22/01/2022

BLC, HLC και WDR

Ποιες είναι οι διαφορές τους;

Γράφτηκε από: Αποστολόπουλος Παναγιώτης
Οι κάμερες παρακολούθησης βίντεο αποτελούν τον κεντρικό άξονα κάθε εγκατάστασης ασφαλείας. Οι κάμερες είναι τα μάτια που παρακολουθούν και ελέγχουν κάθε γωνιά ενός χώρου και είναι στην πραγματικότητα αυτές που μας επιτρέπουν να εντοπίζουμε τους εισβολείς και άλλους πιθανούς κινδύνους.

Οι κάμερες παρακολούθησης βίντεο αποτελούν τον κεντρικό άξονα κάθε εγκατάστασης ασφαλείας. Οι κάμερες είναι τα μάτια που παρακολουθούν και ελέγχουν κάθε γωνιά ενός χώρου και είναι στην
πραγματικότητα αυτές που μας επιτρέπουν να εντοπίζουμε τους εισβολείς και άλλους πιθανούς κινδύνους. Για το επιτύχουν αυτό, οι κάμερες πρέπει αποδώσουν εικόνες με μεγάλη ευκρίνεια ακόμα και σε συνθήκες με εναλλασσόμενο φωτισμό ή μηδαμινό φωτισμό. Μερικές από τις τεχνολογίες που επιτρέπουν στις κάμερες την απόδοση εικόνων κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες φωτισμού είναι οι το BLC, το HLC και το WDR.

Οι λειτουργίες BLC, HLC και WDR επιτρέπουν στις κάμερες να καταγράφουν καθαρά και λεπτομερή πλάνα ανεξάρτητα από τις συνθήκες φωτισμού που επικρατούν σε μία περιοχή. Ας δούμε τα χαρακτηριστικά των εν λόγω λειτουργιών.

BLC
Σε μία σκηνή όπου το φως θα διαπεράσει τα παράθυρα ή τις μπροστινές πόρτες/εισόδους, η κάμερα θα συλλέξει όλο το φυσικό φως, με αποτέλεσμα αντικείμενα και άτομα στο προσκήνιο να φαίνονται πιο σκοτεινά. Η λειτουργία Backlight Compensation είναι ένας όρος που περιγράφει τον μηχανισμό με τον οποίο μια κάμερα μπορεί να αντισταθμίσει τον οπίσθιο φωτισμό, προσφέροντας ακόμα περισσότερες λεπτομέρειες και μεγαλύτερη ευκρίνεια. Η αντιστάθμιση οπίσθιου φωτισμού προσπαθεί να αγνοήσει μικρές περιοχές με υψηλό φωτισμό, διασφαλίζοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος της σκηνής παραμένει φωτεινό. Χωρίς την αντιστάθμιση οπίσθιου φωτισμού, η εικόνα θα ήταν πολύ και η ταυτοποίηση για παράδειγμα ενός εισβολέα αδύνατη. Ωστόσο, η χρήση του BLC θα κάνει τους φωτεινούς εξωτερικούς χώρους να φαίνονται ακόμα πιο φωτεινοί, σχεδόν εντελώς λευκοί. Για μία πιο ισορροπημένη εικόνα η τεχνολογία WDR μπορεί να είναι η λύση.

WDR
Το WDR-Wide Dynamic Range είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες τεχνολογίες που θα συναντήσουμε στις κάμερες παρακολούθησης βίντεο. Είναι μια τεχνολογία που χρησιμεύει στην αντιστάθμιση του φωτός και αυτό που στην ουσία επιτυγχάνει, είναι η ισορροπία ανάμεσα στη φωτεινότητα και το σκοτάδι που υπάρχει σε ένα χώρο. Χάρη σε αυτήν τη δυναμική επεξεργασία του φωτός, η εν λόγω τεχνολογία βελτιώνει παράλληλα και την ποιότητας της εικόνας, προσφέροντας ένα πιο ομοιόμορφο αποτέλεσμα. Με την τεχνολογία WDR, η ταχύτητα κλείστρου στο φακό αλλάζει, χρησιμοποιεί δηλαδή διαφορετικές ταχύτητες για να επιτρέψει περισσότερο φως σε ορισμένες περιοχές της εικόνας και λιγότερο φως σε άλλες που είναι πιο φωτεινές. Η έκθεση του αισθητήρα στο φως που λαμβάνει από έξω, ελέγχεται ώστε να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα. Με άλλα λόγια σε φωτεινές περιοχές, χρησιμοποιείται υψηλότερη ταχύτητα, οπότε ο αισθητήρας εκτίθεται στο φως λιγότερο χρόνο, ενώσε πιο σκοτεινές περιοχές, η ταχύτητα κλείστρου είναι χαμηλότερη, με αποτέλεσμα ο αισθητήρας να λαμβάνει περισσότερο φως για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια και οι δύο εικόνες συνδυάζονται για να προσφέρουν το τελικό αποτέλεσμα, μία εικόνα δηλαδή με ισορροπημένο φωτισμό. Χάρη στην τεχνολογία WDR, θα έχουμε μια υψηλής ευκρίνειας και ισορροπημένη εικόνα στην οποία θα εμφανίζονται όλες οι λεπτομέρειες με το ίδιο επίπεδο φωτισμού.

HLC
Η λειτουργία Highlight compensation (HLC) σχεδιάστηκε για να αντισταθμίσει την τις ισχυρές πηγές φωτισμού σε μία εικόνα όπως οι προβολείς, τα φώτα μίας βεράντας κ.λπ. Ένα από τα πιο κλασικά παραδείγματα είναι οι προβολείς ενός αυτοκινήτου, που  θα «τυφλώσουν» την κάμερα, κάνοντας αδύνατο τον εντοπισμό αντικειμένων σε μία εικόνα. Με το HLC, μειώνεται αυτή η λάμψη, δίνοντας στην κάμερα τη δυνατότητα να αναγνωρίζει όχι μόνο αντικείμενα, αλλά και πινακίδες κυκλοφορίας οχημάτων, ανεξάρτητα από το φωτισμό. Τελικά ποια λειτουργία είναι καλύτερη; Σε γενικές γραμμές, οι κάμερες ασφαλείας με WDR εξισορροπούν καλύτερα τον φωτισμό και παρέχουν βίντεο/εικόνες καλύτερης ποιότητας από τις κάμερες ασφαλείας που διαθέτουν μόνο τη λειτουργία αντιστάθμισης οπίσθιου φωτισμού (BLC). Οι κάμερες ασφαλείας με WDR στα 120DB, είναι σε θέση να παράγουν εικόνες με υψηλή ευκρίνεια, εξισορροπώντας το φωτισμό σε μία περιοχή ακόμα και τη νύχτα. Λειτουργίες όπως το WDR, το BLC ή το HLC εφευρέθηκαν για να βοηθήσουν τις κάμερες ασφαλείας να παράγουν καθαρές εικόνες και βίντεο σε περιβάλλοντα όπου ο φωτισμός αλλάζει συνεχώς, οπότε είναι σημαντικό να λαμβάνουμε υπόψη τις εν λόγωτεχνολογίες πριν επιλέξουμε μία κάμερα. Παρά την ραγδαία ανάπτυξη που έχει σημειωθεί στο κλάδο της βιντεοεπιτήρησης, ο εγκαταστάτης οφείλει να μην στρέφει την κάμερα απευθείας σε ισχυρές πηγές φωτός για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως το φως του ήλιου, τους προβολείς, τα φώτα του δρόμου, κ.ά.

Κατηγορία Τεύχος 123, Κάμερες

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο των συστημάτων ασφαλείας.