Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2016 | 03:22

Hikvision Turbo HD 3.0

Η νέα επανάσταση στο CCTV είναι ΕΔΩ!

Τα νέα καταγραφικά της Hikvision βασίζονται στην «φρέσκια» τεχνολογία Turbo HD 3.0 και μέσω μιας σειράς πρωτοποριακών χαρακτηριστικών έρχονται να ταράξουν για τα καλά τον χώρο των συστημάτων ασφαλείας! Υποστήριξη υψηλότερων αναλύσεων, αποθήκευση υλικού σε μικρότερα αρχεία με νέο πρότυπο συμπίεσης, τρι-υβριδική λειτουργία για συνδυασμό καμερών HD-TVI, αναλογικών και IP...
Γράφτηκε από: Παύλος Κερασίδης

Τα νέα καταγραφικά της Hikvision βασίζονται στην «φρέσκια» τεχνολογία Turbo HD 3.0 και μέσω μιας σειράς πρωτοποριακών χαρακτηριστικών έρχονται να ταράξουν για τα καλά τον χώρο των συστημάτων ασφαλείας! Υποστήριξη υψηλότερων αναλύσεων, αποθήκευση υλικού σε μικρότερα αρχεία με νέο πρότυπο συμπίεσης, τρι-υβριδική λειτουργία για συνδυασμό καμερών HD-TVI, αναλογικών και IP, μεγαλύτερο μήκος καλωδίωσης για τις κάμερες και video analytics, είναι τα κυριότερα νέα χαρακτηριστικά των Turbo HD 3.0 καταγραφικών. Για τις ανάγκες του άρθρου λάβαμε το καταγραφικό DS-7216 HUHI-F2/N, δύο κάμερες HDTVI και μια κάμερα IP fisheye. Πέρα από την ποιότητα εικόνας των νέων καμερών μας εντυπωσίασε η ενσωμάτωση των video analytics της IP κάμερας, όπως και γενικότερα ο συνδυασμός των διαφορετικών τύπων καμερών στο ίδιο σύστημα. Πολύ εύστοχα γράφει η Hikvision για τη νέα τεχνολογία Turbo HD 3.0 “μην αλλάξεις δίκτυο CCTV… τούρμπισέ το!».

Στην IFSEC 2016 στο Λονδίνο είχαμε γνωρίσει για πρώτη φορά τις «αρετές» του νέου προτύπου HDTVI 3.0. Λίγο καιρό μετά, έχουμε στα χέρια μας τα πρώτα μοντέλα που βασίζονται στο νέο πρότυπο και αλλάζουν σημαντικά το τοπίο στα συστήματα CCTV. Η Hikvision, πάντα πρωτοπόρος στα συστήματα παρακολούθησης, λανσάρει τα μοντέλα Turbo HD 3.0 που βασιζόμενα στο HDTVI 3.0 εκτοξεύσουν τις δυνατότητές τους (εικόνα 1). Τα χαρακτηριστικά που φέρνει η σειρά καταγραφικών Turbo HD 3.0 αφορούν μικρές ή μεγάλες εγκαταστάσεις και είναι απόλυτα πρακτικά. Τα βασικότερα είναι τα παρακάτω:

- Υψηλότερες αναλύσεις. Υποστήριξη καμερών HDTVI έως 5MP και έξοδος HDMI 4K.

- Υποστηρίζει διπλάσιο μήκος καλωδίωσης για τις κάμερες HDTVI σε σχέση με τα προηγούμενα μοντέλα (εικόνα 2). Συγκεκριμένα, για ανάλυση 720P η απόσταση φτάνει τα 1200 μέτρα με καλώδιο RG6 και 500 μέτρα με καλώδιο UTP, ενώ για ανάλυση 1080p ως 800 μέτρα με καλώδιο RG6 και 400 μέτρα με καλώδιο UTP (για τη μετάδοση μέσω καλωδίου UTP απαιτούνται baluns).

- Τρι-υβριδική λειτουργία με υποστήριξη HDTVI και αναλογικών καμερών, καθώς και IP καμερών σε ανάλυση ως 4MP σε επιλεγμένα μοντέλα.

