Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
21 Δεκεμβρίου 2016 19:54

Τα drones στην υπηρεσία της κοινωνίας

Γράφει: Σωτήρης Χατζηστρατής
ff5e2e2294527ee7a55e1189ac815279 XL 19dd70a8

Οι παραδοσιακές μέθοδοι επιτήρησης περιορίζονται συνήθως από την στατική φύση της κάμερας, που ελέγχεται συνήθως χειροκίνητα ή είναι σταθερά τοποθετημένη σε κάποια βάση ή άλλο σημείο στήριξης. Η εναέρια επιτήρηση μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση ενός ελικοπτέρου, όμως αυτή η μέθοδος κοστίζει πολύ, παρά το γεγονός ότι προσφέρει …

Οι παραδοσιακές μέθοδοι επιτήρησης περιορίζονται συνήθως από την στατική φύση της κάμερας, που ελέγχεται συνήθως χειροκίνητα ή είναι σταθερά τοποθετημένη σε κάποια βάση ή άλλο σημείο στήριξης. Η εναέρια επιτήρηση μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση ενός ελικοπτέρου, όμως αυτή η μέθοδος κοστίζει πολύ, παρά το γεγονός ότι προσφέρει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Τα μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα προσφέρουν την ιδανική λύση στα προβλήματα και στους περιορισμούς που αντιμετωπίζουν άλλες μέθοδοι επιτήρησης. Η επιτήρηση με τη βοήθεια των drones δίνει μία ευκολότερη, ταχύτερη και φθηνότερη μέθοδο συλλογής δεδομένων, ενώ προσφέρει επίσης και άλλα βασικά πλεονεκτήματα. Τα drones μπορούν να εισχωρήσουν σε στενούς και περιορισμένους χώρους, παράγουν ελάχιστο θόρυβο, και μπορούν να εξοπλιστούν με κάμερες νυχτερινής όρασης και θερμικούς αισθητήρες, που τους επιτρέπουν να καταγράψουν εικόνες που δεν μπορεί να δει ο ανθρώπινος οφθαλμός.

Η επιτήρηση και καταγραφή της κυκλοφορίας είναι απαραίτητη για τη συλλογή δεδομένων που παρέχουν μία λεπτομερή περιγραφή της χρήσης και της απόδοσης των οδικών δικτύων. Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι συλλογής κυκλοφοριακών δεδομένων: παρατηρώντας την κυκλοφορία των δρόμων οπτικά με το μάτι ή με τη χρήση ηλεκτρονικού εξοπλισμού που παρατηρεί τους δρόμους σε συγκεκριμένες στιγμές. Τα δεδομένα που συλλέγονται με την παρατήρηση της κυκλοφορίας χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη της οδικής ασφάλειας, της απόδοσης και της συντήρησης των δρόμων.

Πολλές υπηρεσίες ελέγχου και επιτήρησης της κυκλοφορίας χρησιμοποιούν ελικόπτερα για να έχουν εναέρια εικόνα της κίνησης των δρόμων ή χρησιμοποιούν σταθερές κάμερες πάνω από αυτούς. Και οι δύο μέθοδοι εξυπηρετούν ένα συγκεκριμένο σκοπό και μόνο, αφού οι κάμερες δύσκολα μπορούν να μετακινηθούν αποδοτικά στον χώρο, ενώ η χρήση ελικοπτέρων είναι πολύ ακριβή για τη συνεχή και επαναλαμβανόμενη παρατήρηση των οδών.

Τα drones εναέριας παρατήρησης προσφέρουν μία πιο αποτελεσματική και οικονομική εναλλακτική λύση για τα ελικόπτερα και τις στατικές κάμερες. Τα drones προσφέρουν αρκετά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις παραδοσιακές μεθόδους παρατήρησης της κυκλοφορίας: Πλοηγούνται με τη βοήθεια σημείων αναφοράς, πράγμα που τους επιτρέπει να πραγματοποιήσουν προγραμματιζόμενες πτήσεις σε συγκεκριμένες επαναλαμβανόμενες πορείες. Μπορούν επίσης να προγραμματιστούν να πετάνε πάνω από συγκεκριμένους δρόμους και υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Τα μη επανδρωμένα εναέρια είναι επίσης σημαντικά φθηνότερα από τα ελικόπτερα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να χρησιμοποιούνται συχνότερα, αυξάνοντας τη συνολική απόδοση της κυκλοφοριακής επιτήρησης.

Χρήση των drones σε αστυνομικές επιχειρήσεις

Οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας είναι εξειδικευμένες και εκπαιδευμένες να επιχειρούν σε περιβάλλοντα υψηλού κινδύνου, όπως η διάσωση ομήρων. Τα μέλη των δυνάμεων αυτών φέρουν θωράκιση και συχνά ειδικό εξοπλισμό και όπλα, ενώ όπου είναι δυνατόν υποστηρίζονται επίσης και από εναέρια μέσα.

Η εναέρια υποστήριξη είναι απαραίτητη στις επιχειρήσεις των ειδικών αστυνομικών δυνάμεων, καθώς διευκολύνει την τακτική εφαρμογή των πληροφοριών που έρχονται από διάφορες πλευρές. Η υποστήριξη αυτή παρέχεται παραδοσιακά από ελικόπτερα. Ωστόσο, το κύριο πρόβλημα με τα ελικόπτερα είναι ότι δεν σταθμεύουν συνήθως σε αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές, και έτσι αυξάνεται ο χρόνος απόκρισης μίας επιχείρησης, αφού οι μονάδες πρέπει να περιμένουν την άφιξη τους για να αναπτυχθούν. Τα ελικόπτερα προκαλούν επίσης πολύ θόρυβο και η χρήση τους κοστίζει πολύ, ενώ για τις πτήσεις τους απαιτείται η διάθεση εξειδικευμένων επαγγελματιών.

