Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
20 Ιουλίου 2016 16:18

Το Security Report στην IFSEC 2016

Το παρόν, το μέλλον και η ουτοπία

Γράφει: Παύλος Κερασίδης
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F05%2F76db577b160d0d4497a19f4d0b6a25c8 XL

Αφήνοντας πίσω το καλοκαίρι της Ελλάδας και τους 40 βαθμούς, μέσα στον Ιούνιο, βρεθήκαμε στο «χειμωνιάτικο» και βροχερό Λονδίνο για την έκθεση IFSEC International 2016. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως εκθέσεις συστημάτων ασφαλείας και το Security Report ήθελε να είναι εκεί για να σας μεταφέρει…

Αφήνοντας πίσω το καλοκαίρι της Ελλάδας και τους 40 βαθμούς, μέσα στον Ιούνιο, βρεθήκαμε στο «χειμωνιάτικο» και βροχερό Λονδίνο για την έκθεση IFSEC International 2016. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως εκθέσεις συστημάτων ασφαλείας και το Security Report ήθελε να είναι εκεί για να σας μεταφέρει τις νέες τάσεις στο χώρο. Στην IFSEC 2016 είδαμε όλες τις μεγάλες εταιρίες στα συστήματα ασφαλείας στο παγκόσμιο χάρτη, συναντήσαμε έλληνες αντιπροσώπους και περπατήσαμε μαζί τους στους διαδρόμους της έκθεσης κάνοντας στάσεις στις εταιρίες που εισάγουν στη χώρα μας, βλέποντας ταυτόχρονα τα προϊόντα που πρόκειται να απασχολήσουν την εγχώρια αγορά.

Τα προϊόντα και τις τεχνολογίες που γνωρίσαμε κατά την επίσκεψή μας στην IFSEC 2016 μπορούμε να τα χωρίσουμε σε τρεις βασικές κατηγορίες. Είδαμε τεχνολογίες και προϊόντα που ήδη ξέρουμε καλά μέσα από τις παρουσιάσεις στο περιοδικό μας. Είδαμε τις αναβαθμίσεις αυτών των τεχνολογιών και τις εξελίξεις τους που πιθανότατα θα απασχολήσουν την εγχώρια αγορά. Τέλος, είδαμε και μια σειρά από εντυπωσιακές τεχνολογίες και προϊόντα που απέχουν από την Ελληνική πραγματικότητα και με τις εφαρμογές που τρέχουν στην καθημερινότητα. Φυσικά, σε μια έκθεση όπως την IFSEC αναζητούμε αυτές τις τάσεις τόσο από ενδιαφέρον τεχνολογικό, αλλά και επειδή ελπίζουμε κάποια στιγμή τις δούμε να εφαρμόζονται και στη χώρα μας.

Κάμερες IP ή κάμερες HD αναλογικής μετάδοσης;

Η «απάντηση» της IFSEC 2016 στο παραπάνω ερώτημα ήταν ξεκάθαρη. Κάμερες IP. Με τον χαμό που έχουν προκαλέσει στην Ελληνική αγορά οι κάμερες HD αναλογικής μετάδοσης θα θεωρούσε κάποιος ότι η διεθνής έκθεση θα ήταν κατακλυσμένη από τα πρωτόκολλα HDTVI, HDCVI και AHD. Σίγουρα υπήρχαν μοντέλα νέων καμερών αναλογικής μετάδοσης HD και όπως θα δούμε παρακάτω, ανακοινώθηκαν πολύ σημαντικές εξελίξεις στα πρωτόκολλα επικοινωνίας, όμως η συντριπτική πλειοψηφία των πρωτοποριακών λύσεων CCTV αφορούσε κάμερες IP. Βασισμένες στο πρωτόκολλο IP οι εταιρίες που συναντήσαμε στην IFSEC 2016 οδηγούν το CCTV σε νέα επαναστατικά μονοπάτια και είναι εμφανές ότι τα βλέμματά τους είναι στραμμένα προς τα εκεί. Ακόμα και η ίδια η Dahua, που έχει κατασκευάσει το HDCVI, στο περίπτερό της δεν ήταν κυρίαρχο το αναλογικό πρότυπο μετάδοσης.

Η παρουσία του UHD στην IFSEC 2016

Μια ακόμα τεχνολογία που θεωρούσαμε ότι θα είναι highlight στην έκθεση IFSEC 2016 ήταν η 4K-UHD. Πράγματι σε πολλά περίπτερα είδαμε καταγραφικά και κάμερες UHD, όμως η γενικότερη παρουσία τους στην έκθεση δεν ήταν η αναμενόμενη. Αρκετοί από τους εκθέτες μας ξεχώρισαν την αξία του UHD/4K, από τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς. Όπως μας είπαν, η αγορά αναζητά λύσεις σε αναλύσεις 1.3-2MP και ουσιαστικά η μεγαλύτερη βάση στην ανάπτυξη νέων τεχνολογικών έχει δοθεί στην βελτίωση της απόδοσης των καμερών σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, την παροχή λύσεων με πολύ-κάμερες (για πανοραμικά και 360ο surround πλάνα), αλλά και την ενσωμάτωση δυνατοτήτων Video Analytics, αξιοποιώντας στο μέγιστο της δυνατότητες της κάμερας.

