Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
18 Ιανουαρίου 2017 18:36

Το παγκόσμιο Top-50 των εταιριών Security

Οι Κινέζοι κατακτούν την κορυφή!

Γράφει: Δημήτρης Σταμούλης
37bad00ffb38495bdd9c73b73cd3c0ad XL 7f5068e4

Κάθε χρόνο η ιστοσελίδα asmag.com δημοσιεύει τα οικονομικά στοιχεία που αφορούν τους σημαντικότερους κατασκευαστές και προμηθευτές συστημάτων και προϊόντων ασφαλείας, προκειμένου να καταρτίσει τη λίστα με τις 50 κορυφαίες εταιρείες στον κλάδο της τεχνολογίας ασφάλειας. Οι εταιρείες επιλέγονται με βάση τα μεγαλύτερα μερίδια, τα οποία κατέχουν στις διεθνείς αγορές..Κάθε χρόνο η ιστοσελίδα asmag.com δημοσιεύει τα οικονομικά στοιχεία που αφορούν τους σημαντικότερους κατασκευαστές και προμηθευτές συστημάτων και προϊόντων ασφαλείας, προκειμένου να καταρτίσει τη λίστα με τις 50 κορυφαίες εταιρείες στον κλάδο της τεχνολογίας ασφάλειας. Οι εταιρείες επιλέγονται με βάση τα μεγαλύτερα μερίδια, τα οποία κατέχουν στις διεθνείς αγορές, αλλά και τις υψηλότερες αποστολές προϊόντων τους σε παγκόσμιους διανομείς. Η πρώτη κατάταξη a&s Security 50 δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2003 και η πορεία των επόμενων 13 ετών παρουσιάζει τις φάσεις ανάπτυξης της βιομηχανίας ασφάλειας, τα τεχνολογικά άλματα του κλάδου, τα κορυφαία προϊόντα αλλά και τις περιόδους ύφεσης και κάμψης πωλήσεων και εταιρειών.

Στην πιο πρόσφατη λίστα των 50 κορυφαίων εταιρειών τεχνολογίας ασφαλείας που αφορά στοιχεία του 2016, επιβεβαιώνεται η εκτίμηση ότι η κινεζική βιομηχανία του κλάδου κατακτά όλο και μεγαλύτερα μερίδια, γεγονός που αποτυπώθηκε πολύ χαρακτηριστικά με την κατάληψη της πρώτης θέσης της σχετικής λίστας από την εταιρεία Hikvision Digital Technology. Η εν λόγω εταιρεία σκαρφάλωσε στην πρώτη θέση για το 2015, από τη δεύτερη που κατείχε, υπερφαλαγγίζοντας και με μεγάλη διαφορά την αμερικανική Honeywell Security & Fire.

Τα μεγέθη της κινεζικής εταιρείας παρουσίασαν εντυπωσιακή αύξηση. Μέσα σε ένα χρόνο, σε παγκόσμιο επίπεδο τα συστήματα βιντεοεπιτήρησης που αποτελούν και το κύριο προϊόν της, απέφεραν στα ταμεία της 3,52 δισ. δολ. όταν το 2014 ήταν 2,45 δισ. δολ. σημειώνοντας την πιο μεγάλη αύξηση των εταιρειών που καταλαμβάνουν τις δέκα πρώτες θέσεις της κατάταξης, με 43,6%!

Στη Βόρεια Αμερική, αδιαφιλονίκητος ηγέτης αποδείχτηκε η Honeywell με κύκλο εργασιών 2,9 δις. δολ. και άνοδο 3,5% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι στην περιφέρεια αυτή της παγκόσμιας αγοράς η αμέσως επόμενη εταιρεία Tyco Security ακολουθεί μακράν με τζίρο 775 εκατ. δολ. και η Flir Systems με 729,6 εκατ. δολ.

Στην δική «μας» περιφέρεια, την Ευρώπη, πρώτη θέση καταλαμβάνει η γερμανική Bosch Security Systems μετά από σκληρή μάχη με την γαλλική Safran Identity & Security που ειδικεύεται σε συστήματα ελέγχου πρόσβασης, ενώ αρκετά πιο πίσω βρέθηκε η σουηδική Assa Abloy που κυρίως δραστηριοποιείται σε έλεγχο πρόσβασης και κλειδαριές. Ο κύκλος εργασιών των τριών πρώτων στην Ευρώπη ήταν αντίστοιχα 1,53 δισ. δολ., 1,35 δισ. δολ. και 1,06 δισ. δολ. με όλες τις εταιρείες να καταγράφουν διψήφια ποσοστιαία αύξηση στις πωλήσεις τους.

