Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
24 Φεβρουαρίου 2016 16:48

CES 2016

Τέσσερις νέες τάσεις και οι επιπτώσεις τους στη βιομηχανία ασφάλειας

Γράφει: Δημήτρης Σταμούλης
40abace1e6fdee9e13d15a48d298b3f3 XL 0ff918c1

Η έκθεση ηλεκτρονικών καταναλωτικών αγαθών CES – Consumer Electronics Show- η οποία εγκαινιάστηκε το 1967 με μόλις 14 εκθέτες, πλέον έχει εξελιχθεί σε μια εκθεσιακή διοργάνωση μαμούθ, με τους εκθέτες της φετινής διοργάνωσης που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου, να ανέρχονται σε 3200.

Η έκθεση ηλεκτρονικών καταναλωτικών αγαθών CES – Consumer Electronics Show- η οποία εγκαινιάστηκε το 1967 με μόλις 14 εκθέτες, πλέον έχει εξελιχθεί σε μια εκθεσιακή διοργάνωση μαμούθ, με τους εκθέτες της φετινής διοργάνωσης που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου, να ανέρχονται σε 3200.

Η αρχική γκάμα προϊόντων στην οποία εστίαζε η έκθεση μπορεί να ήταν κυρίως τηλεοράσεις και VCR, αργότερα, στη δεκαετία του ’80 να συμπεριελήφθησαν και βιντεοπαιχνίδια, αλλά στις μέρες μας, χωρίς υπερβολή, τα εκτιθέμενα προϊόντα τεχνολογίας και ηλεκτρονικών είναι χιλιάδες.

Ειδικότερα, η CES έχει συμπεριλάβει πλέον στις προθήκες της και έναν ολοένα αυξανόμενο αριθμό προϊόντων ασφαλείας, παρότι μέχρι πρότινος ουδείς από τους συμμετέχοντες έδειχνε ενδιαφέρον για μια γκάμα προϊόντων που δεν ήταν ιδιαίτερα ελκυστικά από καταναλωτικής άποψης ή ακόμα δεν ήταν καν ηλεκτρονικά.

Το αναπτυσσόμενο παράδειγμα του Ίντερνετ των Πραγμάτων (IoT), όπου καθημερινά καταναλωτικά προϊόντα περιέχουν τσιπ υπολογιστών και είναι συνδεδεμένα με το Διαδίκτυο μέσω Wi-Fi, δημιούργησε πολλές νέες «οδούς», μέσω των οποίων οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου μπορεί να έχουν πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των χρηστών. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, στη συνέχεια, η ασφάλεια ήρθε στο επίκεντρο της CES και η βιομηχανία security έχει τώρα ένα δικό της φόρουμ, το Cyber Security Forum.

Ας δούμε όμως συνοπτικά ποιες ήταν οι τέσσερις σημαντικότερες καταναλωτικές τάσεις που είχαν έντονη την παρουσία στην φετινή έκθεση του Λας Βέγκας.

Τα κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης CCTV έχουν περάσει πια στον τομέα του λιανικού εμπορίου

Γνωρίζαμε ότι μέχρι πρότινος τα προϊόντα CCTV περιορίζονταν κυρίως σε χρήσεις προστασίας των επιχειρήσεων και των μεγάλων κτιρίων γραφείων. Σήμερα, οι κάμερες παρακολούθησης είναι πιο εύκολα διαθέσιμες και προσιτές στο ευρύ κοινό.

Οι κατασκευαστές κλειστών κυκλωμάτων τηλεόρασης εστιάζουν όλο και περισσότερο την προσοχή τους στην επιλογή κάποιων προϊόντων τους σε κάμερες ως ιδανικές για εγκατάσταση και χρήση τόσο σε κατοικίες όσο και σε επιχειρήσεις. Η μείωση του κόστους παραγωγής και η ευκολότερη εγκατάσταση, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων plug-and-play, καθιστούν τα CCTV πιο προσιτά στην καταναλωτική αγορά και αναμένεται να παρουσιάσουν σημαντική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.

