24/02/2021

Mobile Video Surveillance

Η χρησιμότητα των φορητών συσκευών παρακολούθησης

Γράφτηκε από: Αποστολόπουλος Παναγιώτης
Τον όρο mobile θα τον συναντήσουμε σε ολοένα και περισσότερα συστήματα και συσκευές που στο εσωτερικό τους φιλοξενούν ένα μικροϋπολογιστή. Ο όρος αυτός, είναι συνώνυμος με πολλές και διαφορετικές έννοιες και μπορεί να υποδηλώνει ασύρματη σύνδεση, φορητότητα κ.ο.κ. Αυτή η έννοια, έχει εξαπλωθεί με παρόμοιο τρόπο...

Τον όρο mobile θα τον συναντήσουμε σε ολοένα και περισσότερα συστήματα και συσκευές που στο εσωτερικό τους φιλοξενούν ένα μικροϋπολογιστή. Ο όρος αυτός, είναι συνώνυμος με πολλές και διαφορετικές έννοιες και μπορεί να υποδηλώνει ασύρματη σύνδεση, φορητότητα κ.ο.κ. Αυτή η έννοια, έχει εξαπλωθεί με παρόμοιο τρόπο και στα συστήματα παρακολούθησης βίντεο, προσφέροντας μοναδικά οφέλη σε εγκαταστάτες, προσωπικό και τελικούς χρήστες.

Ο όρος «Mobile Video Surveillance» είναι ουσιαστικά μία εφαρμογή απομακρυσμένης παρακολούθησης που έχει σχεδιαστεί για να ανταποκρίνεται σε απαιτητικά περιβάλλοντα, όπως τοποθεσίες χωρίς ρεύμα και internet, χώρους με ακραία καιρικά φαινόμενα, κ.ά. Οι κινητές/φορητές μονάδες βιντεοεπιτήρησης που χρησιμοποιούνται, σχεδιάστηκαν με γνώμονα την προστασία και την 24ωρη παρακολούθηση και είναι ιδανικές για την προστασία εκθεσιακών χώρων, χώρων στάθμευσης, αποθηκών  κυψελοειδών πύργων επικοινωνίας, κ.λπ. Τα εν λόγω συστήματα χρησιμοποιούνται αρκετά συχνά από τις τοπικές αρχές, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις θα τις συναντήσουμε ακόμα και σε εργοτάξια.

Τα οφέλη

Αυτός ο τύπος της απομακρυσμένης παρακολούθησης παρέχει μια πιο ακριβή και λεπτομερή επισκόπηση των περιστατικών που λαμβάνουν χώρα σε μία τοποθεσία, από ότι η παρουσία ενός φύλακα. Καλώς ή κακώς, τεχνολογίες όπως το IR/PIR, η θερμική απεικόνιση και τα Video Analytics, θα επιτρέψουν στις κάμερες να δουν πράγματα που ένα ανθρώπινο μάτι θα ήταν αδύνατο να εντοπίσει. Αυτό περιλαμβάνει φυσικά και τη δυνατότητα εντοπισμού ενός εισβολέα. ακόμα και στο απόλυτο σκοτάδι. Αν όλα αυτά μπορεί να τα κάνει μία μόνο κάμερα, φανταστείτε τι μπορεί να γίνει όταν στο χώρο παρακολούθησης βρίσκονται περισσότερες από 2 ή 3 ασύρματες κάμερες. Οι κάμερες θα είναι σε θέση να παρακολουθήσουν μία ευρύτερη περιοχή, ενώ με τη χρήση πολλαπλών παθητικών υπέρυθρων ανιχνευτών, θα μπορούν να εντοπίσουν οποιαδήποτε εισβολή ακόμα και σε πολλαπλά σημεία εισόδων/εξόδων. Οι κάμερες δεν υποφέρουν από απώλεια συγκέντρωσης ή κόπωσης και λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο, χωρίς αυτό να σημαίνει βεβαίως ότι η παρουσία προσωπικού security δεν είναι αναγκαία ή σε πολλές των περιπτώσεων καταλυτική!

