21/04/2021

Λιανικό εμπόριο και έλεγχος πρόσβασης

Γράφτηκε από: Αποστολόπουλος Παναγιώτης
Το λιανικό εμπόριο μεταβάλλεται ραγδαία και βρίσκεται υπό συνεχείς αλλαγές, καθώς «αγωνίζεται» να συμβαδίσει με τις εξελίξεις που φέρνουν οι νέες τεχνολογίες και γενικότερα η ψηφιακή εποχή. Ο τομέας αυτός είναι ένας από τους μεγαλύτερους της οικονομίας της Ε.Ε., καθώς σχεδόν ένας στους δέκα εργαζομένους απασχολείται στις πάνω από 3.6 εκατομμύρια...

Το λιανικό εμπόριο μεταβάλλεται ραγδαία και βρίσκεται υπό συνεχείς αλλαγές, καθώς «αγωνίζεται» να συμβαδίσει με τις εξελίξεις που φέρνουν οι νέες τεχνολογίες και γενικότερα η ψηφιακή εποχή. Ο τομέας αυτός είναι ένας από τους μεγαλύτερους της οικονομίας της Ε.Ε., καθώς σχεδόν ένας στους δέκα εργαζομένους απασχολείται στις πάνω από 3.6 εκατομμύρια εταιρείες λιανικού εμπορίου.

Το τοπίο του λιανικού εμπορίου αλλάζει συνεχώς και οι εργαζόμενοι και ιδιοκτήτες καταστημάτων θέλουν να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα τους και σε βάθος χρόνου το προβλεπόμενο κέρδος τους. Η έλευση του ηλεκτρονικού εμπορίου έχει αναδιαμορφώσει την πορεία του κλάδου των λιανικών πωλήσεων, επηρεάζοντας τόσο το ποσοστό απασχόλησης των εργαζομένων στο λιανικό εμπόριο, όσο και τον όγκο των λιανικών πωλήσεων τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, μία νέα τάση έρχεται να αναδιαμορφώσει το κλάδο του Retail. Η σύνδεση συσκευών μέσω του Διαδικτύου των πραγμάτων (IoT) και οι νέες τεχνολογίες θα επιτρέψουν στους υπεύθυνους των καταστημάτων να εφαρμόσουν νέες διαδικασίες για να ξεπεράσουν τα εμπόδια και τις προκλήσεις που φέρνει η ψηφιακή εποχή.

Ο έλεγχος πρόσβασης μέσω IP είναι ένα παράδειγμα και σήμερα μπορεί να σημαίνει κάτι πολύ περισσότερο από το να δώσεις την πρόσβαση σε κάποιον. Όταν τα συστήματα ενδοεπικοινωνίας, οι κάμερες και οι αισθητήρες αρχίζουν να επικοινωνούν μεταξύ τους, υπερβαίνουν τη βασικές λειτουργίες τους, που είναι η παρακολούθηση και έλεγχος πρόσβασης, προσφέροντας πολλαπλά οφέλη για τους καταστηματάρχες. Ένα από αυτά είναι η επεκτασιμότητα. Μία από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες καταστημάτων είναι το κατά πόσο μπορούν να συμβαδίσουν με την εξέλιξη της αγοράς και τη ζήτηση. Η γρήγορη αύξηση του μεγέθους ή του αριθμού των καταστημάτων είναι θεμιτή και παρέχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για μία εταιρία. Ωστόσο, με την επέκταση αυτή θα πρέπει να συμβαδίσουν και τα συστήματα ασφαλείας. Ο έλεγχος πρόσβασης μέσω IP, θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα είτε μιλάμε για τη διαχείριση μία πόρτας είτε για τη διαχείριση 200 πορτών σε ένα σύστημα. Και η προσθήκη νέων δικτυακών μέσων ενδοεπικοινωνίας, ακόμα και από διαφορετικούς κατασκευαστές, μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Τα ανοιχτά πρότυπα που είναι διαθέσιμα σήμερα, όπως το ONVIF, είναι το κλειδί για να γίνει αυτό πραγματικότητα.

Η επεκτασιμότητα δεν είναι όμως το μοναδικό πρόβλημα για τους ιδιοκτήτες καταστημάτων. Η δυνατότητα ελέγχου και διαχείρισης της πρόσβασης σε πολλαπλές τοποθεσίες (γραφεία, αποθήκες, εξωτερικοί χώροι, κ.λπ.) χωρίς προβλήματα, αποτελεί εξίσου σημαντική πρόκληση. Ο έλεγχος πρόσβασης που βασίζεται σε τεχνολογία IP, αποτελεί μία από της δημοφιλέστερες λύσεις στα καταστήματα του λιανικού εμπορίου. Ένα τέτοιο σύστημα παρέχει πληθώρα πρωτοποριακών λειτουργιών, όπως η δυνατότητα προσθήκης πολλαπλών διαπιστευτηρίων για το άνοιγμα/κλείσιμο μία πόρτας.

