Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 186
securityreport e mag odhgos 2021
21 Ιουνίου 2017 11:42

Hikvision ΝΙ-Κ & EasyIP 3.0

Η κορυφαία πρόταση της αγοράς με υποστήριξη Η.265+

Γράφει: Παναγιώτης Αποστολόπουλος
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F05%2F5a6a95a40b03b874f757ee5cf0c886e0 XL

Οι νέες σειρές δικτυακών καταγραφικών της Hikvision και η σειρά IP καμερών EasyIP 3.0 βασίζονται σε τεχνολογία Η.265+ και συνθέτουν μία από τις κορυφαίες προτάσεις της αγοράς των συστημάτων επιτήρησης. Η νέα κορυφαία συμπίεση βίντεο Η.265+ είναι έως και 50% αποδοτικότερη από το Η.265, αφού μειώνει ριζικά το απαιτούμενο bitrate του βίντεο και το.Οι νέες σειρές δικτυακών καταγραφικών της Hikvision και η σειρά IP καμερών EasyIP 3.0 βασίζονται σε τεχνολογία Η.265+ και συνθέτουν μία από τις κορυφαίες προτάσεις της αγοράς των συστημάτων επιτήρησης. Η νέα κορυφαία συμπίεση βίντεο Η.265+ είναι έως και 50% αποδοτικότερη από το Η.265, αφού μειώνει ριζικά το απαιτούμενο bitrate του βίντεο και το απαιτούμενο εύρος ζώνης, προσφέροντας αυξημένη αποδοτικότητα, σταθερότητα και αξιοπιστία στα συστήματα επιτήρησης.

Η νέα σειρά δικτυακών καταγραφικών NI-K της Hikvision είναι συμβατή με τα πρωτόκολλα ONVIF και PSIA, υποστηρίζοντας δικτυακές κάμερες διάφορων κατασκευαστών. Διαθέτει ενσωματωμένο PoE switch για την τροφοδοσία των καμερών μέσω UTP και υποστηρίζει κάμερες με ανάλυση που φτάνουν 8MP! Αντίστοιχα η νέα σειρά IP καμερών EasyIP 3.0 που αποτελείται από κάμερες τύπου Dome, Bullet και Turret διαθέτει μοναδικά πλεονεκτήματα και χαρακτηριστικά, όπως αναλύσεις Ultra High Definition (8MP), συμπίεση βίντεο Η.265+, PoE τροφοδοσία, καθώς και έξυπνες λειτουργίες VCA. Για τη δοκιμή των δυνατοτήτων του καταγραφικού, λάβαμε το NVR DS-7716NI-K4/16 και 4 κάμερες της σειράς EasyIP 3.0, με το αποτέλεσμα της ποιότητας της εικόνας να είναι πραγματικά εντυπωσιακό (εικόνα 1).

NVR DS-7716NI-K4/16

Το δικτυακό καταγραφικό της Hikvision DS-7716NI-K4/16, υποστηρίζει 16 κανάλια, με μέγιστη ανάλυση 8MP(4K) για κάθε κάμερα και συνολικό Bit Rate εισόδου 160Mbps. Παρέχει τη δυνατότητα σύνδεσης, αποκωδικοποίησης, καταγραφής και αναπαραγωγής δικτυακών καμερών σε αναλύσεις 8MP/6MP/5MP/3MP/1080p και δέχεται πληθώρα καμερών διαφορετικών κατασκευαστών (Arecont, AXIS, Bosch κ.ά.), αφού είναι συμβατό με τα πρωτόκολλα ONVIF και PSIA. Επίσης διαθέτει ενσωματωμένο PoE switch για την τροφοδοσία των καμερών με UTP καλώδιο (έως 250 μέτρα με cat5e και έως 300 μέτρα με cat6e) και συμπίεση βίντεο Η.265+/Η.265 αυξάνοντας τη ταχύτητα μετάδοσης των δεδομένων και παράλληλα μειώνοντας τις απαιτήσεις αποθήκευσης στο σκληρό δίσκο. Στο εσωτερικό του μπορεί να δεχτεί έως 4 σκληρούς δίσκους SATA. Πιο συγκεκριμένα, στη μπροστινή όψη του καταγραφικού θα συναντήσουμε 2 θύρες USB 2.0, ενδείξεις για τη κατάσταση του σκληρού δίσκου και πλήκτρα αφής για τη περιήγηση στο μενού. Στη πίσω όψη του θα συναντήσουμε τα 16 κανάλια PoE για την σύνδεση των καμερών, από μία έξοδο HDMI/VGA, μία θύρα USB 3.0, εισόδους και εξόδους alarm, μία είσοδο και μία έξοδο ήχου, υποδοχή για τροφοδοσία και ένα πλήκτρο για την ενεργοποίηση/απενεργοποίηση του NVR (εικόνα 2).

