Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 186
securityreport e mag odhgos 2021
21 Απριλίου 2015 20:43

Turbo Your Analog 3MP

Δέστε τις ζώνες σας!

Γράφει: Παύλος Κερασίδης
853197cadb7f0bf1a498fa7fcc83ce07 XL 703fe617

Η κυκλοφορία του συστήματος TurboHD της Hikvision σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής. Υποστηρίζοντας τη μετάδοση σημάτων εικόνας full HD μέσω ομοαξονικού καλωδίου και παρέχοντας συμβατότητα Tribrid, η συγκεκριμένη τεχνολογία αποτελεί μια πραγματική, σημαντική εξέλιξη της αναλογικής μετάδοσηςΗ κυκλοφορία του συστήματος TurboHD της Hikvision σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής. Υποστηρίζοντας τη μετάδοση σημάτων εικόνας full HD μέσω ομοαξονικού καλωδίου και παρέχοντας συμβατότητα Tribrid, η συγκεκριμένη τεχνολογία αποτελεί μια πραγματική, σημαντική εξέλιξη της αναλογικής μετάδοσης. Τον περασμένο μήνα είχαμε την ευκαιρία, από την ίδια την Hikvision να ενημερωθούμε αναλυτικά για την νέα τεχνολογία, μέσα από το σεμινάριο της εταιρίας ΗΛΚΑ. Οι εκπρόσωποι της Hikvision με μεταφραστές από την εταιρία ΗΛΚΑ ξεκίνησαν με μια εντυπωσιακή παρουσίαση της εταιρίας, συνέχισαν με την προβολή των δυνατοτήτων της τεχνολογίας TurboHD και ολοκλήρωσαν την ημερίδα με ζωντανή παρουσίαση των χαρακτηριστικών των προϊόντων της Hikvision και με τεχνική συζήτηση επί του θέματος με το ακροατήριο.

Το ενδιαφέρον για τη νέα τεχνολογία TurboHD της HikVision ήταν ολοφάνερο στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου Radisson Blu Park Hotel (εικόνα 1). Το σεμινάριο άνοιξε ο Leo Duan, Sales Manager της Hikvision, μπροστά σε 200 περίπου τεχνικούς των συστημάτων ασφαλείας. Το κεντρικό θέμα της ημερίδας ήταν τα προϊόντα TurboHD της HikVision που βασίζονται στην τεχνολογία HDTVI (εικόνα 2). Η τεχνολογία HDTVI επιτρέπει την αναλογική μετάδοση σημάτων εικόνας με ανάλυση 1080p σε αποστάσεις μέχρι 500 μέτρα μέσω ομοαξονικού καλωδίου ή μέχρι 200 μέτρα μέσω καλωδίου UTP (με balun). Η σειρά καμερών και καταγραφικών της HikVision, μέσα από την τεχνολογία HDTVI προσφέρει πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως απομακρυσμένο έλεγχο PTZ και διαχείριση OSD σε κάμερες μέσω μονάχα του ομοαξονικού καλωδίου, αλλά και δυνατότητα Tribrid στα DVR. Μάλιστα, όπως μας ενημέρωσε ο Leo Duan, στην Hikvision υπολογίζουν ότι μέσα στα επόμενα 2 χρόνια οι συμβατικές αναλογικές κάμερες θα εξαφανιστούν από την αγορά!

Τα νούμερα της Hikvision είναι εντυπωσιακά. Οι εγκαταστάσεις της εταιρίας (εικόνα 3) επεκτείνονται σε πάνω από 300.000 τετραγωνικά μέτρα (!), απασχολούνται περίπου 4.200 μηχανικούς (350 στο τμήμα έρευνας και ανάπτυξης), έχει 626 πατέντες και 258 copyrights. Συνεχίζοντας, ο Leo Duan, μας ενημέρωσε ότι καθημερινά η Hikvision παράγει 5.000 PTZ dome κάμερες, 18.000 DVR, 25.000 δικτυακές κάμερες και 40.000 αναλογικές κάμερες. Τα προϊόντα παρακολούθησης της Hikvision έχουν εγκατασταθεί σε πληθώρα διαφορετικών και πολύ ιδιαίτερων έργων, όπως τράπεζες, καζίνο, αεροδρόμια, νοσοκομεία και φυλακές. Ένα από τα σημαντικότερα έργα της εταιρίας που μας ανέφερε ο οικοδεσπότης μας είναι το Bird’s Nest, το εθνικό στάδιο του Πεκίνου, στους Ολυμπιακούς αγώνες.