Στη Μέση Ανατολή, όπως είναι λογικό, πρώτη θέση κατέλαβε η ισραηλινή Magal με 30,8 εκατ. δολ. αλλά και υποχώρηση πωλήσεων κατά 18,15%.

Στην τεράστια και ανερχόμενη αγορά της Ασίας, μακράν πίσω από την Hikvision DΤ, ακολουθεί η επίσης κινεζική Dahua με 1,5 δις. δολ. και η ιαπωνική Aiphone που ειδικεύεται σε συναγερμούς και θυροτηλέφωνα με 423,9 εκατ. δολ.

Μοιρασμένες είναι οι «πρωτιές» στις τέσσερις βασικές προϊοντικές κατηγορίες ασφάλειας. Στα συστήματα βιντεοεπιτήρησης πρώτη σε πωλήσεις αναδείχτηκε η Hikvision, στα multiple συστήματα η Honeywell, στα συστήματα ελέγχου πρόσβασης η Safran και στους συναγερμούς η Aiphone.

Πίνακας 2: Τα κράτη που εκπροσωπούνται στο top-50 (αριθμός εταιρειών)

ΗΠΑ

9

Ν. Κορέα

9

Ταϊβάν

9

Κίνα

3

Γερμανία

3

Βρετανία

3

Ιαπωνία

3

Ολλανδία

2

Σουηδία

2

Καναδάς

1

Δανία

1

Γαλλία

1

Ισπανία

1

Ισραήλ

1

Ρωσία

1

Όπως προκύπτει από τον πίνακα 2, οι χώρες με την σημαντικότερη παρουσία στο τοπ-50 των εταιρειών ασφάλειας είναι οι ΗΠΑ, η Ν. Κορέα και η Ταϊβάν, που έχουν από 9 εταιρείες να δηλώνουν ως έδρα τους τα τρία αυτά κράτη αντίστοιχα. Ακολουθούν με τρεις εταιρείες η Βρετανία, η Γερμανία από την Ευρώπη, και η Κίνα και η Ιαπωνία από την Ασία. Χώρες που έχουν εταιρεία στο τοπ-50 είναι επίσης οι Ολλανδία, Σουηδία, Καναδάς, Δανία, Γαλλία, Ρωσία, Ισπανία, και Ισραήλ.

Η «ξέφρενη» πορεία της Hikvision

Μετά από χρόνια προσπάθειας και επενδύσεων πάνω στη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων της και την τεχνική υποστήριξη που προσέφερε στους πελάτες της, η Hikvision κατέστη ένας κατασκευαστής και προμηθευτής ολοκληρωμένων λύσεων για συστήματα βιντεοεπιτήρησης. Η εταιρεία κατάφερε να κατασκευάζει καθετοποιημένα προϊόντα που απαντούσαν στις ανάγκες όλων των ειδών των αγορών ασφάλειας.

Σήμερα, διαθέτει θυγατρικές και υποκαταστήματα σε όλες τις μεγάλες χώρες σε κάθε ήπειρο. Τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη περίοδος για την εταιρεία όσον αφορά την παγκοσμιοποίηση της παρουσίας της. Ο Keen Yao, αντιπρόεδρος της του διεθνούς επιχειρηματικού κέντρου της Hikvision Digital Technology, δήλωσε ότι αυτό οφείλεται στις συνεχείς προσπάθειες εξάπλωσης της εταιρείας στις διεθνείς αγορές. «Διαθέτουμε 28 θυγατρικές σε όλο τον κόσμο, και πάνω από 700 άτομα διεθνές προσωπικό που παρέχει υπηρεσίες υποστήριξης και σέρβις στους πελάτες μας. Είναι κι αυτός ένας από τους λόγους της ραγδαίας επέκτασής μας τα τελευταία χρόνια», σημείωσε.

