Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
21 Απριλίου 2021 20:15

Υβριδικό Cloud

Πως μπορεί να ωφελήσει τους χρήστες κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Γράφει: Αποστολόπουλος Παναγιώτης
baff6fdd48e83d808c46ad95e0e57579 XL 4adf1aea

Ακόμα και πριν την εμφάνιση της πανδημίας Covid-19, το υβριδικό cloud (Hybrid Cloud) είχε αρχίσει να κερδίζει ολοένα και περισσότερο μερίδιο στην αγορά της πληροφορικής και της ασφάλειας. Τώρα με την πανδημία, οι υβριδικές λύσεις έχουν προσελκύσει ακόμα περισσότερο την προσοχή του κοινού και οι τελικοί χρήστες επωφελούνται με διάφορους τρόπους.

Ακόμα και πριν την εμφάνιση της πανδημίας Covid-19, το υβριδικό cloud (Hybrid Cloud) είχε αρχίσει να κερδίζει ολοένα και περισσότερο μερίδιο στην αγορά της πληροφορικής και της ασφάλειας. Τώρα με την πανδημία, οι υβριδικές λύσεις έχουν προσελκύσει ακόμα περισσότερο την προσοχή του κοινού και οι τελικοί χρήστες επωφελούνται με διάφορους τρόπους.

Το υβριδικό Cloud (σύννεφο) είναι ένα περιβάλλον υπολογιστικού νέφους που χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό τοπικών υπηρεσιών, ιδιωτικού cloud και δημόσιων υπηρεσιών cloud τρίτων μερών, με συντονισμό μεταξύ των δύο πλατφορμών. Η δυνατότητα που προσφέρει το υβριδικό cloud στη μεταφορά των φορτίων εργασίας μεταξύ των ιδιωτικών και δημόσιων νεφών, παρέχει στις επιχειρήσεις μεγαλύτερη ευελιξία, περισσότερες επιλογές ανάπτυξης δεδομένων, βελτιστοποίηση εύρους ζώνης και τη δυνατότητα μετάβασης από ένα μοντέλο capex (μπορεί να οριστεί ως τα έξοδα που σχετίζονται με την υλοποίηση του έργου) σε ένα μοντέλο opex (ορίζεται ως τα αναγκαία έξοδα για τη λειτουργία της επιχείρησης). Σύμφωνα με την MarketsandMarkets, η αγορά του Hybrid Cloud αναμένεται να αυξηθεί από 44,6 δισεκατομμύρια δολάρια που ήταν το 2018 σε 97,6 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2023, με ποσοστό αύξησης CAGR 17%.

Αρχιτεκτονική υβριδικού cloud

Η δημιουργία ενός υβριδικού σύννεφου απαιτεί τη διαθεσιμότητα:

  • Δημόσιας υποδομής ως υπηρεσία (IaaS), π.χ. Microsoft Azure.
  • Την δημιουργία ενός ιδιωτικού νέφους, είτε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, είτε μέσω ενός ιδιωτικού φορέα νέφους όπου θα φιλοξενείται.
  • Επαρκή συνδεσιμότητα δικτύου WAN (Wide Area Network) μεταξύ αυτών των δύο περιβαλλόντων.

Συνήθως, μια επιχείρηση θα επιλέξει ένα δημόσιο σύννεφο για πρόσβαση σε υπολογιστικά instances (στιγμιότυπα), αποθηκευτικούς πόρους ή άλλες υπηρεσίες, όπως big data analytics clusters ή serverless υπολογιστικές δυνατότητες.

Ωστόσο, μια επιχείρηση δεν έχει άμεσο έλεγχο πάνω στην αρχιτεκτονική ενός δημόσιου σύννεφου, οπότε για την ανάπτυξη ενός υβριδικού σύννεφου πρέπει να σχεδιάσει το ιδιωτικό της σύννεφο με τέτοιο τρόπο, ώστε να επιτύχει συμβατότητα με το επιθυμητό δημόσιο σύννεφο. Αυτό περιλαμβάνει την υλοποίηση κατάλληλου υλικού στο κέντρο δεδομένων (data center), συμπεριλαμβανομένων των διακομιστών, της αποθήκευσης, του τοπικού δικτύου (LAN) και τους balancers φορτίου.

Μια επιχείρηση πρέπει στη συνέχεια να αναπτύξει ένα επίπεδο virtualization ή έναν hypervisor για να δημιουργήσει και να υποστηρίξει εικονικές μηχανές (VM) και, σε ορισμένες περιπτώσεις, containers. Στη συνέχεια, οι IT ομάδες πρέπει να εγκαταστήσουν ένα στρώμα λογισμικού ιδιωτικού σύννεφου, όπως το OpenStack, πάνω από τον hypervisor, για να προσφέρουν δυνατότητες cloud, όπως αυτοεξυπηρέτηση, αυτοματοποίηση και συντονισμό, αξιοπιστία και ανθεκτικότητα, χρέωση και αντιστροφή χρέωσης. Ένας σχεδιαστής ιδιωτικού σύννεφου θα δημιουργήσει συνήθως ένα μενού τοπικών υπηρεσιών, όπως υπολογιστικά instances ή στιγμιότυπα βάσεων δεδομένων, από τα οποία μπορούν να κάνουν τις επιλογές τους οι χρήστες.

