22/12/2021

Επαλήθευση συναγερμού μέσω βίντεο

Τα πλεονεκτήματα του τελικού χρήστη και του επαγγελματία εγκαταστάτη

Γράφτηκε από: Αποστολόπουλος Παναγιώτης
Η επαλήθευση συναγερμού μέσω βίντεο συνδυάζει το σύστημα συναγερμού με ένα κέντρο λήψεως σημάτων. Σε περίπτωση ενεργοποίησης ενός συναγερμού, οι χειριστές στο κέντρο παρακολούθησης (ΚΛΣ) μπορούν να δουν τα πλάνα από την κάμερα ασφαλείας που είναι τοποθετημένη στον επιτηρούμενο χώρο...

Η επαλήθευση συναγερμού μέσω βίντεο συνδυάζει το σύστημα συναγερμού με ένα κέντρο λήψεως σημάτων. Σε περίπτωση ενεργοποίησης ενός συναγερμού, οι χειριστές στο κέντρο παρακολούθησης (ΚΛΣ) μπορούν να δουν τα πλάνα από την κάμερα ασφαλείας που είναι τοποθετημένη στον επιτηρούμενο χώρο, ώστε να δουν ποιος ή τι ενεργοποίησε τον συναγερμό. Αξιοποιώντας το βίντεο, οι χειριστές μπορούν να επιβεβαιώσουν την κρισιμότητα της κατάστασης και να επικοινωνήσουν με τις τοπικές αρχές.

Οι υπηρεσίες επαλήθευσης συναγερμού που παρέχουν σήμερα όλα τα σύγχρονα κέντρα λήψεως σημάτων, είναι εξαιρετικά χρήσιμες για την άμεση ανταπόκριση της αστυνομίας. Σε πολλές χώρες, οι τοπικές αρχές ανταποκρίνονται μόνο σε επαληθευμένα συμβάντα, δηλαδή σε πραγματικούς συναγερμούς. Η επαλήθευση συναγερμού μέσω βίντεο προσθέτει μία αξία σε ένα σπίτι η μία επιχείρηση. Η υπηρεσία αυτή παρέχει μεγαλύτερη προστασία για τα αγαπημένα μας πρόσωπα και τα περιουσιακά μας στοιχεία.

Πριν από μερικά χρόνια οι χειριστές των ΚΛΣ δεν ήταν σε θέση να εκτιμήσουν ένα περιστατικό, δεν μπορούσαν δηλαδή να διαχωρίσουν τον ψευδοσυναγερμό από το πραγματικό συμβάν. Δεν μπορούσαν να ακούσουν ή να δουν τι πραγματικά συμβαίνει στο εσωτερικό μία οικίας ή μίας επιχείρησης. Σε κάθε περίπτωση έστελναν τις τοπικές αρχές ή το προσωπικό ασφαλείας στο σημείο εκείνο, ώστε να επαληθεύσουν οι ίδιοι την κρισιμότητα της κατάστασης. Ένας μη επαληθευμένος συναγερμός μπορεί να προκαλέσει δεκάδες προβλήματα, ειδικά σε περιπτώσεις όπου υπάρχει έλλειψη προσωπικού. Το VAV-Video Alarm Verification με άλλα λόγια μειώνει τους ψευδείς συναγερμούς, δίνοντας προτεραιότητα μόνο στα πραγματικά συμβάντα. Μειώνει επίσης το χρόνο δράσης-απόκρισης, με αποτέλεσμα οι τοπικές αρχές να φτάνουν έγκαιρα στο σημείο από όπου προήλθε ο συναγερμός.

Πως λειτουργεί

Ας υποθέσουμε ότι ένας εισβολέας εισβάλλει στην μπροστινή πόρτα την ώρα που απουσιάζετε από την οικία σας. Ο συναγερμός θα ενεργοποιηθεί, στέλνοντας παράλληλα μια ειδοποίηση στο smartphone κινητό σας. Αλλά τι γίνεται αν εκείνη τη στιγμή, δεν είστε σίγουροι ότι ο συναγερμός προκλήθηκε από ένα κατοικίδιο που περπατά πολύ κοντά από τον αισθητήρα κίνησης; 