Το localization της Dahua Technology
Στην τέταρτη θέση της σχετικής κατάταξης φιγουράρει μια άλλη κινεζική εταιρεία, η Dahua Technology. Σε αντίθεση με τις άλλες οκτώ εταιρείες που βρίσκονται μεταξύ των δέκα κορυφαίων, η Hikvision και η Dahua αυτή την περίοδο ανέρχονται στην prime κατηγορία των εταιρειών ασφάλειας, δημιουργώντας ακόμη πιο προηγμένα και τεχνολογικά εξελιγμένα προϊόντα για τη βιομηχανία. Ο Liquan Fu, πρόεδρος της εταιρείας εκτίμησε ότι η σωστή επιλογή και στόχευση των αγορών (localization) βοήθησε καθοριστικά στην ταχεία εξάπλωσή της τα δύο τελευταία χρόνια. «Η Dahua διαθέτει πάνω από 20 θυγατρικές εκτός Κίνας και προσφέρουμε υψηλότερης ποιότητας υπηρεσίες και ταχύτερη απόκριση στις ανάγκες των τοπικών αγορών», πρόσθεσε.

Η Honeywell στρέφεται σε λύσεις αυτοματισμού

Η αμερικανική εταιρεία Honeywell υποχώρησε το 2015 στην δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης συνυπολογίζοντας τις πωλήσεις της σε συστήματα πυρανίχνευσης-πυρασφάλειας, καθώς και βιντεοεπιτήρησης και ασφάλειας. Ωστόσο υπάρχει έντονη στροφή της εταιρείας σε λύσεις αυτοματισμού και ελέγχου, επιδιώκοντας να εστιάσει σε νέες ανερχόμενες αγορές όπως ο κτιριακός αυτοματισμός.

«Η Honeywell ήδη κατασκευάζει πολλά προϊόντα και συστήματα που βοηθούν στη διαχείριση ενός κτιρίου, από συστήματα ασφάλειας και πυρασφάλειας μέχρι συστήματα HVAC (θέρμανση, εξαερισμός, κλιματισμός) και συστήματα κτιριακής διαχείρισης. Είμαστε λοιπόν σε θέση να προσφέρουμε ολοκληρωμένα συστήματα τα οποία είναι άτρωτα, αξιόπιστα, και υποστηρικτικά σε κάθε προσπάθεια μιας επιχείρησης να παραμείνει ασφαλής απέναντι σε κακόβουλες ενέργειες», δήλωσε ο James Somerville Smith, επικεφαλής της Honeywell Security & Fire στη Β. Ευρώπη.

Πολλαπλές καινοτομίες για την Bosch Security

H Bosch Security Systems κατέλαβε την τρίτη θέση διατηρώντας τα κεκτημένα από την σχετική λίστα του 2014. Η εταιρεία βασίστηκε στις πολλαπλές καινοτομίες πάνω στις νέες τεχνολογίες όπως τα updated video και η διαχείριση λογισμικού συστημάτων ελέγχου πρόσβασης, η καταγραφή εικόνας και βίντεο υπό χαμηλό φωτισμό και ο κτιριακός αυτοματισμός που είναι και το μεγάλος της ατού. Έτσι κατάφερε να επιτύχει ανάπτυξη κατά 10% εντός του 2015. Μόλις στα τέλη του 2016 η Bosch Security Systems ανακοίνωσε ότι θα ενώσει τις δυνάμεις της με την Sony εντός του 2017 προκειμένου να δραστηριοποιηθούν από κοινού στη βιομηχανία ασφάλειας και στον τομέα του Internet of Things.

Νέο portfolio για την Axis

H Axis Communications επίσης σημείωσε ανάπτυξη ρεκόρ για το 2015 παρά τις προκλήσεις που αντιμετώπισε σε ορισμένες κρίσιμες αναπτυσσόμενες αγορές, όπως η Ρωσία, η Κίνα και ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη. Η εταιρεία σχεδιάζει να επεκτείνει το πορτφόλιο των προϊόντων της πέρα από τα συστήματα βιντεοεπιτήρησης, εστιάζοντας επίσης στα ενοποιημένα και διασυνδεμένα συστήματα για τους πελάτες της.

Ένας άλλος παραγωγός καθετοποιημένων λύσεων, η Tyco Security Systems, παρέμεινε γενικά σταθερή σημειώνοντας μια οριακή αύξηση κατά 2% το 2015, αν και το 2014 η αντίστοιχη αύξηση ήταν 16,9%.

Γενικά οι εταιρείες της πρώτης δεκάδας του τοπ-50 των εταιρειών ασφαλείας κατάφεραν να διατηρήσουν την ισχύ τους και τους ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξής τους. Το βασικό «μυστικό» τους εστιάστηκε στο γεγονός ότι οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις και η γενικευμένη ανασφάλεια που επικρατεί σε πολλές γωνιές του πλανήτη, αύξησαν την απαίτηση για λύσεις ασφάλειας. Οι μεγάλες εταιρείες προσάρμοσαν τα σχέδια και την παραγωγή τους σε αυτές τις απαιτήσεις προκειμένου να τις ικανοποιήσουν και για αυτό πέτυχαν σε γενικές γραμμές τους στόχους τους.