Μενού και δυνατότητες

Κατά την έναρξη του NVR, παρατηρήσαμε πως οι κάμερες αναγνωρίστηκαν άμεσα δίχως να χρειαστεί να κάνουμε επιπλέον ρυθμίσεις. Πατώντας δεξί κλικ με το ποντίκι οπουδήποτε πάνω στην οθόνη, μπορούμε να προβάλλουμε ταυτόχρονα εικόνα από όλες τις κάμερες που είναι συνδεδεμένες στο καταγραφικό ή από μία κάμερα της επιλογής μας. Για την άμεση αναπαραγωγή ή την άμεση εγγραφή του κάθε καναλιού διατίθεται μια μπάρα επιλογών στο κάτω μέρος της εικόνας (εικόνα 3). Αντίστοιχα, πατώντας δεξί κλικ με το ποντίκι, εμφανίζεται ένα αναδυόμενο μενού, από όπου και μπορούμε να μεταβούμε στο κυρίως μενού του NVR.

Η εγγραφή κάθε καναλιού μπορεί να είναι αυτόματη ή να επιτευχθεί με τη βοήθεια χρονοδιαγραμμάτων και να ξεκινήσει σε περίπτωση συναγερμού, ανίχνευσης κίνησης ακόμα και να είναι συνεχόμενη. Όπως παρατηρούμε στην εικόνα 4 το χρονοδιάγραμμα έχει ρυθμιστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε καταγραφή να είναι συνεχής. Εναλλακτικά μπορούμε να διαμορφώσουμε το χρονοδιάγραμμα έτσι ώστε μια εγγραφή βίντεο να ξεκινάει όταν ενεργοποιείται ένας συναγερμός, όταν ανιχνευτεί μία κίνηση ή ακόμα και με συνδυασμό των παραπάνω. Επιπλέον μπορούμε να επιλέξουμε τις ημέρες που θέλουμε να καταγράφει η κάθε κάμερα (π.χ. Δευτέρα έως Παρασκευή) ή συγκεκριμένες ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας (εικόνα 5). Τέλος αν επιλέξουμε τη καταγραφή ενός καναλιού μετά από συναγερμό, τότε το σύστημα θα καταγράφει μόνο μετά από λήψη εξωτερικού σήματος στις εισόδους alarm του καταγραφικού, ενώ αν έχουμε επιλέξει την εγγραφή μέσω ανίχνευση κίνησης, τότε μπορούμε να ρυθμίσουμε την ευαισθησία, καθώς και την περιοχή που θέλουμε η κάμερα να ανιχνεύει. Η ανίχνευση γίνεται στην περιοχή με τα κόκκινα τετραγωνάκια και η ρύθμιση της ευαισθησίας πραγματοποιείται από τη μπάρα κύλισης, όπως φαίνεται στην εικόνα 6.

Ένας συναγερμός μπορεί να ενεργοποιηθεί όταν ανιχνευθεί μια κίνηση, σε περίπτωση απώλειας σήματος, ακόμα και σε περίπτωση αφαίρεσης του καλύμματος της κάμερας ή κάλυψη της κάμερας. Επιπλέον το NVR παρέχει ειδοποιήσεις σε περίπτωση σφάλματος του σκληρού δίσκου, όταν δεν υπάρχει σύνδεση στο δίκτυο και σε περίπτωση λανθασμένου κωδικού πρόσβασης. Όταν ενεργοποιηθεί ένας συναγερμός ή ανιχνευτεί μία ύποπτη κίνηση, τότε το NVR αποστέλλει μηνύματα ειδοποιήσεων στους χρήστες μέσω e-mail, ενεργοποιεί συναγερμό, εμφανίζει στο μόνιτορ την εικόνα (σε πλήρη οθόνη) από το κανάλι συναγερμού, επικοινωνεί με το κέντρο λήψεως σημάτων και εμφανίζει στην οθόνη μηνύματα (event hint). Τέλος μέσω της λειτουργίας VCA, έχουμε τη δυνατότητα ανίχνευσης προσώπων, εντοπισμό παρατημένων αποσκευών, εντοπισμό πινακίδας οχήματος κ.ά. (εικόνα 7). Για να λειτουργήσει η έξυπνη τεχνική VCA, πρέπει να υποστηρίζεται και από την IP κάμερα.

Στην επιλογή «αναπαραγωγή», μέσα από το μενού ρυθμίσεων του καταγραφικού μπορούμε να αναζητήσουμε παλαιότερες εγγραφές βάση ώρας, ημερομηνίας, σε περίπτωση ανίχνευσης κίνησης ή μέσω της λειτουργίας smart search, που βρίσκεται στο κάτω μέρος της εικόνας. Η λειτουργία smart search, επιτρέπει στο χρήστη να παρακάμψει ένα μεγάλο μέρος του βίντεο αναπαραγωγής εστιάζοντας κυρίως στο σημείο που ανιχνεύτηκε μία κίνηση ή η παραβίαση ενός χώρου (εικόνα 8). Όσο αφορά την εξαγωγή βίντεο, θα πρέπει αρχικά να επιλέξουμε το αρχείο ή τα αρχεία που θέλουμε να μεταφέρουμε, να επιλέξουμε «εξαγωγή» και μετά να ορίσουμε το αποθηκευτικό μέσο στο οποίο θέλουμε να μεταφερθεί το υλικό που έχουμε καταγράψει (εικόνα 9).