Η Νetatmo είναι μια από τις εταιρείες που κέντρισαν το ενδιαφέρον πολλών επισκεπτών και της αγοράς για τα καινοτόμα προϊόντα που παρουσίασε. Όπως για παράδειγμα, η κάμερα Netatmo Presence, η οποία είναι μια εξωτερική κάμερα ασφαλείας που μπορεί να διακρίνει ένα αυτοκίνητο στο δρόμο σας, ένα πρόσωπο ή ένα κατοικίδιο ζώο. Η κάμερα στέλνει διάφορες κοινοποιήσεις στο τηλέφωνό σας μέσω δικτύου Wi-Fi, ενώ μπορεί να λειτουργεί και ως προβολέας φωτισμού. Καταγράφει επίσης βίντεο σε ανάλυση 1080p, και τα αποθηκεύει σε μια εσωτερική micro SD κάρτα.

Η ασφάλεια ως παράγοντας ενίσχυσης της αγοράς έξυπνου σπιτιού

Μια πληθώρα άλλων τεχνολογιών ασφάλειας για το σπίτι ήταν στην ημερήσια διάταξη της φετινής CES, όπως για παράδειγμα, πόρτες με δυνατότητα κλειδώματος μέσω τηλεχειρισμού και ανιχνευτές κίνησης. Ομοίως, παρουσιάστηκαν έξυπνοι εξοπλισμοί πυρασφάλειας, με απομακρυσμένες ειδοποιήσεις όταν εντοπίζεται καπνός, μονοξείδιο του άνθρακα, καθώς και ανιχνευτές διαρροής νερού, οι οποίοι υπόσχονται μείωση του κόστους

«Πολλές εταιρείες παροχής υπηρεσιών σε οικιακούς αυτοματισμούς ξεκινούν με την ασφάλεια, επειδή υπάρχει ένα επιχειρηματικό μοντέλο οικιακής ασφάλειας», δήλωσε ο Michael Philpott, αναλυτής στην εταιρεία έρευνας τεχνολογίας Ovum, μιλώντας στο BBC. «Στη Μεγάλη Βρετανία περίπου το 30% των κατοικιών διαθέτουν ένα είδος συναγερμού και περίπου το 10% εξ αυτών πληρώνουν σε μηνιαία βάση για παροχή κάποιας επαγγελματικής υπηρεσίας ασφάλειας».

Πολυάριθμες start-up επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται σε αυτή την εμβρυακή αλλά και πολλά υποσχόμενη αγορά, ενώ άλλες καταξιωμένες εταιρείες στον τομέα του παραδοσιακού εμπορικού security, όπως για παράδειγμα η ASSA Abloy, η Honeywell και η Tyco, προσπαθούν να διαφοροποιηθούν στην «αρένα» του έξυπνου σπιτιού, κάνοντας παράλληλα σημαντικές εξαγορές για να ενισχύσουν την γκάμα και την προσφορά προϊόντων τους.

Η Τyco Security Products, η οποία έκανε την παρθενική της εμφάνιση στη φετινή CES, παρουσίασε ασύρματες έξυπνες λύσεις για το σπίτι, όπως ο πίνακας IQ, μέσω του οποίου οι ιδιοκτήτες ενός σπιτιού μπορούν απομακρυσμένα να ενεργοποιούν ή να απενεργοποιούν τα συστήματα ασφαλείας, να δουν την τροφοδοσία με υλικό μιας κάμερας και να λάβουν ειδοποιήσεις συμβάντων και ενημερώσεις για την κατάσταση του συστήματος. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν τη λύση για τον έλεγχο των φώτων, των κλειδαριών ή των θερμοστατών, καθώς και άλλων οικιακών ψηφιακών συσκευών.

Η μηχανή του καφέ μπορεί να… χακαριστεί

Μέχρι ποιο βαθμό μπορεί να αναπτυχθεί η απίστευτη ποικιλία προϊόντων καθημερινής κατανάλωσης που είναι πλέον εξοπλισμένα με τσιπ υπολογιστών, είναι ακόμη κάτι το ασαφές. Θέματα διαλειτουργικότητας και κακής χρηστικότητας έχουν αποτρέψει μέχρι τώρα την ανάπτυξη του concept του «έξυπνου σπιτιού», και την επίτευξη μιας κρίσιμης μάζας από χρήστες-ιδιοκτήτες κατοικιών.

Ο φόβος για θέματα ασφάλειας είναι επίσης ένας σημαντικός αποτρεπτικός παράγοντας. Συνδέοντας για παράδειγμα, το ψυγείο σας ή τη μηχανή του καφέ σε ένα δίκτυο υπολογιστών, δημιουργείται σαφώς ένας κίνδυνος ασφάλειας, εκεί όπου πριν δεν υπήρχε κανένας.