Πίνακας 1: Κατάταξη εταιρειών με βάση τον κύκλο εργασιών.

16

’15

Εταιρεία

Έδρα

Κύριο προϊόν παραγωγής

Συνολικός κύκλος εργασιών ( σε εκατ. δολ.)

Ποσοστό αύξησης

2015

2014

2014-2015

1

2

HIKVISION DIGITAL TECHNOLOGY

Κίνα

Βιντεοεπιτήρηση

3,522.5

2,453.9

43.6%

2

1

HONEYWELL SECURITY & FIRE

ΗΠΑ

Διάφορα

2,900.0

2,800.0

3.6%

3

3

BOSCH SECURITY SYSTEMS

Γερμανία

Διάφορα

1,538.5

1,387.3

10.9%

4

5

DAHUA TECHNOLOGY

Κίνα

Βιντεοπιτήρηση

1,505.5

1,095.3

37.5%

5

4

SAFRAN IDENTITY & SECURITY

Γαλλία

Access Control

1,354.7

1,094.8

23.7%

6

6

ASSA ABLOY
(Global Technologies)

 Σουηδία

Έλεγχος πρόσβασης & κλειδαριές

1,061.2

840.5

26.3%

7

7

TYCO SECURITY PRODUCTS
(a Johnson Controls Company)

ΗΠΑ

Multiple

775.0

760.0

2.0%

8

10

AXIS COMMUNICATIONS

Σουηδία

Βιντεοπιτήρηση

773.7

635.5

21.7%

9

8

FLIR SYSTEMS
(Surveillance and Security)

ΗΠΑ

Βιντεοπιτήρηση

729.6

699.1

4.4%

10

12

AIPHONE

Ιαπωνία

Intercoms

423.9

412.7

2.7%

11

11

ALLEGION
(Electronic Products and Access Control)

ΗΠΑ

 
Έλεγχος πρόσβασης & κλειδαριές

413.6

423.7

-2.4%

12

14

AVIGILON

Καναδάς

Βιντεοπιτήρηση

281.4

206.8

36.1%

13

17

INFINOVA

ΗΠΑ

Βιντεοπιτήρηση

270.9

146.3

85.1%

14

18

OPTEX
(Security Sensors)

Ιαπωνία

Συναγερμοί

141.1

129.3

9.2%

15

16

NEDAP

Ολλανδία

Έλεγχος πρόσβασης

138.2

139.0

-0.6%

16

13

TKH GROUP
(Vision & Security Systems)

Ολλανδία

Βιντεοπιτήρηση

135.4

$84.7

59.8%

17

22

IDIS

Ν. Κορέα

Βιντεοπιτήρηση

127.8

102.4

24.8%

18

21

TAMRON
(Commercial/Industrial use optics)

Ιαπωνία

Βιντεοπιτήρηση

127.2

125.7

1.1%

19

20

VIVOTEK

Ταϊβάν

Βιντεοπιτήρηση

120.4

104.8

14.9%

20

19

VERINT SYSTEMS
(Video Intelligence)

