Skip to main content
DIABASTE DWREAN SEC 148
tech 2024 03 28 at 08 26 58 TM 477
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 186
securityreport e mag odhgos 2021
24 Σεπτεμβρίου 2021 00:10

Video Analytics – Οι σπουδαιότερες δυνατότητες που προσφέρουν σήμερα!

Γράφει: Αποστολόπουλος Παναγιώτης
d67d24aed5e4a0d81ce8ac31f125811b XL 42937590

Τα τελευταία χρόνια, τα Video Analytics, επίσης γνωστά ως video content analytics (ανάλυση περιεχομένου βίντεο) ή Intelligent Video Analytics (έξυπνη ανάλυση βίντεο), έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον τόσο της βιομηχανίας της ασφάλειας, όσο και των ίδιων των πολιτών. Χάρη στις τεράστιες προόδους που έγιναν τα τελευταία χρόνια στη βαθιά μάθηση…

Τα τελευταία χρόνια, τα Video Analytics, επίσης γνωστά ως video content analytics (ανάλυση περιεχομένου βίντεο) ή Intelligent Video Analytics (έξυπνη ανάλυση βίντεο), έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον τόσο της βιομηχανίας της ασφάλειας, όσο και των ίδιων των πολιτών. Χάρη στις τεράστιες προόδους που έγιναν τα τελευταία χρόνια στη βαθιά μάθηση και τη τεχνητή νοημοσύνη, τα VA κατάφεραν να αυτοματοποιήσουν πληθώρα εργασιών, που κάποτε αποτελούσαν αποκλειστική αρμοδιότητα των ίδιων των ανθρώπων…

Οι πρόσφατες βελτιώσεις στα VA, άλλαξαν πραγματικά το σκηνικό του κλάδου της ασφάλειας. Υπάρχουν διαθέσιμες εφαρμογές που μετρούν τον αριθμό των ατόμων σε εκδηλώσεις, ανιχνεύουν τον καπνό και τη φωτιά μέσα σε μόλις λίγα δευτερόλεπτα. Υπάρχουν και κάμερες και λογισμικά διαχείρισης που αναγνωρίζουν αυτόματα τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων, αλλά και κάμερες που ενσωματώνουν πιο γνωστές εφαρμογές, όπως η αναγνώριση προσώπου, ο εντοπισμός οχημάτων, το έξυπνο παρκινγκ κ.λπ.

Ο κύριος στόχος των Video Analytics είναι η αυτόματη αναγνώριση χρονικών και χωρικών γεγονότων σε ένα βίντεο. Ένα άτομο που κινείται ύποπτα, ένα αυτοκίνητο που εισέρχεται σε ένα χώρο παράνομα, η ξαφνική εμφάνιση καπνού σε ένα εργοστάσιο κ.ά. Με τα παραδείγματα αυτά μπορούμε να πάρουμε μία γεύση από το τι είναι ικανά να προσφέρουν τα VA. Τα Video analytics θα τα συναντήσουμε συνήθως στο εσωτερικό διάφορων καταγραφικών και καμερών, αλλά και σε διάφορα λογισμικά διαχείρισης βίντεο. Το λογισμικό διαχείρισης βίντεο μπορεί να ελέγξει και να αναλύσει το εγγεγραμμένο βίντεο, δίνοντάς στον πελάτη σημαντικές πληροφορίες. Συνήθως, αυτά τα συστήματα παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο ένα χώρο και κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης ανιχνεύονται αντικείμενα, χαρακτηριστικά αντικειμένων, μοτίβα κίνησης, ακόμα και συμπεριφορές που σχετίζονται με το περιβάλλον που επιτηρείται. Ωστόσο, τα VA μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την ανάλυση άλλων, δεδομένων, στα καταστήματα λιανικής. Αυτά τα «αναλυτικά στοιχεία» ποικίλουν και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πληθώρα εφαρμογών, όπως σημεία λιανικής πώλησης, για την παρακολούθηση των κινήσεων των πελατών (τα σημεία δηλαδή στα οποία εστιάζουν περισσότερο) και φυσικά για τον εντοπισμό ενός ανεπιθύμητου ατόμου που εισέρχεται σε ένα ιδιόκτητο χώρο κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, μηχανική μάθηση έφερε την «επανάσταση» στα Video Analytics. Η μηχανική εκμάθηση όχι μόνο άλλαξε τον τρόπο προβολής του βίντεο παρακολούθησης, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αξιοποιηθεί για να προσφέρει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Η τεράστια ζήτηση στο κλάδο της ασφάλειας για μία τεχνολογία, όπως αυτή της μηχανικής μάθησης και της τεχνητής νοημοσύνης, ήταν λόγω  της περιορισμένης ικανότητας του ανθρώπου να παρακολουθεί με προσοχή ταυτόχρονα «ζωντανά» πλάνα από διαφορετικές κάμερες. Οι άνθρωποι που παρακολουθούν μια οθόνη βίντεο για περισσότερο από είκοσι λεπτά συνήθως χάνουν ορισμένες λεπτομέρειες, άρα και σημαντικά γεγονότα. Η χρήση της ΜΜ, συμβάλει στη μείωση του φαινομένου αυτού, εξαλείφοντας παράλληλα τους ψευδείς συναγερμούς που προκαλούνται από εξωτερικούς παράγοντες. Ως αποτέλεσμα, το προσωπικό ασφαλείας αξιοποιεί στο μέγιστο τα πλάνα από τα βίντεο και ανταποκρίνεται μόνο σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.

