Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
24 Απριλίου 2022 19:34

Hikvision Analysis

Οι τάσεις που θα κυριαρχήσουν το 2022

Γράφει: Αποστολόπουλος Παναγιώτης
4362019745f7659a74382781d649e459 XL 36b91d4f

Το 2022, ο κόσμος εξακολουθεί να… «υπομένει» την πανδημία, ωστόσο, ο κλάδος της ασφάλειας είναι αυτός που παρά τις όποιες δυσκολίες, προσαρμόζεται, εξελίσσεται και αναπτύσσεται ραγδαία. Μπορεί ο ρυθμός ανάπτυξης να ήταν χαμηλότερος σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές, τεχνολογίες όμως όπως…

Το 2022, ο κόσμος εξακολουθεί να… «υπομένει» την πανδημία, ωστόσο, ο κλάδος της ασφάλειας είναι αυτός που παρά τις όποιες δυσκολίες, προσαρμόζεται, εξελίσσεται και αναπτύσσεται ραγδαία. Μπορεί ο ρυθμός ανάπτυξης να ήταν χαμηλότερος σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές, τεχνολογίες όμως όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, το Cloud Computing, το IoT και η κυβερνοασφάλεια, δείχνουν πως η νέα χρονιά θα κλείσει με θετικό πρόσημο.

Η Hikvision μοιράζεται μερικές από τις ιδέες και τις προσδοκίες της σχετικά με τις βασικές τάσεις που πιθανότατα θα επηρεάσουν τον κλάδο της ασφάλειας το 2022 και ίσως ακόμη περισσότερο το εγγύς ο μέλλον.

Η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι παντού

Σήμερα, η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει ενσωματωθεί στον κλάδο της ασφάλειας και οι περισσότεροι πελάτες έχουν αναγνωρίσει την αξία της μέσα από διάφορες εφαρμογές και σενάρια. Από την αυτόματη αναγνώριση πινακίδων, την μείωση των ψευδών συναγερμών και την αναγνώριση προσώπου, έως και την ανίχνευση πτώσης ηλικιωμένων, η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να πρωταγωνιστήσει σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας του ανθρώπου. Εν τω μεταξύ, στο κομμάτι αυτό έχουν υλοποιηθεί και περισσότερες συνεργασίες. Οι κατασκευαστές «ανοίγουν» τις συσκευές τους σε εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης τρίτων (άλλων κατασκευαστών) και ταυτόχρονα επιτρέπουν στους πελάτες τους να δημιουργούν δικούς τους αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης για να ανταποκρίνονται στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες τους. Αναμφίβολα η ΤΝ υπήρξε μια από τις θεμελιώδεις τεχνολογίες για την αναμόρφωση της βιομηχανίας της ασφάλειας. Η πρόβλεψη της Hikvision είναι πως η τεχνητή νοημοσύνη σε λίγα χρόνια θα είναι «παντού».

Το AIoT θα ψηφιοποιήσει με τον καιρό όλες τις βιομηχανίες

Το IoT απαιτεί πολλαπλές προηγμένες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων του 5G, του cloud computing, των μεγάλων δεδομένων και φυσικά της «τεχνητής νοημοσύνης-ΑΙ», η οποία φαίνεται να είναι ίσως η πιο σημαντική. Έτσι, το IoT τώρα αναφέρεται συχνά και ως «AIoT», ένας ακριβέστερος όρος που έχει δοθεί, διότι δεν είναι απλώς η σύνδεση των πραγμάτων και των μηχανών, αλλά η σύνδεση των μηχανημάτων και των συσκευών με έξυπνο τρόπο, ώστε να λειτουργούν μόνα τους, όπως ένα σύστημα ασφαλείας. Ο συνδυασμός AI και IoT, ή όπως το ονομάζουμε, AIoT, οδηγεί τον κλάδο της ασφάλειας σε ένα υψηλότερο επίπεδο, αυτοματοποιώντας τις ροές των εργασιών και τις διαδικασίες των επιχειρήσεων. Έτσι, διάφοροι κλάδοι όπως η ενέργεια, η εφοδιαστική, οι κατασκευές, το λιανικό εμπόριο, η εκπαίδευση, η υγειονομική περίθαλψη κ.λπ., έρχονται ένα βήμα πιο κοντά στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Επίσης, μέσω του AIoT βλέπουμε ολοένα και περισσότερες νέες συσκευές με πληθώρα δυνατοτήτων όπως ραντάρ, Lidar τεχνολογία, μέτρηση θερμοκρασίας, ανίχνευση υγρασίας και ανίχνευση διαρροής αερίου. Κάποτε θα χρειαζόμασταν πολλές και διαφορετικές συσκευές για να καλύψουμε όλες αυτές τις ανάγκες, ωστόσο σήμερα, με μία μόνο συσκευή μπορούμε να έχουμε επιτύχουμε πολλά περισσότερα. Η εξέλιξη του AIoT για την βιομηχανία της ασφάλειας έχει έρθει. Στο μέλλον η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να είναι ένας προηγμένος εγκέφαλος που θα μπορεί να αντιμετωπίσει πολύ περίπλοκες καταστάσεις.

