Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
18 Ιανουαρίου 2017 18:33

5 τάσεις στην «έξυπνη» τεχνολογία ασφάλειας που ενεργοποιεί το ΙοΤ

Γράφει: Δημήτρης Σταμούλης
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F05%2Fc1f40f2fc0051907e417d36ab482a038 XL

Η μεγάλη μείωση στα μεγέθη των υπολογιστικών τσιπς, η εκθετική αύξηση στην ισχύ των επεξεργαστών και οι βελτιώσεις στις ευρυζωνικές ταχύτητες έχουν προσδώσει μια σημαντική ώθηση στην καινοτομία όσον αφορά στον κλάδο της ασφάλειας. Ωστόσο νέοι κίνδυνοι προκύπτουν από τις νέες δυνατότητες.

Η μεγάλη μείωση στα μεγέθη των υπολογιστικών τσιπς, η εκθετική αύξηση στην ισχύ των επεξεργαστών και οι βελτιώσεις στις ευρυζωνικές ταχύτητες έχουν προσδώσει μια σημαντική ώθηση στην καινοτομία όσον αφορά στον κλάδο της ασφάλειας. Ωστόσο νέοι κίνδυνοι προκύπτουν από τις νέες δυνατότητες.

Η «έξυπνη» τεχνολογία και το διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT) φέρνουν μαζικά πλέον στα σπίτια τις τεχνολογίες βιντεοεπιτήρησης, ηλεκτρονικού ελέγχου πρόσβασης και ψηφιακών συναγερμών και πυρανίχνευσης.

Αλλά εάν οι μη επανδρωμένες ιπτάμενες συσκευές, γνωστές και ως drones, η τεχνολογία απομακρυσμένης παρακολούθησης και τα ενοποιημένα συστήματα ασφάλειας προσφέρουν νέες δυνατότητες και ευκαιρίες για την ενίσχυση της αγοράς του security, το ίδιο ισχύει και για τους εγκληματίες και τους τρομοκράτες που μπορούν να αξιοποιήσουν προς όφελός τους τα «όπλα» της νέας τεχνολογίας.

Και όσο περισσότερες νέες συσκευές διασυνδέονται στο διαδίκτυο αλλά και μεταξύ τους στον «κόσμο» του ίντερνετ των πραγμάτων, οι φορείς εγκληματικών κυβερνοεπιθέσεων επίσης πολλαπλασιάζονται.

Στη συνέχεια, εξετάζουμε τις επιπτώσεις που έχουν στον τομέα της ασφάλειας ορισμένες από νέες καινοτομίες IoT και έξυπνης τεχνολογίας.

1. Drones, έξυπνες «μπάλες» και εικονική πραγματικότητα: Η βιντεοεπιτήρηση κινείται πέρα από τις κλασικές dome κάμερες και τα παραδοσιακά control rooms.

Η συσκευή Sensorsphere, η οποία παρουσιάστηκε στην τελευταία έκθεση καταναλωτικών ηλεκτρονικών συσκευών CES 2016 στο Λας Βέγκας, είναι μια σφαιρική κάμερα παρακολούθησης για την λιανική αγορά, η οποία μπορεί και κινείται χάρη στην μετατόπιση του κέντρου βάρους της.

Μπορεί να ελεγχθεί από απόσταση μέσω smartphone και αυτή η δυνατότητα μετακίνησής της κατά βούληση του χρήστη μπορεί να αποφέρει μεγάλη εξοικονόμηση σε συσκευές και κάμερες ασφαλείας καθώς δεν απαιτούνται επιπλέον συσκευές σε κάθε δωμάτιο ή εσωτερικό χώρο κτιρίου. Βέβαια και σε αυτή την περίπτωση, εάν ο υπό επιτήρηση χώρος ή οικία εκτείνεται σε διαφορετικά επίπεδα, ο χρήστης θα πρέπει να έχει στη διάθεσή του δύο ή και περισσότερες Sensorspheres.

