Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2016 | 17:12

Crow Serenity

Ό,τι πιο σύγχρονο σε ένα compact ασύρματο σύστημα συναγερμού

Το ασύρματο σύστημα συναγερμού Serenity της Crow διαθέτει μια σειρά από χαρακτηριστικά που τον κάνουν εξαιρετικά ελκυστικό και πρακτικό. Απόλυτα μοντέρνο, δεν έχει αφήσει καμία δυνατότητα της σύγχρονης τεχνολογίας ανεκμετάλλευτη! Η κεντρική μονάδα περιλαμβάνει οθόνη LCD με Ελληνικό μενού...
Γράφτηκε από: Παύλος Κερασίδης

Το ασύρματο σύστημα συναγερμού Serenity της Crow διαθέτει μια σειρά από χαρακτηριστικά που τον κάνουν εξαιρετικά ελκυστικό και πρακτικό. Απόλυτα μοντέρνο, δεν έχει αφήσει καμία δυνατότητα της σύγχρονης τεχνολογίας ανεκμετάλλευτη! Η κεντρική μονάδα περιλαμβάνει οθόνη LCD με Ελληνικό μενού και εικονίδια, φωτιζόμενα πλήκτρα αφής, φωνητικά μηνύματα στα Ελληνικά και ηχείο. Όλα αυτά σε μια πολύ λεπτή, εντυπωσιακής σχεδίασης μονάδα, που περιλαμβάνει RFID και συνδέσεις USB και Ethernet! Η λίστα των περιφερειακών συσκευών με τις οποίες μπορεί να συνεργαστεί το Serenity είναι εντυπωσιακή. Ανιχνευτής κίνησης, εξωτερική σειρήνα, εσωτερική σειρήνα, LCD πληκτρολόγιο, μπουτόν χειρισμού, μπουτόν πανικού, ανιχνευτής κίνησης με κάμερα PIR, ανιχνευτής κίνησης οροφής, ανιχνευτές καπνού, ανιχνευτής πλημμύρας και φυσικά, μαγνητική επαφή, ανήκουν στην γκάμα των ασύρματων μονάδων της σειράς. Από ένα τέτοιο σύγχρονο σύστημα συναγερμού δεν θα μπορούσε να λείπει και η δυνατότητα πρόσβασης μέσω smartphone. Το Serenity όμως πάει ένα βήμα μπροστά την απομακρυσμένη επιτήρηση/διαχείριση, υποστηρίζοντας τεχνολογία Cloud και απλοποιώντας στο μέγιστο βαθμό τη διαδικασία σύνδεσης με smartphone, tablet ή υπολογιστή.

Το Serenity της Crow είναι ένα απόλυτα ολοκληρωμένο, πλούσιο σε περιφερειακά και εξαιρετικά φιλικό στη χρήση, ασύρματο σύστημα συναγερμού. Προτού καταπιαστούμε με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του, θέλουμε να σταθούμε σε τρία πολύ σημαντικά στοιχεία του συστήματος που θεωρούμε, ότι το κάνουν να ξεχωρίζει. Το 1ο είναι η εξαιρετικά μεγάλη γκάμα περιφερειακών μονάδων που υποστηρίζει. Τόσο σε ανιχνευτές αλλά και σε μπουτόν/πληκτρολόγια χειρισμού, το σύστημα είναι πληρέστατο, έχοντας τη δυνατότητα να καλύψει απλές έως αρκετά σύνθετες εφαρμογές. Το 2ο είναι η σχεδίασή του, που όχι μόνο προσφέρει υψηλό αισθητικό αποτέλεσμα (εικόνα 1), αλλά διευκολύνει καθημερινά τον χρήστη μέσα από την LCD οθόνη, το ελληνικό μενού, τις ελληνικές φωνητικές εντολές και το μοντέρνο πληκτρολόγιο αφής (εικόνα 2). Το 3ο εξέχον χαρακτηριστικό του Serenity θεωρούμε ότι είναι η τεχνολογία Cloud. Παρότι στα συστήματα παρακολούθησης η πρόσβαση μέσω smartphone/tablet θεωρείται πλέον σχεδόν δεδομένη, στα συστήματα συναγερμού δεν είναι. Και το Serenity όχι μόνο υποστηρίζει εφαρμογή για διαχείριση και επιτήρηση, αλλά μέσω Cloud κάνει την επικοινωνία μεταξύ πίνακα και φορητής συσκευής παιχνιδάκι.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Το σύστημα συναγερμού Serenity υποστηρίζει έως 32 ασύρματες περιφερειακές συσκευές. Από το σύνολο των 32 ζωνών, δύο μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ενσύρματες ζώνες. Η συχνότητα ασύρματης λειτουργίας του πίνακα είναι 868MHz. Με μόλις 3,5 εκατοστά πάχος, η κεντρική μονάδα ενσωματώνει πληκτρολόγιο αφής, αναγνώστη RFID,μεγάφωνο, μικρόφωνο και οθόνη LCD. Στη βασική έκδοση περιλαμβάνεται η σύνδεση USB και Ethernet, όπως και τηλεφωνητής PSTN για την αποστολή σημάτων σε ΚΛΣ ή την αποστολή ηχογραφημένων μηνυμάτων. Προαιρετικά, είναι διαθέσιμη και έκδοση με μονάδα GSM/GPRS. Η επιτοίχια τοποθέτησή του γίνεται πολύ εύκολα, μέσω της αποσπώμενης βάσης, πάνω στην οποία πραγματοποιούνται οι συνδέσεις και στη συνέχεια έρχεται και κουμπώνει πάνω η κεντρική μονάδα (εικόνα 3).

