24/01/2021

Κάμερες Explosion-Proof

Κάμερες αντιεκρηκτικού τύπου σε Βιομηχανικούς χώρους

Γράφτηκε από: Αποστολόπουλος Παναγιώτης
Οι βιομηχανικοί χώροι αποτελούν μεγάλη «τεχνική» πρόκληση για οποιαδήποτε εταιρεία ασφαλείας, ειδικά όταν αναφερόμαστε σε πετροχημικά εργοστάσια, πυρηνικά εργοστάσια, τηλεπικοινωνιακούς σταθμούς και αποθήκες εκρηκτικών. Ένας από τους σημαντικότερους κινδύνους που εμφανίζεται στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις που διαχειρίζονται...

Οι βιομηχανικοί χώροι αποτελούν μεγάλη «τεχνική» πρόκληση για οποιαδήποτε εταιρεία ασφαλείας, ειδικά όταν αναφερόμαστε σε πετροχημικά εργοστάσια, πυρηνικά εργοστάσια, τηλεπικοινωνιακούς σταθμούς και αποθήκες εκρηκτικών.

Ένας από τους σημαντικότερους κινδύνους που εμφανίζεται στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις που διαχειρίζονται καύσιμα στερεά υλικά, είναι αυτός της έκρηξης. Όλα τα καύσιμα υλικά όταν βρεθούν σε λεπτόκοκκη μορφή και διαχυθούν στην ατμόσφαιρα σε συγκεκριμένες συνθήκες κάτω από την επίδραση πηγής ανάφλεξης, είναι δυνατόν να αναφλεγούν προκαλώντας πυρκαγιά ή έκρηξη. Ενδεικτικές εγκαταστάσεις που είναι πιθανόν να προκύψουν σχετικοί κίνδυνοι είναι, οι βιομηχανίες τροφίμων, οι μύλοι σιτηρών, οι τσιμεντοβιομηχανίες, οι χημικές βιομηχανίες, κ.λπ. Στις περιοχές αυτές στην περίπτωση που εμφανιστεί πηγή ανάφλεξης (η οποία μπορεί να προέρχεται από κάπνισμα, στατικό ηλεκτρισμό, ηλεκτρικό σπινθήρα, θερμή εργασίας κ.λπ.) είναι δυνατόν να δημιουργηθεί πυρκαγιά ή έκρηξη. Οι εκρήξεις, ανάλογα με το μέγεθός τους, είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε σοβαρούς τραυματισμούς εργαζομένων, αλλά και σε σημαντικές καταστροφές των εγκαταστάσεων.

Οι βιομηχανίες αυτές οπού ο κίνδυνος έκρηξης είναι υψηλός, ονομάστηκαν περιοχές ATEX. Και ως αποτέλεσμα, δημιουργήθηκαν και τα πρότυπα ATEX και IECEx, για εξειδικευμένα δομοστοιχεία φορτίου για επικίνδυνες περιοχές. Με βάση τις οδηγίες ΑΤΕΧ (Atmosphere Explosive), τα εναρμονισμένα με αυτές ευρωπαϊκά πρότυπα και την κείμενη ελληνική νομοθεσία, στον τομέα της προστασίας από εκρήξεις, οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να λαμβάνουν μέτρα για την προστασία των εργαζομένων, των εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντος.

Οι αντιεκρηκτικού τύπου κάμερες που είναι συμβατές με τα πρότυπο ATEX /IECEx προτείνονται για αυτού του είδους τις εγκαταστάσεις και έρχονται να αντικαταστήσουν ένα μεγάλο μέρος αισθητήρων. Οι εν λόγω κάμερες είναι ανθεκτικές στις εκρήξεις, καθώς είναι κατασκευασμένες με ειδικό περίβλημα από χάλυβα ή αλουμίνιο και ταυτόχρονα παρουσιάζουν ανοχή σε εξωτερικούς παράγοντες όπως η σκόνη, η βροχή, η διάβρωση και ο πάγος. Λειτουργούν απροβλημάτιστα σε ακραίες καιρικές συνθήκες, καθιστώντας τες ζωτικής σημασίας για την παρακολούθηση εξωτερικών περιοχών. Επιπρόσθετα, με την απομακρυσμένη παρακολούθηση, οι εργαζόμενοι δεν έρχονται σε επαφή με ένα χώρο που π.χ. έχει πιάσει φωτιά. Οι ανθεκτικές στις εκρήξεις κάμερες μπορούν να τοποθετηθούν στο προστατευόμενο χώρο ή να λειτουργήσουν (ανάλογα το μοντέλο) ως φορητές συσκευές που μεταφέρονται από χειριστές που έχουν πρόσβαση σε αυτούς τους επικίνδυνους χώρους. Ας δούμε μερικά παραδείγματα χρήσης:

Οι δεξαμενές καυσίμου και αερίου χρησιμοποιούν αναλογικούς μετρητές για την ανίχνευση της συγκέντρωσης, της θερμοκρασίας, της πίεσης και της στάθμης του τοξικού αερίου. Με την εγκατάσταση καμερών αντιεκρηκτικού τύπου, μπορούμε να ελέγξουμε αυτούς τους αισθητήρες χωρίς να χρειαστεί να μετακινήσουμε έναν χειριστή στην περιοχή. Αποφεύγουμε αποτελεσματικά τον κίνδυνο για τους ανθρώπους και τη χρήση ακριβού προστατευτικού εξοπλισμού. Χάρη σε αυτές τις ειδικά προστατευμένες κάμερες μπορούμε να παρακολουθούμε από απόσταση την ασφάλεια των βιομηχανικών εγκαταστάσεων, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο για τον ίδιο τον άνθρωπο. Η σωστή λειτουργία της βιομηχανικής εγκατάστασης μπορεί να ελεγχθεί και να αξιολογηθεί. Τα ατυχήματα που συμβαίνουν μπορούν επίσης να εντοπιστούν γρήγορα, επιτρέποντας ταχεία αντίδραση από ομάδες ασφαλείας και τις ομάδες έκτακτης ανάγκης.

Σε περιορισμένους χώρους εργασίας, όπου η παρουσία πολλών ατόμων αποφεύγεται και ο κίνδυνος έκρηξής λόγω συσσώρευσης αερίου είναι μεγάλος, συνιστάται η χρήση explosion-proof κάμερας. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να παρακολουθούμε εξ αποστάσεως τι συμβαίνει σε αυτόν τον χώρο χωρίς να εκθέσουμε το προσωπικό της επιχείρησης.

Ποια άλλα χαρακτηριστικά όμως συναντάμε στις εν λόγω κάμερες; Οι κάμερες αυτές μπορεί να ενσωματώνουν fixed-σταθερό φακό ή να είναι PTZ. Οι σταθερού φακού κάμερες καλύπτονται από ένα περίβλημα που προστατεύει την κάμερα από τους εξωτερικούς κινδύνους. Σε ορισμένες περιπτώσεις και ανάλογα το μέρος όπου έχουν τοποθετηθεί μπορεί να έχουν περιορισμένο εύρος θέασης. Σε αυτή τη περίπτωση για να καλύψουμε όσο το δυνατόν περισσότερο χώρο και να μην αφήσουμε τυφλά σημεία, μπορεί να χρειαστεί να εγκαταστήσουμε επιπλέον κάμερες ή να πάμε σε PTZ κάμερες.

Οι γνωστές PTZ κάμερες, έρχονται σε κυλινδρικό σχήμα, προσφέρουν γωνία θέασης 360 μοιρών και όπως είναι γνωστό περιστρέφονται γύρω από τον οριζόντιο και τον κατακόρυφο άξονα. Με αυτές τις κάμερες μπορούμε να καλύψουμε τεράστιες περιοχές, απ’ ότι με τις σταθερού τύπου κάμερες. Ωστόσο, οι PTZ μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να είναι πιο ευαίσθητες επειδή έχουν κινούμενα μέρη τα οποία υπόκεινται σε μεγαλύτερη φθορά.

Στην παγκόσμια αγορά, έχουμε αρκετούς κατασκευαστές με εμπειρία στο σχεδιασμό και την κατασκευή τέτοιου τύπου καμερών. Μερικοί από αυτούς είναι η Hikvision, η Flir, η Axis, η Dahua και η Pelco. Όλοι αυτοί οι κατασκευαστές διαθέτουν έναν ευρύ κατάλογο καμερών, που προσαρμόζονται για βιομηχανικές εγκαταστάσεις και γενικότερα για περιοχές όπου ο κίνδυνος έκρηξης είναι μεγάλος. Υπάρχουν συμπαγείς, ελαφριές κάμερες που εγκαθίστανται εύκολα από ένα άτομο μόνο. Αυτές οι κάμερες συνήθως εγκαθίστανται χρησιμοποιώντας ένα μόνο καλώδιο Ethernet (PoE). Η απουσία ηλεκτρικών καλωδίων είναι απαραίτητη για την αποφυγή φωτιάς ή έκρηξης.

Η ασφάλεια των βιομηχανικών περιοχών είναι δουλειά εταιριών με αποδεδειγμένη εμπειρία στο χώρο. Ο εξοπλισμός πρέπει να επιλέγεται προσεκτικά και πάντα ανάλογα με τον τύπο του χώρου.

Κατηγορία Τεύχος 111, Cameras

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο των συστημάτων ασφαλείας.