Από τεχνολογικής άποψης, οι εν λόγω κάμερες είναι συμβατές με 4G- και σύντομα με 5G, ενώ πολλές από αυτές λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια. Τέτοιου είδους εξοπλισμό θα τον συναντήσουμε κυρίως σε εξωτερικά περιβάλλοντα και σε μορφή «τρέιλερ». Τα τρέιλερ αυτά παρέχουν απεριόριστες δυνατότητες και μπορούν να ρυθμιστούν από ένα μόνο άτομο. Σε αυτά μπορούμε να τοποθετήσουμε επιπρόσθετο φωτισμό, ανιχνευτές κίνησης, κάμερες υπερύθρων, 4Κ κάμερες και πολλά ακόμα περιφερειακά. Χρησιμοποιώντας τα ηλιακά πάνελ, τα τρέιλερ αυτά λειτουργούν 24/7, ενώ διαθέτουν και εφεδρική γεννήτρια που μπορεί να τους προσφέρει πάνω από 200 ώρες λειτουργίας. Η προαιρετική σύνδεση 4G σημαίνει ότι μπορούμε να παρακολουθούμε τον επιτηρούμενο χώρο από οποιαδήποτε συσκευή που είναι συνδεδεμένη στο internet. Ο εξοπλισμός αυτός γίνεται ακόμα πιο αποτελεσματικός, όταν συνδεθούν σε αυτόν οπτικοακουστικές συσκευές, σειρήνες, φώτα κ.λπ. Εάν ένας εισβολέας εντοπιστεί από τα ενσωματωμένα Video Analytics, τότε αυτά με τη σειρά τους θα ειδοποιήσουν αυτόματα και σε πραγματικό χρόνο το χειριστή, ξεκινώντας παράλληλα την εγγραφή βίντεο.

Εγκαταστάσεις

Η αυξανόμενη ζήτηση για MVS συσκευές παρακολούθησης βίντεο στον τομέα των μεταφορών - συμπεριλαμβανομένων τρένων, τραμ, λεωφορείων, περιπολικών και άλλων μεταφορικών οχημάτων - εκτιμήθηκε στα 1,4 δισ. Δολάρια το 2017 και αναμένεται να φθάσει τα 2,7 δισ. Δολάρια έως το 2025, υποστηρίζει μία νέα έρευνα που ήρθε πρόσφατα στο φως.

Στα ΜΜΜ για παράδειγμα, οι πληροφορίες βίντεο μεταδίδονται εξ αποστάσεως στο κέντρο ελέγχου μέσω 3G/4G σε πραγματικό χρόνο. Έτσι, το κέντρο ελέγχου που είναι υπεύθυνο για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενημερώνεται άμεσα για την διαδρομή π.χ. ενός λεωφορείου που μεταφέρει πολίτες. Οι ζωντανές ενημερώσεις και ειδοποιήσεις σχετικά με τη θέση, την κατεύθυνση και την ταχύτητα του λεωφορείου, επιτρέπουν στον αρμόδιο του κέντρου ελέγχου να παρέμβει και να μιλήσει στον οδηγό μέσω της επικοινωνίας ήχου. Με την ευρεία εφαρμογή των συστημάτων παρακολούθησης βίντεο σε αυτά τα οχήματα, δημιουργείται όπως είναι φυσικό τεράστιος όγκος δεδομένων. Έτσι, θα συναντήσουμε δύο τρόπους αποθήκευσης, κάμερες τοποθετημένες σε όχημα με ενσωματωμένο χώρο αποθήκευσης και κάμερες συνδεδεμένες σε φορητή συσκευή εγγραφής-NVR, εντός οχήματος. Και στα δύο σενάρια, οι κάμερες καλύπτουν τον οδηγό, τους επιβάτες, ακόμα και άλλες εξωτερικές δραστηριότητες. Εκτός από την παρακολούθηση βίντεο, αυτές οι λύσεις μπορεί να διαλειτουργήσουν με GPS trackers, αλλά και άλλες συσκευές, ώστε να παρακολουθείται η ταχύτητα, η θερμοκρασία και τα καύσιμα του εκάστοτε οχήματος. Ωστόσο, για λόγους αποδοτικότητας κόστους και αξιοπιστίας σύνδεσης, τα αρχεία βίντεο παρακολούθησης συνήθως αποθηκεύονται σε μια τοπική συσκευή αποθήκευσης στο όχημα και στη συνέχεια συγχρονίζονται με ένα κεντρικό σύστημα διαχείρισης κατά την επιστροφή στο σταθμό.

