Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
25 Νοεμβρίου 2021 15:17

Dahua WizMind

Η προϊοντική σειρά που χρησιμοποιεί την τεχνολογία AI για την επίλυση σύνθετων προκλήσεων ασφαλείας

Γράφει: Αποστολόπουλος Παναγιώτης
a0916742993b7c02c692a3983d51ea18 XL 733c2e74

Η αντιμετώπιση σύνθετων προβλημάτων ασφάλειας, όπως η αυξημένη ροή ανθρώπων και οχημάτων σε μία σκηνή, ήταν ίσως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που έπρεπε να επιλυθεί άμεσα όλα αυτά τα χρόνια στον κλάδο της βιντεοεπιτήρησης…

Η αντιμετώπιση σύνθετων προβλημάτων ασφάλειας, όπως η αυξημένη ροή ανθρώπων και οχημάτων σε μία σκηνή, ήταν ίσως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που έπρεπε να επιλυθεί άμεσα όλα αυτά τα χρόνια στον κλάδο της βιντεοεπιτήρησης. Πολλές από τις συμβατικές κάμερες ασφαλείας σήμερα εξακολουθούν να μην διαθέτουν ορισμένες δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένης της αναζήτησης στόχου, των στατιστικών στοιχείων των πελατών (εντός καταστήματος), της διαχείρισης της στάθμευσης, κ.λπ., με αποτέλεσμα να μην καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες των τελικών χρηστών. Ωστόσο, η υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης, έχει καταφέρει να επιλύσει αποτελεσματικά τα προβλήματα αυτά.

Λύσεις βιντεοεπιτήρησης που υποστηρίζουν αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης, προειδοποιούν άμεσα τους υπεύθυνους με push notifications και ταυτόχρονα, προσφέρουν προηγμένα αναλυτικά στοιχεία και δεδομένα που βοηθούν τους επιχειρηματίες των καταστημάτων να αυξήσουν τη λειτουργικότητα του καταστήματος τους και σε βάθος χρόνου, το εισόδημα τους. Μία δημοφιλής λύση, η σειρά προϊόντων WizMind της Dahua!

Dahua WizMind

Βασιζόμενη σε αλγόριθμους βαθιάς εκμάθησης, η λύση WizMind της Dahua, είναι βασικά ένα ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο προϊόντων και λύσεων τεχνητής νοημοσύνης, ιδανικό για μεγάλες εγκαταστάσεις και πολύπλοκα έργα. Η εν λόγω σειρά περιλαμβάνει IP κάμερες πολλαπλών αισθητήρων, PTZ κάμερες, συσκευές θερμικής απεικόνισης, πρωτοποριακά XVR, νέες πλατφόρμες λογισμικού και πολλά ακόμα. Έχει σχεδιαστεί για να ικανοποιεί ακόμα και τους πιο απαιτητικούς χρήστες, αλλά και τις πιο περίπλοκες εγκαταστάσεις όπως το λιανικό εμπόριο, ο χρηματοπιστωτικός τομέας, η ενέργεια, οι μεταφορές κ.λπ. Κύριος άξονας αυτής της λύσης, είναι ο διαχωρισμός και η αναγνώριση ανθρώπων και οχημάτων σε μία σκηνή, όμως δεν κάνει μόνο αυτό! Προσφέρει επίσης έξυπνες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης όπως προστασία προσωπικών δεδομένων, μεταδεδομένα (για την ανάλυση του βίντεο), καταμέτρηση ατόμων και ούτω καθεξής. Παρέχει ακριβή δεδομένα βασισμένα σε ανθρώπινα χαρακτηριστικά και συμπεριφορές, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν τους χρήστες να ανταποκριθούν άμεσα ανάλογα με την κατάσταση που επικρατεί. Τα δεδομένα που δημιουργούνται μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν τον εκάστοτε χειριστή/υπεύθυνο στη λήψη αποφάσεων και στη βελτιστοποίηση συνολικά της λειτουργίας μίας επιχείρησης.

Η πρωτοποριακή σειρά προϊόντων WizMind, μπορεί να ενισχύσει την οδική ασφάλεια και την αποδοτικότητα της στάθμευσης. Πως όμως γίνεται αυτό; Χρησιμοποιώντας τους κατάλληλους αλγορίθμους, οι συσκευές αυτές μπορούν να ανιχνεύσουν μία παράνομη στάθμευση, να εντοπίσουν την παράβαση ενός κόκκινου σηματοδότη και πολλές ακόμα δραστηριότητες που αποκλίνουν από τις οδηγίες του ΚΟΚ. Χρησιμοποιούνται ευρέως σε αστικούς δρόμους, κατοικημένες πόλεις, χώρους στάθμευσης, ακόμα και σταθμούς διοδίων βελτιώνοντας την εμπειρία των οδηγών. Η λύση έξυπνης διαχείρισης στάθμευσης της Dahua, για παράδειγμα, μπορεί να βοηθήσει τους οδηγούς να εντοπίσουν μία διαθέσιμη θέση παρκινγκ σε πραγματικό χρόνο, προσφέροντας παράλληλα εξοικονόμηση εργατικού κόστους στους ιδιοκτήτες του ακινήτου.

