21/04/2021

Ραντάρ Ασφαλείας

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα τους

Γράφτηκε από: Αποστολόπουλος Παναγιώτης
Ο ραδιοεντοπιστής ή γνωστότερο με το διεθνές όνομα “radar” προέρχεται από σύντμηση των αγγλικών λέξεων «RΑdio Detection Αnd Ranging» και σημαίνει «Ανίχνευση με ηλεκτρομαγνητικά κύματα και μέτρηση αποστάσεως». Αποτελεί βασικό ηλεκτρονικό σύστημα ηλεκτρομαγνητικού εντοπισμού, παρακολούθησης ακίνητων και κινητών στόχων, σε αποστάσεις και συνθήκες...

Ο ραδιοεντοπιστής ή γνωστότερο με το διεθνές όνομα “radar” προέρχεται από σύντμηση των αγγλικών λέξεων «RΑdio Detection Αnd Ranging» και σημαίνει «Ανίχνευση με ηλεκτρομαγνητικά κύματα και μέτρηση αποστάσεως». Αποτελεί βασικό ηλεκτρονικό σύστημα ηλεκτρομαγνητικού εντοπισμού, παρακολούθησης ακίνητων και κινητών στόχων, σε αποστάσεις και συνθήκες φωτισμού απαγορευτικές για τον απευθείας οπτικό εντοπισμό, δηλαδή με το ανθρώπινο μάτι ή και οπτικά όργανα.

Η μεγάλη αξία του ραντάρ οφείλεται στις σημαντικές δυνατότητες ανίχνευσης και παρακολούθησης στόχων σε μεγάλες αποστάσεις και με μεγάλη ακρίβεια. Η εν λόγω τεχνολογία χρησιμοποιείται κυρίως στα συστήματα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας για να τα κατευθύνουν τα αεροπλάνα σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, αλλά και στον κλάδο της φυσικής ασφάλειας, προσφέροντας δεκάδες οφέλη.

Το ραντάρ εφευρέθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1940. Η τεχνολογία εκπέμπει ένα σήμα σε ένα αντικείμενο και επεξεργάζεται το σήμα ανάκλασης για να προσδιορίσει την απόσταση και την ταχύτητα του αντικειμένου. Σε σύγκριση με άλλα συστήματα ασφαλείας, η τεχνολογία ραντάρ έχει ορισμένα πλεονεκτήματα, τα οποία θα τα αναλύσουμε παρακάτω.

radar

Τα ραντάρ θα ανιχνεύσουν μία κίνηση, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε μία περιοχή. Η ανθεκτικότητα τους σε εξωτερικούς χώρους, καθιστά τις εν λόγω συσκευές ιδανικές για παρακολούθηση μεγάλων εξωτερικών χώρων όπως λιμάνια, φυλακές, αεροδρόμια, φωτοβολταϊκά πάρκα, κ.ά. Είναι επίσης ιδανικά για την ανίχνευση ταχύτητας και μπορούν να εγκατασταθούν κοντά σε σχολεία και γενικότερα σε αυτοκινητόδρομους για να προειδοποιήσουν τους οδηγούς. Μπορούν να λειτουργήσουν και με άλλα συστήματα, όπως μία σειρήνα strobe, για να ενημερώσουν τους οδηγούς όταν υπερβαίνουν το όριο ταχύτητας.

Σύγκριση με άλλες τεχνολογίες

Έναντι της θερμικής απεικόνισης: Η θερμική απεικόνιση βασίζεται σε μετρήσεις θερμότητας. Ως αποτέλεσμα, οι εισβολείς μπορούν να καλυφθούν περπατώντας κοντά σε τοίχους ή πέτρινες κατασκευές που διατηρούν τη θερμότητα. Τα συστήματα θερμικής απεικόνισης μετρούν μόνο τη θερμοκρασία, όχι την απόσταση από το αντικείμενο (που μετράται) - και ως εκ τούτου μπορεί να δημιουργήσουν ψευδείς συναγερμούς.

Έναντι της Βιντεοεπιτήρησης: Η μετάδοση ραδιοκυμάτων και ο εντοπισμός των κυμάτων που αναπηδούν από αντικείμενα στο πεδίο ανίχνευσης, θα επιτρέψει στα ραντάρ να ανιχνεύσουν οποιαδήποτε κίνηση, ανεξάρτητα από τις συνθήκες φωτισμού. Αυτή είναι μία από τις κυριότητες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι οπτικές κάμερες σήμερα.

Έναντι των αισθητήρων κίνησης: Το Radar προσφέρει περισσότερα πλεονεκτήματα σε σχέση με τους παθητικούς αισθητήρες κίνησης με υπέρυθρες ακτίνες. Αντιδρά αμέσως στην κίνηση και αψηφά τους ψευδείς συναγερμούς που προκαλούνται από φύλλα ή άλλα αντικείμενα που βρίσκονται έξω από την περιοχή ενδιαφέροντος.

Κατηγορία Τεύχος 114, Access Control

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο των συστημάτων ασφαλείας.