Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
26 Αυγούστου 2020 20:16

Η βιντεοεπιτήρηση το 2020

Οι 7 τεχνολογίες που θα πρωταγωνιστήσουν σύμφωνα με τους ειδικούς!

Γράφει: Αποστολόπουλος Παναγιώτης
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F05%2F6cfee4019346ecd62c2947f33ecc66c5 XL

Η ασφάλεια θα εξακολουθήσει να αποτελεί μείζονα παγκόσμια πρόκληση για τις επιχειρήσεις το 2020. Μεταξύ των διαθέσιμων τεχνολογιών που θα συναντήσουμε σήμερα, η βιντεοεπιτήρηση παραμένει ένα από τα καλύτερα και πιο αποδοτικά εργαλεία για την αντιμετώπιση δυσάρεστων συμβάντων, ειδικά τώρα, με την προσθήκη της τεχνητής νοημοσύνης.

Η ασφάλεια θα εξακολουθήσει να αποτελεί μείζονα παγκόσμια πρόκληση για τις επιχειρήσεις το 2020. Μεταξύ των διαθέσιμων τεχνολογιών που θα συναντήσουμε σήμερα, η βιντεοεπιτήρηση παραμένει ένα από τα καλύτερα και πιο αποδοτικά εργαλεία για την αντιμετώπιση δυσάρεστων συμβάντων, ειδικά τώρα, με την προσθήκη της τεχνητής νοημοσύνης.

Οι νέες εξελίξεις στο κλάδο της ασφάλειας, όπως η αναγνώριση προσώπου, η αναγνώριση πινακίδων κυκλοφορίας, η προηγμένη παρακολούθηση αντικειμένων και η ανάλυση συμπεριφοράς ατόμων, είναι μόνο μερικές από τις τεχνολογίες που έδωσαν τεράστια ώθηση στο κλάδο της βιντεοεπιτήρησης το έτος που μας πέρασε. Όλες αυτές οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν συμβάλει στη διαμόρφωση της βιομηχανίας την τελευταία δεκαετία και οι νέες τεχνολογικές εξελίξεις που έρχονται, αναμένεται να είναι ακόμα πιο συναρπαστικές!

Αναδυόμενες τεχνολογίες και εφαρμογές, όπως η πολυδιάστατη αντίληψη, η ανάλυση UHD, η εγγραφή και αναπαραγωγή βίντεο σε περιβάλλοντα με χαμηλό φωτισμό, η τεχνητή νοημοσύνη και η τεχνολογία Cloud, ανοίγουν νέες δυνατότητες για τη βιομηχανία της ασφάλειας. Ταυτόχρονα, εκατομμύρια κάμερες και άλλες συσκευές ασφαλείας συνδέονται σε δίκτυα, καθιστώντας το κλάδο της ασφάλειας αναπόσπαστο κομμάτι του μελλοντικού Διαδικτύου των πραγμάτων-IoT.

Ας δούμε μερικές από τις τάσεις «κλειδιά» που θα απασχολήσουν το κλάδο της ασφάλειας το 2020.

Πολυδιάστατη αντίληψη

Οι σύγχρονες κάμερες ασφαλείας θα λέγαμε πως επεκτείνουν τη δύναμη της όρασης των ανθρώπων, παρέχοντας όχι μόνο υψηλότερη ασφάλεια αλλά και καλύτερες υπηρεσίες με υψηλή απόδοση. Αλλά τι θα γινόταν αν οι κάμερες μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν και άλλα είδη αισθήσεων, για να εντοπίσουν διάφορα περιστατικά;

Για παράδειγμα, κάμερες με ενσωματωμένα ραντάρ ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων θα μπορούσαν να επεκτείνουν τις δυνατότητες τους για να βελτιώσουν την λειτουργία ανίχνευσης τους. Τέτοιου τύπου κάμερες μπορούν να ανιχνεύσουν ένα αντικείμενο μέχρι και τα 100 μέτρα και σε αντίξοες καιρικές συνθήκες. Ένα παράδειγμα είναι οι κάμερες στα αυτοκίνητα, οι οποίες είναι εξοπλισμένες με ηχοεντοπιστικά συστήματα. Περισσότερες «αισθήσεις», όπως η ανίχνευση καπνού, η ανίχνευση θερμότητας ή ακόμα και ανίχνευση πίεσης, μπορούν να ενσωματωθούν σε κάμερες για την ακριβή παρακολούθηση και την αναφορά συμβάντων σε πραγματικό χρόνο. Αυτή η πολυδιάστατη αντίληψη θα δώσει στις κάμερες ασφαλείας περισσότερες δυνατότητες και θα τους επιτρέψει να δημιουργήσουν ένα ασφαλέστερο περιβάλλον.