Περιφερειακές ασύρματες μονάδες

Με πολύ μεγάλη γκάμα ασύρματων συσκευών, ο πίνακας διευρύνει τις εφαρμογές που μπορεί να καλύψει (εικόνα 4). Στους ανιχνευτές συναντάμε υπέρυθρο ανιχνευτή με λειτουργία αγνόησης κατοικίδιων ζώων (FW2-NEO PIR), ανιχνευτή κίνησης με ενσωματωμένη κάμερα (εικόνα 5) και υπέρυθρο φωτισμό (FW2-PIRCAM), για την οπτική επαλήθευση συναγερμών, ανιχνευτή κίνησης οροφής με κάλυψη 360ο, ανιχνευτή καπνού & θερμοκρασίας (FW2-SMKH), ανιχνευτή πλημμύρας (FW2-FLOOD) και ανιχνευτή δονήσεων-κρούσης (FW2-GBD). Υποστηρίζει αυτόνομη ασύρματη εξωτερική σειρήνα αμφίδρομης επικοινωνίας (FW2-Neptune) αλλά και εσωτερική σειρήνα (FW2-VESTA). Για την αλληλεπίδραση με τον χρήστη είναι συμβατός με τα πληκτρολόγια αμφίδρομης επικοινωνίας, με οθόνη γραφικού περιβάλλοντος (FW2-LCD KP), το πληκτρολόγιο εντολών (FW2-icon KP) με ενσωματωμένο RFID αναγνώστη (εικόνα 6), το χειριστήριο τύπου μπρελόκ 4 λειτουργιών (FW2-RMT), όπως και το ασύρματο μπουτόν πανικού (FW2-PANIC) που φοριέται σαν ρολόι (εικόνα 7). Φυσικά από την γκάμα δε λείπει και η μαγνητική επαφή με είσοδο για εξωτερικό αισθητήριο (FM2-MAG). Στην γκάμα των παραπάνω περιφερειακών αναμένεται η προσθήκη νέων προϊόντων.

Προγραμματισμός

Ο προγραμματισμός του πίνακα μπορεί να γίνει από την οθόνη LCD και το πληκτρολόγιο αφής της κεντρικής μονάδας ή μέσω υπολογιστή με χρήση της θύρας USB ή της Ethernet (εικόνα 8). Η διαδικασία προβολής των ρυθμίσεων είναι ίδια ακριβώς σε οποιοδήποτε από τους παραπάνω τρόπους. Με αυτόν τον τρόπο, ο τεχνικός αλλά και ο χρήστης δεν χρειάζεται να εξοικειωθούν με δύο διαφορετικά interface για την χρήση του συστήματος.

Κατά την εκκίνηση του πίνακα μπορεί να τρέξει οδηγός ρυθμίσεων για τον βασικό προγραμματισμό. Ο οδηγός αφορά κυρίως την ρύθμιση επικοινωνίας με το κέντρο λήψης σημάτων και τα προσωπικά τηλέφωνα, την καταχώρηση των ασύρματων περιφερειακών μονάδων, την ρύθμιση της συμπεριφοράς των ζωνών και την αντιστοίχησή τους σε partitions. Η διαδικασία καταχώρησης των ασύρματων μονάδων γίνεται εξαιρετικά εύκολα, απλά επιλέγοντας την ζώνη που επιθυμούμε να καταχωρηθεί μια περιφερειακή μονάδα και ενεργοποιώντας το tamper της (εικόνα 9). Μέσα από τον υπολογιστή και το λογισμικό για τη διαχείριση του πίνακα, μπορεί να γίνει η καταχώρηση, εισάγοντας απλά το SN του αισθητήρα (εικόνα 10). Με αυτόν τον τρόπο, ο τεχνικός μπορεί να προγραμματίσει στο εργαστήριο το σύστημα και να απομένει μονάχα η τοποθέτηση στον χώρο.

