Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2016 | 17:11

Mobotix Hemispheric c25

Κάμερα οροφής 180° με Video Analytics

Η κάμερα της Mobotix αποτελεί έναν αυτόνομο, ολοκληρωμένο σταθμό παρακολούθησης. Με σφαιρική κάλυψη δεν αφήνει κανένα τυφλό σημείο στον χώρο. Η υψηλή ανάλυση των 6MP επιτρέπει στον χρήστη να χειριστεί την κάμερα ως PTZ μέσα από τον Web Interface, το λογισμικό για υπολογιστή ή το smartphone/tablet...
Γράφτηκε από: Παύλος Κερασίδης

Η κάμερα της Mobotix αποτελεί έναν αυτόνομο, ολοκληρωμένο σταθμό παρακολούθησης. Με σφαιρική κάλυψη δεν αφήνει κανένα τυφλό σημείο στον χώρο. Η υψηλή ανάλυση των 6MP επιτρέπει στον χρήστη να χειριστεί την κάμερα ως PTZ μέσα από τον Web Interface, το λογισμικό για υπολογιστή ή το smartphone/tablet. Σχεδιασμένη για να ταιριάζει στην υποδοχή που μπαίνουν τα φώτα αλογόνου, διευκολύνει αφενός την εγκατάσταση και δίνει αφετέρου ένα πολύ όμορφο αισθητικό αποτέλεσμα. Μπορεί προαιρετικά να υποστηρίξει τηλεφακό ώστε σε περίπτωση που τοποθετηθεί πάνω από ταμείο να δείξει με πολύ λεπτομέρεια τους σειριακούς αριθμούς των αποδείξεων. Αμέσως μετά την τοποθέτησή της είναι έτοιμη να λειτουργήσει. Ενσωματώνει λογισμικό και κάρτα μνήμης 4GB, υποστηρίζοντας άμεση πρόσβαση από Web Interface και φορητές συσκευές. Παράλληλα, διαθέτει πολλαπλές δυνατότητες video analytics, όπως καταμέτρηση ατόμων, ανίχνευση αντικειμένων και προβολή χάρτη θερμότητας σε περιοχές αυξημένης κυκλοφορίας.

H c25 είναι η μικρότερη ημισφαιρική κάμερα με ανάλυση 6MP της Mobotix. Διαθέτει πολύ ιδιαίτερη σχεδίαση και συνοδεύεται από τρεις σφικτήρες για εύκολη τοποθέτηση σε οροφήπροβάλλοντας το αποτέλεσμα σε κανονική θέαση (εικόνα 2). Μέσα από τα λογισμικά διαχείρισης, ο χρήστης χρησιμοποιεί την κάμερα ως PTZ, πραγματοποιώντας εικονική μετακίνηση δεξιά-αριστερά, πάνω-κάτω, όπως και ζουμ.

Χαρακτηριστικά

Με διάμετρο μόλις 12 εκατοστά και βάρος περίπου 200 γραμμάρια η νέα C25 είναι η μικρότερη και η ελαφρότερη ημισφαιρική κάμερα της Mobotix για εσωτερικούς χώρους. Στα standard χαρακτηριστικά της περιλαμβάνει υψηλής ευαισθησίας αισθητήρα ημέρας ή νύχτας με τεχνολογία 6MP Moonlight, μνήμη 4GB, υποδοχή κάρτας microSD και τα τελευταία λογισμικά περιλαμβάνοντας το MxActivitySensor και το MxAnalytics video analysis tools. Το video analytics υποστηρίζει . Η ενσωματωμένη λειτουργία Lowlight Exposure Optimization MxLEO (βελτιστοποίηση έκθεσης σε χαμηλό φωτισμό), αποδίδει εικόνα υψηλής αντίθεσης χωρίς θολή κίνηση, ακόμα και σε περιβάλλοντα με χαμηλό φωτισμό.

Για την ειδοποίηση σε περίπτωση συναγερμού υποστηρίζει αποστολή email, upload υλικού σε FTP και VoIP. Με αμφίδρομο ήχο δίνει δυνατότητα στο χρήστη να ακούσει τι συμβαίνει στον χώρο, όπως και να στείλει ήχο στην κάμερα. Η λειτουργία της γίνεται μέσω PoE 4W (εικόνα 3).

Web Interface

Η κάμερα της Mobotix δεν χρειάζεται κανένα λογισμικό για να μπει σε λειτουργία ή για να τη διαχειριστεί ο χρήστης. Αμέσως μετά την σύνδεσή της στο διαδίκτυο λαμβάνει διεύθυνση IP εάν υπάρχει DHCP Server και μέσω Web Interface αποκτάμε πρόσβαση στην παραμετροποίηση και την διαχείρισή της. Πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό της κάμερας είναι ότι μέσα από το Web Interface πραγματοποιεί απευθείας «αναδίπλωση» της εικόνας χωρίς εξωτερικό λογισμικό. Μάλιστα κατά τη δοκιμή μας χρησιμοποιήσαμε Chrome και έπαιξε απευθείας (συνήθως απαιτείται Internet Explorer για τις δικτυακές κάμερες). Ο ημισφαιρικός φακός της κάμερας λαμβάνει την εικόνα παραμορφωμένα ως προς το ανθρώπινο μάτι, οπότε για να δούμε το κάδρο απαιτείται η διαδικασία του unwrapping. Ακριβώς αυτή είναι η δύναμη της Hemispheric c25, αφού μετά την «αναδίπλωση» της εικόνας λειτουργεί ως εικονική PTZ κάμερας απευθείας από το Web Interface.

