Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
24 Σεπτεμβρίου 2021 00:07

PSTN Switch off

Το τέλος της αναλογικής εποχής στην Αγγλία είναι γεγονός!

Γράφει: Αποστολόπουλος Παναγιώτης
ea7ff8650f7f735f6ad467d654408fdb XL 0706f9a1

Το 2015, η BT-British Telecom ανακοίνωσε την απόφασή της να απενεργοποιήσει πλήρως τις υπηρεσίες ISDN και PSTN μέχρι το 2025. Με αυτή την απόφαση, η BT στην ουσία απενεργοποιεί τις γραμμές ISDN και PSTN, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν πλέον τα γνωστά καλώδια χαλκού.

Το 2015, η BT-British Telecom ανακοίνωσε την απόφασή της να απενεργοποιήσει πλήρως τις υπηρεσίες ISDN και PSTN μέχρι το 2025. Με αυτή την απόφαση, η BT στην ουσία απενεργοποιεί τις γραμμές ISDN και PSTN, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν πλέον τα γνωστά καλώδια χαλκού.

Τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία εξελίχθηκε και τα συστήματα συναγερμού βρήκαν νέους τρόπους επικοινωνίας με τα ΚΛΣ. Από το δημόσιο τηλεφωνικό δίκτυο (PSTN), στο VoIP.  Όλα δείχνουν ότι η αγορά θέλει να εγκαταλείψει την αναλογική τηλεφωνία. Την αρχή φαίνεται πως θέλει να κάνει η British Telecom, η οποία κηρύσσει το τέλος της αναλογικής εποχής, θέλοντας να εξαφανίσει τις αναλογικές γραμμές και μαζί με αυτές και τις «παλιές» συσκευές συναγερμού!

Τι είναι το PSTN-Switch off και γιατί είναι σημαντικό για τους εγκαταστάτες;

Το δημόσιο τηλεφωνικό δίκτυο μεταγωγής  public switched telephone network-PSTN είναι το παγκόσμιο τηλεφωνικό δίκτυο. Αποτελείται από τηλεφωνικές γραμμές, οπτικές ίνες, συνδέσμους μέσω μικροκυμάτων, κυψελωτά δίκτυα, τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους, και υποθαλάσσια καλώδια, όλα διασυνδεδεμένα μεταξύ τους μέσω κέντρων switching, τα οποία επιτρέπουν σε οποιοδήποτε τηλέφωνο στον κόσμο να επικοινωνήσει με οποιοδήποτε άλλο. Από την άλλη, το ISDN ή Integrated Services Digital Network (Ψηφιακό Δίκτυο Ενοποιημένων Υπηρεσιών) είναι ένα σύνολο προτύπων επικοινωνίας για την ταυτόχρονη ψηφιακή μετάδοση ήχου, βίντεο και άλλων μορφών δεδομένων μέσω του δημόσιου τηλεφωνικού δικτύου. Βασικό χαρακτηριστικό του ISDN είναι ότι επιτρέπει τη μετάδοση όχι μόνο φωνής, όπως γίνεται σε ένα παραδοσιακό τηλεφωνικό δίκτυο, αλλά και εικόνας, κειμένου και δεδομένων στην ίδια γραμμή.

Και ξαφνικά έρχεται το Switch-off. Γιατί τώρα όμως; Γιατί ήρθε η ώρα να σκεφτούμε ψηφιακά και οι λόγοι είναι πολλοί. Μερικά από τα οφέλη, είναι η εξοικονόμηση κόστους και η αύξηση της λειτουργικότητας. Τα δεδομένα πρέπει να αποστέλλονται γρηγορότερα και το κόστος θα πρέπει να είναι χαμηλότερο. Τα συστήματα ασφαλείας που βασίζονται σε PSTN και ISDN είναι ακριβά, δύσκολα στη συντήρηση και πλέον, όχι τόσο αξιόπιστα. Τα σύγχρονα συστήματα ασφαλείας πρέπει να χρησιμοποιούν πολλά κανάλια για να επικοινωνούν με τα ΚΛΣ. Τα δεδομένα που μεταφέρονται μεταξύ του συστήματος ασφαλείας και του κέντρου λήψεως σημάτων πρέπει να είναι κρυπτογραφημένα και οι αναλογικές γραμμές, δεν μπορούν δυστυχώς να προσφέρουν τέτοιο επίπεδο προστασίας.

Το PSTN φτάνει στο τέλος της ζωής του με τις γραμμές χαλκού να μην επαρκούν πλέον για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση για ταχύτερη συνδεσιμότητα και υψηλότερο εύρος ζώνης. Πως όμως επηρεάζεται η επικοινωνία των συστημάτων συναγερμού;

Τα σύγχρονα συστήματα δεν θα παρατηρήσουν καν  το λεγόμενο Switch-off, ωστόσο σε παλαιότερα συστήματα συναγερμού θα χρειαστεί μεγάλη προσοχή.