Το κλειδί για τη δημιουργία ενός επιτυχημένου υβριδικού σύννεφου είναι η επιλογή επιπέδων λογισμικού hypervisor και cloud, που είναι συμβατά με το επιθυμητό δημόσιο σύννεφο, εξασφαλίζοντας την κατάλληλη διαλειτουργικότητα με τις διεπαφές προγραμματισμού εφαρμογών (API) και τις υπηρεσίες του συγκεκριμένου δημόσιου σύννεφου. Η δημιουργία συμβατού λογισμικού και υπηρεσιών επιτρέπει επίσης στα instances να μεταναστεύουν απρόσκοπτα μεταξύ των ιδιωτικών και δημόσιων σύννεφων. Ένας προγραμματιστής μπορεί επίσης να δημιουργήσει προηγμένες εφαρμογές, χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό υπηρεσιών και πόρων σε όλες τις δημόσιες και ιδιωτικές πλατφόρμες.

Η Μετάβαση σε Υβριδικό Cloud και τα πλεονεκτήματα

Το Υβριδικό Cloud είχε ήδη προσελκύσει την προσοχή των τελικών χρηστών και των επιχειρήσεων πριν ακόμα εμφανιστεί ο κωρονοϊός. Τώρα, με την άφιξη του ιού τα πλεονεκτήματα του υβριδικού cloud θα γίνουν ακόμα πιο αισθητά στους χρήστες. Σε γενικές γραμμές, το υβριδικό σύννεφο μπορεί να βοηθήσει τους τελικούς χρήστες με ορισμένους τρόπους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τα πλεονεκτήματα αυτά αναφέρονται ως εξής.

Τηλεργασία: Περιττό να πούμε ότι η απομακρυσμένη εργασία έχει γίνει το νέο φυσιολογικό και όπως όλα δείχνουν αναμένεται να διαρκέσει για αρκετό καιρό, ακόμη και μετά τη covid εποχή. Υπό αυτήν την έννοια, το υβριδικό σύννεφο διευκολύνει την απομακρυσμένη εργασία προσφέροντας τεράστια ευελιξία. Τα υβριδικά συστήματα cloud βίντεο επιτρέπουν την απομακρυσμένη διαχείριση και τη συντήρηση των συστημάτων, περιορίζοντας έτσι τις προσωπικές επαφές.

Μειωμένο κόστος: Το υβριδικό cloud επιτρέπει επίσης τη μείωση του κόστους, κάτι που είναι σημαντικό για τις εταιρείες που διαθέτουν περιορισμένο προϋπολογισμό. Η μείωση του κόστους είναι ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη του υβριδικού cloud. Ένα μοντέλο παροχής δημόσιου cloud μετατρέπει τις κεφαλαιουχικές δαπάνες (π.χ. αγορά διακομιστών) σε επιχειρησιακές δαπάνες. Αυτό υποτίθεται ότι μειώνει τα οικονομικά εμπόδια στην έναρξη, καθώς η υποδομή παρέχεται συνήθως από κάποιον τρίτο κι έτσι δεν απαιτείται αγορά. Επίσης, η συντήρηση των εφαρμογών του cloud computing είναι ευκολότερη, επειδή δεν απαιτείται εγκατάσταση στον υπολογιστή του κάθε χρήστη και μπορεί να προσεγγιστεί από διαφορετικά μέρη (π.χ. διαφορετικές θέσεις εργασίας, ενώ ταξιδεύουμε κλπ.).

Big Data: Μια άλλη περίπτωση υβριδικού σύννεφου είναι η επεξεργασία big data. Μια εταιρεία, για παράδειγμα, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το υβριδικό αποθηκευτικό νέφος για να διατηρήσει τις συσσωρευμένες δραστηριότητές της, τις πωλήσεις, τα δοκιμαστικά και άλλα δεδομένα, και στη συνέχεια να εκτελέσει ερωτήματα ανάλυσης στο δημόσιο σύννεφο, το οποίο μπορεί να κλιμακώσει ένα analytics cluster για να υποστηρίξει τις απαιτητικές κατανεμημένες υπολογιστικές εργασίες.

Ασφάλεια: Το υβριδικό σύννεφο θεωρείται ασφαλές, ένα χαρακτηριστικό που είναι εξαιρετικά απαραίτητο στους χρήστες που εργάζονται εξ’ αποστάσεως. Η αξιοπιστία βελτιώνεται με τη χρήση πολλαπλών πλεονασματικών τοποθεσιών, γεγονός που καθιστά το λογισμικό σύννεφου καλώς σχεδιασμένο και κατάλληλο για την αδιάκοπη λειτουργία των επιχειρήσεων και την αποκατάσταση καταστροφών. Η ασφάλεια μπορεί να βελτιωθεί χάρη στη συγκέντρωση δεδομένων, στη χρήση αυξημένων πόρων με επίκεντρο την ασφάλεια κ.λπ.

{gallery}9843{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...