Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
17 Νοεμβρίου 2015 18:56

Το «4K» στην ανάλυση αλλάζει τα security control rooms

admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F05%2Fab1e1d0cb6ebf397dbaa2f79b89aa17c XL

Η ανάλυση υπερ-υψηλής ευκρίνειας 4K (UHD) έρχεται να δρομολογήσει σημαντικές αλλαγές στους χώρους παρακολούθησης προσφέροντας σημαντικές πληροφορίες και αναβαθμίζοντας την ποιότητα του έργου και των υπηρεσιών ασφαλείας που προσφέρουν. Τα περίπου 8,3 εκατομμύρια pixels που είναι συμπυκνωμένα…

Η ανάλυση υπερ-υψηλής ευκρίνειας 4K (UHD) έρχεται να δρομολογήσει σημαντικές αλλαγές στους χώρους παρακολούθησης προσφέροντας σημαντικές πληροφορίες και αναβαθμίζοντας την ποιότητα του έργου και των υπηρεσιών ασφαλείας που προσφέρουν. Τα περίπου 8,3 εκατομμύρια pixels που είναι συμπυκνωμένα στις οθόνες 4Κ/UHD έρχονται να ενισχύσουν σημαντικά την ικανότητα των διαχειριστών συστημάτων ασφαλείας να παρακολουθούν με μεγάλη λεπτομέρεια τις εικόνες που λαμβάνουν, σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών.

Ποιες είναι όμως οι αλλαγές που ενσωματώνουν οι οθόνες και οι επεξεργαστές 4K / UHD σε ένα control/monitoring room, και πώς αυτή η τεχνολογία επηρεάζει τον όλο σχεδιασμό του κρίσιμου και ευαίσθητου αυτού χώρου εργασίας για τον τομέα της ασφάλειας;

Αξίζει σε αυτό το σημείο πάντως να διευκρινιστεί ότι παρόλο που συχνά στην αγορά χρησιμοποιούνται οι όροι «4K» και «UHD» ως ταυτόσημοι και ενίοτε ως ένας όρος (4Κ/UHD) ή χρησιμοποιούνται εναλλακτικά, στην πραγματικότητα αναφέρονται σε δύο διαφορετικές αναλύσεις. Οι εξαιρετικά υψηλής ευκρίνειας (UHD) οθόνες προσφέρουν ανάλυση 3840×2160 (στάνταρτ απεικόνιση και αναμετάδοση), ενώ οι «4K» προσφέρουν ανάλυση 4096×2160 (αντιστοιχεί στο ψηφιακό πρότυπο για τον κινηματογράφο). Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, ο όρος 4K παρά την κινηματογραφική προέλευσή του, τείνει να χρησιμοποιείται για να περιγράψει οποιαδήποτε υπερ-υψηλής ευκρίνειας εφαρμογή. Με βάση όλα τα παραπάνω, οι όροι 4K, UHD και 4Κ / UHD θα θεωρηθούν συνώνυμοι για τις ανάγκες του παρόντος άρθρου.

Πότε επιλέγουμε μόνιτορ 4K

Οι οθόνες (ή μόνιτορ) είναι διαθέσιμες σε διάφορα μεγέθη και αναλύσεις (συνολικά pixel). Όσο πιο μικρή είναι μια οθόνη, τόσο πιο πυκνά είναι και τα pixel της, και επομένως ο χειριστής της θα πρέπει να βρίσκεται όλο και πιο κοντά στην οθόνη για να διαπιστώσει με τα μάτια του τη διαφορά μεταξύ HD και UHD ανάλυσης. Γνωστή και ως «απόσταση θέασης», η απόσταση μεταξύ των χειριστών και των συσκευών απεικόνισης καθορίζει την ανάλυση/ πυκνότητα των pixels που απαιτούνται για μια πιο αποτελεσματική παρακολούθηση.

Το διάγραμμα που παρουσιάζουμε συγκρίνει το μέγεθος της οθόνης με την απόσταση θέασης και καθορίζει τις ιδανικές αναλύσεις. Όπως λοιπόν φαίνεται στο διάγραμμα αυτό, τα σήματα 4K σε μια μικρή οθόνη περίπου 50 ιντσών φαίνονται καλύτερα από μια απόσταση περίπου 1,5 μέτρου (5 πόδια) ή και λιγότερο. Για μεγαλύτερες οθόνες π.χ. 105 ιντσών, η ιδανική απόσταση θέασης αυξάνεται στα 3,6 ως 4,5 μέτρα (12-15 πόδια). Σε μεγαλύτερες αποστάσεις θέασης μια οθόνη 4Κ θα δείχνει μια ποιότητα εικόνας όσο περίπου και μια οθόνη HD (υψηλής ευκρίνειας).

Video wall πολλαπλών οθονών

Με τα video wall πολλαπλών οθονών, το σύνολο του συνεχούς χώρου απεικόνισης μεταξύ των οθονών και των πλαισίων τους είναι ένας ακόμα παράγοντας που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη. Τα πλαίσια παρέχουν μια άκαμπτη δομή στήριξης για τα πάνελ (“γυαλί”) μιας οθόνης. Ωστόσο, τα πλαίσια, επίσης, «σπάνε» τη συνεχή εμφάνιση των εικόνων και αυτό το φαινόμενο κλιμακώνεται όταν έχουμε πολλαπλές οθόνες. Σε ένα video wall 4K / UHD, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε συσκευές απεικόνισης με μεγαλύτερο format, μειώνοντας έτσι το συνολικό αριθμό των πλαισίων που φαίνονται στον τοίχο, με αποτέλεσμα να έχουμε μια πιο καθαρή εικόνα.

