Skip to main content
DIABASTE DWREAN SEC 148
tech 2024 03 15 at 08 25 11 TM 470
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 186
securityreport e mag odhgos 2021
25 Ιουνίου 2020 00:55

6 σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να αναβαθμίσουμε το σύστημα συναγερμού μας

Γράφει: Αποστολόπουλος Παναγιώτης
02fe0e0de3a734727a1b8ec4ea519b1b XL c707ab54

Το σπίτι και η επιχείρηση, αποτελούν ίσως τα πολυτιμότερα περιουσιακά στοιχεία ενός ανθρώπου, με μεγάλη οικονομική και συναισθηματική αξία, για αυτό και η προστασία τους από κάθε τυχαίο γεγονός με τις πιο στοχευμένες λύσεις ασφάλειας, όπως ένα επαγγελματικό σύστημα συναγερμού…

Το σπίτι και η επιχείρηση, αποτελούν ίσως τα πολυτιμότερα περιουσιακά στοιχεία ενός ανθρώπου, με μεγάλη οικονομική και συναισθηματική αξία, για αυτό και η προστασία τους από κάθε τυχαίο γεγονός με τις πιο στοχευμένες λύσεις ασφάλειας, όπως ένα επαγγελματικό σύστημα συναγερμού, είναι επιτακτική. Επομένως, η συνεχής αναβάθμιση του συστήματος συναγερμού είναι απαραίτητη προϋπόθεση. 

Δεν είναι λίγα τα νοικοκυριά όπου στο εσωτερικό τους έχουν τοποθετημένο ένα σύστημα συναγερμού ξεπερασμένης τεχνολογίας. Ένα σύστημα συναγερμού που λειτουργεί με μια τεχνολογία που είναι ηλικίας λίγων δεκαετιών ή και περισσότερο, δεν θα κρατήσει το σπίτι ασφαλές. Οι τεχνολογίες και τα πάνελ συναγερμού βελτιώνονται μέρα με τη μέρα, ωστόσο άλλο τόσο αυξάνονται και οι τεχνικές που χρησιμοποιούν οι διαρρήκτες για να εισέλθουν σε μία κατοικία. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η συνεχής αναβάθμιση του συναγερμού φαντάζει επιτακτική. Ας ρίξουμε μια ματιά σε 5 σημάδια που δείχνουν πως είναι καιρός για αναβάθμιση του οικιακού συναγερμού.

Ξεπερασμένη τεχνολογία

Τα τελευταία χρόνια οι εξελίξεις αναφορικά με τα συστήματα συναγερμού ήταν ραγδαίες. Το μόνο που έκαναν τα παλαιότερης τεχνολογίες συστήματα (όχι όλα…) ήταν απλά να αρχίσουν να παράγουν πολύ θόρυβο σε περίπτωση που ένας διαρρήκτης κατάφερνε να εισέλθει στο εσωτερικό μίας οικίας. Η τεχνολογία έχει πραγματικά απογειωθεί από τότε και έτσι τα σημερινά συστήματα συναγερμού μπορούν να αποστείλουν ειδοποιήσεις συναγερμού στον ιδιοκτήτη μέσω κινητού τηλεφώνου, να επικοινωνήσουν με το κέντρο λήψης σημάτων, την αστυνομία, κ.λπ. Με τα σημερινά επαγγελματικά συστήματα συναγερμού μπορούμε ακόμα να καλέσουμε και την πυροσβεστική! Αυτοί οι τύποι ειδοποιήσεων δεν ήταν διαθέσιμοι πριν κάποια χρόνια και δεν είναι λίγα τα σπίτια τα οποία έχουν ακόμα ένα τέτοιο σύστημα συναγερμού στο εσωτερικό τους. Ο έλεγχος και η διαχείριση είναι ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας σήμερα. Με την έλευση των smartphones τηλεφώνων, έχουμε τώρα τη δυνατότητα να ενεργοποιήσουμε και να απενεργοποιήσουμε το οικιακό σύστημα συναγερμού εξ’ αποστάσεως και από οπουδήποτε στον κόσμο.

