Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
19 Μαΐου 2021 13:03

Η εξέλιξη και τα οφέλη των ασύρματων λύσεων πυρασφάλειας και πυρανίχνευσης

Γράφει: Αποστολόπουλος Παναγιώτης
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F05%2F58241bbb4d33cbf489a9f09cbcca2dbf XL

Τα τελευταία χρόνια η βιομηχανία της πυρασφάλειας αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, τόσο σε ότι αφορά τον σχεδιασμό και την εγκατάσταση, όσο και στην συντήρηση των συστημάτων πυρανίχνευσης-πυρασφάλειας.

Τα τελευταία χρόνια η βιομηχανία της πυρασφάλειας αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, τόσο σε ότι αφορά τον σχεδιασμό και την εγκατάσταση, όσο και στην συντήρηση των συστημάτων πυρανίχνευσης-πυρασφάλειας.

Όλες οι βιομηχανικές και μη εγκαταστάσεις, οφείλουν να λαμβάνουν τα γενικά μέτρα πυροπροστασίας. Αυτά μπορεί να είναι ανάρτηση πινακίδων με οδηγίες, τη σήμανση των επικίνδυνων υλικών, την απομάκρυνση όλων των αναφλέξιμων υλικών, την τήρηση ελεύθερων των διαδρόμων διαφυγής, την απαγόρευση του καπνίσματος σε χώρους με επικίνδυνα υλικά, την ύπαρξη πυροσβεστήρων, την τοποθέτηση συστήματος πυρανίχνευσης και κατάσβεσης, κ.λπ. Το να μην κάνεις τίποτα δεν είναι επιλογή! Ωστόσο, μετά και την πανδημία έχει παρουσιαστεί μία νέα ακόμα ανάγκη. Η επαφή μεταξύ προσώπων πρέπει να ελαχιστοποιηθεί, ιδιαίτερα μεταξύ ομάδων υψηλού κινδύνου, όπως οι ηλικιωμένοι ή εκείνοι με υποκείμενο νόσημα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα πλεονεκτήματα της ασύρματης τεχνολογίας μπορούν πλέον να ωφελήσουν τους εγκαταστάτες περισσότερο από ποτέ, καθώς επιτρέπουν την εγκατάσταση συστημάτων με «λιγότερη φασαρία», ελάχιστη επίδραση στη δομή του κτιρίου και λιγότερα καλώδια, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος.

Η ασύρματη τεχνολογία δεν αποτελεί κάτι νέο φυσικά για τον κλάδο της πυρασφάλειας. Τα τελευταία 20 χρόνια, η ιδέα της εγκατάστασης συστημάτων πυρκαγιάς που επικοινωνούν ασύρματα έχει κυριαρχήσει σε ολόκληρη τη βιομηχανία πυρασφάλειας και τα βασικά πλεονεκτήματα που προσφέρει δεν έχουν αλλάξει. Οι ασύρματες λύσεις θα βοηθήσουν τους εγκαταστάτες όχι μόνο να συμμορφωθούν με τα νέα πρότυπα, αλλά και να παρέχουν συστήματα υψηλής απόδοσης με ασφάλεια, ευελιξία και αποτελεσματικότητα.

Οι προκλήσεις και οι λύσεις!

Η βιομηχανία αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, όπως η επείγουσα ανάγκη αναβάθμισης παλαιών συστημάτων πυρανίχνευσης σε πολυώροφα κτίρια κατοικιών και γραφείων. Η εν λόγω αναβάθμιση απειλεί το κόστος και την καθυστέρηση των έργων. Τα καλά νέα είναι ότι η ασύρματη τεχνολογία μπορεί  να προσφέρει τεράστια οφέλη στον εγκαταστάτη προσφέροντας του μία έτοιμη λύση, ώστε να ξεπεράσει πολλές από τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος σήμερα. Ένα παράδειγμα, είναι αυτό ενός πολυώροφου κτιρίου με ενσύρματη καλωδίωση, το οποίο μπορεί να έχει sounders, ανιχνευτές και άλλο παρόμοιο εξοπλισμό. Σε αυτή την περίπτωση θα υπήρχε η απαίτηση κάθε μία από αυτές τις συσκευές να συνδεθεί με καλώδιο, απαιτώντας ενδεχομένως πρόσβαση σε κενά οροφής και σε άλλους απρόσιτους χώρους, καθώς και την ανάγκη ανακαίνισης μετά το πέρας της εργασίας. Αυτό μπορεί να διαρκέσει από μερικές ώρες έως και μερικές μέρες- και είναι πιθανό να αναγκάσει ακόμα και τους εργαζόμενους ενός κτιρίου να μετακινηθούν προσωρινά.

Με τα ασύρματα συστήματα πυρασφάλειας, όλες οι συσκευές μπορούν να προ-διαμορφωθούν και να προγραμματιστούν πριν την εγκατάσταση και στη συνέχεια να τοποθετηθούν και να δοκιμαστούν σε λίγα μόλις λεπτά, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση χρόνου και κόστους. Αν λάβουμε υπόψη μας και τον κορωνοϊό, τότε τα πλεονεκτήματα πολλαπλασιάζονται, αφού η επαφή και ο χρόνος παραμονής σε ένα κτίριο ελαχιστοποιούνται.

