Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
25 Μαρτίου 2021 21:10

Software as a Service

Το λογισμικό ως υπηρεσία στο τομέα της ασφάλειας

Γράφει: Αποστολόπουλος Παναγιώτης
227c76257ce00463a256eb550ac248c6 XL bda7ca01

Υπήρξε μια τεράστια αλλαγή τα τελευταία χρόνια σε ότι αφορά τον τρόπο με τον οποίο παρέχεται η ασφάλεια στους πελάτες και γενικότερα στον τελικό χρήστη. Οι εταιρίες πλέον, δεν πωλούν απλώς ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας, αλλά ολοκληρωμένες υπηρεσίες ασφαλείας-και καταλυτικό ρόλο σε αυτό έχει παίξει το cloud και μία ακόμα ανερχόμενη τάση, το SaaS-Software as a Service.

Υπήρξε μια τεράστια αλλαγή τα τελευταία χρόνια σε ότι αφορά τον τρόπο με τον οποίο παρέχεται η ασφάλεια στους πελάτες και γενικότερα στον τελικό χρήστη. Οι εταιρίες πλέον, δεν πωλούν απλώς ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας, αλλά ολοκληρωμένες υπηρεσίες ασφαλείας-και καταλυτικό ρόλο σε αυτό έχει παίξει το cloud και μία ακόμα ανερχόμενη τάση, το SaaS-Software as a Service.

Το Software as a Service βελτιώνει την προσβασιμότητα, την επεκτασιμότητα και την αξιοπιστία, ελαχιστοποιώντας τα γενικά έξοδα και το κόστος συντήρησης που απαιτούνται. Επιτρέπει επίσης την ευκολότερη και ταχύτερη ενσωμάτωση με άλλες πλατφόρμες, χωρίς την ανάγκη δαπάνης για απόκτηση ακριβών υλικών και επέκταση υποδομής. Τι είναι όμως στην πραγματικότητα το SaaS;

SaaS

Το Software as a Service που σημαίνει λογισμικό ως υπηρεσία και είναι επίσης γνωστό ως SaaS, αποτελεί μια υπηρεσία που βασίζεται σε cloud, όπου οι χρήστες αντί να κάνουν λήψη του λογισμικού στον επιτραπέζιο υπολογιστή τους ή το επιχειρησιακό τους δικτύου για εκτέλεση και ενημέρωση, μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μια εφαρμογή μέσω ενός προγράμματος περιήγησης στο διαδίκτυο. Με απλά λόγια δηλαδή, οι πελάτες SaaS δε χρειάζονται υλικό ή λογισμικό για αγορά, εγκατάσταση, συντήρηση, ή ενημέρωση, καθώς για την πρόσβαση στις εφαρμογές απαιτείται μόνο η σύνδεση στο Internet. Η εφαρμογή λογισμικού μπορεί να είναι οτιδήποτε, από λογισμικό γραφείου έως ενοποιημένη επικοινωνία ανάμεσα σε ένα ευρύ φάσμα άλλων διαθέσιμων εφαρμογών για επιχειρήσεις. Αυτό είναι κάτι που προσφέρει μια ποικιλία πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων, στα οποία θα αναφερθούμε αργότερα με περισσότερες λεπτομέρειες. Τα βασικά πλεονεκτήματα του SaaS περιλαμβάνουν την προσβασιμότητα, τη συμβατότητα και τη λειτουργική διαχείριση. Επιπλέον, τα μοντέλα SaaS προσφέρουν εκ των προτέρων χαμηλότερο κόστος σε σύγκριση με την παραδοσιακή λήψη και εγκατάσταση λογισμικού, γεγονός που τα καθιστά περισσότερο διαθέσιμα σε ένα ευρύτερο φάσμα επιχειρήσεων, διευκολύνοντας έτσι τις μικρότερες επιχειρήσεις να ταράξουν τις υπάρχουσες αγορές, ενώ παράλληλα εξουσιοδοτούν τους προμηθευτές. Το κύριο μειονέκτημα των εφαρμογών SaaS είναι ότι συνήθως απαιτούν τη λειτουργία μιας σύνδεσης στο διαδίκτυο. Ωστόσο, η αυξανόμενη ευρεία διαθεσιμότητα των ευρυζωνικών προσφορών και των υψηλής ταχύτητας δικτύων της κινητής τηλεφωνίας, όπως το 5G, καθιστά το ζήτημα αυτό λιγότερο σημαντικό. Επιπλέον, ορισμένες εφαρμογές SaaS υποστηρίζουν λειτουργία εκτός σύνδεσης που επιτρέπει βασική λειτουργικότητα. Για να γίνει κατανοητή η έννοια του μοντέλου SaaS, ένας καλός τρόπος είναι να σκεφτούμε μια τράπεζα που προστατεύει το απόρρητο κάθε πελάτη, παρέχοντας παράλληλα αξιόπιστη και ασφαλή εξυπηρέτηση σε τεράστιο βαθμό. Όλοι οι πελάτες της τράπεζας χρησιμοποιούν τα ίδια χρηματοπιστωτικά συστήματα και τεχνολογίες, χωρίς να ανησυχούν για την πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες χωρίς άδεια.

