Τρίτη, 18 Ιουλίου 2017 | 06:02

Θερμικές κάμερες Επιτήρηση και ασφάλεια στο απόλυτο σκοτάδι

Οι θερμικές κάμερες καταγράφουν την υπέρυθρη ακτινοβολία που εκπέμπουν τα σώματα και τα αντικείμενα, μετατρέποντας την σε ορατή εικόνα. Αυτή η καταγραφή της διαφοράς θερμοκρασίας των σωμάτων σε ένα περιβάλλον καθιστά αυτού του είδους τις κάμερες, ιδανικές για χρήση στο απόλυτο σκοτάδι.

Οι θερμικές κάμερες καταγράφουν την υπέρυθρη ακτινοβολία που εκπέμπουν τα σώματα και τα αντικείμενα, μετατρέποντας την σε ορατή εικόνα. Αυτή η καταγραφή της διαφοράς θερμοκρασίας των σωμάτων σε ένα περιβάλλον καθιστά αυτού του είδους τις κάμερες, ιδανικές για χρήση στο απόλυτο σκοτάδι.

Οι θερμικές κάμερες παρουσιάζουν πολλές διαφορές σε σχέση με τις συμβατικές, όχι μόνο στο τρόπο με το οποίο αποδίδουν μια εικόνα αλλά και στη λειτουργία τους. Είναι σχεδιασμένες ειδικά για την προστασία των συνόρων μιας χώρας, το στρατό, τα σώματα ασφαλείας και τα αεροδρόμια. Ωστόσο διατίθενται και μοντέλα ειδικά κατασκευασμένα για χρήση εντός αλλά και εκτός οικίας

 

Πως λειτουργεί μια θερμική κάμερα

Ένας ειδικός φακός εστιάζει στο υπέρυθρο φως που εκπέμπει ένα αντικείμενο. Το φως δέχεται σάρωση από τον υπέρυθρο ανιχνευτή και μετατρέπεται σε ηλεκτρικό σήμα. Τα σήματα αυτά στέλνονται σε μια μονάδα επεξεργασίας σήματος, η οποία μεταφράζει τις πληροφορίες σε δεδομένα και τα στέλνει στην οθόνη. Τα δεδομένα αυτά έχουν διάφορα χρώματα (κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο κ.λπ.) ανάλογα με την ένταση της υπέρυθρης εκπομπής.

 

Χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα

Βασισμένες λοιπόν στην ανίχνευση της διαφοράς θερμοκρασίας των σωμάτων, η εικόνα που αποδίδουν οι θερμικές κάμερες είναι ασπρόμαυρη και χωρίς ιδιαίτερες λεπτομέρειες, ωστόσο διαθέτουν λειτουργίες και δυνατότητες που τις κάνουν να ξεχωρίζουν από τις κοινές κάμερες. Οι θερμικές κάμερες δεν επηρεάζονται από την έκθεση στο ηλιακό φως, ούτε από την αντίθεση του φωτισμού. Παρέχουν εικόνα στο απόλυτο σκοτάδι χωρίς να απαιτείται φωτισμός IR και ξεχωρίζουν αντικείμενα μέσα από καπνό, ομίχλη και κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες (εικόνα 1). Επίσης διαθέτουν μεγάλη εμβέλεια σε σχέση με τις αναλογικές, με αποτέλεσμα ο σχεδιασμός ενός χώρου να απαιτεί λιγότερες κάμερες προς εγκατάσταση, λιγότερα καλώδια άρα και λιγότερα έξοδα.

Επιπλέον οι κάμερες θερμικής απεικόνισης που χρησιμοποιούνται για την προστασία των συνόρων, διαθέτουν αισθητήρες ψυχόμενου και μη ψυχόμενου τύπου. Οι πρώτες παρέχουν δυνατότητα ανίχνευσης σε πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις, σε σχέση με αυτές που διαθέτουν αισθητήρα μη ψυχόμενου τύπου. Ωστόσο αν το έδαφος είναι διαμορφωμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να μην μας επιτρέπει να ανιχνεύουμε μεγάλες αποστάσεις, τότε οι κάμερες μη ψυχόμενου αισθητήρα είναι κατάλληλες. Επιπλέον σε αυτού του τύπου τις κάμερες θα συναντήσουμε και τεχνολογία instAlert η οποία τονίζει με έντονο κόκκινο χρώμα το θερμότερο μέρος που καταγράφει μια κάμερα, με το φόντο της εικόνας να παραμένει ασπρόμαυρο και ο στόχος να γίνεται άμεσα αντιληπτός ( εικόνα 2). Ακόμα οι κάμερες διαθέτουν ενσωματωμένη ψηφιακή πυξίδα, ραντάρ και GPS, με αποτέλεσμα τον εντοπισμό μιας γεωγραφικής περιοχής.

 

Video analytics

Η χρήση των video analytics στις θερμικές κάμερες αποδίδει περισσότερο από ότι στις συμβατικές, γιατί δεν επηρεάζονται από περιβαλλοντολογικές αλλαγές. Το λογισμικό ταξινομεί τα αντικείμενα που βλέπει η κάμερα (άνθρωποι, αυτοκίνητα κλπ ) και μειώνει τη περίπτωση ψευδοσυναγερμού που μπορεί να προκληθεί από την διαφορά της θερμότητας. Κάνει καταμέτρηση αντικειμένων και διαθέτει λειτουργία Fence line για δημιουργία εικονικού φράχτη, προκειμένου να ειδοποιήσει σε περίπτωση παραβίασης του χώρου που έχουμε ορίσει για εποπτεία. Το λογισμικό Video analytics διαθέτει ειδοποίηση συμβάντων στέλνοντας οπτικούς συναγερμούς σε συσκευές κινητών και αποστολή βίντεο σε e-mail, απομακρυσμένες συσκευές ή σε κεντρικό σταθμό παρακολούθησης (εικόνα 3).

 

Οικιακή χρήση

Εκτός από την εφαρμογή των θερμικών καμερών σε χώρους εθνικής ασφάλειας και μεγάλες εγκαταστάσεις,  υπάρχουν θερμικές κάμερες κατάλληλα σχεδιασμένες για οικιακή χρήση (εικόνα 4). Οι συσκευές αυτές παρέχουν θερμική απεικόνιση επιτρέποντας στο χρήστη να ανιχνεύσει διαρροή αερίου από σωληνώσεις, διαρροή αέρα από πόρτες ή παράθυρα που δεν έχουν σφραγιστεί καλά και απώλεια θερμότητας. Επίσης ανιχνεύουν υγρασία στο εσωτερικό του σπιτιού, καθώς και κενά μόνωσης (εικόνα 5).

 

digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο των συστημάτων ασφαλείας.