VA4

Μία «μηχανή» μπορεί να μάθει να αναγνωρίζει και να ταξινομεί αντικείμενα και μοτίβα. Σε ότι αφορά την βιντεοεπιτήρηση, τα λογισμικά ανάλυσης περιεχομένου εντοπίζουν, εξαγάγουν και ταξινομούν χιλιάδες δεδομένα από το βίντεο και στη συνέχεια επιτρέπουν στο χρήστη να αναζητά εύκολα και γρήγορα ανθρώπους και οχήματα. Η τεχνολογία ανάλυσης περιεχομένου βίντεο (VCA) μπορεί να λειτουργήσει με τα υπάρχοντα συστήματα παρακολούθησης βίντεο CCTV ενός οργανισμού και να χρησιμοποιήσει αλγόριθμους μηχανικής μάθησης για την αναγνώριση και την ταξινόμηση αντικειμένων. Μετά την αποθήκευση και την ταξινόμηση, τα μεταδεδομένα από το βίντεο μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διαμόρφωση έξυπνων ειδοποιήσεων. Τέτοιες ειδοποιήσεις μπορεί ενεργοποιούνται σε περίπτωση που εντοπιστεί μία ύποπτη δραστηριότητα ή συμπεριφορά ή όταν για παράδειγμα ο αριθμός των ατόμων σε μία περιοχή υπερβαίνει το προκαθορισμένο όριο. Επιπρόσθετα, οι ειδοποιήσεις αυτές μπορούν να ενεργοποιηθούν με βάση την αναγνώριση αντικειμένων, προσώπου, ακόμα και τον εντοπισμό κίνησης.

Ας δούμε μερικές από τις σπουδαιότερες λειτουργίες που προσφέρουν σήμερα τα σύγχρονα Video Analytics.

Αναγνώριση προσώπου

Μία από τις διασημότερες λειτουργίες των VA. Η εν λόγω λειτουργία εξελίσσεται όλο και περισσότερο βοηθώντας στην εύρεση ανθρώπων που αγνοούνται και παράλληλα στη μείωση του εγκλήματος. Η αναγνώριση προσώπου μπορεί να επιταχύνει σημαντικά τις προσπάθειες διάφορων φορέων, όπως π.χ. της αστυνομίας. Για παράδειγμα, οι συγγενείς ενός προσώπου που αγνοείται, μπορούν να δώσουν τη φωτογραφία (του αγνοουμένου) στην αστυνομία, η οποία με τη σειρά της θα προσθέσει την φωτογραφία σε μία ειδική βάση δεδομένων ή σε ένα λογισμικό διαχείρισης βίντεο, για να την «συγκρίνει» με τυχόν προηγούμενες εμφανίσεις εκείνου του προσώπου που έχουν καταγραφεί σε βίντεο. Η χρήση της αναγνώρισης προσώπου για την αναζήτηση βίντεο με βάση την περιοχή και την ώρα κατά την οποία το άτομο εξαφανίστηκε, θα επιτρέψει στην αστυνομία να κατανοήσει γρηγορότερα τις κινήσεις του ατόμου, άρα και τον άμεσο εντοπισμό του. Η αναγνώριση προσώπου μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να αυξήσει την παραγωγικότητα και να εξασφαλίσει ότι το εργατικό δυναμικό μιας πόλης εξυπηρετεί αποτελεσματικά τις ανάγκες των κατοίκων της. Για παράδειγμα, οι αρμόδιοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία αυτή για να επιβεβαιώσουν ότι το προσωπικό καθαρισμού εκτελεί τη συντήρηση που αναφέρεται ως ολοκληρωμένη, αλλά και σε περιπτώσεις όπου υπάρχει συνωστισμός (π.χ. σε μία υπηρεσία). Με την απεικόνιση αυτών των δεδομένων βίντεο σε έναν πίνακα ελέγχου ή σύστημα, οι πόλεις αξιολογούν προσεκτικά τις επιδόσεις και βελτιώνουν τη διαχείριση των εργαζομένων.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και στις τράπεζες! Ανάλογα με τους κανονισμούς κάθε χώρας, μια τράπεζα μπορεί επίσης να επιλέξει να διαμορφώσει κανόνες βασισμένους στην αναγνώριση προσώπου, ενεργοποιώντας ειδοποιήσεις όταν ανιχνεύονται συγκεκριμένα πρόσωπα. Για παράδειγμα, μια τράπεζα μπορεί να θέλει να λαμβάνει ειδοποιήσεις όταν εντοπίζονται ύποπτοι κοντά στο υποκατάστημα. Σε αυτή την περίπτωση, το προσωπικό ασφαλείας θα παρακολουθήσει «στενότερα» μια κατάσταση και θα αντιδράσει αμέσως σε περίπτωση που μια συμπεριφορά θεωρηθεί ύποπτη. Με τον ίδιο τρόπο, η αναγνώριση προσώπου μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί (με τη συγκατάθεση του πελάτη πάντα), για την παροχή αποκλειστικής και άμεσης εξυπηρέτησης σε πελάτες VIP.  Όταν συγκεκριμένοι  πελάτες πλησιάσουν στο υποκατάστημα μιας τράπεζας, θα μπορούσαν να αναγνωριστούν με τη βοήθεια της αντιστοίχισης προσώπου. Η άμεση ανίχνευση ενός προσώπου «VIP» μπορεί εύκολα να συνδυαστεί με τη «λευκή λίστα» στη βάση δεδομένων. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τις τράπεζες. Τα ξενοδοχεία, τα νοσοκομεία και τα καζίνο θα επωφεληθούν επίσης από αυτή τη λύση. Φυσικά, σε αντίστοιχη περίπτωση όπου κάποιος εισέρχεται σε ένα προστατευόμενο χώρο, αλλά είναι σε «Black List», ενεργοποιείται αυτόματα ένας συναγερμός και στη συνέχεια συλλαμβάνεται.

