Skip to main content
DIABASTE DWREAN SEC 148
tech 2024 03 19 at 09 04 34 TM 471
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 186
securityreport e mag odhgos 2021
29 Αυγούστου 2021 21:37

Κωδικοί QR και έλεγχος πρόσβασης

Μία ευέλικτη και οικονομικά αποδοτική λύση

Γράφει: Αποστολόπουλος Παναγιώτης
abe198e1a8325e1dd9496c7601d75171 XL b2b4b6f0

.

Η χρήση και η αποστολή κωδικών QR για τη διαχείριση των επισκεπτών σε μία τοποθεσία αποτελεί σήμερα μία νέα, καινοτόμα και οικονομικά αποδοτική λύση για τον έλεγχο πρόσβασης. Τα οφέλη που προσφέρουν οι κωδικοί QR σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεθόδους πρόσβασης είναι αρκετά, το μόνο που χρειαζόμαστε…

Η χρήση και η αποστολή κωδικών QR για τη διαχείριση των επισκεπτών σε μία τοποθεσία αποτελεί σήμερα μία νέα, καινοτόμα και οικονομικά αποδοτική λύση για τον έλεγχο πρόσβασης. Τα οφέλη που προσφέρουν οι κωδικοί QR σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεθόδους πρόσβασης είναι αρκετά, το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένα smartphone κινητό ή μία κάρτα με τον κωδικό QR!

Ο έλεγχος πρόσβασης μπορεί να πραγματοποιηθεί με χιλιάδες τρόπους. Από τη χρήση της  παραδοσιακής πλαστικής κάρτας, μέχρι και τη σάρωση των βιομετρικών χαρακτηριστικών μας! Τα συστήματα ελέγχου πρόσβασης που βασίζονται σε κωδικούς QR είναι απλά, γρήγορα και ακριβή. Αποτελούν μία νέα και αυξανόμενη τάση για τον έλεγχο και τη διαχείριση των επισκεπτών και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανεξάρτητα από το σκοπό ή το μέγεθος μία εγκατάστασης/επιχείρησης για να προσφέρουν μεγάλη ευελιξία και αποτελεσματικότητα.

Το ιστορικό και τα χαρακτηριστικά του κώδικα

Ο κώδικας QR (Quick Response-γρήγορη ανταπόκριση), είναι ένας γραμμωτός κώδικας (barcode) δύο διαστάσεων, που δημιουργήθηκε από την ιαπωνική εταιρεία Denso-Wave το 1994. Λόγω της αυτόματης διόρθωσης σφαλμάτων, η μέθοδος αυτή είναι πολύ εύρωστη και, ως εκ τούτου, χρησιμοποιείται ευρέως. Περαιτέρω εξελίξεις είναι το Micro-QR-Code, το Secure-QR-Code (SQRC), το iQR-Code και το Frame-QR-Code.

Ο κώδικας QR αποτελείται από έναν τετραγωνικό πίνακα μαύρων και λευκών τετραγώνων που αναπαριστούν τα κωδικοποιημένα δεδομένα σε δυαδική μορφή. Μια ειδική σήμανση σε τρεις από τις τέσσερις γωνίες του τετραγώνου παρέχει προσανατολισμό. Τα δεδομένα στον κώδικα QR επεκτείνονται με έναν κώδικα διόρθωσης σφαλμάτων. Αυτό σημαίνει ότι η απώλεια έως και 30% του κώδικα είναι ανεκτή, δηλαδή μπορεί ακόμα να αποκωδικοποιηθεί.

Ο κωδικός περιέχει πληροφορίες για την έκδοση και τη μορφή δεδομένων που χρησιμοποιείται. Το τμήμα δεδομένων περιέχει τα κωδικοποιημένα δεδομένα σε πλεονάζουσα μορφή. Για την οριοθέτηση του πεδίου, ο κώδικας QR περιέχει ένα συγκεκριμένο μοτίβο σε τρεις μόνο από τις γωνίες του. Ο αναγνώστης αναγνωρίζει τον προσανατολισμό μέσω του μοτίβου που λείπει στην τέταρτη γωνία. Καθώς αυξάνεται το μέγεθος του κώδικα, προστίθενται περισσότερα μοτίβα για να γίνει πιο ορατή η ευθυγράμμιση του κώδικα. Μεταξύ των τριών κύριων δεικτών θέσης υπάρχει μια γραμμή που αποτελείται από μια ακολουθία αυστηρά εναλλασσόμενων bits, με την οποία ορίζεται ο πίνακας. Το λευκό περίγραμμα, η λεγόμενη ήσυχη ζώνη, είναι επίσης σημαντικό για τον διαχωρισμό του κώδικα από άλλες πληροφορίες.