Η εταιρεία LG παρουσίασε κι αυτή τη δική της σφαιρική κάμερα κατά τη διάρκεια του Mobile World Congress (MWC) που έλαβε χώρα τον Φεβρουάριο του 2016. Πρόκειται για την Magic Bot Ball, που κινείται επίσης μέσω smartphone και μπορεί να επιτηρεί χώρους που εκτείνονται σε ένα επίπεδο.

Από την άλλη, μια πραγματική επανάσταση συντελείται στην παρακολούθηση από αέρος, καθώς τα drones που έχουν κατακλύσει την παγκόσμια αλλά εσχάτως και την ελληνική αγορά των gadget, με τις κάμερες που φέρουν ενσωματωμένες, μπορούν να μεταδίδουν live εικόνες από όποιο ύψος επιθυμεί ο χρήστης και πάντα βέβαια ανάλογα με τις προδιαγραφές της συσκευής.

Η ολοένα αυξανόμενη εξάπλωση και χρήση τους έχουν οδηγήσει τις αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά της Ελλάδας, να θεσπίσουν τις νέες προϋποθέσεις χρήσης τους. Μάλιστα στη χώρα μας, τον περασμένο Οκτώβριο δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ ο Κανονισμός πτήσεων Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAS) όπως εγκρίθηκε με την απόφαση Δ/ΥΠΑ/21860/1422 της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Με τον Κανονισμό καθορίζονται για πρώτη φορά οι όροι και οι προϋποθέσεις για την εκτέλεση πτήσεων των Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών ΣμηΕΑ, ελεύθερων ή προσδεδεμένων στο ΑΤΗΙΝΑΙ FIR / HELLAS UIR. Oι ρυθμίσεις του Κανονισμού, οι οποίες τίθενται σε ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2017, αφορούν σε όλες τις κατηγορίες Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών – ΣμηΕΑ όπως καθορίζονται σε αυτόν.

Μια άλλη πρωτοπόρος εταιρεία στο χώρο των καμερών για drones, η ImmerVision, παρουσίασε στην έκθεση MWC μια κάμερα ευρείας λήψης 360 μοιρών, την «panomorph». Τα βίντεο που λαμβάνει η κάμερα αυτή μπορούν να ειδωθούν ή να διαμοιραστούν όχι μόνο μέσω tablet ή τηλεόρασης, αλλά και μέσω συσκευών εικονικής πραγματικότητας, όπως η Oculus Rift, που ουσιαστικά πρόκειται για οθόνη-μάσκα εξελιγμένης τεχνολογίας. Όλες αυτές οι σημαντικές εξελίξεις στο πεδίο της τεχνολογίας συνιστούν μια επανάσταση στον τομέα της ασφάλειας και της διαχείρισης συστημάτων CCTV καθιστώντας αναχρονιστικά τα παραδοσιακά control rooms. Ο έλεγχος πλέον μπορεί να γίνεται μέσα από εντελώς άλλους δρόμους…

2. Νέα εποχή στον τομέα του cyber security

Τα ζητήματα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο έχουν τεθεί στην ημερήσια διάταξη των επαγγελματιών της φυσικής ασφάλειας καθώς το ειδικό τους βάρος αυξάνεται διαρκώς.

Πρόσφατη έρευνα που διενήργησε η εταιρεία Cloudview εστιασμένη στην παρακολούθηση δεδομένων μέσω cloud, διαπίστωσε ότι τόσο τα παραδοσιακά συστήματα που βασίζονται στο DVR, όσο και τα νέα συστήματα που βασίζονται στο cloud, ήταν ευάλωτα σε επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. Κατά τη διάρκεια τεσταρίσματος πέντε routers, DVR και καμερών IP που «έτρεχαν» το πιο πρόσφατο λογισμικό, συνδέθηκαν στο διαδίκτυο. Εξ’ αυτών, μια συσκευή παραβιάστηκε μέσα σε λίγα λεπτά, ενώ άλλες δύο τέθηκαν υπό τον έλεγχο ενός αγνώστου εισβολέα μέσα σε 24 ώρες. Η τέταρτη συσκευή κατέστη ασταθής και εντελώς ακατάλληλη για χρήση.

