Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
21 Οκτωβρίου 2015 01:03

Πιλοτικό Πρόγραμμα «Ευφυών Συνόρων»

Συμμετοχή της ΕΛΑΣ μαζί με άλλα 11 κράτη-μέλη

Γράφει: Δημήτρης Σταμούλης
5dfd7c770d8ffc7dbd51a07aae4c17a6 XL bb23a921

Με ελληνική συμμετοχή προωθείται το Πιλοτικό Πρόγραμμα «Ευφυών Συνόρων» (Smart Borders) για την αναβάθμιση της ασφάλειας κατά τους διαβατηριακούς ελέγχους, καθώς στο εν λόγω πρόγραμμα συμμετέχει και η Ελληνική Αστυνομία. Ειδικότερα η χώρα μας συμμετέχει από τον Απρίλιο μέχρι τέλος Αυγούστου…

Με ελληνική συμμετοχή προωθείται το Πιλοτικό Πρόγραμμα «Ευφυών Συνόρων» (Smart Borders) για την αναβάθμιση της ασφάλειας κατά τους διαβατηριακούς ελέγχους, καθώς στο εν λόγω πρόγραμμα συμμετέχει και η Ελληνική Αστυνομία. Ειδικότερα η χώρα μας συμμετέχει από τον Απρίλιο μέχρι τέλος Αυγούστου, σε δύο συνοριακά σημεία, στους Κήπους Έβρου και στο Λιμάνι του Πειραιά.

Σε μια δύσκολη συγκυρία, με τα αλλεπάλληλα κύματα μεταναστών να εισρέουν στην ελληνική επικράτεια από ξηρά και θάλασσα, η Ελληνική Αστυνομία, συμμετέχει σε σχετικό Πιλοτικό Πρόγραμμα από κοινού με 11 κράτη-μέλη, στο πλαίσιο της πρότασης πακέτου κανονισμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με το διακριτικό τίτλο «Ευφυή Σύνορα (Smart Borders)». Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν και οι χώρες Εσθονία, Φινλανδία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία, Ολλανδία, Πορτογαλία και Σουηδία.

Σκοπός του εν λόγω πιλοτικού προγράμματος, στο οποίο η χώρα μας συμμετέχει εθελοντικά, είναι η επαλήθευση της αναγκαιότητας κατάρτισης των προτεινόμενων Κανονισμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καλύτερη διαχείριση και αναβάθμιση της ασφάλειας, κατά τη διάρκεια των διαβατηριακών ελέγχων σε υπηκόους χωρών εκτός Σένγκεν.

Βιομετρικοί έλεγχοι

Το πρόγραμμα που προωθεί η Κομισιόν συνίσταται στην εφαρμογή μεθόδων διαβατηριακών και βιομετρικών ελέγχων προκειμένου να διαπιστωθεί στην πράξη η προστιθέμενη αξία των δύο επιμέρους υποσυστημάτων, δηλαδή του Προγράμματος Καταχωρισμένων Ταξιδιωτών (Registered Traveler Program-RTP) και του Συστήματος Εισόδου-Εξόδου (Entry-Exit System-EES), και να ακολουθήσουν προτεινόμενες βελτιωτικές τροποποιήσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε συνοριακού σημείου και κάθε χώρας, έτσι ώστε να είναι ομαλή, αποδοτική και αποτελεσματική η εφαρμογή.

Πιο αναλυτικά, το Πρόγραμμα Καταχωρισμένων Ταξιδιωτών αφορά στην απλούστευση των συνοριακών ελέγχων για πολίτες τρίτων χωρών εκτός Σένγκεν που έχουν υποβληθεί σε προέλεγχο για την ένταξή τους στο πρόγραμμα, ενώ το Σύστημα Εισόδου-Εξόδου θα παρέχει κυρίως πληροφόρηση σε όλα τα Κ-Μ για τους υπηκόους τρίτων χωρών που έχουν παραβιάσει τον νόμιμο χρόνο παραμονής.

Σε αυτή τη φάση, το πιλοτικό πρόγραμμα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στα συμμετέχοντα Κράτη – Μέλη από τον Μάρτιο έως και τον Σεπτέμβριο, και διεξάγονται 13 διακριτά σενάρια, σε 17 συνοριακά σημεία (χερσαία, εναέρια και θαλάσσια).

Δύο συνοριακά σημεία ελέγχου

Η χώρα μας συμμετέχει με ελέγχους σε δύο συνοριακά σημεία, και συγκεκριμένα στους Κήπους Έβρου από την 17ηΑπριλίου και στο Λιμάνι του Πειραιά από την 5η Μαΐου 2015, όπου τα σενάρια εκτελούνται εν πλω εντός κρουαζιερόπλοιου. Το πιλοτικό πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί, για τα δύο σημεία, το αργότερο μέχρι τέλος του Αυγούστου.

Συγκεκριμένα, το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας στα δύο σημεία, έχει εφοδιαστεί με σύγχρονο φορητό εξοπλισμό, με τον οποίο διενεργεί σειρά δοκιμών ελέγχου, όπως λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, λήψη εικόνας προσώπου, λήψη εικόνας ίριδας και ανάγνωση ταξιδιωτικών εγγράφων.

Επισημαίνεται ότι στο πλαίσιο του Προγράμματος, οι ταξιδιώτες, υπήκοοι τρίτων χωρών συμμετέχουν εθελοντικά και δεν αποθηκεύονται προσωπικά δεδομένα. Η διαδικασία διαρκεί μερικά δευτερόλεπτα και συλλέγονται μόνο στατιστικά στοιχεία σχετικά με τον απαιτούμενο χρόνο, την ποιότητα των ληφθέντων στοιχείων, καθώς και δημογραφικά στοιχεία (π.χ. υπηκοότητα, φύλο, ηλικία). Πρόκειται για ανωνυμοποιημένα, συγκεντρωτικά στοιχεία, τα οποία αποστέλλονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατάρτιση της τελικής αναφοράς αποτελεσμάτων τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Ο προβλεπόμενος διαβατηριακός έλεγχος πραγματοποιείται ανεξάρτητα του Προγράμματος, σύμφωνα με τις ισχύουσες διαδικασίες.

Έως το 2016
Ο αρμόδιος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει ήδη προαναγγείλει ότι η Επιτροπή θα υποβάλει νέα νομοθετική πρόταση στις αρχές του 2016 για την αποτελεσματικότερη διαχείριση δεδομένων από ταξιδιώτες τρίτων χωρών. Συγκεκριμένα, σε διακοινοβουλευτική συνάντηση ο κ. Αβραμόπουλος εξέφρασε την πρόθεσή του να αντικατασταθούν οι αρχικές προτάσεις για «έξυπνα σύνορα» που υποβλήθηκαν το 2013 για τον εκσυγχρονισμό των συνοριακών ελέγχων και που, μεταξύ άλλων, θεωρούνται δυσανάλογα δαπανηρές και προβληματικά σχεδιασμένες με νέα νομοθετική πρόταση το 2016.

{gallery}2082{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...