπλισμό και τις διαθέσιμες τεχνολογίες. Ξεκινώντας λοιπόν την υλοποίηση ενός έργου, το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι η τεχνολογία που θα χρησιμοποιήσουμε, τα σημεία πρόσβασης που θέλουμε να ασφαλίσουμε και φυσικά ο τρόπος με τον οποίο θα εξουσιοδοτείται κάθε άνθρωπος που εισέρχεται/ εξέρχεται από ένα χώρο. Αλλά όταν έρθει η ώρα να επιλέξουμε ανάμεσα σε συσκευές ανάγνωσης καρτών RFID και NFC, μπορεί να είναι δύσκολο να διακρίνουμε τις διαφορές μεταξύ των δύο τεχνολογιών.

Οι εν λόγω τεχνολογίες έχουν τα δικά τους πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που μπορούν να επηρεάσουν την απόδοση μίας εγκατάστασης. Ας δούμε παρακάτω τον τρόπο λειτουργίας των δύο τεχνολογιών.

Τεχνολογία RFID

Το RFID είναι τα αρχικά του όρου Radio Frequency Identification, η απόδοση του στα ελληνικά ορίζεται ως «ταυτοποίηση μέσω ραδιοσυχνοτήτων». Τα συστήματα RFID αποτελούν ένα υποσύνολο των Συστημάτων Αυτόματου Προσδιορισμού (Automatic Identification Systems). Ειδικότερα λειτουργεί ως γενικός όρος των τεχνολογιών που χρησιμοποιούν ραδιοκύματα για να προσδιορίσουν αυτόματα ανθρώπους ή αντικείμενα και αποτελεί την τεχνολογική εξέλιξη των barcode. Η τεχνολογία RFID είναι γνωστή εδώ και 50 χρόνια. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από την πολεμική αεροπορία της Αγγλίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου, για την αναγνώριση και τη διάκριση των εχθρικών από τα φιλικά αεροπλάνα. Σήμερα η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιείται στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, κυρίως μέσω του εμπορίου.

Τα συστήματα RFID απαρτίζονται από δύο κύρια μέρη. Το πρώτο είναι οι πομποδέκτες (transponders) που συχνά αναφέρονται και ως ετικέτες RFID (RFID tags). Οι ετικέτες RFID είναι μικρά chips που αποτελούνται από ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα (το οποίο περιλαμβάνει μνήμη ώστε να αποθηκεύει δεδομένα- πληροφορίες) και μία κεραία. Το μέγεθός τους μπορεί να είναι τόσο μικρό, όσο το μισό ενός κόκκου άμμου, ανάλογα με τον τύπο της ετικέτας. Το δεύτερο μέρος είναι οι αναγνώστες ή αισθητήρες (readers), οι οποίοι ανακτούν τα δεδομένα από τις ετικέτες RFID. Οι αναγνώστες RFΙD έχουν ενσωματωμένα μια κεραία και μια μονάδα ελέγχου.

 

RFID στα συστήματα ελέγχου πρόσβασης

Η πιο συνηθισμένη χρήση της RFID τεχνολογίας σε ότι αφορά τον έλεγχο πρόσβασης, είναι στα συστήματα εισόδου-ελέγχου πόρτας για το προσωπικό. Η λειτουργία των συστημάτων RFID είναι απλή και βασίζεται στη δυναμική και αμφίδρομη επικοινωνία των ετικετών και των αναγνωστών. Όταν οι ετικέτες RFID βρεθούν στην εμβέλεια της κεραίας του αναγνώστη, η μονάδα ελέγχου επικοινωνεί με ραδιοκύματα με την κεραία των ετικετών RFID. Οι ετικέτες RFID ενεργοποιούνται με τη σειρά τους και επιστρέφουν τα αναζητούμενα δεδομένα στους αναγνώστες. Στη συνέχεια παρεμβαίνει ένα ενδιάμεσο λογισμικό, το οποίο κατανοεί τις πληροφορίες, οι οποίες αποστέλλονται από τη μονάδα ελέγχου του αναγνώστη. Ο αναγνώστης τις μεταφέρει στο εκάστοτε λογισμικό ελέγχου και αυτό με τη σειρά επιτρέπει ή απαγορεύει την πρόσβαση.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της χρήσης RFID

Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα που προσφέρει η τεχνολογία, είναι η αξιόπιστη λειτουργία της σε σκληρά περιβάλλοντα. Μία φθαρμένη κάρτα RFID θα στείλει σε πολλές περιπτώσεις τις ενσωματωμένες πληροφορίες, ενώ θα λειτουργήσει κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τους εξωτερικούς αναγνώστες που συχνά εκτίθενται σε βροχή, χιόνι και άλλες ακραίες καιρικές συνθήκες. Η τεχνολογία RFID δεν απαιτεί άμεση οπτική επαφή μεταξύ της ετικέτας και του αναγνώστη και επιτρέπει την ταχύτερη συλλογή δεδομένων. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό σε συστήματα barcode και τα Wi-Fi δίκτυα. Ωστόσο, υπάρχουν και μερικά ζητήματα ασφαλείας γύρω από την τεχνολογία. Κάποιος που διαθέτει μία φορητή συσκευή που μπορεί να διαβάσει τα σήματα  RFID, μπορεί να έχει πρόσβαση στις πληροφορίες που είναι ενσωματωμένες σε κάθε κάρτα. Οι κάρτες RFID είναι επίσης επιρρεπείς σε ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές, οι οποίες μπορούν να προέρχονται από άλλες κάρτες RFID ή οποιαδήποτε άλλη μαγνητισμένη συσκευή, ενώ θα πρέπει να αναφέρουμε και το κόστος υλοποίησης της, το οποίο είναι υψηλότερο σε σχέση με άλλες διαθέσιμες τεχνολογίες.