Λύσεις και οι υπηρεσίες που βασίζονται στο cloud

Όπως και η τεχνητή νοημοσύνη, έτσι και το cloud δεν είναι μια νέα τάση στον κλάδο μας. Από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έως τους μεγάλους οργανισμούς, μπορούμε να δούμε τη δυναμική και τα οφέλη που ωθούν όλο και περισσότερους χρήστες στο να αξιοποιήσουν λύσεις και υπηρεσίες ασφαλείας που βασίζονται στο cloud computing. Τα τελευταία 2 χρόνια, η πανδημία έχει επιταχύνει ακόμα περισσότερο αυτή την τάση σε ολόκληρο τον κόσμο. Ακόμα και πριν την εμφάνιση της πανδημίας βέβαια, το υβριδικό cloud είχε αρχίσει να κερδίζει ολοένα και περισσότερο μερίδιο στην αγορά της πληροφορικής και της ασφάλειας. Τώρα με την πανδημία, οι υβριδικές λύσεις έχουν προσελκύσει ακόμα περισσότερο την προσοχή του κοινού και οι τελικοί χρήστες επωφελούνται με διάφορους τρόπους.

Ήδη η παρακολούθηση βίντεο ως υπηρεσία-VSaaS έχει υιοθετηθεί από μεγάλους οργανισμούς, αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις που έχουν υιοθετήσει αυτού του τύπου λύσεις, απολαμβάνουν μία σειρά πλεονεκτημάτων, όπως μεγαλύτερη προσβασιμότητα και ασφάλεια, προστασία προσωπικών δεδομένων, ευελιξία, μείωση του συνολικού κόστους και πολλά ακόμα. Με μια υποδομή φιλοξενίας cloud, δεν υπάρχει ανάγκη για τοπικό server ή λογισμικό. Οι χρήστες μπορούν εύκολα να ελέγχουν την κατάσταση των περιουσιακών τους στοιχείων σε πραγματικό χρόνο, να λαμβάνουν γρήγορα συμβάντα ασφαλείας ή/και ειδοποιήσεις συναγερμού και να πραγματοποιούν απαντήσεις έκτακτης ανάγκης χρησιμοποιώντας απλώς μια εφαρμογή για smartphone κινητά. Για τους επαγγελματίες, αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν να βοηθούν εξ αποστάσεως τους πελάτες τους στη διαμόρφωση των συσκευών τους, στη διόρθωση σφαλμάτων, στη συντήρηση, την αναβάθμιση κ.λπ.

