24/04/2022

Ασφάλεια στις εγκαταστάσεις πλυντηρίων αυτοκινήτων

Γράφτηκε από: Αποστολόπουλος Παναγιώτης
Η βιομηχανία των πλυντηρίων αυτοκινήτων αποτελεί σήμερα έναν σημαντικό, αλλά και αρκετά κερδοφόρο κλάδο και όπως γρήγορα γίνεται αντιληπτό, η ασφάλεια πρέπει να είναι σε πρωταρχικό πλάνο. Είναι μία αξιόλογη βιομηχανία που απαιτεί εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας για την διασφάλιση των υπαλλήλων που εργάζονται εκεί...

Η βιομηχανία των πλυντηρίων αυτοκινήτων αποτελεί σήμερα έναν σημαντικό, αλλά και αρκετά κερδοφόρο κλάδο και όπως γρήγορα γίνεται αντιληπτό, η ασφάλεια πρέπει να είναι σε πρωταρχικό πλάνο. Είναι μία αξιόλογη βιομηχανία που απαιτεί εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας για την διασφάλιση των υπαλλήλων που εργάζονται εκεί, αλλά και για την ελαχιστοποίηση τυχόν ζημιών ή δόλιων αξιώσεων που μπορεί να προκύψουν…

Σύμφωνα με την Apple Growth Partners, μόνο στις ΗΠΑ υπάρχουν 16.000 εγκαταστάσεις πλυντηρίων αυτοκινήτων, με ετήσια έσοδα άνω των 900 εκατομμυρίων δολαρίων. Για τους ιδιοκτήτες των εν λόγω εγκαταστάσεων, προκύπτουν λοιπόν αρκετές ανάγκες. Πρώτη και κύρια είναι να διατηρήσουν τις εγκαταστάσεις τους ασφαλείς, από τυχόν κλοπές ή βανδαλισμούς, αλλά και να εξαλείψουν δόλιες-ψευδείς συμπεριφορές. Σε ότι αφορά το τελευταίο κομμάτι, τα κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο και να επιλύσουν τυχόν ζητήματα που αφορούν τις βλάβες των οχημάτων. Τα συστήματα βιντεοεπιτήρησης, για παράδειγμα, μπορούν να συγκεντρώσουν στοιχεία και να βοηθήσουν τον χειριστή του συστήματος να καταλάβει εάν ο εξοπλισμός του πλυντηρίου προξένησε βλάβη σε κάποιο όχημα ή αν το όχημα αυτό έφερε γρατζουνιές από πριν. Ας δούμε πως οι ιδιοκτήτες πλυντηρίων μπορούν αν επωφεληθούν από τα συστήματα ασφαλείας.

Οι αισθητήρες συναγερμού για παράδειγμα είναι εξαιρετικά χρήσιμες συσκευές που μπορούν να τοποθετηθούν είτε εντός του καταστήματος, είτε στους χώρους εργασίας των εργαζομένων. Όταν οι εν λόγω συσκευές λειτουργούν σε συνεργασία με τις κάμερες παρακολούθησης, τότε οι χειριστές μπορούν να επαληθεύσουν οπτικά οποιοδήποτε συμβάν. Οι ιδιοκτήτες μπορούν να επωφεληθούν από τα συστήματα αυτά για να προστατεύσουν αντικείμενα και εξοπλισμό υψηλής αξίας και να εξαλείψουν ψευδείς συναγερμούς.

Η διασφάλιση του προσωπικού, των πελατών και των περιουσιακών τους στοιχείων αποτελεί εξίσου σημαντική πρόκληση για τους ιδιοκτήτες των πλυντηρίων αυτοκινήτων και ιδιαίτερα για τα οχήματα  που κινούνται στο τούνελ-σήραγγα. Σε μία εγκατάσταση τις ΗΠΑ για παράδειγμα, οι ιδιοκτήτες μίας αλυσίδας πλυντηρίων χρησιμοποίησαν ένα σύστημα παρακολούθησης για να εξαλείψουν τυχόν συγκρούσεις οχημάτων. Η λύση παρακολουθεί τη ροή των οχημάτων μέσα στη σήραγγα πλυσίματος αυτοκινήτων και σταματά αυτόματα τον μεταφορικό ιμάντα εάν εντοπιστεί επικείμενη σύγκρουση.