Η ιδέα των λύσεων λογισμικού ως υπηρεσία (SaaS) στο κλάδο της ασφάλειας, αναφερόταν μόνο κατά την παρακολούθηση και διαχείριση μηνιαίων συμβολαίων με τους τελικούς χρήστες. Ωστόσο, η ραγδαία εξάπλωση του cloud επέτρεψε στις εταιρίες να πουλήσουν κάτι παραπάνω από ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας. Λύσεις όπως ο έλεγχος πρόσβασης ως υπηρεσία (ACaaS), δίνουν στο τελικό χρήστη τη δυνατότητα να εφαρμόσει μια ισχυρή λύση, χωρίς την ανάγκη επένδυσης σε υποδομές πληροφορικής.

O έλεγχος πρόσβασης ως υπηρεσία συνδυάζει τα πλεονεκτήματα του λογισμικού ως υπηρεσίας (SaaS) και τις συσκευές ελέγχου πρόσβασης που έχουν εγκατασταθεί σε ένα χώρο. Το ACaaS επιτρέπει τον έλεγχο της πρόσβασης εξ’  αποστάσεως, την αποθήκευση δεδομένων με ασφάλεια και τη δημιουργία αντίγραφων ασφαλείας,  παρέχοντας αρχεία για το ποιος έχει πρόσβαση σε ελεγχόμενες περιοχές, πόρτες ή συστήματα. Από αποθήκες, χώρους στάθμευσης, γκαράζ, ξενοδοχεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι και επιχειρηματικά κέντρα, όλες οι παραπάνω εγκαταστάσεις διαθέτουν από ένα σύστημα για τον έλεγχο πρόσβασης. Turnstiles, κάρτες swipe, ενδοεπικοινωνία video και συστήματα συναγερμού αποτελούν μέρος ενός τέτοιου συστήματος και καθώς η ψηφιακή τεχνολογία εξελίσσεται, το AcaaS πάει την ασφάλεια σε ένα νέο επίπεδο.

Με παρόμοιο τρόπο, όπως έχουμε αναφέρει και σε παλαιότερα άρθρα, λειτουργεί  και το VSaaS. Η νέα αυξανόμενη τάση που ακούει στο όνομα VSaaS, αναφέρεται στην παρακολούθηση βίντεο που βασίζεται σε Cloud. Σήμερα, το 93% των επιχειρήσεων έχουν υιοθετήσει αυτού του τύπου λύσεις, καθώς η εν λόγω υπηρεσία περιλαμβάνει συνήθως εγγραφή βίντεο, αποθήκευση, απομακρυσμένη προβολή, ειδοποιήσεις διαχείρισης, ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και πολλά άλλα. Η πρόοδος της τεχνολογίας του Cloud και η μεγαλύτερη διαθεσιμότητα εύρους ζώνης καθιστούν το VSaaS, που ονομάζεται επίσης παρακολούθηση βίντεο μέσω cloud, όλο και πιο ελκυστικό για μεγάλους οργανισμούς, αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Πλεονεκτήματα SaaS

Προσβασιμότητα: Ένα ισχυρό πλεονέκτημα για οποιαδήποτε εφαρμογή SaaS αποτελεί η δυνατότητα να τρέχει μέσω ενός προγράμματος περιήγησης στο διαδίκτυο (web browser), οπότε δεν έχει σημασία το λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιείται για την πρόσβαση σε αυτό. Επομένως, ανεξάρτητα από το αν ο χρήστης προσπαθεί να εκτελέσει την εφαρμογή σε υπολογιστές Windows, Mac ή Linux (ή ακόμα και σε smartphones με Android ή iOS), η εφαρμογή εξακολουθεί να είναι προσβάσιμη.