3. Οι βιομετρικοί σαρωτές κάνουν πιο συχνά σφάλματα από όσο νομίζουμε

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι επικυρώνοντας την ταυτότητά τους μέσα από το περίπλοκο και μοναδικό μοτίβο των γραμμών που περιλαμβάνουν τα δακτυλικά αποτυπώματά τους, θα είναι πολύ πιο δύσκολο να πέσουν θύματα απάτης ή υποκλοπής σε σχέση με τα πιο παραδοσιακά συστήματα πιστοποίησης ταυτότητας, όπως είναι οι κάρτες ή οι κωδικοί PIN.

Κι όμως δεν είναι ακριβώς έτσι! Ο πρόεδρος της κινεζικής εταιρείας ασφάλειας κινητής τηλεφωνίας Vkansee, Jason Chaikin το απέδειξε στο πλαίσιο της έκθεσης MWC. Ποια… εξελιγμένη τεχνολογία χρησιμοποίησε για να «χτυπήσει» χτυπήσει την ανταγωνιστική τεχνολογία των βιομετρικών στοιχείων; Την… πλαστελίνη! Ναι, καλά διαβάζετε, την πλαστελίνη που παίζουν τα μικρά παιδάκια και που είναι ένα υλικό που εφευρέθηκε το 1955 και παράγεται από αλεύρι, νερό, αλάτι, βορικό οξύ και ορυκτέλαιο.

Ο Chaikin δημιούργησε ένα καλούπι εκμαγείο του δακτυλικού του αποτυπώματος μέσα στο οποίο πίεσε την πλαστελίνη. Με το πλήθος να τον παρακολουθεί έκθαμβο στη συνέχεια ξεγέλασε τον σαρωτή δακτυλικού αποτυπώματος ενός iPhone χρησιμοποιώντας το καλούπι που είχε φτιάξει.

Ελπίζουμε πάντως τα ακριβά και εξελιγμένα συστήματα βιομετρικής πιστοποίησης που έχουν εγκατασταθεί σε πυρηνικά εργοστάσια ή φαρμακευτικά εργαστήρια να είναι πιο δύσκολο να «σπάσουν» από κακόβουλες ενέργειες, από ό,τι τα διάφορα εξελιγμένα smartphones.

Μέσα στο 2016 επίσης αίσθηση προκάλεσε και μια άλλη εξελιγμένη συσκευή βιομετρικής πιστοποίησης ίριδας σε μηχάνημα ΑΤΜ που παρουσιάστηκε στην έκθεση CES. Το εν λόγω μηχάνημα δεν διαθέτει ούτε πλήκτρα, ούτε οθόνη και υπόσχεται να απαλλάξει τους χρήστες του από κωδικούς και PIN που έως σήμερα είναι υποχρεωμένοι να απομνημονεύουν.

4. Οι προκλήσεις του έξυπνου σπιτιού παραμένουν

Με τις υψηλές ταχύτητες Wi-Fi να είναι πλέον ο κανόνας, τα ισχυρά smartphones πανταχού παρόντα και τα γκάτζετ που συνδέονται με το διαδίκτυο ολοένα και να αυξάνονται, η αγορά του έξυπνου σπιτιού (smart home) όλα δείχνουν ότι θα γνωρίσει ημέρες άνθισης τα επόμενα χρόνια.

Ωστόσο, μέχρι να επιλυθούν τα προβλήματα που σχετίζονται με την χρηστικότητα, την αξιοπιστία και τη διαλειτουργικότητα, ο οικιακός αυτοματισμός θα παραμείνει ένα πολύτιμο αγαθό για λίγους και εύπορους, όπως ακριβώς ήταν το internet κατά την πρώιμη περίοδο ανάπτυξής του.