Multi-Intelligence κάμερες ή κάμερες πολλαπλών πληροφοριών

Αναμφίβολα μία από τις μεγαλύτερες τάσεις στο κλάδο της ασφάλειας για το 2019, ήταν η τεχνητή νοημοσύνη. Η εν λόγω τεχνολογία, δεν είναι άγνωστη ή νέα στο τομέα της ασφάλειας και γενικότερα στο ευρύ κοινό, ωστόσο το προηγούμενο έτος, είχε περισσότερο από ποτέ καταλάβει την προσοχή της αγοράς λόγω διαφόρων παραγόντων.

Η τεχνητή νοημοσύνη και η βαθιά εκμάθηση θα επιτρέψουν στα συστήματα παρακολούθησης βίντεο να «μάθουν» ποια δυνητική απειλή μπορεί να μοιάζει π.χ. με ένα όχημα ή ένα άτομο, οδηγώντας μας σε ακριβέστερη ανίχνευση και ίσως κάποια στιγμή σε πλήρη εξάλειψη των ψευδών συναγερμών. Ωστόσο, οι περισσότερες κάμερες ασφαλείας που λειτουργούν με AI μπορούν να «τρέξουν» μόνο έναν μόνο αλγόριθμο εξαιτίας του περιορισμού της υπολογιστικής ισχύος. Αυτό σημαίνει πως μία κάμερα μπορεί να τρέξει μόνο μία έξυπνη λειτουργία τη φορά, μετρώντας τους ανθρώπους ή μετρώντας τα αυτοκίνητα.

Τώρα η υπολογιστική ισχύς των καμερών ασφαλείας έχει ενισχυθεί σημαντικά με τον ερχομό των νέων «AI chip» και εταιρίες όπως η Hikvision και η Dahua έχουν κάνει άλματα, προσφέροντας πολλαπλές έξυπνες λειτουργίες με τη χρήση μίας μόνο κάμερας. Η νέα τάση στο κλάδο της ασφάλειας λοιπόν είναι οι κάμερες που θα πραγματοποιούν ταυτόχρονα πολλαπλές διεργασίες. Ένα χρήσιμο παράδειγμα για να αντιληφθούμε καλύτερα την τεχνολογία αυτή, είναι στις διασταυρώσεις δρόμων.

Σε πολλές πόλεις θα δούμε δέκα ή και περισσότερες κάμερες τοποθετημένες σε διασταυρώσεις. Αυτές οι κάμερες τοποθετούνται σε αυτά τα σημεία για να αναλύσουν τη ροή της κυκλοφορίας, να εντοπίσουν παραβιάσεις, να ανιχνεύσουν τους τύπους των οχημάτων, τους αριθμούς πινακίδων κ.λπ. Τώρα με κάμερες πολλαπλών πληροφοριών, 2 ή 3 κάμερες θα είναι αρκετές σε μία διασταύρωση. Κάθε μία από αυτές τις κάμερες θα τρέχει περισσότερες από 2 ή 3 λειτουργίες και έτσι το κόστος του εξοπλισμού, της εγκατάστασης και της συντήρησης θα μειωθεί αρκετά.

Ολοκληρωμένα συστήματα ασφαλείας

Τα παραδοσιακά συστήματα CCTV δεν θα μπορούν να ικανοποιούν σε λίγα χρόνια τις απαιτήσεις των ομάδων ασφαλείας. Πολλοί πελάτες ζητούν πλέον ολοκληρωμένα συστήματα ασφαλείας που συνδυάζουν την παρακολούθηση μέσω εξοπλισμού CCTV, τα συστήματα συναγερμού, τον έλεγχο πρόσβασης, ακόμη και τη πυρασφάλεια/ πυροπροστασία.

