Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2017 | 13:00

Ευρωπαϊκή αγορά broadband καλωδίων

Ξεπέρασε τα 10 δισ. ευρώ

Η βιομηχανία καλωδίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνέχισε να αναπτύσσεται παρά την αύξηση του ανταγωνισμού από τους παραδοσιακούς και κορυφαίους παίκτες της αγοράς, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του IHS Markit, και του Cable Europe, της ευρωπαϊκής ένωσης εμπορίου καλωδίων. Η έκθεση αναφέρεται στα στοιχεία της ευρωπαϊκής αγοράς καλωδίων για το έτος 2015.
Γράφτηκε από: Δημήτρης Σταμούλης

Η βιομηχανία καλωδίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνέχισε να αναπτύσσεται παρά την αύξηση του ανταγωνισμού από τους παραδοσιακούς και κορυφαίους παίκτες της αγοράς, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του IHS Markit, και του Cable Europe, της ευρωπαϊκής ένωσης εμπορίου καλωδίων. Η έκθεση αναφέρεται στα στοιχεία της ευρωπαϊκής αγοράς καλωδίων για το έτος 2015.

Σύμφωνα με τα βασικά ευρήματα της μελέτης με τίτλο 2016 European Broadband Cable Yearbook:

• Τα ακαθάριστα έσοδα από πωλήσεις καλωδίων ανήλθαν σε 22,4 δισεκατομμύρια ευρώ το 2015, ενώ το 2014 ήταν 21,2 δισ. ευρώ.

• Η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν οι μεγαλύτερες αγορές από την άποψη των εσόδων, δημιουργώντας κύκλους εργασιών 4,7 δισ. ευρώ και 4 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

• Τα καλώδια τηλεόρασης απέφεραν τζίρους 10,5 δισ για το 2015, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το ήμισυ του συνόλου του κύκλου εργασιών των καλωδίων.

• Η συμβολή των υπηρεσιών διαδικτύου και τηλεφωνίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, από 47% το 2010, σε 53% το 2015.

Επένδυση σε νέες τεχνολογίες

«Απαντώντας στις προκλήσεις της εποχής, αρκετές μεγάλες παραγωγικές εταιρείες καλωδίων το 2015 έκαναν μια μεγάλη προσπάθεια να επενδύσουν σε νέες τεχνολογίες και υποδομές βελτιώνοντας καθοριστικά τα προσφερόμενα προϊόντα τους», σημειώνει η συγγραφέας της μελέτης, Maria Rua Aguete, διευθύντρια έρευνας στο ινστιτούτο τεχνολογικών ερευνών του IHS Technology.

Μάλιστα, αναφέρεται και σε ένα από αυτά τα προγράμματα χαρακτηρίζοντάς το ως ιδιαίτερα «φιλόδοξο». Πρόκειται για το Project Lightning, ένα τεράστιο πρόγραμμα επέκτασης ευρυζωνικών συνδέσεων που υλοποιείται από την Virgin Media στη Μεγάλη Βρετανία. Το εν λόγω πρότζεκτ χρηματοδοτήθηκε με 3 δισεκατομμύρια στερλίνες και στόχος ήταν να διασυνδέσει επιπλέον τέσσερα εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις της Βρετανίας, επεκτείνοντας το οικιακό δίκτυο της Virgin Media από τα 13 εκατομμύρια στα 17 εκατομμύρια οικιακές συνδέσεις έως το 2019.

Κορυφαίες τηλεπικοινωνιακές εταιρείες στην Ευρώπη προχώρησαν σε αναβάθμιση των ευρυζωνικών δικτύων τους προσφέροντας πλέον στους πελάτες τους ταχύτητες internet που φτάνουν έως και το 1Gbps. Οι υψηλότερες ταχύτητες στο χώρο του διαδικτύου θα δώσουν τη δυνατότητα με τη σειρά τους στη μεγάλη ανάπτυξη των υπηρεσιών Ultra HD καθώς και των υπηρεσιών δεδομένων VoD (συνδρομητικές υπηρεσίες Video on Demand), όπως εκτιμά και η μελέτη του IHS.

H Rua Aguete αναφέρεται και σε ένα ακόμα μεγάλο οικονομικό deal του κλάδου. «Η συμφωνία μεταξύ της Liberty Global και του δικτύου Netflix το 2016 αναδεικνύει το επίπεδο στο οποίο έχει φτάσει η συνεργασία μεταξύ του κλάδου καλωδίων και του τομέα των συνδρομητικών υπηρεσιών βίντεο – SvoD».

