Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
19 Απριλίου 2017 19:09

Τα νέα 5-υβριδικά καταγραφικά

H επανάσταση του CCTV

Γράφει: Παναγιώτης Αποστολόπουλος
2c76be6100f94fcbc7b01029a02f2e20 XL fa936ed4

Η νέα 5-Υβριδική τεχνολογία στα καταγραφικά είναι γεγονός. Πλήρως αναβαθμισμένα τα νέα πρωτοποριακά DVR, δίνουν άλλο αέρα στα συστήματα επιτήρησης. Τα DVR έχουν ενσωματώσει καινούριες τεχνολογίες, πρότυπα και παρέχουν ευρεία συμβατότητα με νέες κάμερες, υπόσχοντας να απογειώσουν τις υπηρεσίες ασφαλείας δημόσιου και ιδιωτικού χώρου.

Η νέα 5-Υβριδική τεχνολογία στα καταγραφικά είναι γεγονός. Πλήρως αναβαθμισμένα τα νέα πρωτοποριακά DVR, δίνουν άλλο αέρα στα συστήματα επιτήρησης. Τα DVR έχουν ενσωματώσει καινούριες τεχνολογίες, πρότυπα και παρέχουν ευρεία συμβατότητα με νέες κάμερες, υπόσχοντας να απογειώσουν τις υπηρεσίες ασφαλείας δημόσιου και ιδιωτικού χώρου.

Τα νέα 5-υβριδικά καταγραφικά προσφέρουν εκτεταμένη συμβατότητα με μεγάλο αριθμό καμερών. Σε αντίθεση με τα καταγραφικά υβριδικής και 3-υβριδικής τεχνολογίας, τα νέα σύγχρονα DVR διαθέτουν τεχνολογία για υποστήριξη καμερών τύπου HD-CVI, HD-TVI, AHD, CVBS και κάμερες IP με ανάλυση που φτάνουν τα 8MP. Η νέα έκδοση 3.0 του πρωτόκολλου HD-CVI έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με την παλιά, αφού η ανάλυση του, φτάνει μέχρι και 4 megapixel – UHD/4K μέσω ομοαξονικού καλωδίου. Το πρότυπο HD-CVI είναι διαθέσιμο αποκλειστικά από τον κατασκευαστή προϊόντων Dahua. Το HD-TVI είναι παρόμοιας τεχνολογίας, κατασκευασμένο στις ΗΠΑ με τη μόνη διαφορά ότι είναι ανοιχτό προς όλους τους κατασκευαστές συστημάτων επιτήρησης. Στα νέα DVR εκτός από εξόδους VGA και BNC, θα συναντήσουμε τοπικές εξόδους HDMI και HDMI 2.0 με ανάλυση (3840×2160) για μεταφορά δεδομένων με ταχύτητα έως και 18 Gbps και δυνατότητα προβολής πολλαπλών καμερών σε monitor με 4Κ ανάλυση. Βασισμένα λοιπόν σε αυτά τα νέα τεχνολογικά πρότυπα, τα DVR επιτρέπουν μετάδοση υψηλής ποιότητας HD βίντεο σε μεγαλύτερες αποστάσεις έως και 1000 μέτρα, χωρίς τη προσθήκη κάποιου αναμεταδότη ή δέκτη. Δεν παρουσιάζουν καθυστέρηση στην απεικόνιση και έχουν τη δυνατότητα να καταγράψουν IP κάμερες που υποστηρίζουν το πρωτόκολλο ONVIF. Τo ΟNVIF είναι ένα πρότυπο επικοινωνίας, που αναγνωρίζει αυτόματα τις IP κάμερες που είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο, με αποτέλεσμα να αποδίδει αμέσως εικόνα με ανάλυση που φτάνει τα 8MP.

Επιπλέον, τα νέα DVR είναι βασισμένα στην τεχνολογία συμπίεσης Η.265. Σε σχέση με τον προκάτοχό του (Η.264 και Η.264+) το νέο πρότυπο συμπίεσης βελτιώνει τη ποιότητα του σήματος κατά τη διάρκεια της ζωντανής μετάδοσης, ελαχιστοποιεί το μέγεθος του αρχείου εγγραφής εξοικονομώντας έως 70% αποθηκευτικό χώρο και εξασφαλίζει χαμηλότερο ρυθμό μετάδοσης bit. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ταχύτερη μεταφορά των αρχείων μέσω διαδικτύου. Η συχνότητα της καταγραφής αγγίζει τα 100 fps και η ανάλυση καταγραφής βίντεο φτάνει μέχρι και 1080p! Επίσης, διαθέτουν λειτουργία P2P, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στο χρήστη να πραγματοποιήσει απομακρυσμένο έλεγχο PTZ καμερών μέσω θύρας RS485, αλλά και δυνατότητα προβολής ζωντανής εικόνας σε πολλαπλές συσκευές ταυτόχρονα, χάρη στη χρήση QR codes.