- Συμπίεση H.264+ για εξοικονόμηση ως και 50% στο bitrate (εικόνα 3).

Το πανίσχυρο νέο καταγραφικό Turbo HD 3.0

Για τη δοκιμή της νέας σειράς Turbo HD 3.0 λάβαμε το καταγραφικό DS-7216 HUHI-F2/N που υποστηρίζει συνολικά 18 κάμερες, εκ των οποίων οι 16 είναι αναλογικής σύνδεσης BNC (εικόνα 4) και οι 2 είναι IP. Στις συνδέσεις BNC μπορούν να συνδεθούν αναλογικές κάμερες και κάμερες HDTVI ανάλυσης έως 5MP. Οι κάμερες IP μπορούν να είναι ανάλυσης έως 4MP (εικόνα 5). Αξιοποιώντας πλήρως την υψηλή ανάλυση των καμερών ακόμα και στην επίβλεψη, το καταγραφικό παρέχει έξοδο HDMI 4K.

Το καταγραφικό διαθέτει αμέτρητες δυνατότητες αξιοποίησης της 1xGbps θύρας Ethernet τόσο για επίβλεψη, όσο και για καταγραφή. Υποστηρίζει πολλαπλές υπηρεσίες DDNS (συμπεριλαμβάνοντας την DDNS υπηρεσία της Hikvision), λειτουργία UPnP για απομακρυσμένη πρόσβαση χωρίς την ανάγκη ρυθμίσεων port forwarding στον Router, αλλά και cloud P2P για πρόσβαση απλά με τη σάρωση ενός QR code.

Ένα σημείο που αξίζει οπωσδήποτε την προσοχή μας είναι η δυνατότητα αποθήκευσης των εγγραφών του καταγραφικού σε Cloud Storage (εικόνα 6). Υποστηρίζοντας αποθήκευση του sub-stream στις υπηρεσίες Dropbox, OneDrive και GoogleDrive, διασφαλίζει ότι οι εγγραφές δεν μπορούν να χαθούν σε περίπτωση που κλαπεί το καταγραφικό. Για την πρόσβαση στην υπηρεσία Cloud (εισαγωγή κωδικών πρόσβασης) ο χρήστης σκανάρει ένα QR code με το κινητό του.

Μια ακόμα σημαντική δυνατότητα του καταγραφικού όσον αφορά την απομακρυσμένη παρακολούθηση εγγραφών, είναι η επιλογή εγγραφής του Main Stream και του Sub Stream ταυτόχρονα (εικόνα 7). Με αυτόν τον τρόπο ο χρήστης τοπικά μπορεί να παρακολουθεί το Main Stream για τις αναπαραγωγές, ενώ απομακρυσμένα μπορεί να παρακολουθεί το Sub Stream όταν δεν υπάρχει καλή σύνδεση internet.

Κάμερες Turbo HD 3.0

Για τη δοκιμή είχαμε στη διάθεσή μας τρεις διαφορετικές κάμερες. H DS-2CE16F7T-IT3Z είναι τύπου bullet και υποστηρίζει ανάλυση 3MP καταρρίπτοντας το όριο της ανάλυσης 1080p που είχαμε μέχρι τώρα στην αναλογική HD μετάδοση (εικόνα 8). Πέρα από την υψηλή της ανάλυση, η κάμερα διαθέτει τηλεχειριζόμενο φακό motorized zoom για πλήρη απομακρυσμένο έλεγχο. Αντίστοιχα, τηλεχειριζόμενο φακό motorized zoom διαθέτει και η αντιβανδαλιστική, dome κάμερα DS-2CE56D7T-VPIT3Z, ανάλυσης 1080p. Ο χειρισμός των καμερών μπορεί να γίνει μέσω της επιλογής PTZ Control στο αρχικό παράθυρο προεπισκόπησης του καταγραφικού (εικόνα 9). Η απομακρυσμένη δυνατότητα ζουμ και εστίασης των καμερών αναλογικής μετάδοσης HD, μπορεί να φανεί εξαιρετικά χρήσιμη στον τεχνικό συντήρησης του CCTV δικτύου. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο χειρισμός PTZ δεν απαιτεί επιπλέον καλώδιο για την μετάδοση των σημάτων τηλεμετρίας. O έλεγχος PTZ μπορεί να γίνει μέσα από το καλώδιο του σήματος με χρήση που πρωτοκόλλου HIKVISION-C (Coaxitron).