Η σειρά WizMind έρχεται όμως να καλύψει και τις ανάγκες των περισσότερων απλών χρηστών. Τα οφέλη της περιλαμβάνουν ακριβή πρόβλεψη πριν από ένα γεγονός, άμεση αποτροπή κατά τη διάρκεια ενός γεγονότος, γρήγορη αναζήτηση στόχων μετά από ένα συμβάν, εξοικονόμηση χώρου αποθήκευσης, κ.λπ. Η ακριβής πρόβλεψη πραγματοποιείται μέσω του ολοκαίνουριου  SMD Plus 3.0, το οποίο αναλύει τα σχήματα των ανθρώπων και των οχημάτων με βάση τον αλγόριθμο βαθιάς εκμάθησης. Καταργεί αποτελεσματικά τους ψευδείς συναγερμούς που προκαλούνται από σταγόνες βροχής, φύλλα, κατοικίδια ζώα, έντομα, φως, κ.ά.,  επιτρέποντας στους χρήστες να επικεντρωθούν στις πραγματικές απειλές. Όσον αφορά την ικανότητα πρόβλεψης, η σειρά υποστηρίζει επίσης την περιμετρική προστασία, η οποία λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο όπως το SMD Plus. Με άλλα λόγια, επιτρέπει στους χρήστες να ορίζουν πιο ευέλικτους κανόνες ανάλογα με τις συνθήκες και την περίσταση. Παρόλο που το SMD Plus εφαρμόζεται από προεπιλογή σε ολόκληρη τη σκηνή, η περιμετρική προστασία εφαρμόζεται σε μια συγκεκριμένη περιοχή, ειδικά εκεί που πρέπει να εντοπιστεί η κατεύθυνση της κίνησης.

Εκτός από την αναγνώριση του αν ο στόχος είναι ένα άτομο ή ένα όχημα, τα προϊόντα της σειράς είναι επίσης εξοπλισμένα με δυνατότητες ανίχνευσης και αναγνώρισης προσώπου για να βοηθήσουν περαιτέρω στην εξακρίβωση στόχων. Συγκρίνοντας τις εικόνες προσώπου με αυτές που καταγράφονται στην προσαρμοσμένη βάση δεδομένων, μπορούμε να ορίσουμε black lists, white lists, VIP αναγνώριση κ.λπ.

Επιπλέον, με βάση την έξυπνη ανάλυση βίντεο, η σειρά προϊόντων παρέχει επίσης άμεσες λειτουργίες αποτροπής, στέλνοντας push notifications και βίντεο στους χρήστες. Τέλος, χαρακτηριστικά όπως η αναζήτηση εικόνων προσώπου και η αναζήτηση χαρακτηριστικών προσώπου μπορούν να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα της αναζήτησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποθήκευση δεδομένων διασφαλίζεται μέσω της κωδικοποίησης AI, η οποία εξοικονομεί χώρο στο σκληρό δίσκο διατηρώντας ταυτόχρονα την ποιότητα της εικόνα.

Τέλος, η νέα σειρά προϊόντων χρησιμοποιεί τεχνολογία θερμικής απεικόνισης, ενώ μπορεί να συνεργαστεί και με συσκευές διαφορετικών κατασκευαστών. Μπορεί για παράδειγμα να αναγνωρίσει έναν άνθρωπο ή ένα όχημα ακόμα και όταν αυτά βρίσκονται αρκετά μακριά και κάτω από έντονες καιρικές συνθήκες όπως, ομίχλη, χιόνι κ.ο.κ. Εκτός από αυτό, αυτές οι θερμικές κάμερες μπορούν επίσης να βοηθήσουν και στην έγκαιρη ανίχνευση πυρκαγιών σε χώρους ανακύκλωσης ή γενικότερα όπου υπάρχει εύφλεκτο υλικό. Τα προϊόντα της Dahua είναι συμβατά και με αρκετά λογισμικά διαχείρισης βίντεο της αγοράς όπως αυτά της Milestone, της Axxon, της Avigilon, κ.ά.

Στην Πράξη-Ασφάλεια στα γηροκομεία

Οι πτώσεις ασθενών σε γηροκομεία αποτελούν σοβαρό πρόβλημα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, περίπου 1.800 ηλικιωμένοι που ζουν σε νοσηλευτικές εγκαταστάσεις πεθαίνουν κάθε χρόνο από τραυματισμούς που σχετίζονται με πτώσεις, σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί. Όσοι επιβιώνουν από τους τραυματισμούς τους έχουν συχνά μειωμένη ποιότητα ζωής και υποφέρουν από κάποια μορφή μόνιμης αναπηρίας. Εδώ η πρόκληση είναι να εντοπίσουμε τις πτώσεις γρήγορα και αποτελεσματικά, ειδικά όταν αυτές συμβαίνουν στα υπνοδωμάτια των κατοίκων του γηροκομείου. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Επιτροπή Φροντίδας ηλικιωμένων έχει αναγνωρίσει ότι η χρήση CCTV μπορεί να είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για τη διασφάλιση της ποιότητας της περίθαλψής των ηλικιωμένων. Ωστόσο, η χρήση της επιτήρησης βίντεο θέτει επίσης ερωτήματα σχετικά το απόρρητο και τη προστασία δεδομένων. Η λύση WizMind της Dahua χρησιμοποιεί Stereo Video Analysis, η οποία συνδυάζει κάμερες με δύο φακούς (για τη λήψη ξεχωριστών εικόνων της ίδιας σκηνής) με τρισδιάστατη ανάλυση σκηνών για τον εντοπισμό της ξαφνικής αλλαγής του σώματος, την πτώση δηλαδή ενός ηλικιωμένου.