Οι εξελίξεις στα πρότυπα HD αναλογικής μετάδοσης

Στο περίπτερο της Techpoint είδαμε σημαντικές εξελίξεις για το πρότυπο HDTVI και αντίστοιχα στο περίπτερο της Dahua για το HDCVI. Η Techpoint, ο δημιουργός του HD-TVI έφερε στην IFSEC 2016 πολύ σημαντικά νέα για το πρότυπο. Το HD-TVI φτάνει στην έκδοση 3.0 και πλέον υποστηρίζει αναλύσεις καμερών έως 5MP σε αποστάσεις της τάξης των 500 μέτρων. Ένα ακόμα σημαντικό νέο χαρακτηριστικό που φέρνει η Techpoint είναι ότι τα καταγραφικά με υποστήριξη HD-TVI 3.0 θα υποστηρίζουν πρότυπα αναλογικών HD καμερών 1080p/720p από άλλους κατασκευαστές. Αντίστοιχα ευχάριστα ήταν και τα νέα από την πλευρά της Dahua, για την έκδοση του HD-CVI 3.0, που θα μπορεί να υποστηρίξει αναλύσεις έως 4MP.

Η τεχνολογία IP στην έκθεση IFSEC 2016

Η τεχνολογία IP ήταν το επίκεντρο του CCTV στην διεθνή έκθεση IFSEC 2016. Σε πολλές εταιρίες είδαμε προϊόντα καμερών IP με ενσωματωμένα Video Analytics ώστε να μπορούν οι κάμερες να λειτουργούν αυτόνομα, να «αποφασίζουν» και να φιλτράρουν τις πληροφορίες που δέχονται οι ίδιες τόσο για να καταγράφουν ή να ενεργοποιούν ένα event, όσο και να προωθούν μονάχα το σημαντικό υλικό προς το NVR, βελτιστοποιώντας τη χρήση του δικτύου Ethernet.

Ένα ακόμα προϊόν-παράγωγο της τεχνολογίας IP που είδαμε σε πολλές εταιρίες, είναι οι «πολύ-κάμερες» IP, που ουσιαστικά συνδυάζουν πολλούς φακούς σε ένα προϊόν. Τοποθετώντας σε ένα σώμα πολλαπλούς φακούς Megapixel οι εταιρίες καταφέρνουν να παίρνουν πανοραμικές εικόνες και να καλύπτουν με ένα προϊόν πολύ μεγάλους χώρους. Στη συνέχεια, μέσω Video Analytics είτε στην κάμερα, είτε στο λογισμικό, οι κάμερες μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις για ολόκληρη την περιοχή που σαρώσεις.

Απόδοση σε χαμηλό φωτισμό

Οι περισσότερες και σημαντικότερες εταιρίες στην έκθεση IFSEC 2016 είχαν στραμμένη την προσοχή τους στην υλοποίηση καμερών που αποδίδουν υψηλή ποιότητα εικόνας σε χαμηλό φωτισμό. Στοχεύοντας ακριβώς αυτό που ζητά η αγορά, δηλαδή καθαρή εικόνα σε οποιεσδήποτε συνθήκες, παρουσίασαν κάμερες που αποδίδουν έγχρωμη εικόνα εκεί που παλαιότερα μοντέλα δίνουν ασπρόμαυρη εικόνα και εκεί όπου τα παλαιότερα μοντέλα σταματάνε να δείχνουν, τα καινούργια δίνουν καθαρή ασπρόμαυρη εικόνα. Για τις ανάγκες των επιδείξεων αυτών είδαμε στημένα εντυπωσιακά «εργαστήρια» με σκοτεινούς θαλάμους όπου ο φωτισμός ελεγχόταν χειροκίνητα.

Ενοποίηση συστημάτων και app για φορητές συσκευές

Φυσικά, η έκθεση IFSEC 2016 δεν αφορούσε μονάχα τα συστήματα CCTV. Στα συστήματα συναγερμού είδαμε πολλά νέα προϊόντα βασισμένα σε ασύρματη τεχνολογία και εξαιρετικές νέες εφαρμογές για φορητές συσκευές. Επίσης, μια γενικότερη τάση που επικρατούσε στην έκθεση ήταν η ενοποίηση των συστημάτων παρακολούθησης και συναγερμού, ακόμα και access control. Είδαμε λύσεις με video verification όπου ο συναγερμός στέλνει εικόνα στην εφαρμογή της φορητής συσκευής του χρήστη και λύσεις όπου ο χρήστης μέσα από το σύστημα συναγερμού μπορεί να ελέγξει τα φώτα του σπιτιού, την τηλεόρασή του ή οτιδήποτε άλλο στο σπίτι του!

Η ελληνική παρουσία στην IFSEC 2016

Στην έκθεση IFSEC 2016 με πολύ μεγάλη μας χαρά είδαμε τις ελληνικές εταιρίες Paradox Hellas και Terracom να εκθέτουν τα νέα τους προϊόντα. Και οι δύο αυτές εταιρίες είχαν πραγματικά αξιόλογη συμμετοχή και λύσεις που άξιζαν να κοινοποιηθούν στον παγκόσμιο χάρτη. Παράλληλα, συναντήσαμε πολλές Ελληνικές εταιρίες που είχαν επισκεφτεί την διεθνή έκθεση τόσο για να μιλήσουν με τις εταιρίες που αντιπροσωπεύουν στη χώρα μας, όσο και για να ενημερωθούν για τις νέες τάσεις του χώρου. Πιο αναλυτικά, συναντήσαμε τις εταιρίες Keeper Hellas, Automatic Alarm, Sigma Security και Rakson. Στο YouTube κανάλι του Security Report μπορείτε να δείτε βίντεο από τις συνεντεύξεις που πήραμε τόσο από τους Έλληνες εκπρόσωπους, όσο και από τις εταιρίες που αντιπροσωπεύουν.

Κάπως έτσι κλείνει το μεγάλο κεφάλαιο “IFSEC” για το 2016. Οι γνώσεις και οι εμπειρίες που μας έδωσε ήταν ανεκτίμητες και στο φωτορεπορτάζ που ακολουθεί σας τις μεταφέρουμε.

{gallery}3192{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...