Δικτυακή κάμερα Fisheye

Πέρα από τις κάμερες Turbo HD 3.0 στο καταγραφικό συνδέσαμε και μια κάμερα IP fisheye (συνολικά υποστηρίζει 2 κάμερες). Η αναγνώριση της κάμερας από το καταγραφικό ήταν πολύ απλή και άμεσα είχαμε εικόνα (εικόνα 10). Η προβολή και η καταγραφή της fisheye γίνεται χωρίς το dewarp της εικόνας (δηλαδή φαίνεται σφαιρική), όμως μέσα από το λογισμικό iVMS-4200, απευθείας μέσα από το καταγραφικό, ο χρήστης μπορεί να διαχειριστεί την εικόνας της fisheye μέσω πολλαπλών παραθύρων (εικόνα 11)! Η εξαιρετική αυτή δυνατότητα δίνει την επιλογή στον χρήστη να αξιοποιήσει τα μέγιστα του αναλογικού και του IP κόσμου.

Video Analytics

Το Turbo HD 3.0 καταγραφικό ενσωματώνει Video Analytics τα οποία είναι διαφορετικά ανάλογα τον τύπο κάμερας. Για παράδειγμα, εάν είναι συνδεδεμένη η κάμερα αναγνώρισης πινακίδων της Hikvision, το καταγραφικό δίνει δυνατότητα ρύθμισης και διαχείρισης του video analytics της κάμερας απευθείας από το μενού του (εικόνα 12)! Στις επιλογές Video Analytics συναντάμε Καταμέτρηση Ατόμων, Line Crossing, Αναγνώριση Αυτοκινήτου, Απομάκρυνση Αντικειμένου κ.ά.

Κλείνοντας

Η νέα τεχνολογία Turbo HD 3.0 της Hikvision μέσα από το καταγραφικό DS-7216 HUHI-F2/N ξεδιπλώνει πρωτοποριακές δυνατότητες που είναι πρακτικές και άμεσα εφαρμόσιμες σε μικρές ή μεγάλες εφαρμογές. Οπωσδήποτε, τα κυριότερα χαρακτηριστικά της τεχνολογίας είναι η δυνατότητα χρήσης καμερών υψηλής ανάλυσης έως 5MP και η αύξηση του μήκους του ομοαξονικού καλωδίου. Παράλληλα όμως, δυνατότητες όπως η συμπίεση H.264+ που μειώνει τον όγκο των αρχείων καταγραφής, αλλά και η τρι-υβριδική λειτουργία που επιτρέπει την χρήση προηγμένων IP καμερών, κάνουν την νέα σειρά Turbo HD 3.0 ακόμα πιο ελκυστική!

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
Τεχνολογία: Turbo HD 3.0
Συμπίεση: H.264, H.264+ & Dual-stream video compression
Υποστήριξη καμερών: HD-TVI, IPC, AHD, analog
Έξοδος: HDMI ανάλυσης 4K / VGA
Είσοδοι BNC: 16
Ανάλυση HD-TVI: έως 5MP
Υποστήριξη IP: 2x κάμερες 4MP
Ethernet: 1Gbps
Δικτυακά Πρωτόκολλα: Cloud, P2P, DDNS, UPnP, ONVIF, κ.α.
HDD: 1 SATA έως 6ΤΒ
USB: 1x USB 2.0 / 1x USB 3.0
Alarm in/out: 4in/4out
INFO
  • ΗΛΚΑ Α.Ε.
  • Τεμπών 14, Αγ. Παρασκευή 153 42
  • τηλ: 210-6071510 | fax: 210-6071599
  • e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | site: www.ilka.gr
digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο των συστημάτων ασφαλείας.