Αυτή η διαδικασία  χρησιμοποιείται ευρέως, ειδικά σε περιοχές παράδοσης, όπου τα οχήματα μίας εταιρίας φορτώνουν ή ξεφορτώνουν δέματα. 

Η εταιρεία που αναλαμβάνει τη διανομή, θα πρέπει να έχει καταχωρήσει τη πινακίδα του οχήματος που επρόκειτο να μεταφέρει το εμπόρευμα πριν από την άφιξη στο χώρο. Με αυτό τον τρόπο η πύλη θα ανοίξει μόλις η κάμερα ασφαλείας αναγνωρίσει την πινακίδα κυκλοφορίας του εν λόγω οχήματος. Κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να προστεθεί ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας. Μόλις η κάμερα αναγνωρίσει το φορτηγό, ενεργοποιείται συναγερμός στο Control Room. Στη συνέχεια, ο χειριστής του κέντρου ασφαλείας ανοίγει την πύλη από απόσταση, αφού φυσικά έχει επαληθεύσει οπτικά το όχημα.

Το σενάριο αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί και στα εμπορικά καταστήματα, ειδικά σε περιοχές που θα συναντήσουμε αρκετό προσωπικό όπως οι αποθήκες. Με ένα QR κωδικό και μία κάμερα, η πρόσβαση μπορεί να είναι πλήρως ελεγχόμενη. Η είσοδος επιτρέπεται μόνο στο προσωπικό που φέρει τον συγκεκριμένο κωδικό QR πάνω στα ρούχα του. Το πλεονέκτημα εδώ είναι ότι το προσωπικό μπορεί εύκολα να ανοίξει πόρτες ανέπαφα, ειδικά όταν μεταφέρει εμπορεύματα μεγάλου όγκου. Ένα ακόμα πλεονέκτημα της ανέπαφης πρόσβασης, είναι ότι συμβάλει στην προστασία της υγείας, ειδικά και μετά τις εξελίξεις της πανδημίας. Η τεχνολογία έχει τεθεί στις υπηρεσίες της υγείας και ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται για την επιτήρηση, την πρόληψη των απωλειών και τον έλεγχο πρόσβασης σε ένα κατάστημα, μπορεί εν τέλει να συμβάλει με παρόμοιο τρόπο στην προστασία της υγείας των πελατών και των υπαλλήλων. Για παράδειγμα, η ανέπαφη είσοδος σε ένα κατάστημα, είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλιστεί ότι παρέχεται μια «ασπίδα ασφαλείας» στους ανθρώπους που κινούνται σε υποκαταστήματα, νοσοκομεία, γραφεία, κ.λπ.

Βελτίωση της εμπειρίας των πελατών

Αξιοποιώντας τον έλεγχο πρόσβασης, το βίντεο, τον ήχο και τα διαθέσιμα Video Analytics, οι υπεύθυνοι ενός εμπορικού καταστήματος μπορούν να καθορίσουν το χρόνο που ξοδεύουν οι επισκέπτες-πελάτες σε συγκεκριμένες περιοχές ενός καταστήματος και να εντοπίσουν τα ενδιαφέροντα σημεία. Η λειτουργία αυτή χρησιμοποιείται ευρέως σε εμπορικά κέντρα, σούπερ μάρκετ, μουσεία κ.λπ. και μπορεί να βρει τις προτιμήσεις των πελατών με την πάροδο του χρόνου, προσφέροντας πληροφορίες για το πώς να τοποθετήσει ο υπεύθυνος ενός καταστήματος τα αντικείμενα, ακόμα και να τον βοηθήσει να σχεδιάσει την διάταξη του καταστήματος.

Καθώς ο τομέας του λιανικού εμπορίου εξελίσσεται και προσαρμόζεται στις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις του μάρκετινγκ και τις προτιμήσεις των πελατών, η ζήτηση για ολοκληρωμένες και επεκτάσιμες λύσεις θα αυξηθεί - ιδίως για συσκευές ελέγχου πρόσβασης. Οι καταστηματάρχες πρέπει να είναι ευέλικτοι και να μπορούν να ανταποκρίνονται γρήγορα στις απαιτήσεις των πελατών, αλλά και του προσωπικού τους. Ο συνδυασμός βίντεο και ελέγχου πρόσβασης ξεκλειδώνει αμέτρητες δυνατότητες, επιτρέποντας παράλληλα στους ιδιοκτήτες καταστημάτων να παραμένουν ανταγωνιστικοί!

Κατηγορία Τεύχος 114

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο των συστημάτων ασφαλείας.