«Οτιδήποτε μπερδεύει τον καταναλωτή θα είναι ένα εμπόδιο», δήλωσε στο BBC ο Michael Philpott, αναλυτής της εταιρείας τεχνολογικών ερευνών Ovum: «Οι καταναλωτές πρόκειται να αγοράσουν προϊόντα που σχετίζονται με το έξυπνο σπίτι, μόνο εάν κάνει τη ζωή τους πολύ καλύτερη και πολύ πιο οικονομική. Δεν είμαστε εκεί όμως ακόμα».

Το να ανάβουν ή να σβήνουν τα φώτα, για παράδειγμα, είναι παραδοσιακά ένα απλό έργο. Για πολλούς καταναλωτές, ο «έξυπνος» φωτισμός εξαρτάται από την «εκμάθηση αλγορίθμων» που αναπτύσσουν τις προτιμήσεις τους και μια ψηφιακή διασύνδεση που είναι επιρρεπής σε σφάλματα, και εν τέλει «εισάγει» την πολυπλοκότητα και την ταλαιπωρία στη ζωή τους.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που αντανακλά την ανασφάλεια που αισθάνονται οι καταναλωτές είναι η πρόσφατη απόφαση της εταιρείας Nest, θυγατρικής της Alphabet η οποία ανήκει στον όμιλο της Google, να κλείσει την εταιρεία «έξυπνου σπιτιού» που είχε εξαγοράσει προ διετίας, αφήνοντας έτσι τους καταναλωτές που την επέλεξαν στα… κρύα του λουτρού. Η απόφαση αυτή έλαβε χώρα τον περασμένο Μάιο και ασφαλώς δεν αποτελεί και τον καλύτερο μάρτυρα των προθέσεων ακόμα και κορυφαίων εταιρειών γύρω από την υπόθεση smart home. Πιο συγκεκριμένα, το 2014, η Google εξαγόρασε την εταιρεία Revolv, κατασκευαστή ενός διανομέα αξίας περίπου 250 ευρώ, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο συσκευών όπως φώτα, συναγερμοί και πόρτες.

Η εταιρεία συγχωνεύθηκε με την μεγαλύτερη εταιρεία Νest, τη θυγατρική της Google στον τομέα του smart home, και αμέσως σταμάτησε τις πωλήσεις της συσκευής που άλλοτε ήταν η ναυαρχίδα των προϊόντων της.

5. Τα προϊόντα πυρασφάλειας δεν είναι πλέον ο φτωχός συγγενής στην καινοτομία της ασφάλειας.

Η τεχνολογία που σχετίζεται με την πυρασφάλεια και την πυρανίχνευση δεν εξελίχτηκε σε τέτοιο βαθμό όπως οι άλλες τεχνολογίες ασφάλειας, καθώς συνήθως ακολουθούν τους υφιστάμενους κανονισμούς που διέπουν την προστασία των περιουσιών, δημόσιας και ιδιωτικής, από καταστροφικά φαινόμενα όπως η πυρκαγιά.

Ωστόσο, η τάση του IoT έχει δημιουργήσει έναν άνεμο καινοτομίας στους τομείς της ανίχνευσης πυρκαγιάς, καπνού και μονοξείδιου του άνθρακα.

Σχολιάζοντας αυτή την πραγματικότητα, ο γενικός διευθυντής της Nest Labs, για την Ευρώπη, Lionel Paillet, σημείωσε πρόσφατα ότι «σημειώθηκε πολύ περιορισμένη πρόοδος στην βιομηχανία πυρασφάλειας και την σχετική τεχνολογία κατά τα τελευταία πενήντα χρόνια», για να προσθέσει: «Είναι προϊόντα που κανείς δεν αγαπά, και από τους περισσότερους καταναλωτές δε θεωρούνται χρήσιμα, κι αυτό είναι κάτι που θέλουμε οπωσδήποτε να αλλάξουμε».

{gallery}3798{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...