Οι εκθέτες στην CES 2016 επιχείρησαν να πείσουν το κοινό της έκθεσης ότι το τελευταίο κύμα των καινοτομιών τους αντιμετωπίζει αυτές τις ανησυχίες, επιδεικνύοντας ανθεκτικότητα και εισάγοντας ασφαλείς, από αστοχίες, προεπιλογές στη χειροκίνητη λειτουργία.

Έξυπνες ζυγαριές, έξυπνα συστήματα σιδερώματος ρούχων, και το πρώτο παγκοσμίως έξυπνο παπούτσι στον κόσμο, ήταν τρία από τα καθημερινά προϊόντα που παρουσιάστηκαν σε ψηφιακή έκδοση. Το Cyber Security Forum περιλάμβανε παρουσιάσεις σχετικά με το πώς μπορούν να προστατευτούν οι έξυπνες συσκευές και οι χρήστες τους από κινδύνους κυβερνοεπιθέσεων.

Τα drones αποτελούν σοβαρή απειλή για την ασφάλεια

Τα μη επανδρωμένα εναέρια μέσα ή drones έχουν διαμορφώσει μια ιδιαίτερα δυναμική τάση στον τομέα των καταναλωτικών ηλεκτρονικών αγαθών. Ήδη αποτελούν ένα θεμελιώδες (και εξαιρετικά αμφιλεγόμενο) μέρος του οπλοστασίου αρκετών στρατών ανά τον κόσμο. Οι συσκευές αυτές είναι ωστόσο έτοιμες να αναπτυχθούν στους βρετανικούς δρόμους από την αστυνομία ή την βρετανική υπηρεσία κρατικής ασφάλειας. Σε πολλές χώρες του κόσμου, και στην ΕΕ, έχουν θεσπιστεί μια σειρά από κανόνες που ορίζουν τις δυνατότητες και τους περιορισμούς στην πτήση των drones.

Ωστόσο, οι επίδοξοι τρομοκράτες, οι οποίοι θα μπορούσαν θεωρητικά να τα χρησιμοποιήσουν για να καταφέρουν χτυπήματα μεταφέροντας εκρηκτικούς μηχανισμούς, δεν θα είχαν κανένα ενδοιασμό όσον αφορά την τήρηση αυτών των κανόνων. Είναι πιθανό ότι στο εγγύς μέλλον, συστήματα CCTV και προσωπικό ασφαλείας θα μπορούσαν να παρακολουθούν και να ελέγχουν όχι μόνο για ύποπτα πρόσωπα και πακέτα, επίγεια, αλλά και εναέρια, προκειμένου να εντοπίζουν αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενα αντικείμενα, ανθρώπινης και όχι… εξωγήινης προέλευσης και κατασκευής.

Επίσης υπάρχει κίνδυνος επανάληψης περιστατικών, όπως για παράδειγμα, η τραγική περίπτωση ατυχήματος από χρήση drone το οποίο κατέπεσε σε αγοράκι μόλις 18 μηνών στις ΗΠΑ τον περασμένο Νοέμβριο, με αποτέλεσμα να χάσει το μάτι του. Πρόκειται για την άλλη διάσταση στο ζήτημα της ασφάλειας, που αφορά ατυχήματα και όχι μόνο σχεδιασμένες επιθέσεις.

Στο πλαίσιο της φετινής CES, ο χώρος των μη επανδρωμένων εναέριων συσκευών φιλοξένησε 26 εταιρείες τεχνολογίας drones και βέβαια ήταν ένα από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς των επισκεπτών της έκθεσης.

Η εταιρεία Lily Robotics βραβεύτηκε με το Βραβείο Καινοτομίας στην CES 2016 για την κάμερα drone που παρουσίασε και η οποία ζυγίζει μόλις 1,2 κιλά. Είναι μια “throw-and-shoot camera”, η οποία ακολουθεί τον χρήστη μέσω μιας συσκευής εντοπισμού.

Η κινεζική εταιρεία DJI παρουσίασε μια 4K κάμερα με Wi-Fi μετάδοση έως το ύψος των 1,2 χιλιομέτρων. Πρόκειται για το drone Phantom 3 4K.

Τέλος, η Parrot παρουσίασε το Disco Drone, το οποίο ζυγίζει μόλις 700 γραμμάρια και μπορεί να επιτυγχάνει ταχύτητες έως και 80 χλμ. ανά ώρα και να φέρει κάμερα με ανάλυση 1080p camera.

{gallery}2609{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...