Ψευδείς συναγερμοί

Οι ψευδείς συναγερμοί εξακολουθούν να αποτελούν μείζον πρόβλημα για τους ιδιοκτήτες συναγερμού (στο σπίτι). Συνήθως ο «ένοχος» είναι ο χρήστης, αλλά μπορεί σε αρκετές περιπτώσεις να είναι ένας ανιχνευτής/αισθητήρας κίνησης παλιάς τεχνολογίας, ο οποίος ανιχνεύει κάθε είδους κίνηση στο οπτικό του πεδίο (κατοικίδια ζώα, έντομα, κ.λπ.). Οι ψευδείς συναγερμοί μειώνουν την εγκυρότητα των πραγματικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις θα μας κοστίσουν και χρήματα. Μερικοί ανιχνευτές κίνησης θα ενεργοποιηθούν από τα κατοικίδια ζώα, ακόμα και από διάφορα έντομα. Οι ιδιοκτήτες σπιτιού με κατοικίδια ζώα θα πρέπει να είναι σίγουροι ότι το σύστημα ασφαλείας στο σπίτι έχει αισθητήρες με τεχνολογία-λειτουργία «pet immunity», καθώς τα κατοικίδια που περιπλανούνται στο εσωτερικό του σπιτιού, θα  ενεργοποιήσουν τους ανιχνευτές κίνησης. Τα έντομα μπορούν επίσης να προκαλέσουν τέτοιου τύπου συναγερμούς.

Η μπαταρία είναι ένας ακόμα λόγος για να στραφούμε σε άμεση αναβάθμιση-αντικατάσταση. Τα περισσότερα ασύρματα συστήματα οικιακής ασφάλειας περιέχουν μπαταρίες που κατά καιρούς πρέπει να αντικατασταθούν. Όταν λοιπόν η στάθμη της μπαταρίας είναι πολύ χαμηλή και η μπαταρία πρέπει να αντικατασταθεί, τότε το σύστημα συνήθως μας παρέχει προειδοποιητικές ενδείξεις. Ωστόσο, κατά καιρούς υπάρχουν και αναφορές πως αντί για προειδοποίηση, ενεργοποιείται συναγερμός.

Επομένως, αν σε περίπτωση που τα συστήματα συναγερμού σας αποστέλλουν ψευδείς ειδοποιήσεις, πρέπει να απευθυνθείτε σε μια επιχείρηση και ένα επαγγελματία εγκαταστάτη για να αναβαθμίσετε τα συστήματά σας εγκαίρως.

Μετάβαση από ενσύρματο σε ασύρματο ή υβριδικό συναγερμό

Η πλειοψηφία των συστημάτων συναγερμού χρησιμοποιεί ενσύρματη καλωδίωση. Ένα ενσύρματο σύστημα συνδέει το πληκτρολόγιο συναγερμού, αισθητήρες, ανιχνευτές και άλλες συσκευές μέσω φυσικών καλωδίων. Η καλωδίωση αυτή τοποθετείται πίσω από τοίχους, οροφές ακόμα και δάπεδα.

Τα ενσύρματα συστήματα είναι αρκετές φορές ευάλωτα σε παραβιάσεις ασφαλείας. Ένας εισβολέας μπορεί απλά να κόψει ένα καλώδιο για να απενεργοποιήσει ολόκληρο το σύστημα ασφαλείας της οικίας. Η μετάβαση από ενσύρματο σε ασύρματο ή υβριδικό συναγερμό θα δώσει τη λύση σε αυτό το πρόβλημα και θα εξαλείψει τυχόν «μερεμέτια» που μπορεί να γίνουν στο εσωτερικό του σπιτιού.

Τα συστήματα συναγερμού και ειδικότερα τα υβριδικά, έχουν γνωρίσει σπουδαία ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, αφού προσφέρουν υψηλή αξιοπιστία στο τρόπο λειτουργίας τους, προηγμένες τεχνικές, καινοτομίες και είναι κατάλληλα και για περιμετρική τοποθέτηση σε μια οικία. Ωστόσο, αυτό που κάνει τα υβριδικά συστήματα συναγερμού να ξεχωρίζουν είναι η υψηλή ασφάλεια, η γρήγορη εγκατάσταση, η δυνατότητα μεταφοράς του συναγερμού σε ένα άλλο χώρο, καθώς και η εύκολη μελλοντική επέκταση των αισθητήρων σε σημεία που δεν έχουν προβλεφθεί. Τα περισσότερα υβριδικά συστήματα που διατίθενται σήμερα, είναι συναγερμοί ασφαλείας υψηλής ποιότητας που μπορούν να παραμείνουν πλήρως λειτουργικοί για πολλά χρόνια.

Κάμερες χαμηλής ανάλυσης σε συσκευή υψηλής ισχύος

Μία κάμερα η οποία έχει ενσωματωθεί στο σύστημα συναγερμού και παρέχει θολές εικόνες πρέπει να αντικατασταθεί άμεσα. Η μετάβαση από μία αναλογική κάμερα σε μία κάμερα με ανάλυση 1080p, είναι απαραίτητη. Ωστόσο δεν είναι μόνο η ανάλυση… Οι νέες κάμερες έρχονται με ευρύ οπτικό πεδίο, νέες τεχνολογίες και πρωτοποριακές λειτουργίες όπως δυνατότητα ψηφιακού ζουμ, ανίχνευση κίνησης με πολλαπλές ζώνες και το σημαντικότερο από όλα, νυχτερινή όραση! Οι νέες κάμερες έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν ακόμα και στο απόλυτο σκοτάδι, εξασφαλίζοντας εικόνες υψηλής ευκρίνειας. Ακόμα οι σύγχρονες κάμερες έρχονται και με πιστοποιήσεις αντοχής σε ακραία καιρικά φαινόμενα, χτυπήματα, ενώ ενσωματώνουν και τεχνικές κρυπτογράφησης που εξασφαλίσουν ότι κανείς δεν μπορεί να παραβιάσει το σήμα.