Το 2019 υπήρχαν σχεδόν 3 εκατομμύρια συστήματα συναγερμού συνδεδεμένα με PSTN σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Πολλά συστήματα συναγερμού, εξακολουθούν να χρησιμοποιούν συνδέσεις PSTN ή ISDN. Από τον Ιούνιο του 2021, τουλάχιστον 1,2 εκατομμύρια εγκαταστάσεις θα επηρεαστούν από την ερχόμενη μετάβαση. Μετά από αυτήν την ημερομηνία, οι υπηρεσίες PSTN δεν θα είναι διαθέσιμες πλέον στο Μπέλφαστ, το Μπέρμιγχαμ, την Κορνουάλη, το Λονδίνο, το Μάντσεστερ, το Λιντς και το Λίβερπουλ. Αυτό σημαίνει ότι αρκετοί χρήστες θα είναι απροστάτευτοι. Στην πραγματικότητα, οποιοσδήποτε τύπος συστήματος συναγερμού θα επηρεαστεί-και αυτό θα επεκταθεί και στα συστήματα CCTV που χρησιμοποιούν υπηρεσίες ISDN.

Ο τελικός τερματισμός του δικτύου θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο του 2025, μέχρι ωστόσο η κάλυψη των οπτικών ινών στις περιοχές να αγγίξει το 75%. Αυτό τι σημαίνει πρακτικά για τους εγκαταστάτες; Οι τεχνικοί που χρησιμοποιούν τέτοιου τύπου προϊόντα, πρέπει άμεσα να ανανεώσουν το χαρτοφυλάκιο τους για να μην βρεθούν «πίσω», σε ότι αφορά πάντα τον ανταγωνισμό. Οι εγκαταστάτες, τουλάχιστον στην Αγγλία, θα πρέπει να προσφέρουν στους πελάτες τους All-IP λύσεις, ιδιαίτερα όσο πλησιάζουν στην προθεσμία.

Επομένως, αυτή είναι η ευκαιρία για τους επαγγελματίες εγκαταστάτες συναγερμών. Το τι συμβαίνει και τι σημαίνει το Switch-off θα αναλάβουν να το εξηγήσουν στο κοινό πρώτα οι integrators. Οι εγκαταστάτες θα πρέπει να εκπαιδεύσουν και να ενημερώσουν τους τελικούς πελάτες τους σε ότι αφορά το τέλος της αναλογικής εποχής, για να μην χάσουν, πρωτίστως, πιθανά έσοδα! Ακόμα και το κοινό είναι πολύ πιθανό να στραφεί σε εγκαταστάτες που εμπορεύονται μόνο IP συστήματα συναγερμού, παρά σε αυτούς που χρησιμοποιούν παλαιότερης τεχνολογίας προϊόντα.

Πρόσφατα έκαναν την εμφάνιση τους στην αγορά λύσεις που βασίζονται για συστήματα PSTN. Φυσικές συσκευές που παρέχουν συνδεσιμότητα μέσω VoIP (voice over Internet Protocol) και αναβαθμίζουν τα παλιά συστήματα, παρατείνοντας δηλαδή τη ζωή τους για λίγο. Ωστόσο, μια τέτοια προσέγγιση δεν μπορεί να θεωρηθεί ως μακροχρόνια λύση, τουλάχιστον για τους κατοίκους της Αγγλίας…

Στην πραγματικότητα, τα συστήματα που βασίζονται σε αναλογικές γραμμές είναι σίγουρα 10, 15 ή ακόμη και 20 ετών. Με άλλα λόγια ακόμα και μην είχε ανακοινωθεί κάποιο σχετικό Switch-off, η μετάβαση σε ένα σύγχρονο σύστημα ασφαλείας θα πρέπει να θεωρείται επιτακτική. Τα νέα και σύγχρονα συστήματα συναγερμού, χρησιμοποιούν πολλαπλά κανάλια επικοινωνίας για τη μετάδοση συναγερμών στον χρήστη και στο Κέντρο Λήψης Σημάτων, όπως το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας. Τα εν λόγω συστήματα έρχονται επίσης με υποστήριξη cloud και εφαρμογή για το smartphone κινητό, επιτρέποντας στο χρήστη να γνωρίζει ανά πάσα ώρα και στιγμή τι συμβαίνει στο εσωτερικό του σπιτιού του. Οι νέοι ανιχνευτές από την άλλη, προστατεύονται από ψευδείς συναγερμούς, καθώς ενσωματώνουν τεχνολογίες ψηφιακής επεξεργασίας σημάτων. Επομένως, δεν αντιδρούν στα κατοικίδια ζώα, αλλά προειδοποιούν τον χρήστη και το ΚΛΣ μόνο σε περίπτωση πραγματικής απειλής.

Όταν πρόκειται για μια τόσο μεγάλη τεχνολογική αλλαγή όπως η απενεργοποίηση του PSTN, υπάρχει ανάγκη για περισσότερη υποστήριξη, ώστε ο τελικός πελάτης να μην μείνει στο σκοτάδι. Όσον αφορά τους εγκαταστάτες, αυτοί θα πρέπει να συνεργαστούν με προμηθευτές και κατασκευαστές που μπορούν να παρέχουν αξιόπιστη πρόσβαση σε δίκτυα. Όσο πλησιάζουμε στο τέλος της εποχής του PSTN, οι τελικοί πελάτες θα αναζητήσουν από τους εγκαταστάτες τους συμβουλές για μεγαλύτερη ασφάλεια.

{gallery}10492{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...