Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
24 Αυγούστου 2016 03:00

H πειρατεία περιορίζεται

Επικίνδυνη κλιμάκωση βίαιων επιθέσεων στη Δυτική Αφρική

Γράφει: Δημήτρης Σταμούλης
0fd4836257f54a94b1cdb37b84c7708b XL 2d178991

Σε ρυθμούς σταθεροποίησης κινούνται οι επιθέσεις πειρατικών ομάδων σε πλοία κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2016, στις θαλάσσιες περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας και του Ινδικού Ωκεανού, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησε η εταιρεία ασφάλειας Dryad Maritime. Πιο συγκεκριμένα, στην περιοχή της ΝΑ Ασίας καταγράφηκαν 34 περιστατικά θαλάσσιου εγκλήματος…

Σε ρυθμούς σταθεροποίησης κινούνται οι επιθέσεις πειρατικών ομάδων σε πλοία κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2016, στις θαλάσσιες περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας και του Ινδικού Ωκεανού, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησε η εταιρεία ασφάλειας Dryad Maritime.

Πιο συγκεκριμένα, στην περιοχή της ΝΑ Ασίας καταγράφηκαν 34 περιστατικά θαλάσσιου εγκλήματος και πειρατείας, κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου της τρέχουσας χρονιάς. Έτσι ο συνολικός απολογισμός για το εξάμηνο ανεβάζει τον αριθμό του κρουσμάτων στα 49. Πρόκειται για μια μείωση της τάξης του 66% για τους πρώτους έξι μήνες σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2015.

Ωστόσο, παρά την παγκόσμια ύφεση που υπάρχει στο φαινόμενο της πειρατείας, η δράση πειρατικών ομάδων στον Κόλπο της Γουινέας και στην θαλάσσια περιοχή των Φιλιππίνων Sulu Sea, συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία, με τους δράστες να έχουν ως κίνητρο κυρίως την απόσπαση λύτρων.

Κόλπος Γουινέας

Ο Κόλπος της Γουινέας, σύμφωνα με την έρευνα της Dryad Maritime, πλέον θεωρείται κατά γενική ομολογία ως η πιο επικίνδυνη περιοχή στον κόσμο για τους ναυτικούς και τα εμπορικά πλοία, ενώ από τον φετινό Απρίλιο ορίστηκε ως Πειρατικά Επικίνδυνη Περιοχή από την Dryad Maritime 2016. Από τότε, η περιοχή χαρακτηρίζεται από τη συνέχιση των υψηλών επιπέδων πειρατείας κατά τη διάρκεια όλου του δεύτερο τριμήνου του τρέχοντος έτος.

Προφανώς, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Απρίλιος του 2016 ήταν ο πιο επικίνδυνος μήνας καθώς καταγράφηκε αριθμός ρεκόρ όσον αφορά τις πειρατικές επιθέσεις με την εκδήλωση 14 περιστατικών που έλαβαν χώρα έξω από το Δέλτα του ποταμού Νίγηρα. Αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών ήταν η απαγωγή δέκα μελών πληρώματος από τρία συνολικά πλοία σε αποστάσεις έως και 110 ναυτικών μιλίων από την ξηρά.

Σχολιάζοντας τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν το πειρατικό φαινόμενο στις θάλασσες του κόσμου, ο Ian Millen, επικεφαλής αξιωματικός επιχειρήσεων της Dryad Maritime παρατήρησε ότι «η εικόνα του χάρτη του θαλάσσιου εγκλήματος κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016 είναι παρόμοια με αυτήν που δημοσιεύσαμε πριν από λίγους μήνες. Σε κάποιες περιοχές συνεχίζουμε να βλέπουμε αξιόλογη πρόοδο όσον αφορά την εφαρμογή αντιπειρατικών μέτρων τα οποία φέρνουν αποτελέσματα και το έγκλημα περιορίζεται αισθητά. Ωστόσο σε κάποιες άλλες περιοχές η βία και οι επιθέσεις πειρατικών ομάδων εξακολουθούν να εκδηλώνονται».

Ο Ian Miller τονίζει επίσης ότι ο Κόλπος της Γουινέας και η θαλάσσια περιοχή Sulu στις Φιλιππίνες εξακολουθούν να ανησυχούν τη διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα, καθώς η δράση πειρατικών συμμοριών αλλά και άλλων τρομοκρατικών θρησκευτικών ομάδων, εντείνεται λαμβάνοντας τη μορφή απαγωγών. Πάντως, προσθέτει ότι η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας είναι πολύ καλύτερη.

Στον Ινδικό Ωκεανό, γινόμαστε μάρτυρες μιας περιόδου αποκλιμάκωσης των πειρατειών. Δεν είναι τυχαίο ότι οι πλοιοκτήτες καθίστανται λιγότερο εξαρτημένοι από υπηρεσίες ένοπλης ασφάλειας ως αποτέλεσμα του μετριασμού των κινδύνων που υπάρχουν.

Πλήγματα στη Σομαλία

Πράγματι, η πειρατεία στη Σομαλία έχει δεχτεί σοβαρά πλήγματα καθώς υπήρξε μια συνολική, κοινή προσέγγιση, συμπεριλαμβανομένων των ναυτικών δυνάμεων, αλλά και των ιδιωτικών ένοπλων φρουρών που εγκατέστησαν πολλές εταιρείες δίπλα στα πληρώματά τους. Αλλά, όπως παρατηρεί το στέλεχος της Dryad Security, «θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί καθώς η κατάσταση στη θάλασσα μπορεί να αλλάξει γρήγορα». Με λίγα λόγια, καλό είναι να αποφύγουμε τον εφησυχασμό και να συνεχίσουμε να επαγρυπνούμε, καθώς εάν αλλάξει η ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή, μπορεί οι Σομαλοί πειρατές να επανέλθουν στο προσκήνιο έστω και σε αποστάσεις πολύ κοντινές στις ακτές της χώρας τους.

Αναφερόμενος σε χώρες που πλήττονται από εμφύλιες διαμάχες και ανθρωπιστικές κρίσεις, όπως οι χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο Θάλασσα – Λιβύη και Συρία – καθώς και η Υεμένη, ο Ian Miller τονίζει ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο διάφοροι που φιλοδοξούν να συγκροτήσουν πειρατικές συμμορίες να βρουν ευήκοα ώτα από απελπισμένους ανθρώπους. Και για αυτό το λόγο, η Dryad Maritime καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να δυναμώσουν τις προσπάθειές τους ώστε να περιοριστούν τα προβλήματα ακραίας φτώχειας και μετανάστευσης, που με τη σειρά τους, τροφοδοτούν την αβεβαιότητα και το φόβο επανεμφάνισης μαζικά στο προσκήνιο των θαλάσσιων μεταφορών του φαινόμενου της πειρατείας.

{gallery}3289{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...