Ακόμα και σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει προσωπικό ασφαλείας στον εκάστοτε χώρο, η αναγνώριση προσώπων και η ανάλυση περιεχομένου βίντεο μπορούν επίσης να βοηθήσουν τις τράπεζες να κατανοήσουν γρήγορα ένα περιστατικό και να επιταχύνουν τις έρευνες. Ένα βίντεο μπορεί να φιλτραριστεί με βάση διάφορα πρόσωπα, αλλά και άλλους συνδυασμούς όπως το φύλο, τα χρώμα των ρούχων, αλλά και διάφορα άλλα αξεσουάρ που χαρακτηρίζουν συγκεκριμένα άτομα. Αυτό επιτρέπει στον διαχειριστή του βίντεο να απομονώσει συγκεκριμένο υλικό και να εστιάσει σε συγκεκριμένες λεπτομέρειες κερδίζοντας αρκετό χρόνο.

VA1

Ανίχνευση Ανθρώπων και οχημάτων

Η ανίχνευση ατόμων και οχημάτων θεωρείται μία από τις βασικότερες και ευρέως χρησιμοποιούμενες δυνατότητες των VA. Οι περισσότερες κάμερες καταγράφουν όταν υπάρχει κίνηση στο βίντεο, εντοπίζοντας μια συγκεκριμένη αλλαγή στα pixel. Ωστόσο, μία κάμερα που διαθέτει τα VA αυτά, μπορεί να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ ενός ατόμου, ενός οχήματος ή ενός ζώου. Πρόκειται συνήθως για κάμερες IP που συνδέονται με λογισμικό διαχείρισης βίντεο (VMS), το οποίο είναι διαθέσιμο στις δικτυακές συσκευές εγγραφής (NVR). Το λογισμικό παρακολούθησης βίντεο είναι πιο έξυπνο και θα αγνοήσει διάφορους εξωτερικούς παράγοντες, όπως ο άνεμος, η βροχή, το χιόνι και άλλα καιρικά φαινόμενα.

Οι βασικοί στόχοι πίσω από την ανίχνευση ατόμων και οχημάτων, είναι η μείωση του χώρου αποθήκευσης και του εύρους ζώνης, η αύξηση της ακρίβειας και φυσικά, η μείωση των ψευδών συναγερμών. Η ανίχνευση ατόμων και οχημάτων παρέχει ακόμα ένα πλεονέκτημα. Μειώνει το χρόνο αναζήτησης και άρα την ποσότητα του βίντεο που πρέπει να ψάξει ο εκάστοτε χειριστής του συστήματος παρακολούθησης. Η εν λόγω λειτουργία προσφέρει πολλαπλά οφέλη, όπως ακριβή πρόβλεψη πριν από ένα γεγονός, άμεση αποτροπή κατά τη διάρκεια ενός γεγονότος,  γρήγορη αναζήτηση στόχων μετά από ένα συμβάν, εξοικονόμηση χώρου αποθήκευσης και πολλά ακόμα.

