21/12/2020

IP συσκευές ήχου στα εμπορικά καταστήματα

Γράφτηκε από: Αποστολόπουλος Παναγιώτης
Η παρακολούθηση βίντεο είναι αρκετά συχνά το επίκεντρο των εξελίξεων σε ότι αφορά την ασφάλεια, ωστόσο εξίσου σημαντικός είναι και ο ήχος. Όπως ο τρόπος που η ακοή μας συμπληρώνει την όρασή μας, έτσι και τα συστήματα παρακολούθησης ήχου παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες σε συνδυασμό με ένα κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης...

Η παρακολούθηση βίντεο είναι αρκετά συχνά το επίκεντρο των εξελίξεων σε ότι αφορά την ασφάλεια, ωστόσο εξίσου σημαντικός είναι και ο ήχος. Όπως ο τρόπος που η ακοή μας συμπληρώνει την όρασή μας, έτσι και τα συστήματα παρακολούθησης ήχου παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες σε συνδυασμό με ένα κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, προσφέροντας πολύτιμα στοιχεία κατά την εξέταση ενός βίντεο. Εκτός από την ενίσχυση της παρακολούθησης βίντεο, ο ήχος έχει μεγάλη αξία και ως αυτόνομο σύστημα σε καταστήματα λιανικής, ειδικά εν μέσω πανδημίας...

Για την προστασία των εμπορικών καταστημάτων, η μετάβαση από το παραδοσιακό CCTV στο σύγχρονο δίκτυο IP συσκευών ασφαλείας με δυνατότητα cloud, φαντάζει αναγκαία και η προσθήκη IP συσκευών ήχου, μπορεί πραγματικά να απογειώσει την ασφάλεια!

Η ανάλυση δεδομένων έχει αναπτυχθεί σημαντικά σε ολόκληρο τον κλάδο της ασφάλειας και ο ήχος δεν αποτελεί εξαίρεση. Η εισαγωγή των μικροφώνων τεχνολογίας IP προσέφερε βελτιωμένη λειτουργικότητα. Με τη δυνατότητα να ακούν και να ερμηνεύουν, αυτά τα νέα συστήματα ηχητικής ασφάλειας μπορούν όχι μόνο να βοηθήσουν στην επαλήθευση συναγερμών, αλλά και να εντοπίσουν προβλήματα σε πραγματικό χρόνο. Οι προ-ηχογραφημένες φωνητικές ειδοποιήσεις από την άλλη, μπορούν να ενεργοποιηθούν ώστε να χρησιμεύσουν ως προειδοποίηση για όσους στοχεύουν ένα εμπορικό κατάστημα. Πάρτε για παράδειγμα, τα μικρόφωνα με ανίχνευση επιθετικότητας ή πυροβολισμού. Απλά τοποθετώντας ένα τέτοιο μικρόφωνο σε διάφορα σημεία ενδιαφέροντος, το λογισμικό ανίχνευσης επιθετικότητας μπορεί να ακούσει διάφορες συζητήσεις, «λογομαχίες», καθώς και άλλα προφανή σημάδια λεκτικής βίας. Μόλις οι ενδείξεις αυτές ληφθούν από το ηχοσύστημα, το προσωπικό ασφαλείας ειδοποιείται αμέσως.

Ως πρόσθετο πλεονέκτημα, πολλές λύσεις ήχου IP με ενσωματωμένα analytics, αναλύουν μόνο τα πρότυπα συχνότητας του ήχου της εκπυρσοκρότησης, χωρίς να ανιχνεύουν συγκεκριμένες γλώσσες, λέξεις και συζητήσεις. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγονται οι ανησυχίες σχετικά με την ιδιωτικότητα.

Όταν δεν χρησιμοποιούνται ως αυτόνομη λύση, τα μικρόφωνα IP μπορούν εύκολα να ενσωματωθούν με τα υπάρχοντα συστήματα για να δημιουργήσουν μια πιο ολιστική προσέγγιση αναφορικά με την ασφάλεια.

Η προσθήκη λύσεων ήχου στη λήψη βίντεο δίνει στο προσωπικό τη δυνατότητα να συλλέξει πρόσθετα στοιχεία για την αποτελεσματικότερη επαλήθευση των ειδοποιήσεων και την επίγνωσης μίας κατάστασης. Όταν μια λύση παρακολούθησης συνοδεύεται από ένα μικρόφωνο με τεχνολογία IP, το σύστημα θα αρχίσει να συλλέγει και να στέλνει άμεσα δεδομένα ζωντανά στο προσωπικό ασφαλείας. Χρησιμοποιώντας αυτές τις πληροφορίες, σε συνδυασμό με πληροφορίες συναγερμού βίντεο και εισβολής, το προσωπικό μπορεί να προσδιορίσει ευκολότερα αν υπάρχει συμβάν ή όχι, πριν επικοινωνήσει με την αστυνομία..

Εμπορικά καταστήματα εν μέσω πανδημίας

Με την κατάσταση που επικρατεί φέτος λόγω κορωνοϊού, οι εν λόγω συσκευές ίσως να είναι και πιο επίκαιρες από ποτέ. Τα IP ηχεία και μεγάφωνα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με τις κάμερες παρακολούθησης σε ένα εμπορικό για να παράγουν προ-ηχογραφημένα μηνύματα και ανακοινώσεις, σε περίπτωση που οι πελάτες δεν συμμορφώνονται με τους κανονισμούς της τήρησης των αποστάσεων. Οι ίδιες συσκευές μπορούν να τοποθετηθούν στην είσοδο ενός καταστήματος για να προειδοποιήσουν π.χ. τους πελάτες να φορέσουν τις μάσκες τους πριν εισέλθουν στο κατάστημα ή να τους τονίσουν τη σημασία του τακτικού πλυσίματος των χεριών.

Από την άλλη, δικτυακά μεγάφωνα που είναι σε θέση να μεταδίδουν σε μεμονωμένες ή πολλαπλές ζώνες, μπορούν επίσης να προστεθούν σε ένα κατάστημα και να γίνουν μέρος ενός ολοκληρωμένου συστήματος ασφαλείας, παρέχοντας  ειδοποιήσεις όταν π.χ. ανιχνεύσουν ένα μεγάλο αριθμό πελατών σε ένα ταμείο. Μόλις μια κάμερα ανιχνεύσει ένα τέτοιο συμβάν, τότε αυτόματα ένα ηχογραφημένο μήνυμα θα παίξει, ζητώντας από τους πελάτες να μην συνωστίζονται. Η ίδια λύση θα μπορούσε επίσης να εφαρμοστεί, ώστε να προειδοποιήσει τους υπαλλήλους να ανοίξουν ένα επιπλέον ταμείο π.χ. σε ένα σουπερ μάρκετ για να διευκολύνουν τη ροη.

Η ορθή λειτουργία των φυσικών καταστημάτων του λιανεμπορίου είναι κρίσιμη για την ανοικοδόμηση της οικονομίας και οι υπεύθυνοι των εμπορικών καταστημάτων θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν οποιεσδήποτε μεθόδους για να συνεχίσουν τις συναλλαγές και να διατηρήσουν τους πελάτες ασφαλείς. Η χρήση έξυπνων συστημάτων ελέγχου πρόσβασης, CCTV και ήχου IP, θα βοηθήσουν τη βιομηχανία του λιανικού εμπορίου να καινοτομήσει και να βελτιώσει τις λειτουργικότητα της.

 

Κατηγορία Τεύχος 110, IP Security

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο των συστημάτων ασφαλείας.