25/11/2021

Το LTE-M στα συστήματα συναγερμού

Γράφτηκε από: Αποστολόπουλος Παναγιώτης
Μετά από χρόνια χρήσης αναλογικών και ψηφιακών συσκευών ως μέσα επικοινωνίας, η κινητή τηλεφωνία αποτελεί πλέον ένα βιώσιμο μέσο επικοινωνίας για τη βιομηχανία των συστημάτων συναγερμού και πυρανίχνευσης.

Μετά από χρόνια χρήσης αναλογικών και ψηφιακών συσκευών ως μέσα επικοινωνίας, η κινητή τηλεφωνία αποτελεί πλέον ένα βιώσιμο μέσο επικοινωνίας για τη βιομηχανία των συστημάτων συναγερμού και πυρανίχνευσης.

Σήμερα αυτό που περιμένουν οι περισσότεροι από το νέο δίκτυο πέμπτης γενιάς 5G παραμένει το ίδιο, περισσότερα δεδομένα, μεγαλύτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Η τεχνολογία, που προορίζεται να συμπληρώσει παρά να αντικαταστήσει τα υπάρχοντα δίκτυα 4G, υπόσχεται να επιταχύνει τη μετάδοση των κυψελοειδών δεδομένων από τα 100Mbps έως τα 10Gbps και ακόμα περισσότερο. Πρόκειται για μια τεράστια αύξηση που θα καταστήσει την επόμενη ασύρματη γενιά ακόμη πιο ανταγωνιστική και συγκρίσιμη πλέον ακόμη και με τα ταχύτερα δίκτυα οπτικών ινών. Η τεχνολογία 5G αναμένεται να προσφέρει στους παρόχους καλωδιακών και τηλεφωνικών υπηρεσιών (ISP) έναν σοβαρό ανταγωνισμό μέσα σε σπίτια και γραφεία. Το 5G θα χρησιμοποιεί ζώνες ραδιοσυχνοτήτων στις περιοχές των 700 MHz, 3.6-3.8 GHz, αλλά και υψηλότερες συχνότητες που φτάνουν ακόμα και στην περιοχή των 30 έως 300 GHz, οι οποίες μέχρι σήμερα χρησιμοποιούνταν σπάνια. Ωστόσο, για να γίνει πλήρως αποδεκτό σε όλους τους τομείς, το 5G πρέπει να πληροί ορισμένα κριτήρια. Αυτό ισχύει φυσικά και για τα συστήματα συναγερμού και πυρανίχνευσης.

Η ζήτηση για ασύρματα και αξιόπιστα συστήματα είναι μεγάλη, όπως και για τις τεχνολογίες που θα ικανοποιήσουν τα αιτήματα αυτά. Ο σημερινός καταναλωτής βλέπει ένα πιο συνδεδεμένο κόσμο, όπου οι συσκευές θέλουν να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους. Η εξέλιξη του M2M (machine-to-machine), δημιούργησε την ανάγκη για χρήση κυψελοειδής τηλεφωνίας για τη σύνδεση αυτόνομων συσκευών και την παράδοση δεδομένων. Με την ταχεία ανάπτυξη του IoT έρχεται στο φως μια νέα τεχνολογία, το LPWA (Low-Power Wide Area), που ικανοποιεί τις ανάγκες των αλληλεπιδρώντων συσκευών για γρήγορη και αξιόπιστη επικοινωνία εντός των ορίων της αναμενόμενης χρήσης τους.

Η κατανόηση της τεχνολογίας LPWA είναι σημαντική, επειδή είναι μια τεχνολογία που εξυπηρετεί ειδικά τις συσκευές Μ2Μ, όπως οι communicators στα συστήματα συναγερμού. Η ύπαρξη μιας τεχνολογίας που εστιάζει σε αυτές τις συσκευές είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός, καθώς προσθέτει μεγάλη αξία στην προσβασιμότητα. Η τεχνολογία LPWA έχει δύο κορυφαίες τεχνολογίες κάτω από την ομπρέλα της, το NB-IoT και το LTE-M, που και οι δύο φέρουν την ένδειξη «5G-ready». Το LTE-M είναι η τεχνολογία που έχουν μέχρι στιγμής επιλέξει διάφορες εταιρίες για την επόμενη γενιά επικοινωνίας των συστημάτων συναγερμού. Η βιομηχανία της ασφάλειας έχει αντιμετωπίσει ξανά στο παρελθόν το εν λόγω ζήτημα, τη μετάβαση δηλαδή σε μία νεότερη τεχνολογία που θα μπορεί να προσφέρει περισσότερα οφέλη στους επαγγελματίες εγκαταστάτες και τους τελικούς χρήστες. Για να γίνει αυτό φυσικά, η εκάστοτε τεχνολογία θα πρέπει να πληροί ορισμένες προϋποθέσεις. Ας δούμε μερικά από τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας LTE-M.