Με την επαλήθευση βίντεο, δεν λαμβάνουμε μόνο εμείς τις ειδοποιήσεις συναγερμού. Οι χειριστές σε ένα κέντρο λήψεως σημάτων θα λάβουν και αυτοί την ειδοποίηση αυτή και στη συνέχεια θα ελέγξουν τα πλάνα της κάμερας για να προσδιορίσουν την αιτία του συναγερμού. Στη συνέχεια θα επικοινωνήσουν με τον ιδιοκτήτη της οικίας/επιχείρησης απευθείας για να επαληθεύσουν την κατάσταση. Τη στιγμή που θα επιβεβαιώσουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, θα επικοινωνήσουν με τις τοπικές αρχές και θα περιγράψουν λεπτομερώς την κατάσταση χρησιμοποιώντας τα πλάνα από την κάμερα ασφαλείας. Με παρόμοιο τρόπο θα λειτουργήσει η όλη διαδικασία και στα συστήματα πυρανίχνευσης. Η επαλήθευση του συμβάντος πραγματοποιείται περίπου με αυτό τον τρόπο:

  • Ο συναγερμός ενεργοποιείται.
  • Το κέντρο παρακολούθησης και ο κάτοχος συναγερμού ενημερώνονται άμεσα.
  • Το ΚΛΣ προβάλλει τα πλάνα της κάμερας ασφαλείας και προσπαθεί να επαληθεύσει την κατάσταση με τον ιδιοκτήτη του σπιτιού ή της επιχείρησης.
  • Το ΚΛΣ επικοινωνεί με την αστυνομία και εξηγεί την κατάσταση.

Πως επωφελούνται οι επαγγελματίες εγκαταστάτες από την υπηρεσία αυτή;

Η επαλήθευση συναγερμού βίντεο μπορεί να πραγματοποιηθεί τοπικά ή μέσω cloud, ανεξάρτητα από αυτό, το μόνο σίγουρο είναι ότι η υπηρεσία αυτή έρχεται να μειώσει τους ψευδείς συναγερμούς, αλλά και να αυξήσει κατά μία έννοια το εισόδημα του επαγγελματία τεχνικού. Πως προκύπτει όμως αυτό;

Η εν λόγω υπηρεσία δίνει μεγάλη αξία κατά τη διάρκεια ενός συμβάντος. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου τα πλάνα από τις κάμερες ασφαλείας έχουν κάνει εύκολο το έργο της αστυνομίας. Αρκεί να σκεφτούμε ένα πελάτη, ο οποίος έχει ένα σύστημα συναγερμού χωρίς κάμερες ασφαλείας και άρα χωρίς επαλήθευση συναγερμού. Μετά από ένα περιστατικό μπορεί να περάσουν έως και 45 λεπτά μέχρι οι τοπικές αρχές να φτάσουν στο σημείο του ενδιαφέροντος. Η μόνη ελπίδα μετά, είναι να βρεθούν με κάποιο τρόπο τα στοιχεία του διαρρήκτη. Από την άλλη, ένας πελάτης με ένα σύστημα συναγερμού και ένα διαθέσιμο κέντρο λήψεως σημάτων, μπορεί να επωφεληθεί. Πολλές φορές οι τοπικές αρχές συλλαμβάνουν έναν διαρρήκτη μετά από λίγα λεπτά, επειδή έχουν αναγνωρίσει τα ρούχα του ή άλλα εξωτερικά χαρακτηριστικά (κράνος, γυαλιά, χρώμα ρούχων, ύψος, κ.λπ.).

Βλέποντας το πόσο αποτελεσματική είναι η όλη διαδικασία, ο πελάτης νιώθει σίγουρος και αναμφίβολα πιο ικανοποιημένος. Αυτό ανοίγει ένα νέο δρόμο για περισσότερες εγκαταστάσεις. Ο επαγγελματίας εγκαταστάτης συνομιλεί με τον πελάτη του σχετικά με την προσθήκη συμπληρωματικού υλικού, όπως μία ή περισσότερες κάμερες παρακολούθησης. Ένας ικανοποιημένος πελάτης, θα παραπέμψει το εγκαταστάτη και σε άλλους συμπολίτες που πραγματικά έχουν την ανάγκη αυτή. Δεν μπορείς να πεις όχι σε κάτι το οποίο πραγματικά δουλεύει τόσο αποτελεσματικά και βοηθάει πραγματικά το έργο των τοπικών αρχών…

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο των συστημάτων ασφαλείας.