Τα drones προσφέρουν μία ασφαλή και οικονομική εναλλακτική μέθοδο στα ελικόπτερα. Τα μη επανδρωμένα αυτά αεροσκάφη μπορούν αναπτυχθούν άμεσα όταν χρειαστεί η βοήθεια τους, κοστίζουν πολύ λιγότερο από ένα ελικόπτερο, και παράγουν πολύ χαμηλότερα επίπεδα θορύβου, έτσι είναι κατάλληλα για να χρησιμοποιηθούν σε ευαίσθητες αποστολές. Τα πλεονεκτήματα αυτά επιτρέπουν στα drones να χρησιμοποιούνται συχνότερα από τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας, προσφέροντας μεγαλύτερη ασφάλεια στα μέλη των ομάδων αυτών, αλλά και στους πολίτες.

Τα drones στην έρευνα και διάσωση

Η γρήγορη αντίδραση και ο ταχύς εντοπισμός ατόμων που κινδυνεύουν είναι ο βασικότερος παράγοντας επιτυχίας μίας αποστολής έρευνας και διάσωσης. Η χρήση παραδοσιακών εναέριων μέσων, αεροσκαφών και ελικοπτέρων, είναι μεν αποτελεσματική αλλά έχει και ιδιαίτερα μεγάλο κόστος, Τα ελικόπτερα και αεροσκάφη δεν μπορούν επίσης να αναπτυχθούν εύκολα σε περιοχές που δεν έχουν τη δυνατότητα εύκολων ελιγμών ή να εισχωρήσουν σε ερείπια, σε εγκαταλελειμμένα κτήρια, σε απρόσιτες χαράδρες και γκρεμούς. Η εναλλακτική λύση σε αυτές τις περιπτώσεις ακούει στο όνομα drone. Το μη επανδρωμένο αυτό εναέριο μέσον μπορεί να μπει ή να πλησιάσει πολύ κοντά σε ένα ερειπωμένο κτήριο, σε ένα κτήριο που φλέγεται (εφόσον είναι κατασκευασμένο να αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες), σε μία απρόσιτη χαράδρα, και να εντοπίσει με τις κάμερες των υπέρυθρων ακτινών ή του ορατού φάσματος, τα άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο. Τα drones βέβαια δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν τα ίδια την διάσωση, αλλά προσφέρουν στους υπεύθυνος τις κατάλληλες πληροφορίες για τα σημεία που πρέπει να αποσταλούν οι ομάδες διάσωσης ή τους δρόμους διαφυγής από ένα φλεγόμενο κτήριο, ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την αποστολή υλικού διάσωσης (για παράδειγμα σωσίβια) στα άτομα που κινδυνεύουν.

Καταπολέμηση της λαθροθηρίας και έγκαιρη ενημέρωση για δασικές πυρκαγιές

Η λαθροθηρία είναι το παράνομο κυνήγι, αιχμαλώτιση ή φόνευση άγριων ζώων, ενώ στην έννοια συμπεριλαμβάνεται το κυνήγι χωρίς άδεια, το κυνήγι σε μη επιτρεπόμενες περιοχές, και το κυνήγι με παράνομες μεθόδους. Η λαθροθηρία συναντάται επίσης συχνά σε προστατευόμενες περιοχές, πάρκα και οικοσυστήματα, πράγμα που καθιστά δύσκολο τον έλεγχο και την επιτήρηση αυτών των περιοχών. Τα drones είναι μία ιδανική λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν άλλες μέθοδοι καταπολέμησης της λαθροθηρίας. Τα εναέρια αυτά μέσα μπορούν να καλύπτουν μεγάλες περιοχές με πολύ μικρό κόστος και μπορούν να αναπτυχθούν πολύ γρήγορα στην περιοχή, ενώ ο χαμηλός θόρυβος που παράγουν δεν ενοχλεί τα ζώα, ούτε προειδοποιεί τους λαθροθήρες για την παρουσία τους. Τα drones μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε αυτές τις εκτάσεις και για την έγκαιρη ενημέρωση για την έναρξη πυρκαγιών και για τον πιθανό εντοπισμό εμπρηστών σε μία δασική περιοχή, ενώ μπορούν να δώσουν πολύτιμες πληροφορίες στις πυροσβεστικές δυνάμεις για την καταπολέμηση μίας πυρκαγιάς.

Προσωπική ασφάλεια

Παρά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο που να επιτρέπει τη χρήση των drones σε συστήματα προσωπικής ασφάλειας, τα μέσα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την εξουδετέρωση εισβολέων ή εγκληματιών όταν έχει ενεργοποιηθεί ένας συναγερμός. Στις ΗΠΑ έχει ήδη πραγματοποιηθεί επίδειξη ενός drone που ήταν εξοπλισμένο με ένα stun gun (Συσκευή αυτοάμυνας ηλεκτρικής εκκένωσης) το οποίο χρησιμοποιήθηκε από τον χειριστή του για να εξουδετερώσει έναν «εισβολέα» με 80.000 βολτ ηλεκτρικής τάσης.

Χρήση στην αγροτική παραγωγή

Με τη βοήθεια εξειδικευμένων drone οι αγρότες μπορούν να ψεκάσουν με φυτοφάρμακα συγκεκριμένα φυτά που έχουν ανάγκη, κι όχι όλο χωράφι, μειώνοντας τη ζημιά στο περιβάλλον και μειώνοντας το κόστος. Οι κάμερες υπερύθρων μπορούν επίσης να εντοπίσουν τα υγιή φυτά και αυτά που έχουν προσβληθεί από διάφορους μύκητες.

{gallery}3707{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...