Πλεονεκτήματα του LTE-M

Το LTE-M1 λειτουργεί με τα ήδη υπάρχοντα δίκτυα LTE σε αντίθεση με τη τεχνολογία NB-IoT το οποίο χρησιμοποιεί το μη χρησιμοποιούμενο φάσμα. Το LTE-M1 λειτουργεί εντός της ίδιας ζώνης LTE που χρησιμοποιείται για κυψελοειδείς εφαρμογές και έτσι καθιστά δυνατή τη χρήση αυτής της τεχνολογίας σε κινητές εφαρμογές.  Η τεχνολογία αυτή προσφέρει εκτεταμένη κάλυψη, χαμηλότερο κόστος συσκευών σε σχέση με τις κινητές ευρυζωνικές συσκευές, αλλά επίσης και χαμηλότερη συνολική κατανάλωση ισχύος. Το σύνολο των νέων αυτών δυνατοτήτων θα διευκολύνει την αύξηση του αριθμού των νέων συσκευών που συνδέουν μια σειρά «αντικειμένων» συνδεδεμένων στο διαδίκτυο, γεγονός που θα προκαλέσει την άνοδο της παραγωγικότητας και της δημιουργικότητας σε πολλούς κλάδους της βιομηχανίας.

Η διάρκεια ζωής της μπαταρίας αυξάνεται μειώνοντας τη ραδιοεπικοινωνία μεταξύ της συσκευής και του δικτύου και έτσι, οι συσκευές όπως π.χ. οι αισθητήρες, μπορούν να μεταβούν σε κατάσταση αναστολής και να ενεργοποιηθούν όταν αυτό κριθεί απαραίτητο. Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα της τεχνολογίας LTE-M σε σχέση με την τυπική τεχνολογία GSM είναι η βελτιωμένη κάλυψη σήματος στους εσωτερικούς χώρους. Το LTE-M προσφέρει σημαντικά καλύτερη κάλυψη σε τοποθεσίες όπου είναι δύσκολο να συνδεθούν αντικείμενα που χρησιμοποιούν δίκτυα 2G / 3G / 4G, πράγμα που σημαίνει ότι τα αντικείμενα σε αυτές τις τοποθεσίες μπορούν ακόμα να ανεβάζουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο.

Αυτό είναι ένα άλλο πλεονέκτημα που έρχεται με τη χρήση του LTE-M, καθώς χρησιμοποιεί το δίκτυο 4G, η απόδοσή του όσον αφορά την ταχύτητα και το Latency (καθυστέρηση) είναι εξαιρετικά καλή. Έχει πρόσβαση σε όλα τα κανάλια επικοινωνίας (Δεδομένα / Φωνή / SMS) που είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα για αντικείμενα έκτακτης ανάγκης (συσκευές απομακρυσμένης βοήθειας, κ.λπ.). Επιπλέον, το LTE-M θα είναι αναπόσπαστο μέρος του 5G. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να αλλάξουμε τη συσκευή μας σύντομα εάν επιλέξετε μια μονάδα LTE-M, κάτι που αξίζει ιδιαίτερα να λάβουμε υπόψη μας μετά την οριστική παύση του 2G.

Τέλος, υποστηρίζει το VoLTE, ακρωνύμιο για το Voice over LTE, δηλαδή κινητή τηλεφωνία μέσω διαδικτύου. Η εν λόγω τεχνολογία έχει πολλές χρήσεις και μία από αυτές στα συστήματα συναγερμού όπου γίνεται επεξεργασία του ήχου (από το σύστημα που υποστηρίζει LTE-M) και ο χρήστης ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για ένα συμβάν.

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο των συστημάτων ασφαλείας.