Οικιακός αυτοματισμός

Ο αυτοματισμός στο σπίτι είναι το μέλλον της ασφάλειας στο σπίτι. Αυξάνει την ασφάλεια, εξοικονομεί ενέργεια και αυξάνει το επίπεδο άνεσης. Ο αυτοματισμός στο σπίτι θέτει κυριολεκτικά τον έλεγχο του συστήματος ασφαλείας και των συσκευών στα χέρια του χρήστη. Συνδέει τις συσκευές με ένα κεντρικό σύστημα και σε πολλές περιπτώσεις με το σύστημα συναγερμού, κάτι το οποίο επιτρέπει στο χρήστη την απομακρυσμένη διαχείριση μέσω smartphone κινητού. Ενέργειες, όπως ο απομακρυσμένος έλεγχος του φωτισμού, του θερμοστάτη και άλλων έξυπνων συσκευών, δεν ήταν διαθέσιμες πριν μερικά χρόνια στα συστήματα συναγερμού. Τα σύγχρονα συστήματα συναγερμού παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες!

Ενημερώσεις λογισμικού

Το λογισμικό του συστήματος ασφαλείας πρέπει να ενημερώνεται συχνά, όπως συμβαίνει και με τις περισσότερες ηλεκτρονικές συσκευές της αγοράς. Αν το σύστημα συναγερμού δεν προβλέπει τις αυτόματες ενημερώσεις, τότε ίσως ήρθε η ώρα για ένα νέο. Οι αυτόματες ενημερώσεις εφαρμόζουν άμεσες αλλαγές στο σύστημα, επιλύοντας τυχόν σφάλματα που μπορεί να έχουν προκύψει. Με αυτό τον τρόπο το σύστημα προστατεύεται από τις ευπάθειες του κυβερνοχώρου.

{gallery}8566{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Security Report Μαρτίου

    Security Report Μαρτίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Μαρτίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος του Security Report θα βρείτε ενδιαφέροντα ...
  • 9 συστήματα ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία

    9 συστήματα ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία

    Ο κλάδος της φιλοξενίας εξελίσσεται ραγδαία, ιδίως στη χώρα μας, όπου καθημερινά εκατοντάδες ξενοδοχεία προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες και στους τουρίστες που καταφθάνουν από το ε...
  • Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός – ΕΡΜΗΣ

    Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός – ΕΡΜΗΣ

    Η Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός Α.Ε. – ΕΡΜΗΣ διασφαλίζει τη διαθεσιμότητα και την αδιάλειπτη παροχή των 24/7 Υπηρεσιών Κέντρου Λήψης Ηλεκτρονικών Σημάτων, για την αντιμετώπιση απρόσμενων καταστάσεων...
  • 11 Wi-Fi κάμερες της ANGA για όλες τις απαιτήσεις

    11 Wi-Fi κάμερες της ANGA για όλες τις απαιτήσεις

    Μία ολοκληρωμένη σειρά 11 Wi-Fi καμερών της ANGA, καθεμία από τις οποίες διαθέτει ένα μοναδικό σύνολο χαρακτηριστικών προσαρμοσμένων για να καλύψει διαφορετικές ανάγκες και προτιμήσεις, θα βρείτε ...
  • 3 Νέα CCTV testers με υποστήριξη οπτικών ινών από την ΗΛΚΑ

    3 Νέα CCTV testers με υποστήριξη οπτικών ινών από την ΗΛΚΑ

    H ΗΛΚΑ Α.Ε. διαθέτει την πληρέστερη γκάμα all in one CCTV testers τελευταίας γενεάς, με προϊόντα κορυφαίων προδιαγραφών, σε ασυναγώνιστες τιμές. Τα CCTV testers είναι απαραίτητα εργαλεία για τον ε...
  • TP-Link VIGI C540-W & C340 V1/V2

    TP-Link VIGI C540-W & C340 V1/V2

    Η πρωτοποριακή σειρά προϊόντων VIGI της TP-Link έχει σχεδιαστεί για εγκαταστάσεις μικρομεσαίας κλίμακας και περιλαμβάνει κάμερες υψηλής ανάλυσης με προηγμένα χαρακτηριστικά που εξασφαλίζουν καθαρή...