Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
27 Μαρτίου 2022 12:23

Τα οφέλη της έξυπνης στάθμευσης στις πόλεις

Γράφει: Αποστολόπουλος Παναγιώτης
0d6ebed0d1ad2f8b242c5180e1898115 XL c6089436

.Όλοι οι κάτοικοι στις μεγαλουπόλεις γνωρίζουν από πρώτο χέρι πόσο δύσκολη είναι η διαδικασία της εύρεσης parking, ιδίως τώρα, μετά και το ξέσπασμα της πανδημίας όπου καθημερινά ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αποφεύγουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τη μετακίνησή τους π.χ. στο γραφείο.

Όλοι οι κάτοικοι στις μεγαλουπόλεις γνωρίζουν από πρώτο χέρι πόσο δύσκολη είναι η διαδικασία της εύρεσης parking, ιδίως τώρα, μετά και το ξέσπασμα της πανδημίας όπου καθημερινά ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αποφεύγουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τη μετακίνησή τους π.χ. στο γραφείο.  Ευτυχώς όμως, όλο και περισσότερες πόλεις χρησιμοποιούν έξυπνες τεχνολογίες στάθμευσης για να διευκολύνουν τους οδηγούς- και η πανδημία καλώς ή κακώς- έφερε την υιοθέτηση των εν λόγω  τεχνολογιών ένα βήμα πιο κοντά.

Περιττό να πούμε ότι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της οδήγησης στις πόλεις είναι η στάθμευση. Η εύρεση ενός διαθέσιμου χώρου μπορεί μερικές φορές, χωρίς υπερβολή, να αποβεί μία τρομακτική, αν όχι σίγουρα απογοητευτική εμπειρία. Έξυπνες λύσεις, όπως τα λογισμικά διαχείρισης βίντεο με ενσωματωμένα Video Analytics, μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά στη διαχείριση της κυκλοφορίας και να μειώσουν αισθητά την κυκλοφοριακή συμφόρηση και τα τροχαία ατυχήματα.

Έτσι, ολοένα και περισσότερες πόλεις στρέφονται σε έξυπνες λύσεις στάθμευσης για να διευκολύνουν τους πολίτες τους. Οι πινακίδες ή διάφορες άλλες σημάνσεις που οδηγούν τους οδηγούς στο πλησιέστερο σημείο στάθμευσης και η αυτοματοποιημένη είσοδος και έξοδος μέσω της αναγνώρισης πινακίδων, είναι μία δημοφιλής λύση, η οποία εμφανίστηκε πριν από χρόνια, αλλά έχει αποκτήσει τεράστια δυναμική και ζήτηση με την πάροδο του χρόνου. Αναφορικά με το έξυπνο parking, αυτό έχει να κάνει με τους αισθητήρες και τα δεδομένα που παράγουν. Οι συσκευές ανίχνευσης κυμαίνονται από μαγνητικούς αισθητήρες έως κάμερες IP που λειτουργούν σε συνδυασμό με διάφορα λογισμικά ανάλυσης. Αυτά τα δεδομένα, μεταφέρονται στη συνέχεια σε ένα κέντρο για περαιτέρω ανάλυση.

«Οι μαγνητικοί αισθητήρες χρησιμοποιούνται συχνότερα στην Ευρώπη, αλλά και σε μέρη της Ασίας και της Αυστραλίας. Στη Βόρεια Αμερική, αρχίζει και αυξάνεται η χρήση IP καμερών με αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης για την ανίχνευση των οχημάτων, του παράνομου παρκαρίσματος κ.λπ. Οι κάμερες όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, επιτρέπουν στο χειριστή να παρακολουθεί  πολλά σημεία ταυτόχρονα, δίνοντας πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, για την κίνηση στους δρόμους, τις διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης, τις παραβάσεις, κ.ά. Οι αισθητήρες από την άλλη,  χρησιμοποιούν διαφορετικά πρότυπα μετάδοσης και τεχνολογίες. Οι περισσότεροι αισθητήρες έχουν ενσωματωμένες μπαταρίες ή τροφοδοτούνται από την ηλιακή ενέργεια. Χρησιμοποιούν το πρότυπο LoRAWAN που μειώνει την κατανάλωση ενέργειας για την επικοινωνία με έναν σταθμό και είναι συμβατές και με άλλα πρωτόκολλα επικοινωνίας ανάλογα με τον πάροχο. Η ζήτηση των εν λόγω συσκευών αυξάνεται με τε πέρασμα του χρόνου, καθώς προσφέρουν τεράστια πλεονεκτήματα, όπως καλή διαχείριση, εξοικονόμηση χρόνου και κόστους κ.λπ. Ας δούμε μερικά από τα οφέλη των συσκευών αυτών στην καθημερινότητά μας.