Τεράστια ζήτηση φαίνεται πως υπάρχει και από τις αρχές επιβολής του νόμου. Οι αρχές αναζητούν πάντα νέους τρόπους για να βοηθήσουν το προσωπικό να κάνει τις εργασίες καλύτερα, πιο έξυπνα, πιο αποτελεσματικά και με ασφάλεια. Παρόλο που η αναζήτηση βίντεο προσφέρει τεράστια οφέλη, οι αρχές βασίζονται ακόμα στο προσωπικό, εξοπλίζοντας το με έξυπνα τηλέφωνα και tablets, έτσι ώστε να μπορούν να κάνουν τις εργασίες τους πιο αποτελεσματικά, από οποιαδήποτε τοποθεσία. Η ανάλυση περιεχομένου βίντεο δεν αποτελεί εξαίρεση. Οι αρχές μπορούν να αξιοποιήσουν τα VA ενσωματώνοντας τα απευθείας σε μία smartphone συσκευή, έτσι ώστε οι χρήστες να μπορούν να πραγματοποιούν αναζητήσεις βίντεο εν κινήσει. Τα VA που είναι διαθέσιμα στα κινητά τηλέφωνα βοηθούν τους εκάστοτε αξιωματικούς υπηρεσίας να αποκτήσουν πληροφορίες σχεδόν σε πραγματικό χρόνο μετά από ένα περιστατικό και παράλληλα να λάβουν τις απαραίτητες αποφάσεις σχετικά με τον τρόπο παρακολούθησης ή σύλληψης των υπόπτων, χωρίς να χρειάζεται να επεξεργαστούν ένα βίντεο. Όταν οι αστυνομικοί φτάνουν σε μια σκηνή, είναι σημαντικό για αυτούς να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση και τα εμπλεκόμενα άτομα. Η τεχνολογία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτές τις προσπάθειες, οπότε, τα τελευταία χρόνια, η βιομηχανία χρησιμοποιεί διάφορα εργαλεία όπως, φορητούς υπολογιστές, συστήματα GPS και τις φορητές κάμερες, για τις οποίες γίνεται λόγος.

Ευρεία χρήση των συσκευών αυτών, φαίνεται πως γίνεται και σε εργοτάξια. Η βιντεοεπιτήρηση στα εργοτάξια είναι μία νέα τάση και όχι άδικα, καθώς είναι αδύνατο για τον υπεύθυνο/εργοδηγό της εγκατάστασης να παρακολουθήσει ένα τόσο μεγάλο αριθμό εργαζομένων. Με τη χρήση βίντεο, οι εργασίες γίνονται πιο εύκολα. Ο εργοδηγός μπορεί να δει σε πραγματικό χρόνο το κατά πόσο αποτελεσματικοί είναι οι εργαζόμενοι και μέσω του εγγεγραμμένου βίντεο να εντοπίσει τυχόν προβλήματα. Πέρα από την προστασία, ο εξοπλισμός αυτός μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για διαφημιστικούς σκοπούς! Οι κάμερές καταγράφουν εικόνες υψηλής ευκρίνειας της κατασκευής, της κατεδάφισης, ακόμα και των εργασιών επισκευής σε χρονικά διαστήματα, τις οποίες θα χρησιμοποιήσει στη συνέχεια μία ομάδα που επεξεργάζεται βίντεο, για να δημιουργήσει ένα time-lapse βίντεο.

Κατηγορία Τεύχος 112, CCTV

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο των συστημάτων ασφαλείας.