24/09/2021

Dahua Eureka

Οι νέες Υβριδικές θερμικές κάμερες για την έγκαιρη ανίχνευση πυρκαγιών σε χώρους ανακύκλωσης!

Γράφτηκε από: Αποστολόπουλος Παναγιώτης
Οι μονάδες ανακύκλωσης και απορριμμάτων είναι χώροι επιρρεπείς σε πυρκαγιές, λόγω ορισμένων δυνητικά εύφλεκτων υλικών. Οι πυρκαγιές στις εν λόγω μονάδες μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες, με τις περισσότερες από αυτές να σχετίζονται με τις μπαταρίες ιόντων λιθίου, που χρησιμοποιούνται ευρέως σήμερα για την τροφοδοσία ηλεκτρονικών συσκευών...

Οι μονάδες ανακύκλωσης και απορριμμάτων είναι χώροι επιρρεπείς σε πυρκαγιές, λόγω ορισμένων δυνητικά εύφλεκτων υλικών. Οι πυρκαγιές στις εν λόγω μονάδες μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες, με τις περισσότερες από αυτές να σχετίζονται με τις μπαταρίες ιόντων λιθίου, που χρησιμοποιούνται ευρέως σήμερα για την τροφοδοσία ηλεκτρονικών συσκευών (λάπτοπ, κινητά, κ.λπ.). Ειδικότερα, οι πυρκαγιές που ξεσπάνε σε χώρους απορριμμάτων λόγω των μπαταριών, αποτελούν τεράστια πρόκληση σήμερα για τον παγκόσμιο τομέα ανακύκλωσης και διαχείρισης αποβλήτων.

Μια νέα έκθεση που εκπονήθηκε από κοινού από την Eunomia και την Environmental Services Association (ESA) εκτιμά ότι από το σύνολο των 300 πυρκαγιών σε μονάδες απορριμμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο, περίπου το 48% πιστεύεται ότι προκλήθηκε από μπαταρίες ιόντων λιθίου, με συνολικό ετήσιο κόστος περίπου τις 158 εκατομμύρια λίρες. Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου είναι συνηθισμένες στα οικιακά ηλεκτρονικά. Είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τύπους επαναφορτιζομένων μπαταριών για φορητά ηλεκτρονικά, με υψηλή ενεργειακή πυκνότητα, πολύ μικρό φαινόμενο μνήμης και χαμηλή αυτοεκφόρτιση. Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου μπορούν να θέσουν ιδιαίτερους κινδύνους ασφάλειας επειδή περιέχουν έναν εύφλεκτο ηλεκτρολύτη. Εάν ένα στοιχείο μπαταρίας φορτίζεται υπερβολικά γρήγορα, μπορεί να προκαλέσει βραχυκύκλωμα, που οδηγεί σε εκρήξεις και πυρκαγιές.

Λαμβάνοντας υπόψη τις καταστροφικές συνέπειες που προκαλούν οι πυρκαγιές αυτές τόσο στο περιβάλλον όσο και στην ίδια την κοινωνία, μία λύση για την έγκαιρη ανίχνευση, κρίνεται απαραίτητη για την πρόληψη και τον έγκαιρο έλεγχο της πυρκαγιάς. Υπάρχουν τέτοιες λύσεις στην αγορά των συστημάτων ασφαλείας; Φυσικά. Ωστόσο, οι παραδοσιακές συσκευές και τεχνολογίες ανίχνευσης, όπως οι ανιχνευτές καπνού (βίντεο, λέιζερ κ.λπ.) συχνά εντοπίζουν την πηγή πυρκαγιάς μόνο αφού έχει ήδη δημιουργηθεί και αναπτυχθεί, καθιστώντας δύσκολο τον έλεγχο και την κατάσβεση της φωτιάς. Ως εκ τούτου, απαιτείται μια νέα τεχνολογία για την έγκαιρη ανίχνευση της πηγής της πυρκαγιάς.

Πρόσφατα η Dahua Technology λάνσαρε τη νέα σειρά θερμικών υβριδικών καμερών «Eureka». Χρησιμοποιώντας την αρχαία ελληνική φράση «εύρηκα», η Dahua φέρνει στην παγκόσμια αγορά μία νέα οικονομική σειρά θερμικών καμερών που συνδυάζει ένα θερμικό και έναν έγχρωμο οπτικό αισθητήρα, ανιχνεύοντας τους εισβολείς κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες φωτισμού και κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένου του πλήρους σκότους, της βροχής, της ελαφριάς ομίχλης και του καπνού. Τώρα η νέα σειρά καμερών εμπλουτίζεται, υιοθετώντας νέες τεχνολογίες όπως η έγκαιρη ανίχνευση της πηγής πυρκαγιάς. Η έγκαιρη ανίχνευση σε συνδυασμό με τον εντοπισμό υπερθέρμανσης, την ανίχνευση τσιγάρου, την παρακολούθηση της κατάστασης του εξοπλισμού και άλλα έξυπνα χαρακτηριστικά, κάνει την εν λόγω σειρά ιδανική για χρήση σε μονάδες αποβλήτων και χώρους ανακύκλωσης.

