24/04/2022

Κάμερες Active Deterrence

Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά τους

Γράφτηκε από: Αποστολόπουλος Παναγιώτης
Το CCTV ή κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, είναι στην πραγματικότητα η συνεργασία μεταξύ μίας κάμερας ασφαλείας και ενός καταγραφικού, που μας επιτρέπει να παρακολουθήσουμε πλάνα από τον επιτηρούμενο χώρο. Σήμερα, ένα τέτοιο σύστημα κρίνεται απαραίτητο για την προστασία της οικίας μας ή του γραφείου μας...

Το CCTV ή κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, είναι στην πραγματικότητα η συνεργασία μεταξύ μίας κάμερας ασφαλείας και ενός καταγραφικού, που μας επιτρέπει να παρακολουθήσουμε πλάνα από τον επιτηρούμενο χώρο. Σήμερα, ένα τέτοιο σύστημα κρίνεται απαραίτητο για την προστασία της οικίας μας ή του γραφείου μας, καθώς  προσφέρει αποδεικτικά στοιχεία σε περίπτωση ενός συμβάντος. Αποδεικτικά στοιχεία που μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν από την αστυνομία ή από το δικαστήριο, για να προσδιοριστεί με ακρίβεια ποιος ευθύνεται για ένα συμβάν, είτε πρόκειται για διάρρηξη είτε για εργατικό ατύχημα. Αυτό όμως που δεν κάνουν τα παραδοσιακά κυκλώματα τηλεόρασης είναι να αποτρέψουν ένα συμβάν…

Μία από τις πιο γνωστές και αποτρεπτικές λύσεις πρέπει να θεωρείται το σύστημα συναγερμού, το οποίο όμως αν δεν συνδυαστεί με μία κάμερα παρακολούθησης δεν θα μπορέσει να κάνει και πολλά αναφορικά με τον εντοπισμό του υπόπτου. Και εδώ έρχονται οι σύγχρονες κάμερες με την ονομασία Active Deterrence ή αλλιώς κάμερες ενεργής αποτροπής, οι οποίες αποτελούν μία προληπτική λύση, αφού μπορούν να εμποδίσουν ένα ατυχές γεγονός πριν αυτό να συμβεί. Οι AD κάμερες μπορούμε να πούμε πως συνδυάζουν συναγερμό και εικόνα, αποτρέποντας έναν επίδοξο εισβολέα, ακόμα και πριν αυτός καταφέρει να εισέλθει στην περίμετρο ενός επιτηρούμενου χώρου.

Πολλοί βέβαια μπορεί να υποστηρίξουν πως και μόνο η παρουσία μία κάμερας σε ένα χώρο, θεωρείται μια μορφή ενεργητικής αποτροπής. Το σκεπτικό πίσω από αυτή την άποψη είναι ότι ένας διαρρήκτης δεν υπάρχει περίπτωση να εισέλθει σε ένα χώρο ο οποίος επιτηρείται. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις, για να μην αναφερθούμε και στις περιπτώσεις όπου οι εισβολείς δεν έχουν εντοπίσει τις εν λόγω κάμερες!  Οι κάμερες ενεργής αποτροπής είναι η απάντηση στο πρόβλημα αυτό. Συνδυάζει χαρακτηριστικά και από τους δύο κόσμους (Συναγερμό και CCTV),  προσφέροντας εικόνες υψηλής ευκρίνειας, φωτισμό, συναγερμό και Video Analytics! Πάμε να δούμε μερικά από τα χαρακτηριστικά των εν λόγω καμερών.

Οπτική προειδοποίηση

Ένα από τα πρώτα πράγματα που θα παρατηρήσουμε σε μία τέτοια κάμερα είναι το στροβοσκοπικό φως LED κάτω ή δίπλα από τον φακό, το οποίο θα αρχίσει να αναβοσβήνει επανειλημμένα μόλις ανιχνεύσει έναν επίδοξο εισβολέα ειδοποιώντας παράλληλα τον χειριστή. Μέσα από το μενού της κάμερας και ανάλογα το μοντέλο που διαθέτουμε, μπορούμε να ρυθμίσουμε τη χρονική διάρκεια του φωτισμού, τον τρόπο με τον οποίο αυτό αναβοσβήνει (ανά δευτερόλεπτο, λεπτό, κ.λπ.), ακόμα και το χρώμα. Πολλές κάμερες έρχονται με διπλό LED μπλε/κόκκινο, το οποίο θυμίζει τα χρώματα της αστυνομίας.  

