21/01/2015

AAS GSM/GPRS Module

Πολλά παραπάνω από μια μονάδα GSM

Γράφτηκε από: Παύλος Κερασίδης
Η πρωτοποριακή συσκευή AAS κρύβει πολλά «ταλέντα» και χαρίζει σε οποιοδήποτε σύστημα συναγερμού τη δυνατότητα σύνδεσης σε Κέντρο Λήψης Σημάτων μέσω GSM/GPRS, με πολλαπλούς διαύλους επικοινωνίας μέσω ενσύρματης σύνδεσης LAN και τηλεφωνικής γραμμής PSTN. Το βασικότερο πλεονέκτημα του AAS είναι η συνεργασία με Global SIM, μέσω της οποίας μπορεί να συνδεθεί στο δίκτυο μέσω όλων...
Η πρωτοποριακή συσκευή AAS κρύβει πολλά «ταλέντα» και χαρίζει σε οποιοδήποτε σύστημα συναγερμού τη δυνατότητα σύνδεσης σε Κέντρο Λήψης Σημάτων μέσω GSM/GPRS, με πολλαπλούς διαύλους επικοινωνίας μέσω ενσύρματης σύνδεσης LAN και τηλεφωνικής γραμμής PSTN. Το βασικότερο πλεονέκτημα του AAS είναι η συνεργασία με Global SIM, μέσω της οποίας μπορεί να συνδεθεί στο δίκτυο μέσω όλων των τηλεπικοινωνιακών παρόχων. Πέρα όμως από την επικοινωνία με το κέντρο λήψης, μέσω εφαρμογής για smartphone, η μονάδα υποστηρίζει αποστολή όλων των συμβάντων στον τελικό χρήστη. Επίσης, το app δίνει τη δύναμη στο χρήστη να διαχειριστεί το σύστημα συναγερμού από τις εισόδους του AAS, υλοποιώντας σενάρια αυτοματισμού. Μια ακόμα πολύ σημαντική δυνατότητα της μονάδας είναι η επαλήθευση των συμβάντων συναγερμού μέσω αποστολής εικόνας, μέσω συνεργασίας με κάμερες IP!

Η μονάδα AAS επιτρέπει σε οποιοδήποτε σύστημα συναγερμού να επικοινωνήσει με ένα Κέντρο Λήψης Σημάτων μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας GSM/GPRS. Με αυτόν τον τρόπο, ακόμα και εάν το σύστημα συναγερμού είναι τοποθετημένο σε περιοχή όπου δεν υπάρχει τηλεφωνική γραμμή, η μονάδα θα δώσει λύση επικοινωνίας. Μάλιστα, υποστηρίζοντας Global SIM, το AAS μπορεί να συνδεθεί στο δίκτυο μέσω όλων των παρόχων κινητής τηλεφωνίας, επιλέγοντας αυτόν με το καλύτερο σήμα (εικόνα 1). Σε περίπτωση διακοπής του δικτύου, η συσκευή αυτόματα επιλέγει διαφορετικό φορέα, χωρίς να σταματήσει την επικοινωνία.

Πέρα όμως από τη βασική του ταυτότητα, το AAS διαθέτει πολλά κρυφά ταλέντα! Καταρχήν πέρα από την επικοινωνία μέσω GSM/GPRS μπορεί να χρησιμοποιήσει ως backup γραμμή PSTN και Ethernet/LAN. Με τους πολλαπλούς διαύλους επικοινωνίας αυξάνει σημαντικά την αξιοπιστία της όσον αφορά τη σύνδεση με τον ΚΛΣ. Πέρα όμως από το ΚΛΣ, μέσω της θύρας Ethernet, η συσκευή δίνει τη δυνατότητα αποστολής συμβάντων στο χρήστη, μέσα από εφαρμογή για smartphone. Πηγαίνοντας ακόμα ένα βήμα παραπέρα, μέσα από την εφαρμογή αυτή, ο χρήστης μπορεί να διαχειριστεί λειτουργίες του συστήματος συναγερμού, από τις 8 συνολικά συνδέσεις του ASS. Επικοινωνώντας μάλιστα με τις κάμερες IP του δικτύου LAN μέσα στο οποίο ανήκει, μπορεί να στείλει εικόνες από συμβάντα στην εφαρμογή του τελικού χρήστη, όπως και να τις αποθηκεύσει στην εσωτερική κάρτα SD!

