29/08/2021

Ανιχνευτές καπνού και ψευδείς συναγερμοί

Τακτικός έλεγχος και συντήρηση για την εξάλειψη προβλημάτων

Γράφτηκε από: Αποστολόπουλος Παναγιώτης
Στα σύγχρονα κτίρια και επιχειρήσεις θα συναντήσουμε πληθώρα διαφορετικών αισθητήρων, οι οποίοι διευκολύνουν την καθημερινότητα και προσφέρουν προστασία στο προσωπικό που εργάζεται ή κινείται στο εσωτερικό των εν λόγω χώρων. Εκτός από τους αισθητήρες περιβάλλοντος και τις έξυπνες οικιακές συσκευές που χρησιμοποιούμε...

Στα σύγχρονα κτίρια και επιχειρήσεις θα συναντήσουμε πληθώρα διαφορετικών αισθητήρων, οι οποίοι διευκολύνουν την καθημερινότητα και προσφέρουν προστασία στο προσωπικό που εργάζεται ή κινείται στο εσωτερικό των εν λόγω χώρων. Εκτός από τους αισθητήρες περιβάλλοντος και τις έξυπνες οικιακές συσκευές που χρησιμοποιούμε για τον να αυξήσουμε την ενεργειακή απόδοση και να ελέγξουμε τη θερμοκρασία, οι σχετικοί με την ασφάλεια αισθητήρες, παίζουν καταλυτικό ρόλο για τη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος.

Τα ατυχήματα πυρκαγιάς είναι από τα χειρότερα περιστατικά που μπορούν να συμβούν σε μία εγκατάσταση. Σύμφωνα με το διαδικτυακό σύστημα καταγραφής περιστατικών (IRS) του Υπουργείου Εσωτερικών της Αγγλίας, οι υπηρεσίες που ασχολούνται με την πυρανίχνευση παρακολούθησαν συνολικά 153.957 περιστατικά πυρκαγιάς κατά τη διάρκεια του έτους (μέχρι τον Μάρτιο του 2020). Από τα αποτελέσματα αυτά, το 42% των περιστατικών που αναφέρθηκαν προκλήθηκαν από ψευδείς συναγερμούς. Με ένα τόσο μεγάλο ποσοστό ψευδών συναγερμών, θα πρέπει να εστιάσουμε στις πραγματικές πυρκαγιές και να μειώνουμε τον αριθμό των ψευδών πυρκαγιών –συναγερμών, που όπως είδαμε φτάνει κοντά στο 50%. Οι ψευδείς συναγερμοί μπορούν να προκληθούν και από τους αισθητήρες καπνού, συσκευές που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία ενός συστήματος πυρανίχνευσης.

Πως λειτουργούν οι ανιχνευτές καπνού

Οι ανιχνευτές καπνού ανιχνεύουν, όπως υποδηλώνει και η ονομασία τους, το πιο συνηθισμένο παράγωγο της φωτιάς που είναι ο καπνός. Υπάρχουν 2 μέθοδοι από τις οποίες παίρνουν το όνομα τους και οι ανιχνευτές που τις χρησιμοποιούν. Οι ανιχνευτές ιονισμού και οι ανιχνευτές ορατού καπνού ή αλλιώς φωτοηλεκτρικοί.

Οι ανιχνευτές ιονισμού έχουν δύο ηλεκτρικά φορτισμένες πλάκες που έχουν μια μικρή ποσότητα ραδιενεργού υλικού μεταξύ τους που ιονίζει τον αέρα και επιτρέπει τη ροή ρεύματος μεταξύ των πλακών λειτουργεί δηλαδή σαν πυκνωτής. Όταν ο καπνός εισέρχεται στον θάλαμο, η ροή των ιόντων διακόπτεται, αφού είναι σαν να μεγαλώνει το διηλεκτρικό του πυκνωτή, οπότε μειώνεται η ροή του ρεύματος και ενεργοποιείται ο συναγερμός.

