22/10/2021

Αποθήκευση και βίντεο

Τοπική η απομακρυσμένη αποθήκευση;

Γράφτηκε από: Αποστολόπουλος Παναγιώτης
Οι τελικοί χρήστες, οι επιχειρήσεις, αλλά και οι μεγάλοι οργανισμοί, έχουν στη διάθεσή τους πληθώρα τεχνικών αποθήκευσης για να επιλέξουν! Ο αποθηκευτικός χώρος ίσως είναι μία από τις πιο βασικές πτυχές της παρακολούθησης βίντεο και αυτή τη στιγμή υπάρχουν 3 διαθέσιμες αρχιτεκτονικές. Ο παραδοσιακός τρόπος με έναν σκληρό δίσκο στο εσωτερικό του καταγραφικού...

Οι τελικοί χρήστες, οι επιχειρήσεις, αλλά και οι μεγάλοι οργανισμοί, έχουν στη διάθεσή τους πληθώρα τεχνικών αποθήκευσης για να επιλέξουν! Ο αποθηκευτικός χώρος ίσως είναι μία από τις πιο βασικές πτυχές της παρακολούθησης βίντεο και αυτή τη στιγμή υπάρχουν 3 διαθέσιμες αρχιτεκτονικές. Ο παραδοσιακός τρόπος με έναν σκληρό δίσκο στο εσωτερικό του καταγραφικού, το πλέον δημοφιλές cloud, όπου το βίντεο αποθηκεύεται εξ’ ολοκλήρου στις εγκαταστάσεις του παρόχου και το υβριδικό cloud, το οποίο παντρεύει χαρακτηριστικά και από τις δύο αρχιτεκτονικές.

Ο πελάτης έχει πάντα δίκιο! Στην πραγματικότητα όμως, όταν μιλάμε για αποθήκευση και βίντεο ο εγκαταστάτης είναι αυτός όπου θα καθοδηγήσει αποκλειστικά τον τελικό χρήστη. Η τοπική αποθήκευση βίντεο έχει τα υπέρ και τα κατά της, το ίδιο όμως συμβαίνει και με το cloud. Ας δούμε αναλυτικά τις διαθέσιμες επιλογές αποθήκευσης.

Τοπική αποθήκευση

Η πιο κοινή και πιθανώς ευκολότερη επιλογή είναι η τοπική αποθήκευση σε ένα χώρο. Για να αποθηκεύσουμε τοπικά το υλικό από τις κάμερες παρακολούθησης, το μόνο που θα χρειαστούμε είναι ένα καταγραφικό και έναν σκληρό δίσκο. Σε περίπτωση που στο χώρο είναι τοποθετημένες αυτόνομες κάμερες παρακολούθησης, τότε αρκεί μία κάρτα SD. Το κύριο πλεονέκτημα που προσφέρει η εν λόγω μέθοδος είναι η ευκολία κατά την τοποθέτηση, ωστόσο, υπάρχουν και μειονεκτήματα. Ένα από αυτά, η κλοπή ή ο βανδαλισμός του καταγραφικού, όπου σε κάθε περίπτωση ο χρήστης μένει χωρίς αντίγραφο ασφαλείας…

Μετά έρχεται η συντήρηση και η αναβάθμιση. Για μερικές επιχειρήσεις αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα, καθώς υπάρχει τεχνικά καταρτισμένο προσωπικό (τμήμα IT, κ.λπ.), όπου μπορεί να αναλάβει την όλη συντήρηση (αλλαγή σκληρού δίσκου, ρύθμιση παραμέτρων συστήματος, κ.ά. ). Για μικρότερες όμως επιχειρήσεις, που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να προσλάβουν τέτοιου είδους προσωπικό, υπάρχει πρόβλημα, αλλά και λύση! Σε περίπτωση που η μετάβαση στο cloud, φαίνεται βουνό για έναν χρήστη ή πολυτέλεια, τότε καλό είναι να προμηθευτεί ειδικού τύπου ερμάρια τα οποία μπορεί να διαθέτουν κλειδαριές, ενώ πρέπει να επιλέγεται πάντα η τοποθέτηση του καταγραφικού να γίνεται σε σημείο όπου η πρόσβαση δεν πραγματοποιείται εύκολα. Είναι προφανές πως σε περίπτωση που κλαπεί το καταγραφικό θα μείνουμε χωρίς δεδομένα, για αυτό εξάλλου υπάρχει και το cloud!

Αποθήκευση στο Cloud

Το Cloud έχει αναμφίβολα κερδίσει την προσοχή προσελκύοντας με τα οφέλη του, όπως η απομακρυσμένη παρακολούθηση, μεγάλη μερίδα κόσμου. «Η αποθήκευση στο cloud έχει τα δικά της πλεονεκτήματα στον χώρο παρακολούθησης βίντεο, όπως η πρόσβαση από οποιοδήποτε σημείο του κόσμου! Το σημαντικότερο πρόβλημα που επιλύθηκε από τις υπηρεσίες και τις λύσεις Cloud (επίσης αναφέρονται και ως VSaaS), είναι η ασφάλεια. Τα δεδομένα και οι ευαίσθητες πληροφορίες παραμένουν ασφαλείς όταν αποθηκεύονται στο cloud, εξασφαλίζοντας  την προστασία προσωπικών δεδομένων και βίντεο με ασφαλή επικοινωνία και προσβασιμότητα. Οι κάμερες παρακολούθησης περιέχουν ευαίσθητες πληροφορίες, οι οποίες μπορούν να κλαπούν, ακόμα και να καταστραφούν. Έτσι, τα ζητήματα προστασίας δεδομένων μπορούν να επιλυθούν με τη βοήθεια των εν λόγω υπηρεσιών. Το υλικό του βίντεο αποθηκεύεται σε offsite τοποθεσίες με περιορισμούς πρόσβασης.