Έξυπνη πλοήγηση

 Το έξυπνο παρκάρισμα απλοποιεί την πλοήγηση. Οι αισθητήρες παράγουν χιλιάδες δεδομένα, ενημερώνοντας τους οδηγούς σε πραγματικό χρόνο, μέσω π.χ. των smartphone συσκευών, για τις διαθέσιμες θέσεις. Οι εφαρμογές στα smartphone κινητά κατευθύνουν τους οδηγούς στις διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης, τόσο εντός, όσο και εκτός του δρόμου. Οι αισθητήρες χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό των διαθέσιμων σημείων. Μόλις ένα αυτοκίνητο φύγει από ένα σημείο, τότε αμέσως η θέση γίνεται άμεσα διαθέσιμη μέσω της εφαρμογής και ο οδηγός ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο, δίχως να χρειαστεί να κάνει ολόκληρους κύκλους για να βρει μία θέση στάθμευσης. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι αυτό της εταιρίας Bosch. Χρησιμοποιώντας τον αισθητήρα στάθμευσης PLS (Parking Lot Sensor), η Bosch δημιουργεί ένα καινοτόμο σύστημα παρακολούθησης και διαχείρισης των χώρων στάθμευσης οχημάτων. To εν λόγω σύστημα βασίζεται στην πλατφόρμα Connected Building – ένα dashboard που λειτουργεί σε περιβάλλον web, το οποίο συλλέγει και οπτικοποιεί δεδομένα από πλήθος συνδεδεμένων συσκευών και αισθητήρων, είτε Bosch, είτε άλλου κατασκευαστή. Από τα αναλυτικά δεδομένα της εφαρμογής βγαίνουν χρήσιμα συμπεράσματα για τον τρόπο χρήσης της κάθε θέσης στάθμευσης, όπως πόση ώρα χρησιμοποιείται κατά μέσο όρο την ημέρα, ποιες θέσεις έχουν την μεγαλύτερη κινητικότητα ή ποια θέση παραμένει κατειλημμένη πέραν του επιτρεπόμενου χρονικού ορίου παραμονής.

Η λύση για την διαχείριση χώρων στάθμευσης της Bosch μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε χώρους ελεγχόμενης στάθμευσης στην πόλη, σε ιδιωτικά parking, σε σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και σε ζώνες στάθμευσης μικρής διάρκειας, μόνιμων κατοίκων ή θέσεων ΑΜΕΑ. Αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα πολύτιμο εργαλείο για τις πόλεις, καθώς συμβάλλει στην βελτίωση της ποιότητας του αέρα, τη μείωση της κυκλοφοριακής κίνησης κατά 30%, τον γρηγορότερο έλεγχο της χρήσης των υποδομών στάθμευσης και την αποτελεσματικότερη χρήση των συστημάτων παρακολούθησης της κυκλοφορίας. Επίσης, βοηθάει στην γρήγορη και έγκυρη ανίχνευση των περιστατικών παράνομης στάθμευσης οχημάτων που έχουν υπερβεί το επιτρεπόμενο χρονικό όριο παραμονής τόσο σε σταθμούς ηλεκτρικής φόρτισης, όσο και σε ζώνες στάθμευσης μικρής διάρκειας.

Έλεγχος, αυτοματοποιημένες διαδικασίες και μετρητά… τέλος

Η τάση που ακούει στο όνομα έξυπνη στάθμευση έχει επιταχυνθεί περισσότερο μετά την πανδημία. Ο COVID έχει επιταχύνει την υιοθέτηση νέων τρόπων για την έξυπνη στάθμευση, όπως οι κωδικοί QR μέσω κινητού τηλεφώνου που χρησιμοποιούν την πινακίδα κυκλοφορίας ως ψηφιακή άδεια. Επιπρόσθετα, με τις εν λόγω λύσεις, το περπάτημα στον μετρητή/σταθμό για την πληρωμή με κέρματα αποτελεί πια παρελθόν. Ακόμα, η ψηφιακή αυτή μετάβαση, κάνει ευκολότερο και το έργο των τοπικών αρχών. Οι συναλλαγές, οι ώρες σταθμεύσεις και οι πινακίδες των οχημάτων αποθηκεύονται σε μία βάση δεδομένων, επιτρέποντας στους χειριστές να ανατρέξουν αν και όταν χρειαστεί εκεί, ώστε να εντοπίσουν μία ύποπτη συμπεριφορά.

Το κλειδί στην όλη υπόθεση είναι η κοινή χρήση των δεδομένων που αποθηκεύουν οι συσκευές αυτές μεταξύ των οδηγών, των χειριστών και των δημοτικών υπαλλήλων. Εξίσου σημαντική είναι και η ενοποίηση των εν λόγω δεδομένων, ώστε να δοθεί η πλήρης εικόνα του τι συμβαίνει στην πόλη. Τα ποσοστά πληρότητας, τα ποσοστά συμμόρφωσης, οι τύποι πληρωμών και αδειών, και οι χρόνοι παραμονής σε ένα χώρο στάθμευσης είναι μερικά μόνο από τα βασικά δεδομένα που προσπαθούν να αποκτήσουν οι εκάστοτε διαχειριστές στις σημερινές μεγαλουπόλεις. Όπως και με άλλους τύπους έργων, η έξυπνη στάθμευση απαιτεί από τον εκάστοτε τεχνικό ή την ομάδα που έχει αναλάβει το έργο, την πλήρη κατανόηση των αναγκών μίας πόλης.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...