Οι φωτοηλεκτρικοί χρησιμοποιούν ένα θάλαμο κατασκευασμένο από μαύρο αντιανακλαστικό υλικό. Μέσα στο θάλαμο υπάρχει ένας πομπός και ένας δέκτης υπέρυθρης ακτινοβολίας, τοποθετημένοι με τέτοιον τρόπο, που η δέσμη εκπομπής του ενός να μην φτάνει απευθείας στον άλλον. Όταν στο θάλαμο υπάρχει καθαρός αέρας ο δέκτης δεν λαμβάνει ακτινοβολία. Με την εισαγωγή του καπνού στο θάλαμο μία ποσότητα της ακτινοβολίας του πομπού αντανακλάται στα σωματίδια του και φτάνει στο δέκτη. Τα ηλεκτρονικά κυκλώματα στα οποία είναι συνδεδεμένος ο δέκτης συγκρίνουν την ακτινοβολία με μια προρυθμισμένη ποσότητα για να αποφασίσουν αν ο καπνός έχει ξεπεράσει τα όρια του συναγερμού.

Ψευδείς συναγερμοί από ανιχνευτές καπνού

Δεν είναι λίγες οι φορές όπου οι ανιχνευτές καπνού θα προκαλέσουν ψευδείς συναγερμούς. Μερικές από τις βασικές αιτίες μπορεί να είναι οι εξής:

 • Η τοποθέτηση ανιχνευτών καπνού σε μια περιοχή όπου υπάρχει υπερβολική κίνηση αέρα λόγω μηχανικής θέρμανσης, εξαερισμού ή ανοιχτών παραθύρων μπορεί να προκαλέσει ψευδείς συναγερμούς.
 • Βρώμικοι ανιχνευτές που δεν καθαρίζονται και δεν συντηρούνται συχνά.
 • Καπνός τσιγάρων ή κεριών στο εσωτερικό ενός χώρου.
 • Πρόβλημα με το κεντρικό πάνελ πυρανίχνευσης.
 • Χρήση του λάθους τύπου ανιχνευτή για την προστασία μιας περιοχής.
 • Οι οικοδομικές εργασίες μπορούν να προκαλέσουν ηλεκτρικές διαταραχές και να επηρεάσουν το σύστημα πυρανίχνευσης.
 • Έντομα μπορεί να εισέλθουν στον ανιχνευτή καπνού και να επηρεάσουν τον συναγερμό.

Βήματα για τη μείωση των ψευδών συναγερμών πυρκαγιάς

Υπάρχουν και μερικά βήματα τα οποία μπορούμε να εφαρμόσουμε, ώστε να μειώσουμε τη συχνότητα των ψευδών συναγερμών. Μερικά από αυτά είναι:

 • Δεν καπνίζουμε και δεν ψεκάζουμε κοντά στους ανιχνευτές.
 • Βεβαιωνόμαστε ότι τα μπάνια και οι κουζίνες αερίζονται και ότι έχει εγκατασταθεί ο κατάλληλος εξοπλισμός (ανεμιστήρας / εξαερισμός).
 • Ανοίγουμε τους αεραγωγούς ή τα παράθυρα πριν το μαγείρεμα, το ντους κ.λπ.
 • Βεβαιωθείτε ότι η ευαισθησία έχει ρυθμιστεί ανάλογα με τον εκάστοτε χώρο που είναι τοποθετημένος ο ανιχνευτής.
 • Καθαρίζουμε τον ανιχνευτή και γενικότερα το σημείο όπου είναι τοποθετημένος, καθώς η σκόνη μπορεί να δημιουργήσει ψευδείς συναγερμούς.
 • Κάνουμε τακτική συντήρηση του πίνακα πυρανίχνευσης, ζητώντας πάντα τη βοήθεια ενός επαγγελματία τεχνικού.
 • Αντικαθιστούμε τη μπαταρία κάθε συσκευής.
 • Σε περίπτωση που οι ψευδείς συναγερμοί δεν μειώνονται, αναβαθμίζουμε την όλη εγκατάσταση και αντικαθιστούμε τους ανιχνευτές με νέους.

 

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο των συστημάτων ασφαλείας.