Τεχνολογία NFC

Η επικοινωνία κοντινού πεδίου (near field communication-NFC) αποτελεί μια πρότυπη τεχνολογία συνδεσιμότητας, η οποία διαδίδεται και εξελίσσεται ραγδαία με κύριο σκοπό τη λύση αρκετών προβλημάτων. Είναι μια μικρής εμβέλειας ασύρματη τεχνολογία, η οποία λειτουργεί στη συχνότητα των 13,56 MHz και μεταφέρει δεδομένα με ρυθμό έως και 424 kbps και έχει γίνει γνωστή κυρίως μέσω της χρήσης της από τα smartphone κινητά. Η λειτουργία της βασίζεται στην επαφή ή στην προσέγγιση (σε απόσταση περίπου τεσσάρων με πέντε εκατοστών) της συσκευής που περιέχει το τσιπ NFC.

Η τεχνολογία αυτή δημιουργήθηκε το 2004 μετά από συνεργασία της Nokia, της Philips και της Sony, με την εξάπλωση της να είναι μεγαλύτερη των προσδοκιών και να μελετάται συνεχώς για περισσότερους τομείς της καθημερινότητας, όπως για παράδειγμα τη γρήγορη ανάγνωση και εγγραφή δεδομένων, τη χρήση εικονικών πιστωτικών καρτών κ.ά. Η τεχνολογία NFC συνδυάζει τεχνολογίες ασύρματης επικοινωνίας όπως το Bluetooth και το RFID, οι οποίες εναρμονίζονται, ώστε να παρέχουν υπηρεσίες στους χρήστες (έλεγχος πρόσβασης, ηλεκτρονικές συναλλαγές, ανταλλαγή και συλλογή πληροφοριών, πληρωμές, κ.ά.).

NFC για τον έλεγχο θυρών

Οι έξυπνες ετικέτες NFC ενεργοποιούνται συχνότερα μέσω των smartphone κινητών μας, τα οποία λειτουργούν τόσο ως δέκτες, όσο και ως πομποί δεδομένων. Σε αντίθεση με την RFID τεχνολογία, το NFC λειτουργεί μόνο σε μικρές αποστάσεις, όπως αναφέραμε και παραπάνω. Σε ότι αφορά τον έλεγχο πρόσβασης, η τεχνολογία NFC χρησιμοποιείται για να εξαλείψει κατά κάποιο τρόπο τη χρήση καρτών και κλειδιών, απλουστεύοντας περισσότερο τη όλη διαδικασία. Η βασική αρχή της τεχνολογίας NFC σε όλες τις εφαρμογές είναι η ασφαλής μετάδοση δεδομένων σε μικρές αποστάσεις.

Ομοίως, μια έξυπνη κάρτα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αποστολή πληροφοριών σε συσκευές με δυνατότητα NFC, όπως tablet, κινητά τηλέφωνα και φορητούς υπολογιστές. Η όλη διαδικασία επιτρέπει την πρόσβαση στο χρήστη σε διάφορους πόρους του διαδικτύου. Όταν η κινητή συσκευή μετακινείται πάνω από έναν αναγνώστη NFC, δημιουργείται ένα κανάλι επικοινωνίας και πραγματοποιούνται συναλλαγές δεδομένων για τον έλεγχο της αυθεντικότητας του χρήστη, για πρόσβαση κ.λπ.  

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της χρήσης NFC

Οι NFC αλληλεπιδράσεις είναι εύκολες και απλές, καθώς δεν χρειάζεται παρά μόνο ένα απλό άγγιγμα. Βρίσκει εφαρμογή σε πολλές χρήσεις όπως στις πληρωμές, στα εισιτήρια, στη διαφήμιση, στις έξυπνες κάρτες, στην ανταλλαγή δεδομένων, στην κρυπτογράφηση παρουσίας και στον έλεγχο πρόσβασης. Αξιοποιεί τα κινητά τηλέφωνα ως μέσο αλληλεπίδρασης, κάτι που είναι εξαιρετικά χρήσιμο σε ότι αφορά την εξοικονόμηση χρόνου. Ωστόσο, τα συστήματα NFC είναι εύκολο να υποκλαπούν. Οποιοσδήποτε είναι σε θέση να κλέψει τις προσωπικές πληροφορίες του καθενός πολύ εύκολα, και αυτό γιατί δεν υπάρχει κάποιο αυστηρό μέτρο ασφαλείας μέχρι σήμερα. Επίσης, η λειτουργία του NFC γίνεται εξ αποστάσεως, επομένως υπάρχει ο κίνδυνος απώλειας των δεδομένων.

Τι επιλέγουμε;

Όταν έρχεται η ώρα να επιλέξουμε ανάμεσα στις δύο τεχνολογίες, δεν υπάρχει σωστή απάντηση. Κάθε εγκατάσταση με σύστημα ελέγχου πρόσβασης θα μπορούσε εύκολα να επωφεληθεί και από τις δύο τεχνολογίες. Στην πραγματικότητα θα πρέπει να «ζυγίσουμε» τα υπέρ και τα κατά που προσφέρουν οι εν λόγω τεχνολογίες, αλλά και τις ανάγκες του εκάστοτε χώρου.

Κατηγορία Τεύχος 104, Access Control

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο των συστημάτων ασφαλείας.