Οποιαδήποτε επιχείρηση μπορεί να χρησιμοποιήσει την ανίχνευση ατόμων και οχημάτων, για την παρακολούθηση της δραστηριότητας και του ωραρίου των εργαζομένων σε πραγματικό χρόνο. Οι επιχειρήσεις διανομής που διαθέτουν χώρους αποθήκευσης μπορούν επίσης να επωφεληθούν από τις λειτουργίες αυτές. Μπορούν με push notifications και άλλου τύπου ειδοποιήσεις να ενημερώσουν έγκαιρα το προσωπικό ασφαλείας για γεγονότα που συμβαίνουν περιμετρικά του χώρου. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν οι κάμερες «βλέπουν» άτομα ή οχήματα σε ορισμένες περιοχές γύρω από την εγκατάσταση, δεν στέλνουν ειδοποιήσεις. Ομοίως, όταν άτομα ή οχήματα εισέρχονται στο χώρο κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι ειδοποίησες μπορούν να ενεργοποιηθούν και να ειδοποιήσουν το προσωπικό ασφαλείας.

Ανίχνευση και αναζήτηση πινακίδας οχημάτων

Η αναγνώριση μιας πινακίδας κυκλοφορίας ενός οχήματος που κινείται γρήγορα και κάτω από συνθήκες χαμηλού φωτισμού είναι ίσως η πιο σημαντική εφαρμογή των VA σε ότι αφορά τη διαχείριση της κυκλοφορίας και τη μείωση των ατυχημάτων στους δρόμους. Το ανθρώπινο μάτι έχει περιορισμούς, σε αντίθεση με τις σύγχρονες κάμερες παρακολούθησης που βελτιώνονται χρόνο με το χρόνο και βοηθούν στον εντοπισμό της ταχύτητας και στη διαχείριση της στάθμευσης, καθιστώντας την παρακολούθηση της κυκλοφορίας πιο αξιόπιστη και αποτελεσματική από ποτέ. Οι κάμερες αυτές δεν αναγνωρίζουν μόνο τη πινακίδα και το όχημα. Μπορούν να εντοπίσουν σε πραγματικό χρόνο τη χώρα ή την περιοχή προέλευσης του εκάστοτε οχήματος. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, μετά από την αναγνώριση μίας πινακίδας, το σύστημα διαχείρισης βίντεο αποθηκεύει το στιγμιότυπο στη βάση δεδομένων και το συγκρίνει με άλλες παρόμοιες φωτογραφίες.

Ταξινόμηση οχήματος

Η ανίχνευση και η ταξινόμηση των οχημάτων είναι μία ακόμα σπουδαία πτυχή της παρακολούθησης βίντεο και των VA. Η αναγνώριση της μάρκας, του μοντέλου, του χρώματος και άλλων χαρακτηριστικών ενός οχήματος είναι εξίσου σημαντική με την αναγνώριση της πινακίδας κυκλοφορίας. Μετά από διάφορες απαιτήσεις, η βιομηχανία της ασφάλειας προχώρησε σε αυτή τη λειτουργία, βελτιώνοντας την ακρίβεια ανίχνευσης. Πολλές από τις λύσεις που διατίθενται σήμερα στην αγορά μπορούν να ανιχνεύσουν τον τύπο οχήματος (όπως φορτηγό, λεωφορείο, αυτοκίνητο κ.λπ.), το χρώμα, τη μάρκα και την πινακίδα κυκλοφορίας, αποτελεσματικά και με μεγάλη ακρίβεια που αγγίζει το 98%. Η κύρια πρόκληση της τεχνικής αυτής ήταν η δυνατότητα εφαρμογής των αλγορίθμων σε πραγματικό χρόνο, κάτι το οποίο επιτεύχθηκε με απόλυτη επιτυχία τα τελευταία χρόνια.

Εντοπισμός παραβιάσεων του ΚΟΚ

Οι έξυπνες κάμερες που είναι εξοπλισμένες με τις σύγχρονες τεχνολογίες και αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης έχουν ήδη φέρει επανάσταση στον τρόπο παρακολούθησης και διαχείρισης της κυκλοφορίας. Τα σύγχρονα VA ανιχνεύουν σε πραγματικό χρόνο παραβάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας και ειδοποιούν άμεσα τις τοπικές αρχές. Τέτοιες παραβάσεις μπορεί να είναι μία παράνομη στάθμευση, η αναστροφή ενός οχήματος σε ένα σημείο που απαγορεύεται, η παράβαση του κόκκινου σηματοδότη, η αντικανονική χρήση κινητού τηλεφώνου, το προσπέρασμα και η αλλαγή κατεύθυνσης, η κίνηση στην κεντρική διαχωριστική λωρίδα σε αυτοκινητόδρομο ή οδό ταχείας κυκλοφορίας κ.λπ.

Από αυτά η παράνομη στάθμευση, είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που οι περισσότεροι πελάτες αναζητούν. Ο παράνομος χώρος στάθμευσης συχνά αυξάνει την κυκλοφοριακή συμφόρηση και η γρήγορη ανίχνευση παράνομων σταθμευμένων οχημάτων είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία.

