Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
21 Απριλίου 2015 20:42

Οι «έξυπνες» IP κάμερες κινητήρια δύναμη της αγοράς το 2015

Η ανάπτυξη των λειτουργιών smart home καθιστά τον εξοπλισμό βιντεοεπιτήρησης δημοφιλή

Γράφει: Δημήτρης Σταμούλης
b6f5cdd07f1a2d0d7e83dfb5ca861277 XL 8db1e4fe

Σε 1 δισ. δολάρια ανήλθαν το 2014 οι πωλήσεις εξοπλισμού βιντεοεπιτήρησης με δικτυακές κάμερες ΙP για καταναλωτές και οικιακή χρήση, σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπεριλαμβάνοντας τόσο τα ηλεκτρονικά διαδικτυακά κανάλια πώλησης όσο και τα καταστήματα λιανικής.

Σε 1 δισ. δολάρια ανήλθαν το 2014 οι πωλήσεις εξοπλισμού βιντεοεπιτήρησης με δικτυακές κάμερες ΙP για καταναλωτές και οικιακή χρήση, σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπεριλαμβάνοντας τόσο τα ηλεκτρονικά διαδικτυακά κανάλια πώλησης όσο και τα καταστήματα λιανικής.

Η αγορά μοιράζεται εξίσου ανάμεσα στην αναλογική και στην δικτυακή τεχνολογία. Ένα μεγάλο ποσοστό τελικών χρηστών επιλέγουν για τα σπίτια τους ή για μικρούς εργασιακούς χώρους να αγοράσουν ένα αναλογικό σύστημα βιντεοεπιτήρησης αποτελούμενο από κάμερες και ένα DVR που προμηθεύονται από έμπορο λιανικής. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μερίδιο της αμερικανικής αγοράς ανέρχεται στο 65% της παγκόσμιας αγοράς.

Υψηλή ευκρίνεια

Σήμερα, η αγορά προσφέρει όμως και μια μεγάλη γκάμα τεχνολογιών υψηλής ανάλυσης, όπως HD TVI, HD CVI και AHD, προσφέροντας ανάλυση έως 1080p. Αυτά τα προϊόντα αναμένεται να καταστούν πολύ δημοφιλή στην αγορά των καταναλωτών που επιλέγουν να εγκαταστήσουν στους χώρους τέτοια συστήματα. Οι πωλήσεις τους εκτιμάται ότι θα αυξηθούν ραγδαία τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς ο εξοπλισμός αυτός όλο και περισσότερο επιλέγεται και προτιμάται σε σχέση με τον αντίστοιχο αναλογικό. Ωστόσο, ο τυπικός αναλογικός εξοπλισμός δεν θα εξαφανιστεί εντελώς από την αγορά, καθώς πολλοί καταναλωτές που σκέφτονται και επιλέγουν με βάση και την τιμή, θα συνεχίσουν να προτιμούν αναλογικά συστήματα, τουλάχιστον για την πρώτη τους αγορά πάνω στον τομέα αυτό.

Αυτόνομες δικτυακές κάμερες

Η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτικών δικτυακών καμερών αφορά, κατά το ινστιτούτο IHS, τις αυτόνομες δικτυακές κάμερες. Αυτές οι κάμερες έχουν σχεδιαστεί για τους καταναλωτές έτσι ώστε να λειτουργούν ως αυτόνομο σύστημα επιτήρησης, χωρίς την ανάγκη για ξεχωριστό καταγραφικό, με τη χρήση cloud ή άλλου αποθηκευτικού μέσου. Στο μέλλον θα δούμε ένα μεγαλύτερο ποσοστό καμερών που θα προσφέρουν έξυπνες λειτουργίες στο χρήστη, και θα έχουν τη δυνατότητα να είναι συμβατές και να συνδέονται με συστήματα smart home της ίδιας ή ακόμα και άλλης εταιρείας.

Το ινστιτούτο IΗS αναμένει ότι οι έξυπνες οικιακές κάμερες παρακολούθησης που πωλούνται τόσο μεμονωμένα όσο και ως μέρος ενός ευρύτερου smart home πακέτου, να αποτελέσουν μια σημαντική κινητήρια δύναμη στην αγορά συστημάτων βιντεοεπιτήρησης για καταναλωτές.

Όλο και περισσότερο οι παραδοσιακοί προμηθευτές στην αγορά καταναλωτικών συστημάτων καμερών επιτήρησης επιχειρούν να διαφοροποιηθούν προσφέροντας διαρκώς νέες σειρές προϊόντων με πρόσθετη ασφάλεια και έξυπνες εφαρμογές. Αρκετοί αναλυτές της αγοράς προϊόντων ασφαλείας είδαν στην πρόσφατη έκθεση CES –διεθνής έκθεση προϊόντων καινοτομίας που διοργανώθηκε τον Ιανουάριο του 2015- αλλά και αργότερα, μέσα στην χρονιά, διάφορους προμηθευτές και κατασκευαστές να ανακοινώνουν και να λανσάρουν νέα συστήματα έξυπνου σπιτιού και κάμερες επιτήρησης με ακόμα πιο βελτιωμένες λειτουργίες. Είναι λοιπόν γεγονός ότι οι κάμερες παρακολούθησης στο πλαίσιο του όλο και αναπτυσσόμενου project του έξυπνου σπιτιού, θα «κατακτούν» έναν πιο εξέχοντα ρόλο.

Μια άλλη σημαντική εξέλιξη στη λιανική αγορά συστημάτων παρακολούθησης και επιτήρησης που απευθύνονται σε απλούς καταναλωτές αλλά και σε όσους επιλέγουν να προβούν οι ίδιοι σε εγκατάστασή τους (do it yourself-DIY), είναι η αύξηση της ζήτησης για δικτυακό εξοπλισμό. Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του ινστιτούτου IHS, πάνω από 11 εκατομμύρια κάμερες που θα καλύπτουν τις ανάγκες DIY συστημάτων και προϊόντων θα πωληθούν σε όλο τον κόσμο το 2015.

Εξ-ασφαλίζουν την… ηρεμία

Οι κάμερες παρακολούθησης στο σπίτι δεν είναι μόνο για την καταγραφή τυχόν διαρρήξεων. Οι απομακρυσμένες λειτουργίες τους τις καθιστούν ιδανικά μόνιτορ προβολής του κάθε τι που συμβαίνει σε ζωντανό χρόνο ή σε καταγεγραμμένο βίντεο μέσα σε μια οικία, μέσω ενός έξυπνου κινητού ή ενός τάμπλετ. Για παράδειγμα, μπορούμε να δούμε εάν επέστεψε το παιδί μας από το σχολείο του, ή εάν το κατοικίδιο ζώο μας είναι καλά. Η τεχνολογία αυτή προσφέρει μεγάλη ηρεμία όσον αφορά τα τεκταινόμενα στο χώρο μας και αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα που την καθιστούν ολοένα και πιο περιζήτητη.

{gallery}1340{/gallery}

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...