Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
28 Ιουλίου 2015 16:46

ABUS SECVEST

Επαναστατικό «όλα σε ένα» σύστημα προστασίας

Γράφει: Παύλος Κερασίδης
8d49e1f42a25f39552b52fa6de90477e XL 301164c1

Το SECVEST της ABUS περιλαμβάνει όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες των συστημάτων συναγερμού σε ένα compact κέντρο προστασίας. Μέσω ασύρματης τεχνολογίας μπορεί να επικοινωνήσει με πληθώρα ασύρματων αισθητήρων, όπως και με τους πρωτοποριακούς ηλεκτρομηχανικούς αισθητήρες για πόρτες και παράθυρα της ABUS.

Το SECVEST της ABUS περιλαμβάνει όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες των συστημάτων συναγερμού σε ένα compact κέντρο προστασίας. Μέσω ασύρματης τεχνολογίας μπορεί να επικοινωνήσει με πληθώρα ασύρματων αισθητήρων, όπως και με τους πρωτοποριακούς ηλεκτρομηχανικούς αισθητήρες για πόρτες και παράθυρα της ABUS. Η γκάμα ασύρματων συσκευών είναι πολύ μεγάλη και περιλαμβάνει ασύρματες μονάδες με ρελέ για εύκολη υλοποίηση σεναρίων αυτοματισμού. Παράλληλα το SECVEST υποστηρίζει έως 3 κάμερες IP για επαλήθευση συναγερμού μέσω εικόνας. Με μια σειρά από ενσωματωμένες μονάδες, το σύστημα παρέχει πληθώρα διαύλων επικοινωνίας. Συνοδεύεται από on-board θύρα Ethernet και τρέχει το δικό του Web Interface για άμεση πρόσβαση μέσω υπολογιστή. Αντίστοιχα, η πρόσβαση μπορεί να γίνει μέσω app. Μέσα από την δικτυακή θύρα, ο πίνακας αποστέλλει email σε περίπτωση συναγερμού. Τέλος, διαθέτει ενσωματωμένο τηλεφωνητή με υποστήριξη φωνητικών μηνυμάτων. Όλα τα παραπάνω και πολλά περισσότερα πραγματοποιούνται από το σύστημα πίνακα-πληκτρολόγιο-οθόνη μέσα από εύκολο και αναλυτικό μενού.

Το SECVEST της ABUS είναι ένα σύστημα προστασίας που επιδιώκει με το χαμηλότερο δυνατό κόπο εγκατάστασης να παρέχει πληθώρα δυνατοτήτων. Για να το καταφέρει αυτό βασίζεται σε ένα κεντρικό σύστημα με πολλά on-board χαρακτηριστικά και σε ασύρματη τεχνολογία για επικοινωνία με την ευρεία γκάμα αισθητήρων της ABUS. Πέρα από την προστασία του χώρου, το σύστημα υποστηρίζει πληθώρα σύγχρονων χαρακτηριστικών επικοινωνίας, όπως ενσωματωμένο Web Interface, διαχείριση μέσω app και τηλεφωνητή με φωνητικά μηνύματα.

Ασύρματες και ενσύρματες δυνατότητες

Το κεντρικό σύστημα (μοντέλο FUAA50010) είναι «όλα σε ένα» και αποτελείται από την πλακέτα, το πληκτρολόγιο, την οθόνη και το τροφοδοτικό. Παρέχεται ως κιτ με τη συνοδεία ενός ραντάρ, μιας επαφής τηλεχειριστηρίου, ή μόνο του (εικόνα 1). Η σειρά των ασύρματων περιφερειακών μονάδων της ABUS είναι εντυπωσιακή. Βασισμένο σε ασύρματη τεχνολογία επικοινωνίας με τους αισθητήρες, επιτρέπει την εύκολη τοποθέτηση και αναβάθμισή του. Το SECVEST υποστηρίζει συνολικά 48 ασύρματες ζώνες και 4 ενσύρματες. Επίσης, υποστηρίζει 32 ασύρματες εξόδους και 4 ενσύρματες εξόδους, μέσω των οποίων μπορεί να υλοποιήσει σενάρια αυτοματισμού. Οι ασύρματες έξοδοι του SECVEST μπορούν να τοποθετηθούν εύκολα οπουδήποτε για να ελέγξουν μέσω ρελέ την ηλεκτρική λειτουργία συσκευών και εν τέλει ο χρήστης να μπορεί εύκολα να τις διαχειριστεί απομακρυσμένα μέσω του πίνακα. Στα στάνταρ χαρακτηριστικά του πίνακα περιλαμβάνεται η επικοινωνία με έως 3 κάμερες PIR IP – TVIP41550 (εικόνα 2), όπου αξιοποιείται για επιβεβαίωση συναγερμού και επίβλεψη του χώρου.

On-board χαρακτηριστικά

Η ABUS ήταν πολύ «απλοχέρα» στα on-board χαρακτηριστικά του SECVEST. Πέρα από τις ζώνες που αναφέραμε παραπάνω και φυσικά το module για ασύρματη επικοινωνία, ο πίνακας συνοδεύεται από θύρα Ethernet (εικόνα 3). Μέσα από αυτήν γίνεται η επικοινωνία με τις 3 κάμερες IP, αλλά και η πρόσβαση μέσω υπολογιστή ή φορητή συσκευή. Όπως θα δούμε παρακάτω, ο πίνακας υποστηρίζει Web Interface, οπότε η πρόσβαση στις ρυθμίσεις του γίνεται πανεύκολα χωρίς κανένα εξωτερικό πρόγραμμα. Μια ακόμα πολύ σημαντική χρήση της θύρας Ethernet είναι η αποστολή email σε περίπτωση συναγερμού. Πέρα από τη θύρα Ethernet, ο πίνακας συνοδεύεται από ενσωματωμένο τηλεφωνητή PSTN με δυνατότητα εγγραφής ηχητικών μηνυμάτων. Προαιρετικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί μονάδα GSM.