Καταλήγοντας, η συγγραφέας της μελέτης σημειώνει: «Η έρευνά μας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αναβάθμιση του Netflix σε συνδρομητική τηλεόραση (pay TV) έχει έναν πολύ θετικό αντίκτυπο σε βασικούς δείκτες απόδοσης φορέων εκμετάλλευσης της καλωδιακής τηλεόρασης, λειτουργώντας ευεργετικά στην επιχείρησή τους».

Ο τομέας ίντερνετ αναπτύσσεται

Το 2015, ο κλάδος καλωδίων που σχετίζονται με το διαδίκτυο συνέχισε να αναπτύσσεται με την καλωδίωση ίντερνετ να αποφέρει έσοδα ύψους 7,2 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 9,7% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Ηγέτης της εν λόγω αγοράς καλωδίων ήταν η Μεγάλη Βρετανία με κύκλο εργασιών 1,5 δισ. ευρώ, και ακολούθησαν η Γερμανία με 1,1 δισ. ευρώ και η Ισπανία με 0,8 δισ. ευρώ.

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές σημείωσαν ανάπτυξη όσον αφορά τα έσοδα από τον τομέα του ίντερνετ, ενώ αξιοσημείωτη ήταν η τάση υποχώρησης που καταγράφηκε τόσο στην Κεντρική όσο και στην Ανατολική Ευρώπη (Πολωνία και Ρουμανία) σε σύγκριση με τα αντίστοιχα μεγέθη του 2014.

Οι ψηφιακές υπηρεσίες σε άνοδο

Αν και ο συνολικός αριθμός των συνδρομητών καλωδιακής τηλεόρασης στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να μειώνεται – το σύνολό τους στο τέλος του 2015 ήταν 55,1 εκατομμύρια, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα ήταν 55,7 εκατομμύρια- οι ψηφιακές υπηρεσίες ήταν σε άνοδο. Μέχρι το τέλος του 2015, σχεδόν τα δύο τρίτα των σπιτιών που διαθέτουν καλωδίωση επέλεξαν ψηφιακή τηλεόραση.

Η υψηλής ευκρίνειας τηλεόραση [Ηigh Definition TV – HDTV] ήταν μια υπηρεσία την οποία προτίμησε το 54% των νοικοκυριών στην Ευρώπη, ενώ η Ultra High Definition (UHD) υπηρεσία είναι ακόμα στα πρώτα της βήματα. Μόλις λίγες εταιρείες, ανάμεσά τους και η πορτογαλική NOS, προσέθεσαν UHD κανάλια στις προσφορές τους.

Η αφομοίωση του High Definition, αποτελεί καλό οιωνό για την αποδοχή των νέων μορφών από το ευρύ κοινό, όπως UHD και 4k, στα επόμενα χρόνια.

Εξαγορές και συγχωνεύσεις

Σημαντικές συγχωνεύσεις και εξαγορές συνέχισαν να λαμβάνουν χώρα σε διάφορες ευρωπαϊκές αγορές καλωδίων το 2015, αναφέρει η έκθεση της IHS Technology.

Στη Γερμανία, η τρίτη μεγαλύτερη επιχείρηση καλωδίων Tele Columbus προχώρησε σε συμφωνία εξαγοράς της Primacom. Στη Γαλλία, η Altice απέκτησε τον πλήρη έλεγχο της Numericable-SFR. Σημαντικά deals έλαβαν χώρα και στην Ισπανία, όπου η Euskaltel εξαγόρασε την εταιρεία R με έδρα την περιοχή της Γαλικίας έναντι 1,2 δισ. ευρώ. Στη Βρετανία, ο επενδυτικός όμιλος Zegona εξαγόρασε την Telecable έναντι 640 εκατ. ευρώ.

«Το επόμενο διάστημα εκτιμάται ότι θα υπάρξει περαιτέρω συγκέντρωση στον κλάδο, αν και ο τομέας του καλωδίου παραμένει κατακερματισμένος σε σύγκριση με άλλους κλάδους με τους οποίους ανταγωνίζεται», όπως σχολίασε η Rua Aguete.

digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο των συστημάτων ασφαλείας.