Η ενοποίηση αυτή θα ενισχύσει και την επιχειρηματικότητα και την ασφάλεια. Μία κάμερα θα ανιχνεύει ένα περιστατικό και στη συνέχεια ένα σήμα θα ενεργοποιεί αυτόματα το σύστημα συναγερμού και ταυτόχρονα το προσωπικό ασφαλείας. Αντίστοιχα, όταν το σύστημα συναγερμού ή το σύστημα ελέγχου πρόσβασης ή πυροπροστασίας αναφέρει ένα περιστατικό, το σύστημα CCTV θα ενεργοποιήσεί αυτόματα  την οπτική επαλήθευση ενός συμβάντος.

Με την πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης, της βαθιάς μάθησης και των έξυπνων φίλτρων αναζήτησης, η όλη διαδικασία είναι πλέον θέμα λεπτών. Το προσωπικό που είναι αρμόδιο για την παρακολούθηση, λαμβάνει τα δεδομένα που συλλέγονται, και μέσω διάφορων κριτήριων αναζήτησης επιτυγχάνει αυτό που κάποτε θα θεωρούσαμε ακατόρθωτο.

Ultra-High Definition

Οι άνθρωποι θέλουν να δουν περισσότερες λεπτομέρειες επιδιώκοντας έτσι την υψηλότερη ανάλυση εικόνας. Το Ultra High Definition (UHD) έχει κάνει την εμφάνιση του εδώ και καιρό στον τομέα της ασφάλειας και είναι αναμφίβολα μία από τις τάσεις που θα μας απασχολήσουν τα επόμενα χρόνια. Μερικές φορές ο όρος UHD υποδηλώνει και ακριβό κόστος, ωστόσο η τεχνολογία αυτή σήμερα επωφελείται από τις βελτιώσεις των τεχνολογιών μετάδοσης και κωδικοποίησης και γίνεται ολοένα και πιο προσιτή.

Η ομαλή μετάδοση των UHD εικόνων καθίσταται δυνατή και η ευρεία υιοθέτηση των καμερών ασφαλείας με ανάλυση 4Κ είναι γεγονός. Επιπλέον, η συνεχής βελτίωση των τεχνολογιών κωδικοποίησης μειώνει σημαντικά το bitrate του βίντεο. Καθώς το bitrate των εγγεγραμμένων αρχείων μειώνεται σημαντικά, μειώνεται επίσης το εύρος ζώνης και το κόστος αποθήκευσης.

Πλήρης ορατότητα κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες

Τα περισσότερα περιστατικά ασφάλειας συμβαίνουν τη νύχτα και δυστυχώς οι εικόνες και το βίντεο από τις συμβατικές κάμερες ασφαλείας ενδέχεται να χάσουν εύκολα κρίσιμες λεπτομέρειες σε περιβάλλοντα με χαμηλό φωτισμό. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η έλευση καμερών που προσφέρουν έγχρωμη εικόνα ακόμα και σε συνθήκες πλήρους σκότους είναι γεγονός. Το νέο έτος αναμένουμε περισσότερες συσκευές για την ενίσχυση της ορατότητας.

Μια ακόμα σημαντική καινοτομία είναι η θερμική απεικόνιση, η οποία μπορεί να εντοπίσει ανθρώπους και αντικείμενα. Η τεχνολογία θερμικής απεικόνισης επιτρέπει στις κάμερες να “βλέπουν” σε συνθήκες χαμηλής ορατότητας, όπως κατά τη διάρκεια ομίχλης, νέφους ή κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες όπως βροχή και χιόνι, ακόμη και τη νύχτα!

VSaaS-Cloud

Αναμφισβήτητα, υπάρχει μια εξάπλωση νέων τεχνολογιών και τα προϊόντα, οι υπηρεσίες, αλλά και οι βιομηχανίες αρχίζουν σιγά – σιγά να πηγαίνουν προς το Cloud. Τα συστήματα ασφαλείας που βασίζονται σε τεχνολογία IP, θα συνεχίσουν να αυξάνονται και να κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς,  κυρίως λόγω της υψηλής ποιότητας ανάλυσης της εικόνας και των δυνατοτήτων ανάλυσης βίντεο (VA). Σε παρόμοιους ρυθμούς ανάπτυξης αναμένεται να κινηθούν και τα VSaaS/ ACaaS, όπως δείχνει η παγκόσμια αγορά των συστημάτων ασφαλείας.

