Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
25 Νοεμβρίου 2021 15:18

Εργοτάξια και ασφάλεια

Γράφει: Αποστολόπουλος Παναγιώτης
b7d1998709534ba8e69b58b2b3189c58 XL d9df395d

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να δημιουργηθούν προσωρινές δομές, από νοσοκομεία για την προστασία των αστέγων και άλλων ευάλωτων ομάδων και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας από την εξάπλωση του κορωνοϊού, έως μουσικά φεστιβάλ, αθλητικές εκδηλώσεις, κατασκευαστικά έργα, κ.λπ.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να δημιουργηθούν προσωρινές δομές, από νοσοκομεία για την προστασία των αστέγων και άλλων ευάλωτων ομάδων και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας από την εξάπλωση του κορωνοϊού, έως μουσικά φεστιβάλ, αθλητικές εκδηλώσεις, κατασκευαστικά έργα, κ.λπ. Αν αυτές οι εγκαταστάσεις παραμείνουν χωρίς επαρκή μέτρα ασφαλείας, τότε ο κίνδυνος ατυχημάτων και κλοπών είναι μεγάλος.

Τα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας πρέπει να σχεδιάζονται και να λαμβάνονται ήδη πριν από την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών και να διατηρούνται καθ’ όλη τη διάρκειά τους αλλά και μετά το πέρας αυτών. Στις εν λόγω εγκαταστάσεις, τα συστήματα παρακολούθησης βίντεο και ήχου αποτελούν μία οικονομικά αποδοτική και αξιόπιστη λύση για την παρακολούθηση, τη διαχείριση και τον έλεγχο 24 ώρες το 24ωρο.

Τα εργοτάξια, από τη φύση τους, είναι επικίνδυνα μέρη, όχι μόνο για τους εργαζόμενους, αλλά και για τους επισκέπτες, ακόμη και για τους πολίτες που ζουν ή εργάζονται σε κοντινή απόσταση. Κατά συνέπεια, ο κίνδυνος ατυχημάτων προκαλεί διαρκώς ανησυχία, παρά όλες τις ενέργειες που λαμβάνονται για την πρόληψη ή την ελαχιστοποίηση τέτοιων γεγονότων.

Ένα CCTV σύστημα παρέχει έναν εξαιρετικά αποτελεσματικό τρόπο παρακολούθησης ολόκληρου του εργοταξίου και επιτρέπει στην ομάδα διαχείρισης να παρατηρεί δραστηριότητες σε πραγματικό χρόνο ή μέσω του καταγεγραμμένου βίντεο. Το βίντεο στην πραγματικότητα παρέχει αδιαμφισβήτητα αποδεικτικά στοιχεία σε περίπτωση ατυχημάτων, κλοπών, επιθετικών συμπεριφορών, διαφωνιών, επικίνδυνων πράξεων κ.ά.

Για τον εκάστοτε διαχειριστή, που είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια μίας εγκατάστασης, μπορεί να είναι δύσκολο να αποφασίσει ποιο είναι το καταλληλότερο σύστημα ασφαλείας. Εδώ τα πλεονεκτήματα των καμερών είναι αναμφίβολα πολλά. Ένα επαγγελματικό σύστημα παρακολούθησης βίντεο περιλαμβάνει την εξ’ αποστάσεως παρακολούθηση του χώρου σε πραγματικό χρόνο από οποιονδήποτε εξουσιοδοτημένο υπολογιστή ή smartphone κινητό, καθώς και αυτόματες ειδοποιήσεις όταν ανιχνευθούν ύποπτες δραστηριότητες στην περίμετρο ενός χώρου. Αν θέλουμε μεγαλύτερη ασφάλεια και αξιοπιστία, τότε μπορούμε να ενσωματώσουμε στο κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης ένα σύστημα συναγερμού και ελέγχου πρόσβασης.

Πέρα από την ασφάλεια, το σύστημα καταγραφής μπορεί να προσφέρει και άλλα πλεονεκτήματα. Εκτός από το να παρακολουθούμε το αν οι υπάλληλοι εργάζονται τις ώρες που έχει οριστεί, το CCTV σύστημα μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να προσδιορίσουμε και το επίπεδο χρήσης των πόρων σε ένα εργοτάξιο. Αυτό είναι αρκετά σημαντικό, επειδή ο όγκος της δραστηριότητας σε μία τοποθεσία είναι τόσο υψηλός που δεν μπορούμε να λάβετε πλήρως υπόψη τη χρήση των πόρων μας. Όταν αναφερόμαστε σε πόρους, στην πραγματικότητα εννοούμε τα εργαλεία των εργαζομένων, το υλικό που χρησιμοποιείται για την ανοικοδόμηση (τσιμέντο) και πολλές ακόμα ύλες και ηλεκτρονικές συσκευές.

Ένας άλλος λόγος για να εγκαταστήσετε ένα σύστημα CCTV στο εργοτάξιο σας, είναι απόκριση σε πραγματικό χρόνο. Μπορείτε να παρακολουθείτε «στενά» μία δομή που είναι υπό κατασκευή, ώστε να ανταποκριθείτε αποτελεσματικά σε κάθε ανάγκη που εμφανίζεται εκεί. Ακόμα, μέσα από το βίντεο μπορούμε να παρατηρήσουμε την πορεία του έργου και να δούμε αν χρειαζόμαστε επιπρόσθετο ανθρώπινο δυναμικό.

Για να προστατέψουμε περαιτέρω μία εγκατάσταση, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε ένα σύστημα CCTV που περιλαμβάνει ANPR κάμερες, για την αυτόματη αναγνώριση πινακίδων κυκλοφορίας. Αυτές οι κάμερες μπορούν να προγραμματιστούν ώστε να αναγνωρίζουν τις πινακίδες οχημάτων και να επιτρέπουν την πρόσβαση μόνο σε προ-εγκεκριμένα οχήματα. Αν κάποιος προσπαθήσει να εισέλθει στο χώρο δίχως να έχει εξουσιοδοτηθεί, τότε θα ειδοποιηθεί η ασφάλεια, ακόμα και η αστυνομία.

Με την κλοπή και τον βανδαλισμό τι συμβαίνει όμως; Ακόμα κι αν ένας εισβολέας δεν θελήσει να κλέψει τον εξοπλισμό που υπάρχει εντός του προστατευόμενου χώρου, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να προκαλέσει ζημιές στο χώρο, απλά και μόνο για διασκέδαση… Χρησιμοποιώντας για παράδειγμα αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης, οι κάμερες θα αγνοήσουν τα άτομα και τα οχήματα που κινούνται, ωστόσο θα στείλουν μία ειδοποίηση όταν τα αυτά σταματήσουν στην περιοχή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Μερικές φορές τα ατυχήματα είναι αναπόφευκτα, ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά προσπαθούμε να αποτρέψουμε περιστατικά που προκαλούν τραυματισμούς σε ένα χώρο εργασίας. Ευτυχώς, ένα σύστημα CCTV μπορεί να φανεί είναι χρήσιμο σε αυτή την περίπτωση. Μπορούμε να ανατρέξουμε στο βίντεο για να δούμε τον τρόπο με τον οποίο προκλήθηκε ο τραυματισμός και να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μην επαναληφθεί ένα παρόμοιο περιστατικό στο μέλλον. Όταν πρόκειται για εργοτάξια ή δρόμους, η εισβολή, η διακοπή και ο τραυματισμός είναι τρεις από τις πιο κοινές απειλές για την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα των εργαζομένων.

{gallery}10759{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...