Απομακρυσμένη διαχείριση

Για την απομακρυσμένη πρόσβαση στο NVR, διατίθενται οι εφαρμογές iVMS-4500 και HIK-CONNECT που είναι συμβατές με συσκευές Android και iOS. Οι εφαρμογές αυτές σε συνδυασμό με την δωρεάν υπηρεσία cloud (και dynamic dns) δίνουν την δυνατότητα την πλήρους απομακρυσμένης διαχείρισης της συσκευής μέσω σύνδεσης internet. Η καταχώρηση του καταγραφικού στην εφαρμογή πραγματοποιείται μέσω QR code, το οποίο βρίσκεται στη κατηγορία συντήρηση και συγκεκριμένα στις πληροφορίες συσκευής (εικόνα 10). Μέσω των εφαρμογών αυτών ο χρήστης μπορεί να παρακολουθήσει τη ζωντανή ροή, να πάρει τον έλεγχο PTZ καμερών, να ελέγξει την έξοδο συναγερμού και να αποθηκεύσει τοπικά και να διαχειριστεί εικόνες και βίντεο (εικόνα 11). Επιπρόσθετα, η απομακρυσμένη διαχείριση μπορεί να γίνει μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή με χρήστη της εφαρμογής iVMS-4200 και μέσω web browser δίνοντας απόλυτη ευελιξία επιλογών στον σχεδιασμό της εγκατάστασης, αλλά και στην τελική χρήση.

Κάμερες EasyIP 3.0

Για τη δοκιμή των δυνατοτήτων του δικτυακού καταγραφικού είχαμε στη διάθεσή μας την σειρά IP καμερών EasyIP 3.0. Η νέα πλήρης σειρά δικτυακών καμερών, έρχεται με υποστήριξη Η.265+, αναλύσεις της τάξεως των 2/3/5 και 8MP και με χαρακτηριστικά που επιτρέπουν στις κάμερες να αποδώσουν εικόνα σε πολύ χαμηλό φωτισμό. Τα μοντέλα που είχαμε στη διάθεση ήταν οι κάμερες της Hikvision DS-2CD2125FWD-IM 2.8, DS-2CD2335FWD-I 2.8, DS-2CD2085FWD-I 2.8 και DS-2CD2T85FWD-I8. Η bullet κάμερα DS-2CD2T85FWD-I8 διαθέτει αισθητήρα 1/2.5 Progressive Scan CMOS, φακό μεταβλητής εστίασης 2.8mm-12mm και ανάλυση 8MP. Διαθέτει υπέρυθρο φωτισμό (ΕΧIR 2.0) εμβέλειας ως 80 m, λειτουργία 3D DNR για μείωση του θορύβου της εικόνας, WDR 120dB και συμπίεση Η.265+. Είναι συμβατή με τα πρωτόκολλα ONVIF (Profile S, Profile G), PSIA, CGI, ISAPI, διαθέτει υποδοχή Micro SD/SDHC/SDXC για τοποθέτηση κάρτας χωρητικότητας έως 128GB και είναι κατάλληλη για εξωτερική χρήση, αφού διαθέτει μεταλλικό περίβλημα και βαθμό στεγανότητας IP67. Η κάμερα 2CD2335FWD-I 2.8 είναι τύπου Turret, ενσωματώνει αισθητήρα 1/2.8 Progressive Scan CMOS, φακό μεταβλητής εστίασης 2.8mm-12mm και ανάλυση που φτάνει τα 3MP. Υποστηρίζει λειτουργία Dark Fighter για απόδοση έγχρωμης εικόνας σε πολύ χαμηλό φωτισμό, υπέρυθρο φωτισμό (ΕΧIR 2.0) εμβέλειας 30 μέτρων και κωδικοποίηση βίντεο Η.265+. Με παρόμοια χαρακτηριστικά είχαμε στη διάθεσή μας και τη Dome κάμερα DS-2CD2125FWD-IM (εικόνα 14) με φακό μεταβλητής εστίασης 2.8mm-4mm, ανάλυση 2MP και έξοδο HDMI (1920 × 1080) για την παράλληλη οδήγηση ενός μόνιτορ ή άλλης συσκευής και τέλος τη Bullet κάμερα DS-2CD2085FWD-I 2.8 (εικόνα 15) ανάλυσης 8MP που ενσωματώνει λειτουργίες Dark Fighter, 3D DNR, WDR και κωδικοποιήσεις βίντεο H.265+/H.265/H.264+/H.264/MJPEG. Όλες οι κάμερες που είχαμε στη διάθεση μας υποστηρίζουν λειτουργία VCA (ανίχνευση προσώπου, παρατημένου αντικειμένου κ.ά.), τροφοδοτούνται μέσω PoE (802.3af) σε αποστάσεις ως 300m (καλώδιο Cat6) ή ως 250m (καλώδιο Cat5E) και για την καταγραφή σε H.265+/Η.265 θα πρέπει να συνδυαστούν με τα δικτυακά καταγραφικά της σειράς NI-K και ΝΙ-Ι.

{gallery}4361{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...