Η νέα αυξανόμενη τάση που ακούει στο όνομα VSaaS, αναφέρεται στην παρακολούθηση βίντεο που βασίζεται σε Cloud. Σήμερα, το 93% των επιχειρήσεων έχουν υιοθετήσει αυτού του τύπου λύσεις, καθώς η εν λόγω υπηρεσία περιλαμβάνει συνήθως εγγραφή βίντεο, αποθήκευση, απομακρυσμένη προβολή, ειδοποιήσεις διαχείρισης, ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και πολλά άλλα. Η πρόοδος της τεχνολογίας του Cloud και η μεγαλύτερη διαθεσιμότητα εύρους ζώνης καθιστούν το VSaaS, που ονομάζεται επίσης παρακολούθηση βίντεο μέσω cloud, όλο και πιο ελκυστικό για μεγάλους οργανισμούς, αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Με παρόμοιο τρόπο λειτουργεί και το ACaaS (Access Control as a Service). O έλεγχος πρόσβασης ως υπηρεσίας συνδυάζει τα πλεονεκτήματα του λογισμικού ως υπηρεσίας (SaaS) και τις συσκευές ελέγχου πρόσβασης που έχουν εγκατασταθεί σε ένα χώρο. Το ACaaS επιτρέπει τον έλεγχο της πρόσβασης εξ’  αποστάσεως, την αποθήκευση δεδομένων με ασφάλεια και τη δημιουργία αντίγραφων ασφαλείας,  παρέχοντας αρχεία για το ποιος έχει πρόσβαση σε ελεγχόμενες περιοχές, πόρτες ή συστήματα. Από αποθήκες, χώρους στάθμευσης, γκαράζ, ξενοδοχεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι και επιχειρηματικά κέντρα, όλες οι παραπάνω εγκαταστάσεις διαθέτουν από ένα σύστημα για τον έλεγχο πρόσβασης.

Σε σύγκριση με τον παραδοσιακό έλεγχο πρόσβασης, ο έλεγχος πρόσβασης ως υπηρεσία έχει πολλά πλεονεκτήματα. Όλες οι πληροφορίες αποθηκεύονται σε απομακρυσμένους servers και έτσι δεν απαιτείται η εγκατάσταση ενός server π.χ. σε μία επιχείρηση. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται αυτόματα το συνολικό κόστος. Ακόμα, χάρις το ACaaS ο χρήστης μπορεί να διαχειριστεί τις συσκευές ελέγχου από απόσταση (εφόσον έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο) και να παρακολουθήσει ταυτόχρονα πολλαπλές τοποθεσίες (π.χ. γραφεία).

Κυβερνοασφάλεια

Οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο είναι και θα συνεχίσουν να αποτελούν σοβαρή απειλή για τις επιχειρήσεις, καθιστώντας την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο μία από τις σημαντικότερες τάσεις σε όλες τις βιομηχανίες σήμερα. Είναι αυτονόητο ότι καθώς οι συσκευές (και ειδικά εκείνες που χρησιμοποιούνται στο τομέα της ασφάλειας) συνδέονται ολοένα και περισσότερο στο δίκτυο, ο κίνδυνος παραβίασης αυξάνεται. Οι integrators, οι εγκαταστάτες και σιγά-σιγά και οι τελικοί χρήστες, αρχίζουν να θέτουν την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο ως ένα από τα σημαντικότερα κριτήρια αγοράς για προϊόντα (υλικό- λογισμικό) ασφαλείας.

Οι κατασκευαστές, αρχίζουν σιγά σιγά να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη την ασφάλεια στο κυβερνοχώρο και έτσι τα τελευταία  χρόνια έχει γίνει μία σημαντική προσπάθεια από τη μεριά τους για να εξαλειφθούν  τα εν λόγω προβλήματα.

{gallery}8818{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...