Οι λύσεις αυτές παρέχουν ειδοποιήσεις σε πραγματικό χρόνο, όπως ακριβώς θα έκανε και ένα δικτυακό καταγραφικό με ενσωματωμένο σκληρό δίσκο. Η βιντεοεπιτηρηση μέσω cloud, έχει αρχίσει και χρησιμοποιείται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οργανισμούς που θέλουν να μειώσουν το κόστος χωρίς να θυσιάζουν την ποιότητα ή την αποδοτικότητα. Επίσης, για τις επιχειρήσεις που θέλουν μία έξυπνη και προσιτά οικονομική λύση, το cloud θα εξαλείψει την ανάγκη για επένδυση σε αποκλειστικούς διακομιστές (Dedicated Servers), με τη διαχείριση του όλου συστήματος, να πραγματοποιείται ακόμα και χωρίς προσωπικό IT. Όπως γίνεται αντιληπτό, τα δεδομένα είναι ασφαλή, αλλά και κρυπτογραφημένα.  

Η εν λόγω λύση προσφέρει ακόμα περισσότερα οφέλη σε επιχειρήσεις και ιδιώτες, έχει όμως και αυτή τα μειονεκτήματα της, όπως για παράδειγμα το κόστος μεταφόρτωσης όλου του υλικού βίντεο στο cloud του παρόχου. Η αποθήκευση στο cloud μπορεί επίσης να είναι λίγο περισσότερο δαπανηρή όσον αφορά το εύρος ζώνης των δεδομένων. Για οργανισμούς που χρησιμοποιούν δεκάδες κάμερες καθημερινά, το κόστος σίγουρα θα διαφέρει. Εξίσου σημαντική είναι και η επιλογή του παρόχου, αλλά και το πώς αυτός διασφαλίζει τα δεδομένα μας. Δεν είναι λίγες οι φορές όπου λογισμικά sniffer παρακολουθούν τα δεδομένα που στέλνουμε σε πραγματικό χρόνο…

Υβριδικό Cloud

Το υβριδικό Cloud (σύννεφο) είναι ένα περιβάλλον υπολογιστικού νέφους που χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό τοπικών υπηρεσιών, ιδιωτικού cloud και δημόσιων υπηρεσιών cloud τρίτων μερών, με συντονισμό μεταξύ των δύο πλατφορμών. Η δυνατότητα που προσφέρει το υβριδικό cloud στη μεταφορά των φορτίων εργασίας μεταξύ των ιδιωτικών και δημόσιων νεφών, παρέχει στις επιχειρήσεις μεγαλύτερη ευελιξία, περισσότερες επιλογές ανάπτυξης δεδομένων, βελτιστοποίηση εύρους ζώνης και τη δυνατότητα μετάβασης από ένα μοντέλο capex (μπορεί να οριστεί ως τα έξοδα που σχετίζονται με την υλοποίηση του έργου) σε ένα μοντέλο opex (ορίζεται ως τα αναγκαία έξοδα για τη λειτουργία της επιχείρησης).

Για μεγάλους οργανισμούς το υβριδικό μοντέλο αποθήκευσης μπορεί να είναι η καλύτερη λύση. Η μείωση του κόστους είναι ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη του. Μειώνει τα οικονομικά εμπόδια στην έναρξη, καθώς η υποδομή παρέχεται συνήθως από κάποιον τρίτο κι έτσι δεν απαιτείται αγορά. Επίσης, η συντήρηση των εφαρμογών του cloud computing είναι ευκολότερη, επειδή δεν απαιτείται εγκατάσταση στον υπολογιστή του κάθε χρήστη και μπορεί να προσεγγιστεί από διαφορετικά μέρη (π.χ. διαφορετικές θέσεις εργασίας, ενώ ταξιδεύουμε κλπ.). Επίσης, κάθε οργανισμός ή επιχείρηση που χρησιμοποιεί ένα VMS, μπορεί να διαχειριστεί ταυτόχρονα τον χώρο αποθήκευσης που βρίσκεται στο υβριδικό cloud, μετακινώντας ή αναπαράγοντας τα αρχεία στο cloud ή τοπικά. Το υβριδικό σύννεφο θεωρείται ασφαλές, ένα χαρακτηριστικό που είναι εξαιρετικά απαραίτητο στους χρήστες που εργάζονται εξ’ αποστάσεως. Η αξιοπιστία βελτιώνεται με τη χρήση πολλαπλών πλεονασματικών τοποθεσιών, γεγονός που καθιστά το λογισμικό σύννεφου καλώς σχεδιασμένο και κατάλληλο για την αδιάκοπη λειτουργία των επιχειρήσεων και την αποκατάσταση καταστροφών.

Οι διαθέσιμες λύσεις στην αγορά είναι 3 και η επιλογή της κάθε αρχιτεκτονικής εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού και του τύπου των καμερών (4Κ, κ.ά.), της υποδομής του δικτύου, του προϋπολογισμού, των απαιτήσεων του εύρους ζώνης κ.λπ. Σε όλα αυτά, καλείται να δώσει την απάντηση ο επαγγελματίας εγκαταστάτης, ο οποίος θα πρέπει να έχει κατανοήσει πλήρως την υποδομή του δικτύου, αλλά και άλλων παραμέτρων.

Κατηγορία Τεύχος 120, CCTV

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο των συστημάτων ασφαλείας.