Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
24 Σεπτεμβρίου 2021 00:03

Μείωση του συνολικού κόστους ιδιοκτησίας και βιντεοεπιτήρηση

Οι παράγοντες που πρέπει να εξετάσουμε πριν από την αγορά του CCTV εξοπλισμού

Γράφει: Αποστολόπουλος Παναγιώτης
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F05%2Fc93d92bc9478526b995ed954e69bacc7 XL

Το συνολικό κόστος ιδιοκτησίας (TCO) είναι μια οικονομική εκτίμηση που στοχεύει στο να βοηθήσει τους υποψήφιους αγοραστές και τους ιδιοκτήτες να προσδιορίσουν το άμεσο και έμμεσο κόστος ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας. Και όπως και σε κάθε κλάδο, έτσι και στη βιντεοεπιτήρηση, το TCO-Total Cost of Ownership αποτελεί ένα…

Το συνολικό κόστος ιδιοκτησίας (TCO) είναι μια οικονομική εκτίμηση που στοχεύει στο να βοηθήσει τους υποψήφιους αγοραστές και τους ιδιοκτήτες να προσδιορίσουν το άμεσο και έμμεσο κόστος ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας. Και όπως και σε κάθε κλάδο, έτσι και στη βιντεοεπιτήρηση, το TCO-Total Cost of Ownership αποτελεί ένα σημαντικό «δείκτη» που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας πριν από την αγορά μίας κάμερας ή ενός καταγραφικού.

Το συνολικό κόστος της ιδιοκτησίας είναι μια μέτρηση του υπολογισμού της αξίας ενός προϊόντος, το οποίο περιλαμβάνει την τιμή αγοράς, καθώς επίσης και τις δαπάνες συντήρησης. Κατά βάση, τα «φθηνότερα» προϊόντα είναι πάντα πιο ελκυστικά, ωστόσο μακροπρόθεσμα θα μπορούσαν να κοστίσουν περισσότερο…

Σε δύσκολες οικονομικές περιόδους, όταν υπάρχει πίεση για ελαχιστοποίηση των δαπανών, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος οι προβλέψεις της απόδοσης μίας επένδυσης να πέσουν έξω. Κατά τον υπολογισμό του TCO, είναι συνετό να λαμβάνετε υπόψη τις επαναλαμβανόμενες χρεώσεις, καθώς και το εφάπαξ κόστος. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από το αρχικό κόστος π.χ. των καμερών, των καταγραφικών, του λογισμικού διαχείρισης βίντεο (VMS), της καλωδίωσης, των δικτυακών συσκευών και το κόστος εγκατάστασης, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και άλλα κόστη, όπως για παράδειγμα η συντήρηση, ακόμα και η αναβάθμιση του όλου συστήματος παρακολούθησης. Το κόστος των μελλοντικών αναβαθμίσεων δεν πρέπει να αγνοηθεί, καθώς οι απαιτήσεις μίας επιχείρησης μπορεί να αλλάξουν ανά πάσα ώρα και στιγμή. Μπορεί για παράδειγμα ο ιδιοκτήτης μίας εταιρίας να θελήσει να επεκτείνει το σύστημα παρακολούθησης βίντεο ή να προσθέσει μερικές ακόμα extra δυνατότητες (Video Analytics, κ.λπ.). Όταν ληφθούν υπόψη όλα τα παραπάνω, ο εξοπλισμός που εκ πρώτης όψεως φαίνεται να είναι πιο φθηνός, μπορεί στη συνέχεια να αποδειχθεί ακριβότερος (βλάβες, τακτική συντήρηση, κ.ά.).

Ακολουθούν μερικές προτάσεις από κορυφαία στελέχη του κλάδου της ασφάλειας που θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας κατά την αγορά ενός συστήματος βιντεοεπιτήρησης. Εκτός από τις άμεσες απαιτήσεις, οι παρακάτω συμβουλές θα μας αποφέρουν μακροπρόθεσμη αξία, μειώνοντας τα απροσδόκητα κόστη που μπορεί να παρουσιαστούν στο μέλλον. Ας δούμε την εν λόγω λίστα με τα ερωτήματα που πρέπει εξ αρχής να θέσουμε:

  • Οι κάμερες που θέλουμε να αγοράσουμε συνεργάζονται με άλλα προϊόντα κατασκευαστών; Αν ναι, έχουν επαρκή επεξεργαστική ισχύ για να εκτελούν Video Analytics τρίτων κατασκευαστών, τα οποία θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε άμεσα ή στο μέλλον;
  • Οι κάμερες και τα καταγραφικά υποστηρίζουν πρότυπο συμπίεσης βίντεο H.265, ή άλλες παρόμοιες μορφές συμπίεσης; Οι εικόνες πολλαπλών εικονοστοιχείων (multi-pixel) μπορούν να γεμίσουν πολύ γρήγορα τη χωρητικότητα ενός δικτυακού καταγραφικού ή ενός server όταν εγγράφονται σε υψηλούς ρυθμούς καρέ και αναλύσεις (5, 8MP, κ.λπ.). Το εύρος ζώνης και το κόστος αποθήκευσης, μειώνονται έως και κατά 70% (ανάλογα με το πρότυπο συμπίεσης), έτσι δεν χρειάζεται να αγοράσουμε σκληρούς δίσκους με το κιλό!
  • Οι κάμερες έχουν ενσωματωμένο φωτισμό IR; Το κόστος εγκατάστασης συμπληρωματικού φωτισμού μπορεί να είναι απαγορευτικό και έτσι εάν θέλετε να τραβάτε εικόνες υψηλής ποιότητας 24 ώρες το 24ωρο, θα πρέπει να αγοράσετε τα μοντέλα αυτά που θα προσφέρουν εικόνες υψηλής ευκρίνειας ακόμα και σε συνθήκες πλήρους σκότους.
  • Το προϊόν που έχουμε αγοράσει μπορεί να αναβαθμιστεί; Επίσης είναι συμβατό με παλαιότερα μοντέλα άλλων κατασκευαστών; Σε ότι αφορά τι συμβατότητα, ένας καλός δείκτης είναι το γνωστό πρωτόκολλο ONVIF, το οποίο επιτρέπει στις συσκευές μας να διαλειτουργούν και με άλλες, διαφορετικών κατασκευαστών.
  • Το firmware των καμερών που θέλουμε να αγοράσουμε ενημερώνεται τακτικά, ακόμα και όταν διατίθενται νέες δυνατότητες, βελτιωμένες λειτουργίες, ακόμα και απειλές; Η ικανότητα των καμερών αυτών, θα δικαιολογήσει το κόστος και με το παραπάνω, σε σύγκριση με αυτές που δεν λαμβάνουν τακτικές ενημερώσεις, καθώς το κόστος μίας παραβίασης μπορεί να είναι τεράστιο. Ελέγξτε αν ο κατασκευαστής προσφέρει τυχόν αναβαθμίσεις δωρεάν.
  • Ο εκάστοτε κατασκευαστής προσφέρει κάμερες με ενσωματωμένα Video Analytics; Εάν ναι, είναι δωρεάν η άδεια ή πόσο θα πρέπει να πληρώσετε για αυτές τις λειτουργίες.
  • Οι κάμερες παρακολούθησης βίντεο είναι εξοπλισμένες με Video Analytics για να βοηθήσουν στον εντοπισμό εισβολέων. Ωστόσο, δεν μπορούν όλα τα VA να διακρίνουν μεταξύ ενός αδέσποτου ζώου και ενός ανθρώπου ή οχήματος, προκαλώντας ψευδείς συναγερμούς. Σε ορισμένες περιπτώσεις το κόστος αντιμετώπισης των ψευδών συναγερμών είναι μεγάλο… Αναζητήστε κάμερες που υποστηρίζουν αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης και βαθιάς εκμάθησης.
  • Εάν δεν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε VMS τρίτων κατασκευαστών, ζητήστε από τον κατασκευαστή της κάμερας να σας κάνει μία επίδειξη του δικού της λογισμικού διαχείρισης βίντεο. Ένα εύκολο στη χρήση περιβάλλον εργασίας θα ελαχιστοποιήσει το κόστος εκπαίδευσης, προσφέροντας μακροπρόθεσμα πολλαπλά οφέλη.
  • Μπορεί ο εκάστοτε κατασκευαστής να κάνει μια εκτίμηση του κύκλου ζωής των συγκεκριμένων προϊόντων που παρέχει; Επίσης μπορεί με οποιοδήποτε τρόπο να αποδείξει την αξιοπιστία των εν λόγω προϊόντων; Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό ειδικά όταν αναφερόμαστε σε PTZ κάμερες. Πολλοί κατασκευαστές προσφέρουν καινοτόμες υπηρεσίες όπως αντικατάσταση σε περίπτωση βλάβης, παράταση εγγύησης, κ.λπ.
  • Ποιο είναι το εκτιμώμενο κόστος ενέργειας των επιμέρους συσκευών του συστήματος; Είναι ο εξοπλισμός τεχνολογίας PoE; Κάμερες και άλλος εξοπλισμός με τεχνολογία PoE βοηθούν στη μείωση του κόστους εγκατάστασης, καθώς αφαιρεί την ανάγκη εγκατάστασης σημείων τροφοδοσίας για κάθε κάμερα. Ταυτόχρονα μειώνουν την απαιτούμενη καλωδίωση!
  • Πόσος καιρός θα χρειαστεί για να εγκατασταθούν οι κάμερες, τα καταγραφικά ή άλλες συσκευές. Θα μπορούν οι εν λόγω συσκευές να ρυθμιστούν εξ αποστάσεως ή να παραμετροποιηθούν στο μέλλον χωρίς να χρειαστεί να έρθει στο χώρο ο επαγγελματίας τεχνικός;
  • Υπάρχουν πλεονεκτήματα από τη συνεργασία με κατασκευαστές που παρέχουν ένα λογισμικό διαχείρισης βίντεο (VMS) προ-εγκατεστημένο σε NVR; Ναι, τόσο σε ότι αφορά στο κόστος, όσο και στο χρόνο.
  • Χωρίς αμφιβολία, ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι η ικανότητα ενός προϊόντος να αντέχει σε κυβερνοεπιθέσεις. Οι κυβερνοεπιθέσεις αποτελούν σημαντική απειλή για τον τελικό χρήστη και η όποια απώλεια προσωπικών δεδομένων μπορεί να αποβεί μοιραία. Συνεπώς, τα προϊόντα παρακολούθησης βίντεο πρέπει να έρχονται με μία σειρά από καινοτόμα χαρακτηριστικά όπως η κρυπτογράφηση, κ.ά.
  • Τα καταγραφικά, πρέπει επίσης να είναι εφοδιασμένα με χαρακτηριστικά φιλικά προς τον GDPR, επιτρέποντάς τους να προγραμματιστούν ώστε να διαγράφουν αυτόματα τα αποδεικτικά στοιχεία βίντεο μετά από έναν καθορισμένο αριθμό ημερών.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...