Απευθείας μετά την σύνδεση στο Web Interface, η εικόνα χωρίζεται σε δύο καρέ και με hover του mouse εμφανίζονται τα εικονίδια διαχείρισης PTZ (εικόνα 4). Επίσης, από τα δύο dropdown μενού μπορούμε άμεσα να επιλέξουμε σε τι κατάσταση θα χειριστούμε την κάμερα, όπως για παράδειγμα, τοποθέτηση σε οροφή ή δάπεδο. Από το ίδιο dropdown μπορούμε να επιλέξουμε αυτόματη κίνηση, προβολή εγγραφής (εικόνα 5), λειτουργία ζουμ, όπως και να αλλάξουμε τις ρυθμίσεις εικόνας, όπως φωτεινότητα, εξασθένιση χρώματος κτλ. Ουσιαστικά, όλη η διαχείριση της κάμερας μπορεί να πραγματοποιηθεί από αυτά τα δύο drop down μενού άμεσα και γρήγορα.

Για την πρόσβαση στις ρυθμίσεις είναι διαθέσιμα τα Admin Menu και Setup Menu. Μέσα από αυτά τα μενού ξεδιπλώνονται οι αμέτρητες δυνατότητες της κάμερας. Αξίζει να κάνουμε ιδιαίτερη αναφορά στις δυνατότητες analytics της κάμερας (εικόνα 6). Αφού αντιστοιχήσουμε ένα χώρο αποθήκευσης για τα analytics και διαφορετικό για τα events μπορούμε να προχωρήσουμε στις ρυθμίσεις των analytics (εικόνα 7). Η κάμερα υποστηρίζει ανίχνευση αντικειμένου, καταμέτρηση ατόμων και προβολή χάρτη θερμότητας σε περιοχές αυξημένης κυκλοφορίας.

Smartphone / Tablet

Η Mobotix παρέχει δωρεάν εφαρμογή για συσκευές iOS για πλήρη επιτήρηση της κάμερας Hemispheric c25. Την βρίσκουμε στο app Store με το όνομα “Mobotix”. Μετά την εκκίνηση της εφαρμογής, προβάλλεται αμέσως η δυνατότητα αυτόματης ανίχνευσης καμερών στο τοπικό δίκτυο (εικόνα 8). Με αυτόν τον τρόπο δεν χρειάζεται χειροκίνητη εισαγωγή των δικτυακών στοιχείων της κάμερας. Αμέσως μετά τον εντοπισμό της κάμερας έχουμε εικόνα στη φορητή συσκευή. Το app υποστηρίζει «αναδίπλωση» της ημισφαιρικής εικόνας προβάλλοντας σε δύο κάδρα το οπτικό πεδίο της κάμερας (εικόνα 9). Μέσα από την εφαρμογή ο χρήστης μπορεί να ακούσει το μικρόφωνο της κάμερας, όπως και «μιλήσει» στην κάμερα μέσω του μεγαφώνου της. Όπως και στο Web Interface, έτσι και στο app η κάμερα μπορεί να λειτουργήσει ως PTZ με εικονική κίνηση. Επιπλέον, στο app μπορούμε να δούμε εγγραφές της κάμερας, όπως και να διαχειριστούμε in/out σε περίπτωση όπου έχει χρησιμοποιηθεί module I/O (βλέπε παρακάτω).

Επιπλέον δυνατότητες

Πέρα από το Web Interface και το app, η κάμερα είναι διαχειρίσιμη μέσω του δωρεάν λογισμικού MxControlCenter. Το βασικότερο χαρακτηριστικό του λογισμικού είναι η δυνατότητα διαχείρισης πολλαπλών καμερών. Ταυτόχρονα υποστηρίζει touchscreen λειτουργία, προβολή καμερών σε Grid, προβολή Grid με παράθυρα εστίασης, λειτουργία drag and drop για επιλογή παραθύρου εστίασης, ταυτόχρονη προβολή αναπαραγωγής ορισμένων καμερών και άλλων real time, κ.ά.

Τέλος, προτού κλείσουμε την παρουσίαση αυτής της πολυδιάστατης κάμερας, να σημειώσουμε ότι υποστηρίζει πρόσθετη μονάδα Ι/Ο. Με το MX-Bus-IO-Module ανοίγει ένας νέος κόσμος για την κάμερα αφού μπορεί να λειτουργήσει σε πολύπλοκα σενάρια αυτοματισμών. Το module της δίνει τη δυνατότητα να συνεργαστεί με τα εξωτερικά interfaces της Mobotix, όπως το MX-GPS για επικοινωνία με GPS και μέτρηση θερμοκρασίας, το MX-Input-Box για σύνδεση αισθητήρων κ.ά.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
Αισθητήρας: 1/1.8" CMOS 6MP
Τύπος: Ημισφαιρικός 180° - Υπερ-ευρυγώνιος
Ευαισθησία: Έγχρωμος αισθητήρας -> 0.1 lux (t=1/60s) • 0.005 lux (t=1/1s) | Ασπρόμαυρος αισθητήρας -> 0.02 lux (t=1/60s) • 0.001 lux (t=1/1s) | MxLEO –> Lowlight Exposure Optimization
Τύπος συμπίεσης: MxPEG, M-JPEG, JPG, H.264
Εσωτερική εγγραφή: MicroSD slot (4GB προ-εγκατεστημένα)
Εξωτερική εγγραφή: Απευθείας σε NAS ή PC/Server
Interfaces: Ethernet, MiniUSB
Τροφοδοσία: PoE

INFO
  • hellas guard
  • Γ. Γεννηματά 119, 165 61 Άνω Γλυφάδα
  • τηλ: 210-9609050 | fax: 210-9609029
  • e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | site: www.hellasguard.gr

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο των συστημάτων ασφαλείας.