Ιδανικές συνθήκες για 4K/UHD Video Wall

Εάν θέλουμε ένα video wall με τα λιγότερα δυνατά πλαίσια και με απόσταση θέασης το πολύ από 3 ως 4,5 μέτρα, ένα πολύ μεγάλο format 4K UHD οθονών (84-104 ίντσες) μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή για την εγκατάστασή μας. Αντιθέτως, εάν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε μικρότερα μόνιτορ ή σχεδιάζουμε να παρακολουθούμε το video wall από μεγαλύτερη απόσταση, τότε οι απεικονίσεις 1080p μπορεί να είναι μια πιο οικονομικά συμφέρουσα λύση για την εφαρμογή μας.

Εξαιρέσεις

Ορισμένες εφαρμογές εξαιρούνται από τις παραπάνω κατευθυντήριες οδηγίες, επειδή συχνά απαιτούν στενή παρακολούθηση μέσω υπερ-υψηλής ανάλυσης εικόνας. Στις περιπτώσεις αυτές περιλαμβάνονται η ιατρική απεικόνιση, η προσομοίωση μοντέλων, όπως η εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου, τα συστήματα ελέγχου παραγωγής, η εναέρια αναγνώριση.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι χρήστες απαιτούν μεγαλύτερη απεικόνιση σε video wall και μπορούν κατά βούληση να μειώνουν την απόσταση θέασης τόσο πολύ ώστε να είναι λογικό να επιλέγονται οθόνες και συστήματα επεξεργασίας βίντεο που μπορούν να φιλοξενήσουν αναλύσεις 4K / UHD.

Desktop wall

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και αυξάνεται η χρήση μόνιτορ που χρησιμοποιούν 4Κ επεξεργαστές προκειμένου οι χρήστες τους να δημιουργήσουν χώρους εργασίας και διαχείρισης “desktop wall”, δηλαδή επιτραπέζιο video wall. Προσφέροντας έως και 8,3 εκατομμύρια pixels για απεικόνιση, ένα desktop wall παρέχει μια επαρκή ανάλυση για ακόμα και τις πιο απαιτητικές εφαρμογές βιντεοεπιτήρησης.

Για παράδειγμα, μπορούμε να απεικονίσουμε τέσσερα «παράθυρα» πλήρους ανάλυσης 1080p σε ένα μόνιτορ 4K/UHD. Εάν θέλουμε να απεικονίσουμε χαμηλότερης ανάλυσης video streams, ο κατάλληλος επεξεργαστής μας επιτρέπει να απεικονίσουμε έως και 12 D1 (704×480), 96 CIF (352×240) ή 324 QCIF (176×120) «υπο-παράθυρα» (sub-windows), όλα σε πλήρη ανάλυση! Έτσι έχουμε μια μεγάλη γκάμα δεδομένων σε ένα μονό μόνιτορ 4K. Όταν χρησιμοποιούνται πολλαπλά επιτραπέζια μόνιτορ, τα πλεονεκτήματα είναι επίσης πολλαπλά.

Ποιος χρειάζεται Desktop Wall

Οι 4K desktop wall είναι περισσότερο κατάλληλες για κάθε εφαρμογή επιτήρησης που απαιτεί παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο σε μόνιτορ πληροφοριών όπως βίντεο, από μια μεγάλη γκάμα πηγών: π.χ. διαχειριστές σε κέντρα διαχείρισης κυκλοφορίας, καζίνο, επιχειρησιακά κέντρα άμεσης ανάγκης, κεντρικούς σταθμούς παρακολούθησης σε επιχειρήσεις ασφαλείας κ.ά.

Η πυκνότητα των pixel που παρέχεται από ένα desktop wall 4K εξασφαλίζει μια αξεπέραστη ευκρίνεια εικόνας, ανεξαρτήτως από το πόσο κοντά χρειάζεται ένας χειριστής να βλέπει τα μόνιτορ.

Η σημασία των «εισόδων»

Ακόμα και αν επιλέξετε ένα HD video wall, υπάρχουν οφέλη, καθώς μπορούμε να επιτύχουμε περιεχόμενο οθόνης με ανάλυση 4K / UHD. Λόγω της υψηλότερης πυκνότητας των pixel τους, τα σήματα 4K /UHD μπορούν να απεικονιστούν μεγαλύτερα σε HD video wall, ενώ εξακολουθούν να διατηρούν την ποιότητα της εικόνας.

Αυτή η περίπτωση χρήσης είναι ιδιαίτερα σημαντική για εφαρμογές που απαιτούν την εμφάνιση των εικόνων με λεπτομέρειες, σε πολύ μεγάλες επιφάνειες προβολής, όπως η επιτήρηση multi-megapixel, η δορυφορική τηλεμετρία, οι βιομηχανικές εφαρμογές ελέγχου και η γεωχωρική μοντελοποίηση.

Συμπέρασμα

Η δημοτικότητα της τεχνολογίας 4K / UHD πέραν όλων των άλλων, έχει τις επιπτώσεις της και στην εμφάνιση της παραδοσιακής αίθουσας ελέγχου (control room), φέρνοντας εξαιρετικά μόνιτορ υψηλής ανάλυσης από τον… τοίχο, πάνω στα γραφεία των υπολογιστών, επιτρέποντας την απεικόνιση των πηγών σε ανάλυση 4K / UHD. Δεν απαιτείται σε κάθε control room η χρήση μόνιτορ ανάλυσης 4K. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τα οφέλη που προσφέρει μια ανάλυση UHD, η ένταξη του 4K στον όλο σχεδιασμό μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη της εν λόγω αγοράς.

{gallery}2196{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...