Η χρήση του κώδικα QR δεν απαιτεί άδεια χρήσης και είναι δωρεάν. Οι προδιαγραφές έχουν αποκαλυφθεί από την Denso Wave και είναι διαθέσιμες από τον Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης στην Ελβετία. Η ονομασία “QR Code” προστατεύεται ειδικά στην Ιαπωνία, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, την Αυστραλία και την Ευρώπη ως επωνυμία της Denso Wave Incorporated. Ο εν λόγω κώδικας έχει καθιερωθεί ως δημόσιο πρότυπο. Στην Ιαπωνία είναι πολύ διαδεδομένος, και μπορεί να βρεθεί σχεδόν σε κάθε διαφημιστική αφίσα. Η ιαπωνική κυβέρνηση χρησιμοποιεί επίσης τον κώδικα QR. Για παράδειγμα, το ιαπωνικό τμήμα μετανάστευσης χρησιμοποιεί τον κώδικα QR με κωδικοποιημένα δεδομένα για τη θεώρηση εισόδου, ο οποίος επικολλάται στο διαβατήριο κατά την είσοδο. Δεν υπάρχει όριο στο μέγεθος εμφάνισης του κώδικας QR, αρκεί ο αναγνώστης να μπορεί να καταγράψει την εικόνα με τρόπο που να γεμίζει τη μορφή και να διαφοροποιείται.

Πως λειτουργεί με τα συστήματα ελέγχου πρόσβασης ;

Τα συστήματα αυτά λειτουργούν με έναν αναγνώστη QR. Αφού λάβετε έναν κωδικό QR, μπορείτε να τον σαρώσετε στον αναγνώστη και θα σας δώσει πρόσβαση στο κτίριο ή σε ορισμένους χώρους του κτηρίου, ανάλογα με τα δικαιώματα που έχει επιλέξει ο διαχειριστής. Μετά τη σάρωση του κωδικού QR, ο αναγνώστης στέλνει τα μοναδικά δεδομένα που καταγράφονται στον κώδικα στον πάροχο υπηρεσιών ή σε μία βάση δεδομένων. Εάν τα δεδομένα στον κώδικα συνδέονται με τα δεδομένα του αναγνώστη, τότε παρέχεται πρόσβαση στο άτομο που σάρωσε τον κώδικα. Η όλη διαδικασία προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια, καθώς η πρόσβαση στο κτίριο παρέχεται μόνο σε εξουσιοδοτημένα άτομα.

Πλεονεκτήματα και χρήσεις

Οι QR κωδικοί μειώνουν όχι μόνο το κόστος αγοράς, αλλά και αυτό της εκτύπωσης και της διανομής. Έτσι, όπως γίνεται αντιληπτό, οι κωδικοί αυτοί έχουν τεράστια θετική επίδραση στο περιβάλλον, επιτρέποντας μας να απομακρυνθούμε από τα παραδοσιακά-φυσικά διαπιστευτήρια και να πάμε στα ψηφιακά! Μπορεί να μην είναι η ιδανική λύση όταν οι απαιτήσεις για την ασφάλεια είναι υψηλές, ωστόσο η χρήση κωδικού είναι αρκετά χρήσιμη για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του χειρισμού των επισκεπτών στους κοινόχρηστους χώρους ενός κτηρίου ή ενός άλλου ακινήτου. Για παράδειγμα, ένας επισκέπτης που έχει λάβει το κωδικό QR στο κινητό του, δεν θα χρειαστεί να σταματήσει στη ρεσεψιόν π.χ. ενός ξενοδοχείου και να υποβάλει εκ νέου τα προσωπικά του στοιχεία.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα περίπτωση χρήσης των κωδικών QR είναι όταν ενσωματώνονται με την τεχνολογία αναγνώρισης πινακίδων κυκλοφορίας για τη διαχείριση του χώρου στάθμευσης των επισκεπτών. Όταν πραγματοποιείται μία κράτηση σε ένα ξενοδοχείο, ο εκάστοτε επισκέπτης μπορεί να δώσει τον αριθμό της πινακίδας του αυτοκινήτου του και να λάβει έναν κωδικό QR, έτσι ώστε όταν φτάσει στο χώρο να εισέλθει γρήγορα και με ασφάλεια στο χώρο στάθμευσης.

