18/02/2015

Παράταση της επιχείρησης Αταλάντα για άλλα δύο χρόνια

Σημαντική η συνεισφορά της EU Naval Ferce στον πόλεμο κατά της πειρατείας στο Κέρας της Αφρικής

Γράφτηκε από: Δημήτρης Σταμούλης
Σε παράταση κατά δύο χρόνια της επιχείρησης καταπολέμησης της πειρατείας με την κωδική ονομασία Αταλάντα προχώρησε πρόσφατα η ΕΕ. Με απόφαση του ευρωπαϊκού συμβουλίου, η επιχείρηση Αταλάντα θα διαρκέσει έως τις 12 Δεκεμβρίου 2016. Κύριος στόχος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει η ΕΕ, αποτελεί η προστασία των πλοίων του παγκόσμιου επισιτιστικού προγράμματος...

Σε παράταση κατά δύο χρόνια της επιχείρησης καταπολέμησης της πειρατείας με την κωδική ονομασία Αταλάντα προχώρησε πρόσφατα η ΕΕ. Με απόφαση του ευρωπαϊκού συμβουλίου, η επιχείρηση Αταλάντα θα διαρκέσει έως τις 12 Δεκεμβρίου 2016. Κύριος στόχος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει η ΕΕ, αποτελεί η προστασία των πλοίων του παγκόσμιου επισιτιστικού προγράμματος που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στην πολύπαθη Σομαλία. Παράλληλος στόχος είναι και η αποτροπή, η καταστολή και η διάλυση των πειρατικών ομάδων και των ενεργειών πειρατείας στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας. Επιπλέον, η επιχείρηση Αταλάντα συμβάλλει στην παρακολούθηση των αλιευτικών δραστηριοτήτων στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, που έχει μεταβληθεί σε ορμητήριο της σύγχρονης πειρατείας.

Παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στα θαλάσσια ύδατα της Σομαλίας, δεδομένου ότι η επιχείρηση ξεκίνησε το 2008, αναγνωρίζεται ευρέως ότι η απειλή από την πειρατεία παραμένει. Το κυρίαρχο πειρατικό «επιχειρηματικό» μοντέλο έχει δεχτεί σοβαρά πλήγματα, αλλά δεν έχει καταστραφεί. Το Συμβούλιο της ΕΕ, ως εκ τούτου, πρόσθεσε ορισμένα δευτερεύοντα καθήκοντα στην επιχείρηση. Η ευρωπαϊκή ναυτική δύναμη Naval Force θα συμβάλει επιπρόσθετα, στο πλαίσιο των υφιστάμενων μέσων και δυνατοτήτων της, στην ολοκληρωμένη προσέγγιση της ΕΕ για τη Σομαλία, συμπεριλαμβανομένης της στήριξης του Ειδικού Εντεταλμένου της ΕΕ για το Κέρας της Αφρικής. Θα είναι επίσης σε θέση να συνεισφέρει σε άλλες σχετικές διεθνείς δραστηριότητες της ΕΕ συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της πειρατείας στη Σομαλία.

Από την άποψη αυτή, η επιχείρηση θα μπορούσε, για παράδειγμα, να παρέχει υλικοτεχνική υποστήριξη, εμπειρογνωμοσύνη και θαλάσσια εκπαίδευση και για άλλους φορείς ή πρωτοβουλίες της ΕΕ, όπως για παράδειγμα, την αποστολή της ΕΕ για τη δημιουργία περιφερειακής θαλάσσιας υποδομής (EUCAP NESTOR). Η επιχείρηση Αταλάντα μπορεί επίσης να υποστηρίξει την εκπαιδευτική αποστολή της ΕΕ (EUTM) για τη Σομαλία.

Σημαντική συνεισφορά

«Η επιχείρηση Αταλάντα της ΕΕ έχει συντελέσει σημαντικά στη μείωση της πειρατείας στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας. Πρέπει να διατηρήσουμε την πίεση στους πειρατές, συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση της ναυτικής ασφάλειας στο Κέρας της Αφρικής. Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο για μας» δήλωσε σχετικά η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Φεντερίκα Μογκερίνι. «Η ευρωπαϊκή ναυτική δύναμη EU Naval Force θα συμβάλει επίσης και στην αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της πειρατείας", πρόσθεσε.

Το κόστος συντήρησης της EU Naval Force για τα δύο έτη 2015 και 2016 υπολογίζεται σε 14.700.000 ευρώ. Η επιχείρηση Αταλάντα αυτή τη στιγμή διοικείται από τον υποστράτηγο Μάρτιν Σμιθ MBE του Βασιλικού Ναυτικού του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ συμβάλλουν στις επιχειρήσεις με έμψυχο και άψυχο δυναμικό 21 κράτη μέλη της ΕΕ, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, και επιπρόσθετα άλλες δύο χώρες μη μέλη της ΕΕ.

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο των συστημάτων ασφαλείας.