Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2017 | 17:32

Dialers για συστήματα συναγερμού

Σε ένα τυπικό σύστημα συναγερμού η ενεργοποίηση της κεντρικής μονάδας από το σήμα ενός αισθητήρα σημαίνει την παραγωγή ενός ισχυρού ηχητικού σήματος μέσω μίας σειρήνας, αλλά και φωτεινών σημάτων μέσω κάποιου φάρου φωτεινής προειδοποίησης. Το ηχητικό σήμα από τις σειρήνες όμως δεν είναι πάντα αρκετό για να ειδοποιηθούν οι περίοικοι, ενώ συχνά το σύστημα...
Γράφτηκε από: Σωτήρης Χατζηστρατής

Σε ένα τυπικό σύστημα συναγερμού η ενεργοποίηση της κεντρικής μονάδας από το σήμα ενός αισθητήρα σημαίνει την παραγωγή ενός ισχυρού ηχητικού σήματος μέσω μίας σειρήνας, αλλά και φωτεινών σημάτων μέσω κάποιου φάρου φωτεινής προειδοποίησης. Το ηχητικό σήμα από τις σειρήνες όμως δεν είναι πάντα αρκετό για να ειδοποιηθούν οι περίοικοι, ενώ συχνά το σύστημα συναγερμού επιβλέπει μία απομακρυσμένη περιοχή που δεν γειτνιάζει με κατοικίες ή τόπους όπου συχνάζουν άτομα. Έτσι εμφανίστηκε η ανάγκη εναλλακτικού τρόπου ειδοποίησης των υπεύθυνων αυτών των εγκαταστάσεων.

Η λύση που δόθηκε ήταν η δημιουργία ειδικών συσκευών, που ονομάζονται τηλεφωνητές (dialers), οι οποίοι συνδέονται στο ενσύρματο ή ασύρματο τηλεφωνικό δίκτυο και σε περίπτωση συναγερμού διεγείρονται από το σήμα της κεντρικής μονάδας και καλούν συγκεκριμένους τηλεφωνικούς αριθμούς. Οι τηλεφωνικοί αυτοί αριθμοί καταχωρίζονται από τον διαχειριστή / ιδιοκτήτη του συστήματος και είναι συνήθως της εταιρείας φύλαξης που έχει αναλάβει την επίβλεψη του συστήματος σε 24ωρη βάση, του ιδιοκτήτη ή/και εναλλακτικά ο τηλεφωνικός αριθμός ενός έμπιστου ατόμου για την περίπτωση που ο ιδιοκτήτης της εγκατάστασης δεν είναι διαθέσιμος. Οι τηλεφωνητές μεταδίδουν συνήθως στα προκαθορισμένα τηλέφωνα ένα ηχογραφημένο μήνυμα που δίνει πληροφορίες για το συμβάν. Οι τηλεφωνητές είναι είτε ενσωματωμένοι στην κεντρική μονάδα ελέγχου του συστήματος συναγερμού ή διατίθενται ως ξεχωριστές συσκευές.

Μία πιο εξελιγμένη μέθοδος ειδοποίησης είναι με τη βοήθεια των κωδικοποιητών, οι οποίοι δεν στέλνουν φωνητικά/ηχητικά μηνύματα, αλλά κωδικοποιημένα σήματα σε κέντρα λήψης σημάτων (ΚΛΣ), που ανήκουν σε εταιρείες παροχής υπηρεσιών ασφαλείας και διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό. Όταν το κέντρο λήψης σημάτων λάβει το κωδικοποιημένο σήμα που σηματοδοτεί κάποιο έκτακτο συμβάν, πρέπει να ειδοποιήσει τους ενδιαφερόμενους ή και άλλες υπηρεσίες, όπως την αστυνομία, την πυροσβεστική, κλπ. Ένα πλεονέκτημα των κωδικοποιητών είναι η μεγάλη ταχύτητα αποστολής των σημάτων προς το κέντρο λήψης, ενώ ταυτόχρονα παρέχουν επιπρόσθετες πληροφορίες - όπως ποιες ζώνες του συναγερμού έχουν παραβιαστεί, ποιοι κωδικοί χρηστών ενεργοποιούν ή απενεργοποιούν το σύστημα συναγερμού και πότε - ενώ έχουν και τη δυνατότητα ελέγχου της σύνδεσης σε πολύ μικρά διαστήματα.

Η επικοινωνία των τηλεφωνητών και των κωδικοποιητών με τους προκαθορισμένους τηλεφωνικούς αριθμούς και τους ενδιαφερόμενους γίνεται είτε μέσω του δικτύου σταθερής τηλεφωνίας PSTN, είτε μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας GSM, είτε μέσω internet. Συχνά υποστηρίζονται πολλαπλοί τρόποι επικοινωνίας.

Μέσω σταθερής τηλεφωνικής γραμμής: Χρησιμοποιείται μία σταθερή τηλεφωνική γραμμή τηλέφωνο για την σύνδεση και την επικοινωνία με το κέντρο ελέγχου όταν ενεργοποιείται ο συναγερμός. Για το σκοπό αυτό, το σύνολο σχεδόν των συστημάτων συναγερμού διαθέτουν ενσωματωμένο τηλεφωνητή (dialer).

Μέσω δικτύου Κινητής Τηλεφωνίας: Στην περίπτωση αυτή, το κέντρο χρησιμοποιεί το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας για να επικοινωνεί με το κέντρο ελέγχου όταν ενεργοποιείται ο συναγερμός. Είναι δυνατή επίσης η αποστολή εντολών στο σύστημα συναγερμού μέσω κλήσεων ή μηνυμάτων SMS, για την όπλιση ή την αφόπλιση του, ή για τον έλεγχο των εξόδων του. Η σύνδεση GSM από ένα κέντρο συνήθως χρησιμοποιείται ως εφεδρική. Αν για κάποιον λόγο υπάρχει διακοπή της σύνδεσης μέσω του σταθερού δικτύου ή αν οι τηλεφωνικές γραμμές έχουν κοπεί με δολιοφθορά, ο πίνακας ελέγχου του συναγερμού το αναγνωρίζει αυτόματα και χρησιμοποιεί τη σύνδεση GSM. Πλεονέκτημα της επικοινωνίας μέσω GSM αποτελεί το γεγονός ότι είναι γρηγορότερη από τη σύνδεση ενός σταθερού δικτύου.

Μέσω internet: Σε αυτήν την περίπτωση ο πίνακας επικοινωνεί μόνιμα με το κέντρο ελέγχου μέσω internet. Η ευρυζωνική σύνδεση είναι σε θέση να κοινοποιεί στο κέντρο παρακολούθησης τα συμβάντα σε κλάσμα του χρόνου που απαιτείται για την κοινοποίηση μέσω της σύνδεσης σταθερής τηλεφωνίας. Επίσης λόγω ότι η επικοινωνία είναι διαρκής, οποιαδήποτε δυσλειτουργία στην επικοινωνία είναι άμεσα ανιχνεύσιμη.

digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο των συστημάτων ασφαλείας.