Εξίσου σημαντική είναι η ανάλυση της κυκλοφορίας και συγκεκριμένα η ανίχνευση των οχημάτων που τείνουν να αλλάζουν συχνά λωρίδες προκαλώντας μποτιλιάρισμα. Χρησιμοποιώντας τους αλγόριθμους αυτούς, μπορούμε να ανιχνεύσουμε και να προσδιορίσουμε σε πραγματικό χρόνο το λόγο για τον οποίο η ροή της κυκλοφορίας έχει διαταραχθεί ή δεν λειτουργεί τόσο αποτελεσματικά από όσο θα έπρεπε.

 

VA2

Καταμέτρηση ατόμων

Μία από τις σημαντικότερες λειτουργίες των σύγχρονων VCA είναι η δυνατότητα υπολογισμού των ατόμων σε μία σκηνή ή σε μία προκαθορισμένη περιοχή. Οργανισμοί και φορείς ανά τον κόσμο αξιοποιούν την έξυπνη παρακολούθηση βίντεο, ώστε να διαμορφώσουν ειδοποιήσεις βασισμένες σε κανόνες. Αυτή η λειτουργία αποδεικνύεται ιδιαίτερα χρήσιμη στο λιανικό εμπόριο και ειδικά σε καταστήματα για την παρακολούθηση των ατόμων που εισέρχονται και εξέρχονται ή γενικότερα σε καταστάσεις, όπου στόχος είναι να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Σε ζωντανές εκδηλώσεις, στα γήπεδα, σε πανεπιστήμια ή σε οποιοδήποτε άλλο χώρο όπου ο συνωστισμός ανθρώπων μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, η λειτουργία αυτή φαντάζει επιτακτική. Τώρα με τη δραματική εξάπλωση του νέου ιού, η καταμέτρηση ατόμων και ο περιορισμός του ποσοστού των ανθρώπων που βρίσκονται σε ένα χώρο όπως π.χ. σε σούπερ μάρκετ, είναι προτεραιότητα  για τη δημόσια ασφάλεια. Χρησιμοποιώντας κάμερες που ενσωματώνουν τη λειτουργία καταμέτρησης και υπολογισμού ατόμων, το έργο των υπεύθυνων ενός εμπορικού καταστήματος απλοποιείται κατά πολύ. Οι χειριστές μπορούν να παρακολουθούν και να εντοπίζουν τα σημεία στα οποία συνωστίζεται περισσότερο ο κόσμος και να αντιδρούν προληπτικά. Μπορούν σε αρκετές περιπτώσεις να ανακατευθύνουν τους ανθρώπους σε άλλες περιοχές και διαδρόμους του καταστήματος για μεγαλύτερη ασφάλεια.

 

Loitering detection

Η ανίχνευση Loitering πάει την ανίχνευση ατόμων και οχημάτων στο επόμενο επίπεδο. Γενικά η έννοια του Loitering αναφέρεται στη παραμονή ενός ανθρώπου σε συγκεκριμένο δημόσιο χώρο για παρατεταμένο χρόνο, χωρίς κανένα προφανή σκοπό. Ο αλγόριθμος Loitering επιτρέπει την παραμετροποίηση για την ανίχνευση ενός αντικειμένου που θα παραμείνει σε μία συγκεκριμένη περιοχή σε συγκεκριμένο χρόνο. Ο συναγερμός θα ενεργοποιηθεί όταν το αντικείμενο θα έχει παρουσία σε μία συγκεκριμένη περιοχή που ξεπερνάει τον χρόνο που έχει οριστεί. Φυσικά, εδώ δεν μιλάμε για δημόσιους χώρους, αλλά για ιδιόκτητους. Ωστόσο, υπάρχουν και παραδείγματα όπου η εν λόγω τεχνολογία χρησιμοποιείται και στους δρόμους.  Ένα σχετικό παράδειγμα είναι η ενεργοποίηση ενός συναγερμού όταν ένας άνθρωπος θα παραμείνει κοντά σε ένα ATM για περισσότερη ώρα από αυτή που έχει οριστεί. Σε αυτή τη περίπτωση ένα βίντεο μπορεί να αποστέλλεται σε πραγματικό χρόνο σε ένα smartphone ή σε ένα σταθμό παρακολούθησης. Ένα ακόμα παράδειγμα είναι τα εργοτάξια, όπου αναμφίβολα υπάρχει τεράστια κινητικότητα. Χρησιμοποιώντας τον αλγόριθμό Loitering, οι κάμερες θα αγνοήσουν τα άτομα και τα οχήματα που κινούνται, ωστόσο θα στείλουν μία ειδοποίηση όταν τα αυτά σταματήσουν σε μια περιοχή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Το ίδιο ισχύει και για τα εμπορικά καταστήματα. Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα προκαθορισμένο κανόνα όπου να ορίζει πως αν ένα άτομο κατά τη διάρκεια της νύχτας σταματήσει σε μία βιτρίνα για περισσότερο από 40 δευτερόλεπτα, τότε η κάμερα θα στείλει αμέσως ειδοποίηση στο κινητό του ιδιοκτήτη. Με τα οχήματα η διαδικασία είναι εξίσου εύκολη. Μπορεί ένα όχημα που οδηγεί γύρω από το χώρο στάθμευσης να φαίνεται εντάξει, αλλά όταν σταματήσει μπροστά από την είσοδο για περισσότερο χρόνο από αυτόν που έχουμε ορίσει, τότε θα λάβουμε ειδοποίηση. Με παρόμοιο τρόπο λειτουργεί και ανίχνευση πλήθους.