Ασφάλεια και Επέκταση

Λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης των κλειστών κυκλωμάτων, έχουν σχεδιαστεί σκληροί δίσκοι, κατάλληλοι για την επιτήρηση των συστημάτων παρακολούθησης. Οι δίσκοι αυτοί είναι κατασκευασμένοι με τέτοιο τρόπο, ώστε να λειτουργούν 24 ώρες τη μέρα και 7 μέρες την εβδομάδα. Διαθέτουν χαμηλή κατανάλωση ισχύος, αναπαράγουν εικόνα υψηλής ευκρίνειας χωρίς απώλεια εγγραφών και αντέχουν σε υψηλές θερμοκρασίες και κραδασμούς. Κατασκευαστές όπως η Western Digital και η SEAGATE έχουν αναπτύξει μια σειρά από δίσκους συμφώνα με τα πρότυπα και τις ανάγκες των συστημάτων επιτήρησης. Στα νέα DVR υπάρχει η δυνατότητα εγκατάστασης έως και 5 δίσκων στο εσωτερικό τους, καθώς και σύνδεση δίσκων eSATA. Η νέα αυτή αρχιτεκτονική των καταγραφικών μας δίνει τη δυνατότητα να επεκτείνουμε τη χωρητικότητα εγγραφής έως και 128ΤΒ. Επιπλέον με τη μέθοδο διάταξης RAID (αν το DVR διαθέτει 2 δίσκους) και RAID 5 (αν το DVR διαθέτει 3 ή 5 σκληρούς δίσκους) τα δεδομένα αποθηκεύονται σε ζεύγη δίσκων, έτσι ώστε αν κάποιος παρουσιάσει πρόβλημα, τα δεδομένα να παραμείνουν ασφαλή στους υπόλοιπους. Επιπλέον, είναι εξοπλισμένα με θύρες USB 3.0 για backup δεδομένων εγγραφής και κάποια και με ενσωματωμένες συσκευές εγγραφής (DVD). Όπως και σε προηγούμενα μοντέλα, υπάρχει η δυνατότητα αποθήκευσης των αρχείων εγγραφής σε υπηρεσίες cloud storage, διασφαλίζοντας έτσι τα δεδομένα του συστήματος. Τέλος, παρέχεται η δυνατότητα auto-recovery σε περίπτωση διακοπής ρεύματος ή αυξομείωσης τάσης, με σκοπό το DVR να συνεχίσει αυτόματα την εγγραφή, όταν αποκατασταθεί το ρεύμα.

Video analytics

Tα καινούρια καταγραφικά έχουν ενσωματωμένο ένα πλήθος εφαρμογών, όπως τα video analytics. Η τεχνολογία αυτή, συνεχώς αναπτύσσεται δίνοντας μια νέα διάσταση στη μέχρι τώρα λειτουργία των συστημάτων παρακολούθησης. Προσφέρουν μία πληθώρα δυνατοτήτων όπως: αναγνώριση και ταυτοποίηση προσώπου, εντοπισμό ύποπτης συμπεριφοράς σε επιτηρούμενη ζώνη, καταμέτρηση εισόδου οχημάτων, αναγνώριση αριθμού πινακίδας οχημάτων και ειδοποίηση σε περίπτωση ανίχνευσης φλόγας. Τα Video Analytics διαθέτουν επίσης χαρακτηριστικά τεχνικής αφυΐας και έχουν βοηθήσει σημαντικά ακόμη και στην εξάλειψη της εγκληματικότητας.

Επιπλέον χαρακτηριστικά

Το λειτουργικό των καταγραφικών είναι συνήθως βασισμένο σε Linux. Διαθέτει φιλικό περιβάλλον και μπορεί να παραμετροποιηθεί από τον χρήστη. Με υποστήριξη Java-Viewer ο χρήστης μπορεί να συνδεθεί απομακρυσμένα μέσω browser ή από smartphone στο καταγραφικό και να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του συστήματος.

Γιατί να επιλέξει κάποιος ένα 5-Υβριδικό DVR ;

Λόγω της εκτεταμένης συμβατότητας καμερών, τα νέα DVR είναι κατάλληλα για αναβάθμιση εγκαταστάσεων CCTV, αφού ο χρήστης δεν χρειάζεται να αντικαταστήσει όλες τις παλιές αναλογικές κάμερες τυπικής ευκρίνειας που είναι είδη τοποθετημένες, αλλά μόνο όσες απαιτούνται, αφού το καταγραφικό μπορεί να τις υποστηρίξει πλέον όλες. Αυτή η διαδικασία εξυπηρετεί τόσο το τεχνικό ο οποίος αξιοποιεί τις είδη υπάρχουσες καλωδιώσεις του συστήματος, όσο και τον χρήστη, αφού δεν χρειάζεται να κάνει επιπλέον έξοδα για εξοπλισμό. Ακόμα με την υποστήριξη των λειτουργιών PoC (Power over Coaxial) και CoC (Contol over Coaxial) μειώνεται σημαντικά το κόστος εγκατάστασης, γιατί πολύ απλά δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε επιπλέον καλώδιο και τροφοδοτικά για το σύστημα παρακολούθησης.

{gallery}4134{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...