Ηχητική προειδοποίηση

Με μία πρώτη ματιά, τα ενσωματωμένα ηχεία που διαθέτουν στο κάτω μέρος ή στο πλάι οι εν λόγω κάμερες, μπορεί να μην γίνουν εύκολα αντιληπτά. Εάν το στροβοσκοπικό φως δεν τραβήξει την προσοχή του εισβολέα, τότε σίγουρα θα το κάνουν τα ηχεία με τις ηχητικές προειδοποιήσεις. Το ιδιαίτερο σε αυτή την περίπτωση, είναι ότι μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε πολλούς διαφορετικούς ήχους, συμπεριλαμβανομένου του ήχου μίας σειρήνας, ενός προ-ηχογραφημένου μηνύματος ή ακόμα και τον συνδυασμό αυτών των δύο. Επιπλέον, μπορούμε να ηχογραφήσουμε και να ανεβάσουμε τα δικά μας αρχεία ήχου στην κάμερα. Βέβαια η κάμερα και τα προ-ηχογραφημένα μηνύματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στην υποδοχή ενός καταστήματος και γενικότερα σε μία είσοδο για το καλωσόρισμα ενός επισκέπτη, όταν αυτός πλησιάζει  στην μπροστινή πόρτα. Οι χρήσεις, είναι αμέτρητες.

Video Analytics

Οι ηχητικές και οπτικές προειδοποιήσεις μπορεί να είναι αρκετές για να κάνουν έναν επίδοξο εισβολέα να το σκεφτεί ξανά, ωστόσο χωρίς τα Video Analytics, οι κάμερες μπορεί να μην εντοπίσουν μία κίνηση ή να δώσουν ψευδοσυναγερμούς. Η έξυπνη ανίχνευση κίνησης σε αυτές τις κάμερες ασφαλείας ενεργής αποτροπής και γενικότερα οι αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης, θα επιτρέψουν στις κάμερες να αναγνωρίσουν έναν άτομο ή ένα όχημα και ταυτόχρονα να αγνοήσουν ψευδείς συναγερμούς που προκαλούνται από ζώα, κλαδιά δέντρων, έντομα, σκιές, άνεμο, απότομες μεταβολές φωτισμού ή άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Οι κάμερες που χρησιμοποιούν μία τυπική λειτουργία ανίχνευσης κίνησης που βασίζεται στην αλλαγή των pixel, δεν είναι και τόσο αξιόπιστη και ο συναγερμός/φωτισμός θα ενεργοποιείται κάθε φορά που τα εικονοστοιχεία θα κινούνται στην οθόνη. Αυτές οι κάμερες θα εξετάσουν σχεδόν οποιαδήποτε κίνηση, απορρίπτοντας τους ψευδείς συναγερμούς και έτσι ο σκληρός δίσκος δεν θα γεμίσει με τόνους από «άχρηστες» πληροφορίες.

PTZ

Αν η  Active Deterrence κάμερα που έχουμε στη διάθεσή μας είναι και PTZ, τότε τα πράγματα είναι ακόμα ποιο δύσκολα για τους εισβολείς. Οι PTZ κάμερες με λειτουργία Auto Tracking θα είναι σε θέση να παρακολουθούν ένα στόχο ανά πάσα ώρα και στιγμή. Μόλις ένας εισβολέας ενεργοποιήσει τον κανόνα VA (video analytics) που έχουμε ορίσει, η κάμερα αρχίζει και μεγεθύνει αυτόματα, παρακολουθώντας τον κινούμενο στόχο. Ταυτόχρονα ενεργοποιεί τα φώτα, τις ηχητικές ειδοποιήσεις και την καταγραφή σε πραγματικό χρόνο.

Κατηγορία Τεύχος 126, Κάμερες

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο των συστημάτων ασφαλείας.