VA3

Παρακολούθηση μήκους ουράς σε καταστήματα

Η παρακολούθηση της χρονικής διάρκειας και του μήκους της ουράς σε ένα πολυκατάστημα, είναι μία λειτουργία που αναμφίβολα θα αυτοματοποιήσει πολλές  διαδικασίες ελέγχου. Είναι μία τεχνολογία που αρχίζει και χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο σε εμπορικά καταστήματα προσφέροντας μοναδικά οφέλη στους πελάτες και το προσωπικό. Μόλις το λογισμικό ανιχνεύσει περισσότερα άτομα από το προκαθορισμένο, τότε αυτόματα στέλνει μία ειδοποίηση, μαζί με το σχετικό βίντεο στον υπεύθυνο του καταστήματος, ούτως ώστε να ανοίξει ακόμα ένα ταμείο για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.

Ανίχνευση πτώσης ανθρώπου

Το λογισμικό ανάλυσης βίντεο είναι προγραμματισμένο να αναγνωρίζει όχι μόνο ένα άνθρωπο, αλλά και το πώς συμπεριφέρεται. Αν για παράδειγμα ο άνθρωπος αυτός πέσει για οποιοδήποτε λόγο κάτω, το σύστημα θα καταγράψει το περιστατικό, το οποίο αργότερα μπορεί να χρησιμεύσει και ως ιατροδικαστικό στοιχείο…

Ανίχνευση εγκαταλελειμμένων αντικειμένων

Ένα εγκαταλελειμμένο αντικείμενο, που μπορεί στο εσωτερικό του να περιέχει μία βόμβα δεν μπορεί να αγνοηθεί. Η λειτουργία ανίχνευσης εγκαταλελειμμένων αντικειμένων χρησιμοποιείται αρκετά χρόνια με επιτυχία σε αεροδρόμια, μεγάλα πολυώροφα κτήρια, εργοστάσια κ.λπ. Όταν οποιοδήποτε αντικείμενο έχει μείνει σε μια σκηνή για περισσότερο χρόνο από αυτόν που έχει οριστεί μέσα στο σύστημα, τότε ένας συναγερμός αποστέλλεται στο προσωπικό ασφαλείας μέσω του VMS ή των κινητών τηλεφώνων. Θεωρείται μία από τις βασικότερες λειτουργίες των VA, που βοηθά αποτελεσματικά στην έγκαιρη διαχείριση πιθανών καταστάσεων. Η ανίχνευση εγκαταλελειμμένων αντικειμένων έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση της παράνομης στάθμευσης.

VA6

 

Σαμποτάζ κάμερας

Απλή λειτουργία που όμως μπορεί να φανεί εξαιρετικά χρήσιμη. Σε περίπτωση που κάποιος καλύψει ή επιχειρήσει να σπάσει το φακό της κάμερας, το σύστημα θα ανιχνεύσει άμεσα την απώλεια βίντεο ενεργοποιώντας ταυτόχρονα το συναγερμό. Παρόμοιες λειτουργίες φυσικά θα συναντήσουμε και στις σύγχρονες σειρήνες που χρησιμοποιούνται στα συστήματα συναγερμού.

Auto Tracking

Μία λειτουργία που είναι συμβατή φυσικά με τις PTZ κάμερες. Μία PTZ κάμερα με λειτουργία auto tracking, θα εντοπίσει ένα άτομο και θα συνεχίσει να το παρακολουθεί όσο αυτό κινείται, στέλνοντας παράλληλα εικόνα στο λογισμικό διαχείρισης βίντεο. Ένα VMS μπορεί να ακολουθεί το στόχο ακόμα και όταν αυτός βρεθεί εκτός εμβέλειας. Αυτό γίνεται όταν έχουμε περισσότερες PTZ κάμερες τοποθετημένες στον  προστατευόμενο χώρο. Η εν λόγω λειτουργία θεωρείται μία από τις καλύτερες που προσφέρει ο κλάδος σήμερα, ιδίως όταν μιλάμε για περιμετρική προστασία.