«Κρυστάλλινη» εικόνα ανεξάρτητα από τις συνθήκες που επικρατούν

Οι σύγχρονες κάμερες παρακολούθησης πρέπει να καταγράφουν εικόνες υψηλής ευκρίνειας και λεπτομέρειες 24 ώρες το 24ωρο ανεξάρτητα από τις συνθήκες φωτισμού (ή τις καιρικές συνθήκες) που επικρατούν. Σήμερα, βλέπουμε μία σειρά εντυπωσιακών τεχνολογιών στις σύγχρονες κάμερες, όπως αισθητήρες απεικόνισης υψηλής απόδοσης, τεχνολογία ISP και αλγόριθμους AI, που επιτρέπουν στις κάμερες να προσφέρουν εικόνες υψηλής ανάλυσης. Μία ακόμα τάση βέβαια, είναι και η ενσωμάτωση πολλαπλών φακών στις νέες κάμερες. Οι κάμερες με έναν φακό έχουν περιορισμένες ικανότητες, ιδίως σε μεγάλης κλίμακας έργα. Οι πανοραμικές κάμερες πολλαπλών αισθητήρων αποτελούνται από τρεις ή τέσσερις αισθητήρες, οι οποίοι καλύπτουν μαζί οριζόντιες και κατακόρυφες περιοχές. Αυτό δημιουργεί μια λεπτομερή εικόνα (ακόμα και σε μεγάλες αποστάσεις) με ελάχιστη παραμόρφωση και χωρίς τυφλά σημεία.

Ο βιομετρικός έλεγχος πρόσβασης θα φέρει υψηλότερη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα

Τις τελευταίες δεκαετίες, ο έλεγχος πρόσβασης έχει απομακρυνθεί πολύ από τα παραδοσιακά κλειδιά, τους κωδικούς pin και τις ταυτότητες. Τώρα βρισκόμαστε στην βιομετρική εποχή, στην αναγνώριση δηλαδή του προσώπου, των δακτυλικών αποτυπωμάτων, την αναγνώριση της παλάμης και την αναγνώριση της ίριδας. Ανάμεσα σε όλες τις σχετικές διαθέσιμες τεχνολογίες βιομετρικών δεδομένων, η πιο διαδεδομένη και ταχέως εξελισσόμενη είναι η αναγνώριση της ίριδας του ματιού. Πρόκειται για μια τεχνολογία τόσο γρήγορη και απλή, όσο και το τράβηγμα μιας selfie, και δεν απαιτεί καμία φυσική επαφή με κάποιον αισθητήρα. Η ίριδα του κάθε ματιού είναι μοναδική, δεν αντιγράφεται, ούτε μπορεί να κλαπεί από κανέναν.

Ο βιομετρικός έλεγχος είναι αναμφίβολα πιο ασφαλής και αποτελεσματικός από τους κωδικούς πρόσβασης και τις κάρτες. Η επαλήθευση πραγματοποιείται σε κλάσματα δευτερολέπτου, χωρίς την σωματική επαφή. Η ίριδα, η παλάμη και η αναγνώριση προσώπου που επιτρέπουν την ανέπαφη πρόσβαση σε ένα άτομο, ευνοείται ακόμα περισσότερο σήμερα, εν μέσω πανδημίας.

Δέσμευση για υλικά που θα είναι φιλικά στο περιβάλλον

Στην βιομηχανία της ασφάλειας, έχει παρατηρηθεί πως τα προϊόντα με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας έχουν αρχίσει να γίνονται αρκετά δημοφιλή. Προϊόντα όπως οι ηλιακές κάμερες, που είναι αρκετά φιλικές προς το περιβάλλον, προσφέρουν βέβαια και κάτι παραπάνω, καθώς τοποθετούνται σε εγκαταστάσεις όπου η παροχή ρεύματος είναι σχεδόν αδύνατη! Γενικότερα, οι τοπικοί νόμοι, οι κανονισμοί και οι πολιτικές που περιορίζουν τα πρότυπα εκπομπών του άνθρακα, ωθούν τις βιομηχανίες προς την υιοθέτηση πιο φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών. Έτσι, οι κατασκευαστές δεσμεύονται να μειώσουν την παραγωγή άνθρακα, χρησιμοποιώντας υλικά φιλικά προς το περιβάλλον. Αν και θα πάρει χρόνο, το κίνημα αυτό έχει ξεκινήσει και η Hikvision αναμένει να δει σημαντικά βήματα σε αυτόν τον τομέα μέσα στο 2022.

Στην σχετική λίστα της Hikvision φυσικά βρίσκεται και η κυβερνοασφάλεια, η ενοποίηση των συστημάτων ασφαλείας, κ.ά.

{gallery}11589{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...