Αναβαθμίσεις και ενημερώσεις κώδικα: Ένα άλλο βασικό πλεονέκτημα των εφαρμογών SaaS είναι ότι επειδή εκτελούνται στο cloud, ο προμηθευτής μπορεί να ενημερώνει το λογισμικό του κεντρικά χωρίς να επηρεάζει αρνητικά τις επιχειρηματικές δραστηριότητες για τους χρήστες. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το εγκατεστημένο στο εσωτερικό του υπολογιστή λογισμικό (on-premise), το οποίο συχνά απαιτεί κάποιο βαθμό συμβατότητας και ελέγχου ασφάλειας τελικού σημείου, πριν καν να εφαρμοστούν ενημερώσεις ρουτίνας και διορθώσεις. Επομένως, το μοντέλο SaaS αποφεύγει τις παγίδες των δοκιμών που επιβραδύνουν τον κύκλο ανάπτυξης και την πρόσβαση σε νέες λειτουργίες για τους χρήστες, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι οι ενημερώσεις ασφαλείας εφαρμόζονται το συντομότερο δυνατόν, σε αντίθεση με το λογισμικό που βρίσκεται στο χώρο της εγκατάστασης και ενδέχεται να παραμένει ευάλωτο σε επίθεση μέχρι το προσωπικό διαχείρισης υπηρεσιών πληροφορικής να ολοκληρώσει τις δοκιμές του.

Hardware: Το υλικό αποτελεί έναν παράγοντα που οδηγεί σε αύξηση πωλήσεων για εφαρμογές SaaS, λόγω της έλλειψης ανάγκης αρχικής επένδυσης που απαιτείται για τη χρήση του. Για το λογισμικό εντός της εγκατάστασης, μερικές φορές αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με επαγγελματικούς υπολογιστές, ή άλλους επιτραπέζιους υπολογιστές που έχουν συμβατές διαμορφώσεις λογισμικού και υλικού, αλλά και με πρόσθετους Servers και Switches δικτύου που θα μπορούσαν να απαιτηθούν ως μέρος μιας γενικής επένδυσης σε υπηρεσίες υποδομής πληροφορικής, οι οποίες είναι απαραίτητες για την υποστήριξη του λογισμικού σε όλη την επιχείρηση. Το SaaS εκμηδενίζει οποιαδήποτε ανάγκη για επένδυση σε hardware, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και οι μικρότερες επιχειρήσεις μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση σε εργαλεία λογισμικού μέσω εφαρμογών cloud που βασίζονται σε SaaS, τις οποίες αρχικά μόνο οι επιχειρήσεις είχαν τη δυνατότητα να χτίσουν.

Αύξηση της αγοράς: Για τους πωλητές αυτό σημαίνει ότι είναι σε θέση να παρέχουν μια υπηρεσία λογισμικού στην πλειοψηφία της αγοράς και όχι μόνο για ένα περιορισμένο και στοχευμένο τμήμα της. Άρα λοιπόν, η τιμολόγηση μπορεί να είναι φθηνότερη και πιο προσιτή σε επιχειρήσεις κάθε μεγέθους. Για τους χρήστες, αυτό σημαίνει ότι είναι σε θέση να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες που δεν είναι συνήθως διαθέσιμες, με αποτέλεσμα να μπορούν να επεκτείνονται και να βελτιώνονται οι επιχειρηματικές υπηρεσίες, η παραγωγικότητα και οι γενικές δυνατότητες.

Εξοικονόμηση και αποθήκευση: Η εντός της επιχείρησης αποθήκευση δεδομένων απαιτεί την επένδυση σε αξιόπιστα αντίγραφα ασφαλείας, όπως μέσω διαδικτυακής αποθήκευσης cloud ή άλλου σχεδίου αποκατάστασης καταστροφών, ώστε να μετριάζεται οποιαδήποτε σοβαρή συντριβή υλικού που διαφορετικά θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντική απώλεια δεδομένων. Με το SaaS ωστόσο, τα δεδομένα σώζονται συστηματικά στο cloud, έτσι κι αλλιώς.

Δεδομένα και analytics: Επειδή όλα λειτουργούν μέσω μιας κεντρικής πλατφόρμας, αυτό σημαίνει ότι είναι εύκολη η καταγραφή των δεδομένων και η χρησιμοποίησή τους για ανάλυση. Οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν το λογισμικό SaaS έχουν συνήθως πρόσβαση σε εργαλεία αναφοράς, πληροφοριών και απεικονίσεων, τα οποία μπορούν να προσφέρουν πολύτιμες γνώσεις στις δραστηριότητες τους, επιτρέποντας τη βελτιστοποίηση των ροών εργασίας και την εξοικονόμηση της αποτελεσματικότητας.

{gallery}9728{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...