Η νέα σειρά Eureka είναι ιδανική για περιμέτρους μικρής εμβέλειας, παρέχοντας υψηλή απόδοση και λιγότερους ψευδείς συναγερμούς. Όπως και με τα προηγούμενα μοντέλα, οι νέες κάμερες ενσωματώνουν τεχνολογία Active Deterrence ενεργοποιώντας το λευκό φως και το μεγάφωνο σε περίπτωση που ανιχνεύσουν έναν ύποπτο. Στο εσωτερικό τους έρχονται με θερμικό αισθητήρα VOx uncooled 256×192 και έναν οπτικό για έγχρωμες εικόνες ακόμα και τη νύχτα, ενώ υιοθετούν και προηγμένους αλγόριθμους βαθιάς μάθησης προσφέροντας πολλαπλές λειτουργίες, όπως ταξινόμηση αντικειμένων, ανίχνευση καπνού/φωτιάς, κ.λπ. Ας δούμε μερικά ακόμα χαρακτηριστικά που έχουν προστεθεί στην προϊοντική σειρά της εταιρίας.

Πρώιμη ανίχνευση και ειδοποίηση σε πραγματικό χρόνο

Εξοπλισμένη με ένα «θερμικό μάτι», η σειρά της Dahua Eureka μπορεί να βρει αυτό που οι παραδοσιακές κάμερες παρακολούθησης δεν μπορούν να δουν, την πηγή της θερμότητας. Με βάση τη μέτρηση της θερμοκρασίας, αυτή η υψηλής απόδοσης θερμική κάμερα μπορεί να ανιχνεύσει έναν πιθανό κίνδυνο πυρκαγιάς, μετρώντας την απότομη αύξηση της θερμοκρασίας ή γενικότερα θερμοκρασία που υπερβαίνει ένα προκαθορισμένο όριο (π.χ. 80°C). Αφού ανιχνεύσει την πηγή, στέλνει έγκαιρα ένα προειδοποιητικό σήμα αποτρέποντας την εξάπλωση της φωτιάς.

Οι κάμερες Eureka ενεργοποιούν τον συναγερμό μόλις ανιχνεύσουν μία ανωμαλία στη θερμοκρασία περιβάλλοντος. Το κάνουν αρκετά γρήγορα, πολύ νωρίτερα δηλαδή από έναν ανιχνευτή καπνού, όπου ο καπνός χρειάζεται πολύ χρόνο για να φτάσει στη συσκευή. Σε συνδυασμό με το ενσωματωμένο ενεργό σύστημα αποτροπής της κάμερας, το προσωπικό του χώρου θα ειδοποιηθεί εγκαίρως μέσω του λευκού φωτός και του ηχητικού συναγερμού.

Οπτική τοποθεσία από την πηγή της πυρκαγιάς

Χρησιμοποιώντας όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες, οι κάμερες από τη νέα σειρά της Dahua μπορούν να εντοπίσουν με ακρίβεια τη θέση και τη πηγή της φωτιάς, ακόμα και όταν αυτή περιβάλλεται από καπνό. Μπορεί να καταγράψει με σαφήνεια εικόνες που δείχνουν την κατανομή της θερμοκρασίας και τα καυτά σημεία σε μία σκηνή. Αυτές οι θερμικές εικόνες καθοδηγούν το προσωπικό απευθείας στη πηγή, αποτρέποντας την εξάπλωση της φωτιάς.

Ανίχνευση συμπεριφοράς καπνίσματος

Σε ότι αφορά με το κάπνισμά στους χώρους ανακύκλωσης, οι παραδοσιακές κάμερες και οι ανιχνευτές είναι δύσκολο να εντοπίσουν το κάπνισμα και να προειδοποιήσουν τον καπνιστή εγκαίρως, επειδή ο καπνός που παράγεται είναι πολύ μικρός. Οι θερμικές κάμερες της σειράς Eureka υιοθετούν αλγόριθμο βαθιάς εκμάθησης που μπορεί να εντοπίσει ένα άτομο που καπνίζει, αναλύοντας τις στάσεις του σώματος του και φυσικά τη θερμοκρασία που παράγει το ίδιο το τσιγάρο. Επιπλέον, η κάμερα χρησιμοποιεί λευκό φως και ηχητικούς συναγερμούς ως ενεργά αποτρεπτικά μέσα για να προειδοποιήσει άμεσα τον καπνιστή...

Ανίχνευση υπερθέρμανσης εξοπλισμού

Οι κάμερες αυτές, είναι επίσης κατάλληλες για τη συνεχή παρακολούθηση της θερμότητας του εξοπλισμού (κινητήρες, ρουλεμάν, κ.λπ.). Όταν υπερθερμανθεί ένα μηχάνημα, θα ενεργοποιηθεί ένας συναγερμός και θα σταλεί στους χειριστές ή στον αρμόδιο, ενημερώνοντας για τυχόν δυσλειτουργίες και κίνδυνο πυρκαγιάς.

Παρακολούθηση παντός καιρού 24/7

Η σειρά Eureka μπορεί να εντοπίσει αυτόματα έναν εισβολέα και άλλες πιθανές απειλές κάτω από ακραίες καιρικές συνθήκες και στο απόλυτο σκοτάδι. Παρέχει όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες για την παρακολούθηση των απορριμμάτων στις εγκαταστάσεις και στα εργοστάσια που βρίσκονται γενικά σε απομακρυσμένες περιοχές, βελτιώνοντας το συνολικό επίπεδο ασφάλειας στην περιοχή. Εκτός από την πρόληψη πυρκαγιάς, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό σκαφών και ανθρώπων στο νερό, τη χρήση κινητού τηλεφώνου σε βενζινάδικα, καθώς και σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Κατηγορία Τεύχος 119, Reviews

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο των συστημάτων ασφαλείας.