Ευθυγράμμιση οπτικού πεδίου κάμερας

Ένα λογισμικό μπορεί να ανιχνεύσει ανά πάσα ώρα και στιγμή αν το οπτικό πεδίο και η περιοχή κάλυψης μίας σταθερής κάμερας που έχει τοποθετηθεί, έχει αλλάξει και να ειδοποιήσει έγκαιρα το χειριστή.

Γεωγραφική τοποθεσία

Μια άλλη καινοτόμος λειτουργία που παρέχουν σήμερα τα προηγμένα λογισμικά διαχείρισης είναι η γεωγραφική τοποθεσία. Τα Video Analytics παράγουν αυτόματα πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία, την ταχύτητα και την πορεία ενός αντικειμένου και άρα μπορούμε να προσδιορίσουμε την πραγματική τοποθεσία οποιουδήποτε αντικειμένου που ανιχνεύεται και παρακολουθείται. Αυτό μπορεί στη συνέχεια να απεικονιστεί σε ένα τοπικό σύστημα συντεταγμένων χάρτη, για να σας δώσει μια σαφέστερη εικόνα για κάθε πιθανή απειλή.

Ανίχνευση καπνού-φωτιάς

Μία λειτουργία που θα συναντήσουμε συχνά και σε θερμικές κάμερες. Σε εγκαταστάσεις όπου οι παραδοσιακοί ανιχνευτές καπνού μπορεί να αργήσουν να δώσουν συναγερμό, οι εν λόγω κάμερες με ενσωματωμένη λειτουργία ανίχνευσης καπνού, θα προειδοποιήσουν τους χρήστες, πριν ακόμα ξεσπάσει η φωτιά. Αυτό πραγματοποιείται χάρις τους σύγχρονους αλγόριθμους που μετρούν την απότομη αύξηση της θερμοκρασίας σε ένα χώρο. Οι κάμερες αυτές ενεργοποιούν τον συναγερμό μόλις ανιχνεύσουν μία ανωμαλία στη θερμοκρασία περιβάλλοντος. Το κάνουν αρκετά γρήγορα, πολύ νωρίτερα δηλαδή από έναν ανιχνευτή καπνού, όπου ο καπνός χρειάζεται πολύ χρόνο για να φτάσει στη συσκευή.

Tripwire και Trespass

Από τις πρώτες λειτουργίες που έγιναν διαθέσιμες για το κοινό. Έχει να κάνει με την ανίχνευση προσώπου ή οχήματος που διασχίζει (ή αγγίζει) μια εικονική γραμμή που έχουμε σχεδιάσει στο οπτικό πεδίο μίας κάμερας. Η παραβίαση ή διέλευση της γραμμής μπορεί να ανιχνευθεί και από  τις δύο κατευθύνσεις. Η εν λόγω λειτουργία χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό των εισβολέων σε περιφραγμένους χώρους και μη ή γενικότερα σε εισόδους και εξόδους όπου απαγορεύεται η πρόσβαση. Το Trespass αναφέρεται στην ανίχνευση ατόμου ή οχήματος που εισέρχεται ή εξέρχεται από μία εικονική περιοχή που έχουμε σχεδιάσει.

Heat Maps

Αξιοποιώντας τη λειτουργία αυτή, οι υπεύθυνοι ενός εμπορικού καταστήματος μπορούν να καθορίσουν το χρόνο που ξοδεύουν οι επισκέπτες-πελάτες σε συγκεκριμένες περιοχές ενός καταστήματος και να εντοπίσουν τα ενδιαφέροντα σημεία. Η λειτουργία αυτή, που ονομάζεται και χάρτης θερμότητας, χρησιμοποιείται ευρέως σε εμπορικά κέντρα, σούπερ μάρκετ, μουσεία κ.λπ. και μπορεί να βρει τις προτιμήσεις των πελατών με την πάροδο του χρόνου, προσφέροντας πληροφορίες για το πώς να τοποθετήσει ο υπεύθυνος ενός καταστήματος τα αντικείμενα, ακόμα και να τον βοηθήσει να σχεδιάσει την διάταξη του καταστήματος.

 

VA9

Έξυπνη αναζήτηση και επισκόπηση με τη χρήση metadata

Τα μεταδεδομένα  είναι ένα σύνολο δεδομένων που περιγράφουν και παρέχουν πληροφορίες για άλλα δεδομένα που συλλέγονται μέσω των αναλύσεων βίντεο και βοηθούν στην ταξινόμηση και την οργάνωση των εικόνων, ώστε να γίνει ευκολότερη η αναζήτηση. Όταν δεν υπάρχει ένα συμβάν για αναζήτηση, τα συστήματα επιτήρησης παράγουν μια φαινομενικά ατελείωτη ποσότητα υλικού και δεδομένων. Τώρα, με τις αναλύσεις βίντεο ορισμένα χαρακτηριστικά θα «επισημανθούν» στο βίντεο πριν αποθηκευτούν στη συσκευή εγγραφής. Για παράδειγμα, η λειτουργία λήψης στιγμιότυπου ενός προσώπου μπορεί επίσης να αποθηκεύσει (μεταδεδομένα) τα χαρακτηριστικά ενός προσώπου όπως το φύλο, την ηλικία, την έκφραση και αν το άτομο φοράει γυαλιά ή άλλα αξεσουάρ. Μόλις εισαχθούν τέτοια μεταδεδομένα μέσα στο σύστημα, είναι δυνατή η έξυπνη αναζήτηση.