Δυνατότητες των Turbo HD

Τη σκυτάλη από το Leo Duan πήρε ο Joven Velonza (εικόνα 4), Training Expert της Hikvision και αναφέρθηκε πολύ συγκεκριμένα στα προϊόντα TurboHD. Ο εισηγητής δεν στάθηκε στα γενικά θετικά της τεχνολογίας HDTVI, αλλά στα πλεονεκτήματα των προϊόντων TurboHD (εικόνα 5). Ένα από αυτά είναι η δυνατότητα απομακρυσμένης διαχείρισης μιας κάμερας PTZ μέσα από το ομοαξονικό, χωρίς χρήση σύνδεσης RS-232. Χωρίς καμία καθυστέρηση (latency) ο χρήστης μπορεί να διαχειριστεί πλήρως απομακρυσμένα την κάμερα μέσω ομοαξονικού καλωδίου. Πολύ σημαντική επίσης, είναι η υποστήριξη VCA (video analytics) των προϊόντων, όπως εικονική γραμμή, αλλαγή σκηνικού, αναγνώριση προσώπου κ.ά. (εικόνα 6). Επίσης, σε περίπτωση όπου η ποιότητα εικόνας πέσει κάτω από κάποιο όριο ποιότητας, οι ίδιες οι συσκευές αποστέλλουν ειδοποίηση για να επιλυθεί το θέμα.

Η σειρά TurboHD της Hikvision περιλαμβάνει 5 σειρές καμερών καλύπτοντας διαφορετικές εφαρμογές (εικόνα 7). Αυτή τη στιγμή η οικονομικότερη σειρά είναι η C2T με απόδοση ανάλυσης 720p, ενώ σύντομα θα είναι διαθέσιμη η ακόμα οικονομικότερη σειρά C0T με απόδοση ανάλυσης 720p. Η entry level σειρά C0T προορίζεται για την αντικατάσταση των καμερών 960Η. Ανεβαίνοντας κατηγορία, η σειρά C5T αποδίδει ανάλυση 720p σε χαμηλό φωτισμό. Σε ανάλυση 1080p υπάρχει η νέα, οικονομική σειρά D1T, ενώ η κορυφαία σειρά TurboHD είναι η D5T με True WDR.

Προχωρώντας στα DVR TurboHD, μετά της απόδοση υψηλής ανάλυσης εικόνας, το σημαντικότερο πλεονέκτημά τους είναι η λειτουργία Tribrid (εικόνα 8). Με την τεχνολογία Self-adaptive, στα καταγραφικά μπορούν να συνδεθούν αναλογικές κάμερες απλής ανάλυσης, κάμερες HD τεχνολογίας HDTVI 720p ή/και 1080p, όπως και κάμερες IP. Το καταγραφικό αυτόματα προσαρμόζεται στην ανάλυση εισόδου βίντεο και δεν απαιτεί ρυθμίσεις. Το μοναδικό σημείο που απαιτεί προσοχή, είναι ότι σε περίπτωση όπου συνδεθεί κάμερα απλής ανάλυσης, τότε και η έξοδος του καταγραφικού θα προσαρμοστεί σε αυτήν την ανάλυση.