Σε συνδυασμό με έναν αλγόριθμο βαθιάς εκμάθησης, η «στερεοφωνική ανάλυση» μπορεί να αναγνωρίσει μοτίβα γεγονότων όπως πτώσεις, αλλά και άλλες συμπεριφορές που βασίζονται σε μία κίνηση, όπως άτομα που πλησιάζουν σε ένα χώρο, ανίχνευση αριθμού ατόμων που ξεπερνάνε το προκαθορισμένο σε μια περιοχή, βίαιη συμπεριφορά, κ.ά.

Στα γηροκομεία, οι κάμερες στερεοφωνικής ανάλυσης θα επιτρέψουν στο προσωπικό να παρακολουθεί τους ηλικιωμένους σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και να ανταποκρίνεται σε όποια προβλήματα παρουσιαστούν. Με κάμερες τοποθετημένες τόσο σε κοινόχρηστους χώρους όσο και σε υπνοδωμάτια, το προσωπικό είναι σε θέση να ανταποκρίνεται γρήγορα σε περιστατικά, τα οποία διαφορετικά θα παρέμεναν άγνωστα, ίσως και για ώρες.

Ένα παράδειγμα ενός τέτοιου σεναρίου είναι ένα γηροκομείο στη Σιγκαπούρη, το οποίο φιλοξενεί 400 κλίνες και χωρίζεται σε 14 ξεχωριστά περιβάλλοντα διαβίωσης, καθένα από αυτά σχεδιασμένο ώστε να αποτελεί ένα χώρο σπιτιού. Σε αυτό τοποθετήθηκαν κάμερες της Dahua όπως η IPC-HDW8341X-BV-3D με έξυπνη τεχνολογία ανίχνευσης πτώσης. Αυτά ενεργοποιούν συναγερμό σε περίπτωση ανίχνευσης τέτοιων περιστατικών (πτώση), επιτρέποντας άμεση ανταπόκριση από το προσωπικό. Αυτό όχι μόνο ενισχύει την ευημερία και την ασφάλεια των κατοίκων, αλλά μπορεί επίσης να μειώσει το κόστος εργασίας του γηροκομείου. Η Dahua υιοθετεί επίσης την τεχνολογία Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων 2.0 για την προστασία της ιδιωτικής ζωής των κατοίκων των γηροκομείων.

Metadata

Τα λεγόμενα metadata (μεταδεδομένα) είναι ένα σύνολο δεδομένων που περιγράφουν και παρέχουν πληροφορίες για άλλα δεδομένα που συλλέγονται μέσω των αναλύσεων βίντεο και βοηθούν στην ταξινόμηση και την οργάνωση των εικόνων, ώστε να γίνει ευκολότερη η αναζήτηση. Επιτρέπουν στον εκάστοτε χειριστή του συστήματος να πραγματοποιήσει γρήγορα και με ακρίβεια αναζητήσεις για αντικείμενα και γεγονότα, συνδυάζοντας διαφορετικά φίλτρα με βάση τα χαρακτηριστικά (φύλο, ηλικία, έκφραση, γυαλιά κ.λπ.) και τη συμπεριφορά ( ταχύτητα, διαδρομή, κατεύθυνση, χρόνος παραμονής, ομοιότητα εμφάνισης με άλλο πρόσωπο, κ.λπ. ). Η μέθοδος αυτή επιτρέπει στον διαχειριστή του λογισμικού να ελέγξει το βίντεο αποτελεσματικά και με μεγάλη ακρίβεια, μέσα σε μόλις λίγα λεπτά. Πριν από μερικά χρόνια η όλη διαδικασία θα φάνταζε «βουνό», καθώς οι αρμόδιοι θα έπρεπε να περάσουν ατελείωτες ώρες, αναλύοντας το βίντεο από κάθε κάμερα ξεχωριστά.

Έξυπνες συσκευές παρακολούθησης, όπως τα προϊόντα WizMind της Dahua, προσφέρουν τη λειτουργία Quick Target Search που μπορεί να εντοπίσει έγκαιρα τους υπόπτους αναλύοντας τα φυσικά χαρακτηριστικά τους. Χαρακτηριστικά δηλαδή όπως γυαλιά, μάσκα, καπέλο, γένια, κ.λπ., όλα σε πραγματικό χρόνο τα οποία στη συνέχεια φιλτράρονται και επιτρέπουν στο προσωπικό να δημιουργήσει ημερήσιες, μηνιαίες ακόμα και ετήσιες αναφορές.

{gallery}10758{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...