Η έξυπνη αναζήτηση ανοίγει ένα νέο κόσμο δυνατοτήτων. Οι χειριστές μπορούν να βρουν ή να αναζητήσουν ένα όχημα, μία συγκεκριμένη μέρα και ώρα της εβδομάδας ή ακόμα και να χρησιμοποιήσουν τη λειτουργία των χαρακτηριστικών προσώπου για να εμφανίσουν π.χ. όλους τους ανθρώπους με γυαλιά που πέρασαν από ένα συγκεκριμένο σιδηροδρομικό σταθμό την περασμένη εβδομάδα. Με αυτό τον τρόπο η αναζήτηση γίνεται μέσα σε μόλις λίγα λεπτά και όχι σε ώρες. Τέτοιου τύπου συντομεύσεις επιτρέπουν την αποτελεσματικότερη ανασκόπηση  και τη συλλογή «βαθύτερων» πληροφοριών.

Τι αλλάζει;

Οι αναλύσεις βίντεο αλλάζουν πραγματικά τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε ή αντιλαμβανόμαστε την ασφάλεια. Μετατρέπουν τις κάμερες ασφαλείας σε συλλέκτες δεδομένων που βοηθούν τις επιχειρήσεις να λειτουργούν πιο ομαλά. Εξοικονομούν χρόνο και παρέχουν μόνο τι χρήσιμες πληροφορίες. Τώρα που οι αναλύσεις βίντεο είναι λιγότερο πιθανό να παράγουν ψευδείς συναγερμούς και είναι ευρύτερα διαθέσιμες σε προϊόντα χαμηλού προϋπολογισμού, ένας μεγάλος αριθμός χρηστών μπορεί να επωφεληθεί από αυτά. Οι κατασκευαστές και οι εγκαταστάτες πρέπει να δείξουν στο μέσο καταναλωτή την πραγματική αξία και όλα τα οφέλη που μπορούν να προσφέρουν τα V.A.

{gallery}10496{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Security Report Μαρτίου

    Security Report Μαρτίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Μαρτίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος του Security Report θα βρείτε ενδιαφέροντα ...
  • 9 συστήματα ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία

    9 συστήματα ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία

    Ο κλάδος της φιλοξενίας εξελίσσεται ραγδαία, ιδίως στη χώρα μας, όπου καθημερινά εκατοντάδες ξενοδοχεία προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες και στους τουρίστες που καταφθάνουν από το ε...
  • Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός – ΕΡΜΗΣ

    Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός – ΕΡΜΗΣ

    Η Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός Α.Ε. – ΕΡΜΗΣ διασφαλίζει τη διαθεσιμότητα και την αδιάλειπτη παροχή των 24/7 Υπηρεσιών Κέντρου Λήψης Ηλεκτρονικών Σημάτων, για την αντιμετώπιση απρόσμενων καταστάσεων...
  • 11 Wi-Fi κάμερες της ANGA για όλες τις απαιτήσεις

    11 Wi-Fi κάμερες της ANGA για όλες τις απαιτήσεις

    Μία ολοκληρωμένη σειρά 11 Wi-Fi καμερών της ANGA, καθεμία από τις οποίες διαθέτει ένα μοναδικό σύνολο χαρακτηριστικών προσαρμοσμένων για να καλύψει διαφορετικές ανάγκες και προτιμήσεις, θα βρείτε ...
  • 3 Νέα CCTV testers με υποστήριξη οπτικών ινών από την ΗΛΚΑ

    3 Νέα CCTV testers με υποστήριξη οπτικών ινών από την ΗΛΚΑ

    H ΗΛΚΑ Α.Ε. διαθέτει την πληρέστερη γκάμα all in one CCTV testers τελευταίας γενεάς, με προϊόντα κορυφαίων προδιαγραφών, σε ασυναγώνιστες τιμές. Τα CCTV testers είναι απαραίτητα εργαλεία για τον ε...
  • TP-Link VIGI C540-W & C340 V1/V2

    TP-Link VIGI C540-W & C340 V1/V2

    Η πρωτοποριακή σειρά προϊόντων VIGI της TP-Link έχει σχεδιαστεί για εγκαταστάσεις μικρομεσαίας κλίμακας και περιλαμβάνει κάμερες υψηλής ανάλυσης με προηγμένα χαρακτηριστικά που εξασφαλίζουν καθαρή...