ΗΠΑ

Βιντεοπιτήρηση

118.9

110.4

7.8%

21

23

COMMAX

Ν. Κορέα

Διάφορα

99.6

95.6

4.2%

22

24

KOCOM

Ν. Κορέα

Διάφορα

96.6

90.3

7.0%

23

29

MILESTONE SYSTEMS

 Δανία

Βιντεοπιτήρηση

89.4

68.0

31.4%

24

27

NAPCO SECURITY SYSTEMS

ΗΠΑ

Διάφορα

77.8

74.4

4.5%

25

25

MOBOTIX

Γερμανία

Βιντεοπιτήρηση

72.6

71.1

2.1%

26

26

DYNACOLOR

Ταϊβάν

Βιντεοπιτήρηση

70.3

81.4

-13.6%

27

28

GEOVISION

Ταϊβάν

Βιντεοπιτήρηση

65.7

69.0

-4.8%

28

38

HDPRO

Ν. Κορέα

Βιντεοπιτήρηση

64.1

57.6

11.2%

29

N/A

IDENTIV

ΗΠΑ

Έλεγχος πρόσβασης

60.8

81.3

-25.2%

30

30

GEUTEBRUECK

Γερμανία

Βιντεοπιτήρηση

59.0

55.2

7.1%

31

34

SUPREMA

Ν. Κορέα

Έλεγχος πρόσβασης

52.1

57.3

-9.2%

32

33

AVTECH

Ταϊβάν

Βιντεοπιτήρηση

50.0

$59.6

-16.0%

33

37

DALI TECHNOLOGY

Κίνα

Βιντεοπιτήρηση

48.3

54.1

-10.8%

34

32

HITRON SYSTEMS

Ν. Κορέα

Βιντεοπιτήρηση

47.5

63.0

-24.5%

35

35

INDIGOVISION

Βρετανία

Βιντεοπιτήρηση

47.1

82.5

-42.9%

36

41

FERMAX

Ισπανία

Θυροτηλέφωνα

46.5

40.1

16.0%

37

44

VICON

ΗΠΑ

Βιντεοπιτήρηση

44.9

34.9

28.7%

38

46

C-PRO ELECTRONICS

Ν. Κορέα

Βιντεοπιτήρηση

36.0

33.5

7.4%

39

39

EVERFOCUS ELECTRONICS

 Βιντεοπιτήρηση

Βιντεοπιτήρηση

35.9

50.8

-29.3%

40

N/A

ACTI

Ταϊβάν

Βιντεοπιτήρηση

35.8

40.1

-10.6%

41

N/A

COSTAR TECHNOLOGIES

ΗΠΑ

Βιντεοπιτήρηση

33.7

36.1

-6.6%

42

45

INCON

Ν. Κορέα

Βιντεοπιτήρηση

31.4

33.7

-6.6%

43

36

ITX SECURITY

Ν. Κορέα

Βιντεοπιτήρηση

30.9

58.8

-47.4%

44

43

MAGAL SECURITY SYSTEMS
(Perimeter products)

Ισραήλ

Διάφορα

30.8

37.6

-18.1%

45

40

SYNECTICS
(System Division)

Βρετανία

Βιντεοπιτήρηση

25.2

24.6

2.5%

46

48

HI SHARP ELECTRONICS

Ταϊβάν

Βιντεοπιτήρηση

22.9

23.7

-3.5%

47

49

HUNT ELECTRONIC

Tαϊβάν

Βιντεοπιτήρηση

17.2

22.9

-24.8%

48

N/A

DIGITAL BARRIERS
(Solutions Division)

Βρετανία

Βιντεοπιτήρηση

16.3

9.2

77.0%

49

47

EVERSPRING INDUSTRY

Tαϊβάν

Διάφορα

15.8

30.4

-48.0%

50

N/A

AXXONSOFT

Ρωσία

Βιντεοπιτήρηση

4.9

5.9

-16.6%

Πίνακας 3: Κατάταξη εταιρειών με βάση τα προϊόντα.

16

Εταιρεία

   

Multiple συστήματα

2

HONEYWELL SECURITY & FIRE

   
3

BOSCH SECURITY SYSTEMS

   
7

TYCO SECURITY PRODUCTS (a Johnson Controls Company)

   
21

COMMAX

   
22

KOCOM

   
24

NAPCO SECURITY SYSTEMS

   
44

MAGAL SECURITY SYSTEMS (Perimeter products)

   
49

EVERSPRING INDUSTRY

   
Βιντεοπιτήρηση

1

HIKVISION DIGITAL TECHNOLOGY

   
4

DAHUA TECHNOLOGY

   
8

AXIS COMMUNICATIONS

   
9

FLIR SYSTEMS (Surveillance and Security)

   
12

AVIGILON

   
13

INFINOVA

   
16

TKH GROUP (Vision & Security Systems)

   
17

IDIS

   
18

TAMRON (Commercial/Industrial use optics)

   
19

VIVOTEK

   
20

VERINT SYSTEMS (Video Intelligence)

   

Έλεγχος πρόσβασης

5

SAFRAN IDENTITY & SECURITY

France

$1,354.7

23.7%

6

ASSA ABLOY (Global Technologies)

 Sweden

$1,061.2

26.3%

11

ALLEGION (Electronic Products and Access Control)

U.S.

$413.6

-2.4%

15

NEDAP

   
29

IDENTIV

   
31

SUPREMA

   

Συναγερμός και άλλα

10

AIPHONE

   
14

OPTEX (Security Sensors)

   
36

FERMAX

   

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...