Οι QR κωδικοί προσφέρουν τεράστια ευελιξία, ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα μειονεκτήματα στη χρήση τους. Εάν η επιχείρηση δεν παρακολουθεί τακτικά τους κωδικούς QR, είναι εύκολο για τους «εισβολείς» να αντικαταστήσουν τον κώδικα με κωδικούς QR που είναι κρυπτογραφημένοι με ιούς. Επιπλέον, οι άνθρωποι μπορεί να μην είναι εξοικειωμένοι με τον τρόπο χρήσης των κωδικών QR. Οι εταιρείες βέβαια μπορούν  να εκπαιδεύσουν τους υπαλλήλους για να δουν πώς λειτουργεί το σύστημα προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε σύγχυση.

Παρόλο που θεωρούνται ένα σχετικά νέο σύστημα για τον έλεγχο πρόσβασης, οι κωδικοί QR λειτουργούν γρήγορα και αποτελεσματικά, βοηθώντας στη διαχείριση μεγάλων ομάδων που επισκέπτονται ένα κτήριο. Με την τακτική ενημέρωση και την παρακολούθηση αυτών των συστημάτων ελέγχου πρόσβασης που βασίζονται σε QR κωδικούς, κάθε επιχείρηση μπορεί να προσφέρει ένα ασφαλές και αποτελεσματικό περιβάλλον για όλους τους υπαλλήλους και τους επισκέπτες που εισέρχονται και εξέρχονται κάθε μέρα.

{gallery}10324{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Security Report Μαρτίου

    Security Report Μαρτίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Μαρτίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος του Security Report θα βρείτε ενδιαφέροντα ...
  • 9 συστήματα ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία

    9 συστήματα ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία

    Ο κλάδος της φιλοξενίας εξελίσσεται ραγδαία, ιδίως στη χώρα μας, όπου καθημερινά εκατοντάδες ξενοδοχεία προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες και στους τουρίστες που καταφθάνουν από το ε...
  • Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός – ΕΡΜΗΣ

    Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός – ΕΡΜΗΣ

    Η Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός Α.Ε. – ΕΡΜΗΣ διασφαλίζει τη διαθεσιμότητα και την αδιάλειπτη παροχή των 24/7 Υπηρεσιών Κέντρου Λήψης Ηλεκτρονικών Σημάτων, για την αντιμετώπιση απρόσμενων καταστάσεων...
  • 11 Wi-Fi κάμερες της ANGA για όλες τις απαιτήσεις

    11 Wi-Fi κάμερες της ANGA για όλες τις απαιτήσεις

    Μία ολοκληρωμένη σειρά 11 Wi-Fi καμερών της ANGA, καθεμία από τις οποίες διαθέτει ένα μοναδικό σύνολο χαρακτηριστικών προσαρμοσμένων για να καλύψει διαφορετικές ανάγκες και προτιμήσεις, θα βρείτε ...
  • 3 Νέα CCTV testers με υποστήριξη οπτικών ινών από την ΗΛΚΑ

    3 Νέα CCTV testers με υποστήριξη οπτικών ινών από την ΗΛΚΑ

    H ΗΛΚΑ Α.Ε. διαθέτει την πληρέστερη γκάμα all in one CCTV testers τελευταίας γενεάς, με προϊόντα κορυφαίων προδιαγραφών, σε ασυναγώνιστες τιμές. Τα CCTV testers είναι απαραίτητα εργαλεία για τον ε...
  • TP-Link VIGI C540-W & C340 V1/V2

    TP-Link VIGI C540-W & C340 V1/V2

    Η πρωτοποριακή σειρά προϊόντων VIGI της TP-Link έχει σχεδιαστεί για εγκαταστάσεις μικρομεσαίας κλίμακας και περιλαμβάνει κάμερες υψηλής ανάλυσης με προηγμένα χαρακτηριστικά που εξασφαλίζουν καθαρή...