Χαρακτηριστικά

Υπάρχουν δύο διαθέσιμα μοντέλα AAS ανάλογα τις δυνατότητες επικοινωνίας που υποστηρίζει ο χώρος που είναι τοποθετημένο το σύστημα συναγερμού.

Η μονάδα AAS-02-4I βασίζεται καθαρά στην επικοινωνία μέσω GSM/GPRS Quad Band. Στηρίζεται σε επεξεργαστή ARM9, διαθέτει μνήμη 4MB Flash και υποστηρίζεται από 2MB RAM. Η επικοινωνία με τον πίνακα γίνεται μέσω DTMF decoder και υποστηρίζει Ademco ContactID, 4+2 format. Στο εσωτερικό της μπορεί να φιλοξενήσει την Global SIM για εθνική περιαγωγή και επικοινωνία με όλα τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Η μονάδα διαθέτει 8 συνδέσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως 8 αναλογικές είσοδοι, ή ως 5 είσοδοι και 3 ψηφιακές έξοδοι PGM (εικόνα 2). Η συγκεκριμένη μονάδα AAS βρίσκει εφαρμογή σε χώρους όπου δεν υπάρχει ενσύρματη τηλεφωνική γραμμή και κατ’ επέκταση ούτε γραμμή Internet.

Η μονάδα AAS-02-LAN/SD στηρίζεται στο ίδιο hardware, αλλά επιπρόσθετα ενσωματώνει θύρα Ethernet, όπως και θύρα SD (με μέγιστη μνήμη ως 32GB). Η συσκευή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε χώρους όπου υποστηρίζουν ενσύρματη τηλεφωνική γραμμή. Μέσω της θύρας Ethernet δίνει τη δυνατότητα επικοινωνίας με το ΚΛΣ, ως εναλλακτικό δίαυλο επικοινωνίας, αλλά και με το app για smartphone, χαρίζοντας στον χρήστη τη δυνατότητα ελέγχου των συνδέσεων (αντίστοιχων με την μονάδα AAS-02-4I), για διαχείριση του συναγερμού, αλλά και για την αποστολή εικόνων σε συνεργασία με IP κάμερες. Φυσικά, η θύρα Ethernet μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον απομακρυσμένο προγραμματισμό της συσκευής (εικόνα 3), όπως και για την ενημέρωση των γεγονότων συναγερμού (εικόνα 4).

Εφαρμογή

Η διαδικασία εφαρμογής της μονάδας AAS είναι ιδιαίτερα απλοποιημένη. Στον τεχνικό φτάνει προ-ρυθμισμένη με τη συνοδεία δύο κωδικών, JOIN και ATTACH. Με τον κωδικό JOIN γίνεται αμέσως η σύνδεση με το επιθυμητό ΚΛΣ. Ήδη, παρότι πρόκειται για μια πολύ καινούργια συσκευή, τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, είναι σε λειτουργία με τα κέντρα λήψης σημάτων Grande και Spartan. Μέσω της επικοινωνίας GSM/GPRS μπορούν να γίνουν απομακρυσμένα οι επιπρόσθετες ρυθμίσεις της μονάδας, όπως IP κτλ. Όσον αφορά τη δυνατότητα συνεργασίας με κάμερες IP, έχει δοκιμαστεί επιτυχώς η επικοινωνία με κάμερες HikVision (DS-2CD2010-I και DS-2CD2212-I5). Εάν όλες οι on-board συνδέσεις της μονάδας προγραμματιστούν ως είσοδοι, τότε το σύστημα μπορεί να επικοινωνήσει με έως 8 κάμερες IP για την αποστολή εικόνας στην εφαρμογή για iOS και Android.ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
GSM/GPRS Quad-band, GPRS class 12
ARM9 processor, 2MB RAM, 4MB Flash
LAN Ethernet 10/100
Micro SD Card up to 32GB (μόνοστην AAS-02-LAN/SD)
Ethernet (μόνο στην AAS-02-LAN/SD)
Μέχρι 8 αναλογικές είσοδοι
Μέχρι 3 ψηφιακές εξόδοι (PGM)
DTMF decoder με υποστήριξη Ademco Contact ID, 4+2 format (προαιρετικά στην μονάδα AAS-02-LAN/SD)
Διαστάσεις: 63x90x32

INFO
  • Automatic Alarm Systems
  • Πρωτοπαπαδάκη 83, 111 47 Γαλάτσι
  • τηλ: 210-2135884 | fax: 210-2922148
  • e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | site: www.alarmsys.gr
Κατηγορία Τεύχος 39, Reviews

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο των συστημάτων ασφαλείας.