Απομακρυσμένη πρόσβαση και τεχνολογία Cloud

Την υποστήριξη τεχνολογίας Cloud για απομακρυσμένη πρόσβαση μέσω smartphone, tablet και υπολογιστή, τη θεωρούμε ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του Serenity. Αρχικά, στο site της εταιρίας δημιουργούμε ένα account και καταχωρούμε τον πίνακα μέσω της MAC address του. Στην συνέχεια απλά κατεβάζουμε το app στη φορητή συσκευή, κάνουμε login στο λογαριασμό μας και έχουμε πρόσβαση στον συναγερμό. Τόσο απλά, από οπουδήποτε! Αντίστοιχα, μέσα από το λογισμικό για υπολογιστή, αντί για χρήση θύρας USB ή πρόσβαση μέσω τοπικής IP, μπορούμε να εισάγουμε την MAC address και να μπούμε μέσω Cloud.

Η εφαρμογή για φορητές συσκευές είναι πολύ πλούσια (εικόνα 11). Προσφέρει όπλιση/αφόπλιση συναγερμού, έλεγχο ζωνών, προβολή σφαλμάτων, ενεργοποίηση/απενεργοποίηση ζωνών, όπως και την προβολή εικόνας μέσω του ανιχνευτή PIR με την ενσωματωμένη κάμερα (εικόνα 12).

Επίλογος

Το σύστημα Serenity είναι τόσο εύχρηστο που μπορεί να τοποθετηθεί από εγκαταστάτες όχι και τόσο μυημένους στον χώρο των συστημάτων ασφαλείας. Ξεκινώντας από το βασικότερο χαρακτηριστικό του, την ασύρματη επικοινωνία με τις περιφερειακές μονάδες, δεν απαιτεί καμία καλωδίωση. Η καταχώρηση των ασύρματων περιφερειακών, όπως και ο βασικός προγραμματισμός, πραγματοποιείται πανεύκολα από τον οδηγό ρυθμίσεων και η επικοινωνία με τη φορητή συσκευή γίνεται αμεσότατα, μέσω της τεχνολογίας Cloud. Όλα αυτά σε συνδυασμό με το πολύ απλό μενού του, ελαχιστοποιούν τον χρόνο και το επίπεδο δυσκολίας για την τοποθέτηση του Serenity.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
· Μέχρι 32 ασύρματες ζώνες & 2 ενσύρματες ζώνες

· Συχνότητα λειτουργίας 868MΗz

· Πάχος μονάδας μόλις 3,5 εκατοστά

· Υποστηρίζει μέχρι 4 υποσυστήματα

· Ενσωματωμένο πληκτρολόγιο αφής

· Δέχεται και ασύρματο LCD πληκτρολόγιο γραφικού περιβάλλοντος με αμφίδρομη επικοινωνία

· Ενσωματωμένος ασύρματος δέκτης αμφίδρομης επικοινωνίας

· Πλήρη γκάμα ασύρματων περιφερειακών με αμφίδρομη επικοινωνία

· Χρήση συστήματος επικοινωνίας μέσω δικτύων GSM/GPRS για αποστολή μηνυμάτων SMS ή σημάτων συναγερμού με CID σε κέντρο λήψης (Μοντέλο SERENITY GSM/GPRS)

· Δυνατότητα απομακρυσμένου χειρισμού μέσω web εφαρμογής ή κινητών & σταθερών τηλεφώνων

· Ενσωματωμένος αναγνώστης RFID (proximity tag) για λειτουργίες Access Control και οικιακού αυτοματισμού

· Προ-εγκατεστημένα φωνητικά μηνύματα και Voice Menu

· Ενσωματωμένο μικρόφωνο και ηχεία με δυνατότητα απομακρυσμένης αμφίδρομης επικοινωνίας

· Διαθέτει εξωτερικό τροφοδοτικό, εσωτερική σειρήνα και επαναφορτιζόμενη ενσωματωμένη μπαταρία

· Σχεδίαση και συμμόρφωση σύμφωνα με τις προδιαγραφές EN50131 Grade 2

INFO
  • ΗΛΚΑ Α.Ε.
  • Τεμπών 14, Αγ. Παρασκευή 153 42
  • τηλ: 210-6071510 | fax: 210-6071599
  • e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | site: www.ilka.gr
digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο των συστημάτων ασφαλείας.