Η βιντεοπαρακολούθηση με αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης, εν τω μεταξύ, μπορεί επίσης να βοηθήσει σε αυτό. Υπάρχουν κατάλληλες τεχνολογίες που σταματούν τη λειτουργία του εξοπλισμού σε περίπτωση που εντοπιστεί μία «ασυνήθιστη δραστηριότητα», εντός του χώρου του πλυντηρίου. Τα αυτοκίνητα που κινούνται ακανόνιστα, ή κινούνται πολύ κοντά σε άλλα οχήματα μπορούν να ανιχνευθούν άμεσα, έτσι ώστε να αποφευχθεί η μεταξύ τους σύγκρουση.  

Βέβαια, αυτό που πλήττει την βιομηχανία των πλυντηρίων είναι οι δόλιες αξιώσεις ζημιών.  Υπό αυτή την έννοια, τα συστήματα βίντεο μπορούν επίσης να φανούν χρήσιμα. Τοποθετώντας κατάλληλα τον εξοπλισμό ασφαλείας, οι κάμερες παρακολούθησης μπορούν να καταγράψουν τις ιδιαιτερότητες των οχημάτων των πελατών που εισέρχονται και εξέρχονται από το πλυντήριο, κάτι που κατά την αξιολόγηση μίας «δήθεν» ζημίας μπορεί να φανεί εξαιρετικά χρήσιμο. Αυτό φυσικά προϋποθέτει την ύπαρξη καμερών με υψηλή ανάλυση και σύγχρονες τεχνολογίες, έτσι ώστε αυτές να καταγράφουν κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες φωτισμού.

Από εκεί και πέρα, οι ιδιοκτήτες 2 ή και περισσότερων καταστημάτων, μπορούν να επωφεληθούν και από ένα κεντρικό σύστημα διαχείρισης βίντεο-VMS. Η απομακρυσμένη σύνδεση στις κάμερες μέσω του λογισμικού, θα επιτρέψει στο προσωπικό να ανταποκριθεί ζητήματα που χρίζουν άμεσης αντιμετώπισης, δίχως να χρειαστεί να επισκεφτούν ένα κατάστημα, εξοικονομώντας με αυτόν τον τρόπο χρόνο και χρήματα (έξοδα ταξιδιού, κ.λπ.). Ένα κεντρικό σύστημα διαχείρισης με επίκεντρο το βίντεο, επιτρέπει στον εκάστοτε διαχειριστή να αφήσει το έργο της συγκέντρωσης πληροφοριών στο προσωπικό ασφαλείας και να επικεντρωθεί στη βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη και συνολικά στην απόδοση του καταστήματος.

Η εγκατάσταση συστημάτων επιτήρησης σε πλυντήρια αυτοκινήτων εξυπηρετεί διάφορους σκοπούς. Κατά κύριο λόγο, μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό ζημιών είτε αυτέ προέρχονται από τον πελάτη είτε από το ίδιο το κατάστημα. Τα ίδια συστήματα, μπορούν να ανιχνεύσουν τυχόν συγκρούσεις εντός μίας εγκατάστασης, παρέχοντας πολύτιμες εικόνες για το ποιος εν τέλει έχει την ευθύνη. Επιπλέον, οι κάμερες παρακολούθησης μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση προβλημάτων κλοπής ή βανδαλισμού, καθώς έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι εν λόγω εγκαταστάσεις είναι επιρρεπείς σε εγκληματικές δραστηριότητες,  όπως άλλωστε και άλλες επιχειρήσεις. Επομένως, είναι σημαντικό να συλλέγουμε αποδεικτικά στοιχεία σε περίπτωση που συμβεί ένα ατυχές γεγονός. Η εγκατάσταση καμερών ασφαλείας είναι επίσης πολύτιμο πλεονέκτημα σε περιπτώσεις που το προσωπικό τραυματιστεί.

Πριν εγκαταστήσετε ένα σύστημα παρακολούθησης, είτε πρόκειται για συναγερμό και access control, είτε για κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, υπάρχουν μερικοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη. Πρώτα απ’ όλα, θα πρέπει να συμμορφωθείτε με τους κανονισμούς και την ισχύουσα νομοθεσία.  Στη συνέχεια, οι κάμερες που θα εγκαταστήσετε στο χώρο θα πρέπει να μην τραβάνε πλάνα από άλλες επιχειρήσεις που είναι κοντά και τέλος, ίσως χρειαστεί να τοποθετήσετε κατάλληλες σημάνσεις για να ειδοποιήσετε τους πελάτες και τους υπαλλήλους ότι καταγράφονται.

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο των συστημάτων ασφαλείας.