Την τελευταία δεκαετία, οι ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνολογία και την κατασκευή έχουν καταστήσει «το ασύρματο», μία βιώσιμη και οικονομικά εναλλακτική λύση για πολλά συστήματα πυρκαγιάς, εξαλείφοντας την ανάγκη καλωδίωσης. Οι ασύρματες συσκευές πυρανίχνευσης έχουν αρχίσει αποτελούν νούμερο ένα επιλογή για τους integrators, αφού μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε εγκαταστάσεις όπου τα καλώδια δεν μπορούν να φτάσουν όπως π.χ. ιστορικά κτίρια. Με ένα παλιό ενσύρματο σύστημα πυρασφάλειας, μπορεί να υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες και προβλήματα και ο διαχειριστής του έργου, ακόμα και ο τελικός πελάτης μπορεί να μην έχουν την πλήρη επίβλεψη μίας κατάστασης. Αυτό καθιστά δύσκολη και αναποτελεσματική την κατανομή του προσωπικού, ειδικά όταν χρειαζόμαστε πολλαπλά άτομα σε διαφορετικές  τοποθεσίες. Τα καλά νέα για τους εγκαταστάτες είναι ότι τα ασύρματα προϊόντα ανίχνευσης πυρκαγιάς και συναγερμού προσφέρουν λύσεις.

Οι ασύρματες εγκαταστάσεις είναι γρήγορες και ανώδυνες. Οι απαιτούμενες συσκευές καθορίζονται στην αρχική έρευνα, από τον εγκαταστάτη, έτσι ώστε το σύστημα να μπορεί να προγραμματιστεί εκ των προτέρων πριν την τοποθέτηση. Εάν το σύστημα ανίχνευσης πυρκαγιάς πρόκειται να αντικαταστήσει ένα ξεπερασμένο σύστημα, τότε μπορούν να τοποθετηθούν ασύρματα συστήματα και ταυτόχρονα το υπάρχον σύστημα πυρκαγιάς να παραμείνει λειτουργικό για όσο χρειαστεί. Αν ο υπεύθυνος της εγκατάστασης κρίνει αναγκαία τη χρήση καλωδίων σε ορισμένους χώρους, τότε μπορεί να γίνει η χρήση υβριδικών πάνελ. Ακόμα, η πρόοδος στην τεχνολογία επιτρέπει στα εν λόγω συστήματα να λειτουργήσουν για πολλά χρόνια, δίχως την ανάγκη αντικατάστασης της μπαταρίας.

Σχεδιασμός ασύρματου συστήματος πυρασφάλειας

Για να μεγιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητά και η αποδοτικότητα μίας εγκατάστασης, και για να ελαχιστοποιηθεί η επαφή με τους χρήστες ενός κτιρίου, η φάση του σχεδιασμού ενός ασύρματου συστήματος  ασφαλείας, είναι ζωτικής σημασίας. Η επιλογή ενός προμηθευτή συστημάτων πυρανίχνευσης  με εμπειρία χρόνων και πληθώρα λύσεων στο κλάδο της ασφάλειας, είναι σημαντική, όπως εξίσου σημαντική είναι η λεπτομερής έρευνα στο κτίριο και ο εντοπισμός πιθανών ζητημάτων που μπορεί να προκύψουν πριν από την τοποθέτηση. Ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα, ένα πρόγραμμα και μία σειρά δοκιμών, θα διασφαλίσει ότι το ολοκληρωμένο σύστημα πυρασφάλειας θα λειτουργεί όπως ορίζεται, για να μην υπάρχουν «εκπλήξεις» στο μέλλον.

Η βασική τοπολογία του συστήματος παραμένει η ίδια, χρησιμοποιώντας διευθυνσιοδοτούμενα ή συμβατικά πάνελ που συνδέονται μέσω του βρόχου πυρκαγιάς σε ασύρματους δέκτες. Αυτά δημιουργούν το ασύρματο δίκτυο επικοινωνίας, στο οποίο βρίσκονται οι συσκευές ανίχνευσης. Τα συστήματα υψηλής απόδοσης μπορούν να αναπτυχθούν πολύ, με την έκτασή τους να περιορίζεται μόνο από τα πρότυπα της εγκατάστασης ή τον αριθμό των συσκευών που μπορεί να διαχειριστεί ένας πίνακας πυρανίχνευσης. Τα ασύρματα και υβριδικά συστήματα μπορούν να ελεγχθούν εξ αποστάσεως, προσφέροντας 24ωρη προβολή της κατάστασης του συστήματος. Όσον αφορά την παρακολούθηση και τον έλεγχο, μερικά από καλύτερα μοντέλα που κυκλοφορούν στην αγορά, προσφέρουν πλούσια δεδομένα μέσω του βρόχου, όπως διαχείριση, προβολή συμβάντων, παρακολούθηση των περιφερειακών σε πραγματικό χρόνο, ανίχνευση ψευδών συναγερμών κ.λπ.

Ακόμη και πριν από τα πρόσφατα παγκόσμια γεγονότα, φορείς όπως η FIA του Ηνωμένου Βασιλείου, είχαν αναγνωρίσει την αξία της ασύρματης τεχνολογίας για την αντιμετώπιση βασικών προκλήσεων σε εγκαταστάσεις. Τα πλεονεκτήματα του ασύρματου εξοπλισμού είναι αμέτρητα, από την ελαχιστοποίηση του χρόνου εγκατάστασης και τη μείωση του κόστους, μέχρι και τη πρόληψη και τον περιορισμό του COVID-19. Σε αντίθεση με ορισμένες νέες τεχνολογίες, που περιμένουν πάντα για ευρεία υιοθέτηση και αποδοχή από τη βιομηχανία της ασφάλειας, τα ασύρματα συστήματα πυρανίχνευσης και πυρασφάλειας είναι ήδη «mainstream», εδώ και πολλά χρόνια.

{gallery}9968{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...