Το κεντρικό σύστημα FUAA50010 αρκεί για τη λειτουργία του συναγερμού, αφού συνοδεύεται από μεγάλη οθόνη με OSD μενού και πληκτρολόγιο. Προαιρετικά όμως, μπορούν να συνδεθούν στον πίνακα έως 8 επιπλέον ασύρματα πληκτρολόγια (εικόνα 4), τα οποία μπορούν να τοποθετηθούν οπουδήποτε. Τα ασύρματα πληκτρολόγια FUBE50000 υποστηρίζουν έλεγχο μέσω PIN ή μέσω proximity keyfob.

Ηλεκτρομαγνητικές κλειδαριές/αισθητήρες για πόρτες και παράθυρα

Πέρα από την ευρεία γκάμα ασύρματων περιφερειακών συσκευών της ABUS, που περιλαμβάνει σειρήνες, μαγνητικές επαφές, ραντάρ και PIR IP κάμερες, ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει τους ηλεκτρομαγνητικούς αισθητήρες της ABUS για ενεργή προστασία στον χώρο σε πόρτες και παράθυρα. Η σειρά περιλαμβάνει χερούλια και άλλες μηχανικές κατασκευές που προσαρμόζονται σε πόρτες ή παράθυρα (εικόνα 5) και παρέχουν διπλή προστασία, ηλεκτρονική με ειδικής ευαισθησίας ανιχνευτές και μηχανική με ατσάλινα στοιχεία αντοχής έως 1 τόνου. Οι περιφερειακές αυτές συσκευές επικοινωνούν ασύρματα με τον πίνακα SECVEST, οπότε μετά την τοποθέτησή τους είναι έτοιμες να λειτουργήσουν ως αισθητήρας.

Λειτουργία και απομακρυσμένη πρόσβαση

Ο προγραμματισμός και η τοπική διαχείριση του πίνακα είναι ιδιαίτερα εύκολες διαδικασίες τόσο χάρη στο αναλυτικό OSD μενού (εικόνα 6), αλλά και στις φωνητικές οδηγίες που το συνοδεύουν. Ο πίνακας διαθέτει διαφορετικό μενού για τον χρήστη και διαφορετικό για τον εγκαταστάτη. Αφότου έχουμε μπει στο μενού εγκαταστάτη, η προσθήκη μιας ασύρματης, ενσύρματης ή IP συσκευής, γίνεται πολύ άμεσα μέσα από την επιλογή προσθήκης ζώνης. Αφότου επιλέξουμε αριθμό ζώνης ενεργοποιούμε το tamper της συσκευής και γίνεται αμέσως η καταχώρηση.

Για την ρύθμιση μέσω Web Interface αρκεί να πληκτρολογήσουμε την IP διεύθυνση του πίνακα σε έναν Web Browser. Την IP διεύθυνση μπορούμε να την εντοπίσουμε από την οθόνη και το OSD μενού. Εφόσον έχουμε καταχωρήσει τις ασύρματες συσκευές στον πίνακα, οι υπόλοιπες παραμετροποιήσεις μπορούν να γίνουν από το Web Interface (εικόνα 7). Τα μενού για τη διαχείριση του SECVEST μέσω Web Browser είναι πολύ φιλικά προς τον χρήστη και ακολουθούν την ροή που προβάλλονται και στο OSD μενού. Όπως λοιπόν και τοπικά στον πίνακα υπάρχει διαφορετικό μενού για τον χρήστη και τον εγκαταστάτη, το ίδιο συμβαίνει μέσω Browser (εικόνα 8).

Αντίστοιχα εύκολα και άμεσα μπορεί να γίνει η χρήση της εφαρμογή SECVEST για φορητές συσκευές iOS (iphone για την ώρα) και Android (εικόνα 9). Το app δεν είναι δωρεάν και κοστίζει 4,99 ευρώ. Με υποστήριξη Push Notification και Video Verification το app εκτοξεύει τη χρηστικότητα του συναγερμού, αφού ο τελικός χρήστη λαμβάνει άμεσα ειδοποίηση σε περίπτωση συναγερμού και εφόσον έχει εγκαταστήσει κάμερες IP (μονάδες PIR IP), μπορεί να μπει αμέσως στο σύστημα και να δει εικόνα από το χώρο, για την επιβεβαίωση του συναγερμού (εικόνα 10). Κατά τα άλλα, η εφαρμογή είναι πληρέστατη και δίνει δυνατότητα όπλισης/αφόπλισης ζωνών, διαχείριση εξόδων (ενσύρματων και ασύρματων) για αυτοματισμό, προβολή κατάστασης λειτουργίας κ.ά.

Κλείνοντας

Το σύστημα προστασίας SECVEST διαθέτει ένα πολύ ολοκληρωμένο πακέτο χαρακτηριστικών, για να είναι εύκολο στην τοποθέτησή του, αποδοτικό και άμεσα προσβάσιμο από οπουδήποτε. Η υποστήριξη on-board θύρας Ethernet σε συνδυασμό με τον Web Server, το πληρέστατο app, τις κάμερες PIR IP και τις ασύρματες εξόδους, συνθέτουν ένα σύστημα συναγερμού έξυπνο που εξυπηρετεί άμεσα τον τελικό χρήστη, προσφέροντας τον έλεγχο και την επίβλεψη στα χέρια του.

{gallery}1759{/gallery}

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

: 48: 3: 4: 32: 4: 8: 50: on-board: on-board: OSD, Web Interface

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...