DarkFighter και LightFighter

Αφήνοντας πίσω τις αναλογικές TurboHD κάμερες, ο Joven Velonza προχώρησε στις σειρές IP καμερών της Hikvision. Σε σχέση με τις κάμερες TVI αναλογικής μετάδοσης, η ανάλυση των IP καμερών μπορεί να φτάσει τα 8MP και ταυτόχρονα προσφέρουν πολλά σύγχρονα χαρακτηριστικά. Είτε dome, είτε smart PTZ, οι κάμερες της Hikvision χωρίζονται σε δύο βασικές οικογένειες, τις DarkFighter και LightFighter. Η βασικότερη διαφορά των δύο σειρών είναι η απόκριση θορύβου. Με απόκριση θορύβου 120dB οι DarkFighter αποδίδουν άριστα σε χαμηλό φωτισμό και ουσιαστικά είναι η Top Line σειρά της Hikvision. Με απόκριση θορύβου 140dB, οι LightFighter προορίζονται για εφαρμογές με φωτεινότητα. Οι Darkfighter προαιρετικά μπορούν να συνοδευτούν από μηχανικό ζουμ και υποστηρίζουν είσοδο ήχου, όπως και έξοδο alarm. Τα IR τους καλύπτουν απόσταση 30 μέτρα και διαθέτουν LED Array για καλύτερη διάσπαση του φωτός και ποιοτικότερη εικόνα στο σκοτάδι. Πολύ σημαντική επίσης, είναι η λειτουργία γρήγορης εστίασης, για χειροκίνητο ζουμ από τον χρήστη. Στη σειρά DarkFighter περιλαμβάνεται μοντέλο με πολύ υψηλή απόδοση IR έως 150 μέτρα, που προορίζεται για αναγνώριση πινακίδων και είναι vandalproof.

Και οι δύο σειρές IP καμερών υποστηρίζουν τοπική αποθήκευση σε μνήμη SD. Η τοπική εγγραφή στην κάμερα χρησιμεύει ως backup σε περίπτωση που διακοπεί η επικοινωνία IP με το καταγραφικό. Εάν συμβεί αυτό ξεκινάει τοπική εγγραφή στην κάμερα και όταν επανέλθει η σύνδεση, αυτόματα γίνεται συγχρονισμός της καταγραφής της κάμερας στο NVR.

Σύντομα οι κάμερες αυτές θα υποστηρίζουν πολύ προηγμένες εφαρμογές, όπως Smart facial detection και αναγνώριση ηλικίας. Με την αναγνώριση προσώπου θα συμπεραίνει η κάμερα εάν το υποκείμενο είναι άντρας ή γυναίκα, με ποσοστό επιτυχίας 95% και θα μπορεί επίσης να αποδώσει την ηλικία με απόκλιση 7 ετών.

Smart PTZ

Οι IP κάμερες Smart PTZ της Hikvision ήταν επίσης ένα σημαντικό κομμάτι της παρουσίασης. Κατηγοριοποιούνται στις οικογένειες Darkfighter, True WDR και HFR. Φτάνουν τα 2MP σε πραγματικό χρόνο και κάλυψη IR έως 200 μέτρα. Υποστηρίζουν Region Of Interest, μια λειτουργία που δίνει στον χρήστη τη δυνατότητα να ορίσει περιοχή στο κάδρο που επιθυμεί περισσότερη λεπτομέρεια και η κάμερα αυτόματα μειώνει τα pixels στην υπόλοιπη περιοχή, δίνοντας περισσότερη επεξεργαστική ισχύ στην περιοχή ενδιαφέροντος. Όπως και στις dome κάμερες, έτσι και στις Smart PTZ, οι Darkfighter αποδίδουν πολύ καλά σε χαμηλό φωτισμό αποδίδοντας 0,005 Lux σε έγχρωμη εικόνα και 0,0005 Lux σε ασπρόμαυρη. Οι κάμερες True WDR δυναμικού εύρους υποστηρίζουν απόκριση θορύβου 120dB. Τέλος, οι κάμερες HFR (High Frame Rate) προορίζονται για εφαρμογές που υπάρχει γρήγορη κίνηση και απαιτείται υψηλός ρυθμός καρέ. Στα 3MP αποδίδουν 25fps και στα 2MP 50fps (σύστημα PAL), παρέχοντας πολύ ομαλή ροή στην εικόνα.

Κλείνοντας

Μετά το γεύμα στο ξενοδοχείο Park, ακολούθησε το τρίτο μέρος, όπου περιλάμβανε ζωντανή προβολή λειτουργιών των DVR και σε βάθος συζήτηση με ερωτήσεις και απαντήσεις από το κοινό. Καθόλη τη διάρκεια της ημερίδας, ήταν σε λειτουργία demo σύστημα για σύγκριση απόδοσης του HD-TVI με την ανταγωνιστική τεχνολογία HD-CVI (εικόνα 9). Οι παρευρισκόμενοι είχαν το ελεύθερο της αλλαγής των παραμέτρων στα δύο συστήματα (DVR-κάμερες) για να οδηγηθούν στα δικά τους συμπεράσματα.

{gallery}1346{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...